Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 16 623
  • 686
  •   1
Отговори
# 495
По "разписание" за 6-месечно се увеличава постепенно, докато се достигне до около 130 гр твърда храна, което се равнява на едно заместено млечно хранене, обикновено това по обяд. На практика обаче се съобразявате с апетита на бебето и неговия интерес към храната. Грамажите са само ориентир.
Да,разбира се аз само за ориентир
Благодаря

# 496
Първо по 2-3 лъжички, после по 5-6 и така. Не е нужно бързо да замествате, особено ако се окаже, че бебето няма особен интерес към пюрето и си търси млякото.

# 497
Към мамите, които имат опит с въвеждането на глутена - синът ми е на 7 месеца и от тази седмица планирам да започна с въвеждането на глутена. Ще стартирам с овес като ще се водя по схемата овес-ръж-ечемик-спелта-пшеница. Ще бъде първа закуска след млякото и ще започна с 5гр глутен, останалият грамаж ще е безглутенова каша.
Достатъчбо ли е да отделя по 7 дена на всяка глутенова култура? Т.е на седмица по един вид? Ако да - как увеличавам грамажа?
Гледах видеото на др Владимирова, но оттам останах с впечатление, че за всяка глутенова култура трябва да отделя по един месец и съответно всяка седмица да вдигат грамажите. Това ми се вижда твърде много във времето.
Ще бъда благодарна да споделите опит. 🙂

П.С Педиатърът ни е толкова неадекватен на темата със захранването, че дори няма и да питам.

# 498
О, месец е много за всяка култура. Аз и малко съкратих процеса, та за 3 седмици го броях за въведен. За количество не помня. На око си увеличавах всеки ден по малко

# 499
Аз просто го въведох за три дни по съвременните препоръки с коричка хляб. Това са някакви много сложни схеми и според мен са напълно излишни

# 500
Към мамите, които имат опит с въвеждането на глутена - синът ми е на 7 месеца и от тази седмица планирам да започна с въвеждането на глутена. Ще стартирам с овес като ще се водя по схемата овес-ръж-ечемик-спелта-пшеница. Ще бъде първа закуска след млякото и ще започна с 5гр глутен, останалият грамаж ще е безглутенова каша.
Достатъчбо ли е да отделя по 7 дена на всяка глутенова култура? Т.е на седмица по един вид? Ако да - как увеличавам грамажа?
Гледах видеото на др Владимирова, но оттам останах с впечатление, че за всяка глутенова култура трябва да отделя по един месец и съответно всяка седмица да вдигат грамажите. Това ми се вижда твърде много във времето.

П.С Педиатърът ни е толкова неадекватен на темата със захранването, че дори няма и да питам.

Аз въведох глутена за 3 седмици,като първо започнах с попара после кус-кус ,после другите каши овесена,мюсли,спелта,грис и директно минах на плодови пюрета на ДМ.Не съм гледала схеми

# 501
2ри ден давам тиква и бая ск похапна ако му бях дала цялото пюре щеше да си го язяде.. мисълта ми е сега увеличавам примерно до 100,120гр и въвеждам 2ри зеленчук картоф започвам отначало ли или към вече въведената тиква добавям 2лъжици картоф

# 502

Това е старият метод на захранване с глутен, който вече не се препоръчва, освен ако детето не е проявявал чувствителност към други храни. Захранете с пълнозэрнести бисквити за 3 дни и сте готова. В 7ми месец вече трябва пълноценно хранене, каквото е въведено, въведено е. Ние в 7ми месец започнахме детската кухня.

# 503
Здравейте дами, искам да попитам детето на 13ти този месец има ваксинка и знам, че няколко дена преди и няколко дена след ваксина не се дават нови храни. Ако на 10ти вкарам нещо ново, което не се води силен алерген ок ли ще е или просто да си изчакам до 16ти примерно?

# 504
ni.tray, ако много държите преди ваксината да въведете алерген, го направете 4-5 дена преди да я поставят за всеки случай. Аз лично чаках да минат 4 дена след ваксина, за да се уверя, че няма алергични реакции към нея, и чак след това въвеждах алергени.

