Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 17 075
  • 696
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте, скоро ми предстои захранване. Търся мнение за столчето на ИКЕА

# 451
  • София
Ние си взехме такова наскоро за къщата на едната баба. Плюс е, че детето седи доста изправено в него, заклещено, така че да не мърда много и се почиства лесно , но честно казано, сравнено с другото ни столче е доста зле. Първо, няма къде да си опре краката (7м) и постоянно виси приведена напред. Като се опре на мен с крачета, мести целия стол, което ми изглежда доста опасно. Коланите не ги коментирам, доста базови, но за сметка на това неудобни, поне за нас, за слагане и махане. Детето трудно се слага и маха от столчето, тъй като трябва да му промушите краката в дупките на стола, които рядко стоят мирни в този момент. И финално - таблата. Тя е с клик механизъм, стои доста стабилно, до толкова, че ако трябва да я извадите, а детето си държи ръцете на нея, може да го нараните. Стигнах до там да гледам клипчета в нета, как да я махам безопасно, без да я изтръгвам с мощен звук и да стресирам детето...
Общо взето, за евтин стол, който да се използва за вила, инцидентно, е ок, може би и за по-голямо дете, ако успее да се побере в дупката, но не бих го препоръчала за дете на 6-7 месеца, лично аз, иначе има много доволни мами от столчето, но сигурно има значение и с какво сравняваш.

# 452
Аз нямам опит с това столче, но като слушам е много зле. Имайте предвид, че като детето стане по-голямо, ще е още по-трудно да го слагате и изваждате от столчето. Моето дете се върти, изважда си ръцете от коланите и може да се изправи на стола.

# 453
Благодаря!
А мнение за уреда на Филипс за готвене на пара?

# 454
Не съм го ползвала лично, но моя приятелка го ползваше и беше изключително доволна. Удобство е че като приключи с готвенето само обръщаш каната и пасираш, а също така има приставка за греене на пюрета, което е плюс ако нямаш нагревател или не искаш да ползваш/нямаш микровълнова. Не го взех само и единствено заради размерите му. Идва ми твърде голям и нямам място в кухнята за поредния голям уред.

# 455
Не съм го ползвала лично, но моя приятелка го ползваше и беше изключително доволна. Удобство е че като приключи с готвенето само обръщаш каната и пасираш, а също така има приставка за греене на пюрета, което е плюс ако нямаш нагревател или не искаш да ползваш/нямаш микровълнова. Не го взех само и единствено заради размерите му. Идва ми твърде голям и нямам място в кухнята за поредния голям уред.
Благодаря, а той не е ли малък за този зеления 4в1 говорим

# 456
Ние имаме столчето на ИКЕА - бялото, обикновеното и по-евтиното, защото има и едно по-скъпо. Пак него бих избрала, ако трябваше сега да избирам. Купили сме поставка за крачетата от Амазон - има безброй опции, а от ИКЕА взехме и възглавницата за гърба, но и тях ги има в Амазон. Доволни сме от столчето, защото се чисти лесно и е стабилно. При сватовете има друго, те са си го взели, защото имат и други внуци, и затова имам база за сравнение. Аз съм свикнала с моето и тяхното според мен е малко по-нестабилно, по-трудно за почистване. Единственият плюс е, че може да се сгъва и да се постави някой ъгъл, когато не се ползва. Това на ИКЕА не може и заема малко повече място, затова трябва да се внимава да не се спъвате.

# 457
Благодаря, а той не е ли малък за този зеления 4в1 говорим

Виждала съм го на живо и ми се видя голям. Но аз на кухненския плот имам какво ли не и просто няма къде да го сместя 😅 Приятелката също нямаше място, но тя държеше всички уреди за детето да са на филипс и след употреба го прибираше в някой шкаф.

# 458
Благодаря!
А мнение за уреда на Филипс за готвене на пара?
Аз го ползвам, страхотен е. Спестява ми много време и всичко става добре приготвено. Само месото го варя предварително, не съм опитвала как ще се получи, ако е сурово. Много смислена покупка, препоръчвам с 2 ръце.

# 459
Здравейте! Искам да ви попитам за мнение относно метода на захранване който педиатъра ми препоръча.
Първо каза да не давам пюре когато е време за мляко а в будното време горе долу между храненията с мляко
Второ каза да започна с броколи или карфиол тъй като били по кофти на вкус
Трето каза след като го захраня например в карфиол и започна да въвеждам нещо ново карфиола да започна да му го давам след обед , а на обяд да давам новия зеленчук
Като цяло на мен ми звучи супер, но не съм чувала някоя моя близка да е захранвала по подобен начин има ли мами които са захранвали така и какво мислите като цяло за това ? Вчера започнах с карфиол, доста успешно хапна три лъжици без да плуе което си е успех според мен 😀 бебчо е на 5 м и половина.