# 505
Здравейте, да попитам в зеленчуковото пюре с жълтък добавяте ли 1 мерителна лъжица АМ, така гледах в лекцията на д-р Владимирова, но не се ли разтваря трудно в пюрето да тежи на коремчето. По-скоро после дохранва с АМ ли? А относно детската кухня, примерно в едно от ястията, ако има 2-3 не въведени неща (като магданоз, лук, домат и т.н) как процедирате? Давате порцията ястие, въпреки не въведените неща, така ли?

# 506
Аз бих дохранвала с АМ след ядене, просто е по-лесно според мен. Иначе аз лично не бих почвала никаква детска кухня, преди да съм въвела всички най-често ползвани зеленчуци и меса. Това важи особено за алергените.

# 507
За детската кухня - аз бях въвела всичко основно, с нея си довъведох глутен и телешко. Ако имаше ястие с нещо невъведено (глутен, телешко, свинско, риба) не го давах. Зеленчуци, плодове давах вече всичко, дори и да не е въведено. До 8ми месец пасирах, после започна сам да си иска да яде с ръчичките. Напоследък пак иска.азда му давам с лъжичка. Храни се много добре, като според мен причината е ранното въвеждане на кухнята и различни вкусове, това че действах по интуиция, а не стриктни схеми и също - основното - когато прояви интерес, му дадох да яде сам с пръстчета. Всичко става мазало, но крайният резултат е хранещо се дете, с интерес и любов към храната. Не пускам филмчета и екрани по време на хранене, много е вредно.
Имам познати, които са с по-големи деца от моето и още ги хранят с пюрета от бурканче и то на едно хранене. Това е супер вредно за детето, то не се храни пълноценно. След седми месец, пюре от бурканче е равно на сокче или смути, не дава никаква хранителна стойност. Децата боледуват много по този начин.

# 508
За детската кухня - аз бях въвела всичко основно, с нея си довъведох глутен и телешко. Ако имаше ястие с нещо невъведено (глутен, телешко, свинско, риба) не го давах. Зеленчуци, плодове давах вече всичко, дори и да не е въведено. До 8ми месец пасирах, после започна сам да си иска да яде с ръчичките. Напоследък пак иска.азда му давам с лъжичка. Храни се много добре, като според мен причината е ранното въвеждане на кухнята и различни вкусове, това че действах по интуиция, а не стриктни схеми и също - основното - когато прояви интерес, му дадох да яде сам с пръстчета. Всичко става мазало, но крайният резултат е хранещо се дете, с интерес и любов към храната. Не пускам филмчета и екрани по време на хранене, много е вредно.
Имам познати, които са с по-големи деца от моето и още ги хранят с пюрета от бурканче и то на едно хранене. Това е супер вредно за детето, то не се храни пълноценно. След седми месец, пюре от бурканче е равно на сокче или смути, не дава никаква хранителна стойност. Децата боледуват много по този начин.
Благодаря за отговора. Тъп въпрос, но как се довъвежда с кухнята?

# 509
Това за след седми месец и пюретата не е вярно. Ето и Вие сама казвате, че до 8-и месец сте пасирала. Някои деца не са готови да ядат с ръчички до малко по-късно и това е окей. Детето не трябва да се насилва, а и не всички майки захранват по звб. Също храната с ръчички може чудесно да се съчетава и с пюрета. Крем супата не е ли пюре? Дори и ние големите ядем пюрета - накъсано месо на дребно и картофено пюре не давате ли, например?
Не може да сравнявате сокче с пюре, в което има най-малкото фибри, мазнини и протеин (особено когато се слага яйце, месо или бобови). А в смутито има и кисело мляко - поне аз слагам на моето дете за следобедна закуска, когато правя смути. Така че аз лично не съм съгласна, че пюретата след седми месец нямат хранителна стойност.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 05:36 от Lemoncupcakes

Общи условия

Активация на акаунт