# 460
Първото аз не го разбрах какво искате да кажете.
Карфиол и броколи не мисля, че са добра първа храна, защото могат да образуват малко газово. Не, че е кой знае каква драма, но точно за старт на захранването - не го намирам за ок.
Храненията се вкарват едно по едно. Не се дава в началото и на обяд, и следобяд твърда храна. Започва се на обяд като постепенно се увеличава количеството. Някои казват, че 20 дни след старта на захранването, може да започнете да предлагате твърда храна и за второ ядене. На мен ми се видя малко и го направих след месец.
Като цяло съветите на този педиатър ми се виждат зле. Те са, за да лекуват децата. За захранването има много информация в интернет, книги и специалисти. Просто прочетете малко и преценете кой начин на Вас Ви допада. По принцип няма единен начин на захранване. Всеки, както го почувства.

# 461
Ами за сега детето е окей с карфиола, не знам За храненията просто каза да започна на обяд, но да не е обвързано с млякото тоест ако яде 150мл към 12:00ч към 13:00 да му дам пюре или към 10:30-11 а не да давам пюре и после мляко. И каза че постепенно по този начин ще си махне или измести млякото за по късно, когато изяжда повече пюре за напред . Е все пак постоянно ходят на обучения педиатрите и са доста наясно с “иновациите”  
Първото аз не го разбрах какво искате да кажете.
Карфиол и броколи не мисля, че са добра първа храна, защото могат да образуват малко газово. Не, че е кой знае каква драма, но точно за старт на захранването - не го намирам за ок.
Храненията се вкарват едно по едно. Не се дава в началото и на обяд, и следобяд твърда храна. Започва се на обяд като постепенно се увеличава количеството. Някои казват, че 20 дни след старта на захранването, може да започнете да предлагате твърда храна и за второ ядене. На мен ми се видя малко и го направих след месец.
Като цяло съветите на този педиатър ми се виждат зле. Те са, за да лекуват децата. За захранването има много информация в интернет, книги и специалисти. Просто прочетете малко и преценете кой начин на Вас Ви допада. По принцип няма единен начин на захранване. Всеки, както го почувства.

# 462
За мен това е хранене цял ден и означава да не мръдна, защото то през час все нещо ще яде. Абсурд. Другото, което е, че ако детето е пило мляко преди час може да не е гладно и да откаже храната по този начин. Има и злояди деца, но пък ако е лакомо, едва ли ще е проблем. Третото, което е в този метод и не ми харесва е, че детето трябва постоянно да яде нещо (явно) и така стомахчето му не почива. Аз не одобрявам ядене нон-стоп. Това изгражда навици. После ще иска все нещо да “мели”.
Колко ходят всички педиатри на семинари и обучения, изобщо не е ясно. За моя съм сигурна, че не ходи.
Но пак казвам, няма единен метод на захранване. Все ще се захрани това дете и ще яде твърда храна. Просто на мен някои методи и “правила” не ми харесват и споделям мнението си. Не твърдя да съм права.

# 463
Разбира се!
За мен това е хранене цял ден и означава да не мръдна, защото то през час все нещо ще яде. Абсурд. Другото, което е, че ако детето е пило мляко преди час може да не е гладно и да откаже храната по този начин. Има и злояди деца, но пък ако е лакомо, едва ли ще е проблем. Третото, което е в този метод и не ми харесва е, че детето трябва постоянно да яде нещо (явно) и така стомахчето му не почива. Аз не одобрявам ядене нон-стоп. Това изгражда навици. После ще иска все нещо да “мели”.
Колко ходят всички педиатри на семинари и обучения, изобщо не е ясно. За моя съм сигурна, че не ходи.
Но пак казвам, няма единен метод на захранване. Все ще се захрани това дете и ще яде твърда храна. Просто на мен някои методи и “правила” не ми харесват и споделям мнението си. Не твърдя да съм права.

# 464
Почиването на стомахчето отдавна е отречено и никоя сериозна организация не говори за него. Да се дава храна след млечно хранене е стандартен съвет преди 9 месеца.

Бебетата по света се захранват с най-различни храни - има хиляда начина за захранване и няма нужда да се спазва някаква стриктна схема. Дали първата храна ще е карфиол, тиква, овесена каша, картоф или нещо друго няма особено значение, стига да е в безопасен вид за бебето. Целта на захранването е да се научи бебето да яде храна и да започне да яде храната на родителите си. Единствено алергените е важно да се въвеждат внимателно, в случай, че има реакция. За останалите храни - няма особено значение, нито пък има особено значение в кой час от деня ще се дават. Кърмата или АМ остава основната храна до годинката така или иначе.

Последна редакция: сб, 27 дек 2025, 20:22 от Zimk02

Общи условия

Активация на акаунт