Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 16 781
  • 689
  •   2
Отговори
# 675
И аз 15 варя

# 676
Ако са от магазин аз също гледам да имат печат.
Яйцата за бебчо ги варя 13 минути, няма нужда от повече. По принцип напълно достатъчни са 10-13 минути от микробиологична гледна точка.  ☺️
При варене повече от 13 минути жълтъкът става сух и може да се появи зеленикав пръстен, вкусът също се влошава, намаляват в малка степен и витамините.
ПП някои педиатри не спират да ме изненадват с изказванията си 😃 "по-силно" и "по-слабо" яйце...думи нямам 🤣 Моята педиатърката ми каза 10 минути, но аз варя ~13 мин.

# 677
Ми домашните яйца винаги са по-жълти от купешките. Примерно палачинките ми стават много жълти с домашни. Обаче не съм чувала кои са по-силни на витамини 😀 По-силни на цвят определено са домашните.

# 678
Домашните са и с по-наситен вкус, и цвят. При купените жълтъкът при термообработка избелява, примерно в печива. С домашни кекс, баница всичко става ярко жълто. При купените във фуражите се слага жълт оцветител, който да обагри по-ярко жълтъка и да не е толкова подозрително блед при счупване на яйцето. Но оцветителя не е термоустойчив. Друго си е някоя баба да е хранила кокошките с царевица, кълцана растителност и обелки от зеленчуци и да пасат свободно на слънце на двора. Друго е фабричното производство за жалост. Но до домашни от горе описания вид почти вече нямаме достъп. 🥹

# 679
За съжаление изобщо нямаме достъп до качествена храна като цяло или ако има то е труден и скъпичък. Трагедия. Тази ми е много болна тема

Аз си варя 15мин по препоръка на педиатърката, но като чета май и 10-12 наистина е достатъчно наистина.

А да ви питам, до кога според вас и вашата информация трябва да варим хубаво яйцето и да е добре сготвено всичко с яйце? Мен ме е страх да му дам каквото и да съм направила, ако ми се стори леко глетаво, а 89% така ми се струват.. то не бяха мъфини, палачинки, кексове, Питки.. всичко ми се струва глетаво, а за да не ми е глетаво го препичам и то става на подметка..направо ми идва да ревна някой път. А се имам за добра в кухнята долу-горе,  що Питки и погачи съм омесила
...един мъфин на детето не мога да направя Sweat Smile

# 680
Готвя за нея така, както готвя за нас. Пробвам, ако ми се струва ок - давам ѝ го. Засега още не съм я отровила. 😆 Аз печива много не приготвям, но те разбирам, и на мен повечето, които правя, ми се струват на първо четене глетави. Ако на вкус са ми добре на мен, спокойно давам и на нея.

# 681
То и аз не пека много и аз де, но по празници ми е готино и ми се получават супер, иначе защото правя опити за бебо с овесено, кокосово брашно, от елда, царевично..и тн уж да са по-полезни и на дъвче нещо от време на време, грам опит нямам и за това сигурно не стават, уж следвам рецепти ама..

# 682
Здравейте,  като гледам по списъка с храни трабва да захраня с авокадо,  диня и пъпеш. Но не намирам такива пюрета, сега не е сезон за тях,  как да захраня бебето. Вие как се справихте? Педиатърката каза че не е задължително да опита всичко сега накуп.

# 683
Не всичко е нужно да е на пюре и е подходящо да е на пюре. Авокадото бързо почернява като се нареже. Взимате готово за консумация и мачкате с вилица. В комбинация с банан става супер и децата го харесват. А е и много полезно.
Диня и пъпеш не знам как биха станали на пюре, освен ако не са с много добавено нишесте. Те ако се смачкат ще станат на смути, а не на пюре. Дават се пресни, нарязани и детето само да си взима от тях. Разбира се, това ще е лятото. И моето дете е лятно и захранване започнах зимата. Няма как да се даде всичко в зимния период, а и не е задължително.

# 684
Аз започнах захранването в края на лятото и дадох диня, мината през блендера, добре си беше, особено в комбинация с каша. Да, по-водниста е, но кашата компенсира. Пъпеш не съм давала, ще остане за това лято. Иначе тук в Испания продават пауч с диня, банан и още нещо, давах и от него на детето, доста е сполучлив и няма нишестета и тн. Разгледайте за паучове, има различни и интересни комбинации, може да намерите нещо подходящо. Аз например сега въвеждам спанак с пауч на Холе ябълка, круша и спанак. Странна за мен комбинация, но е доста добър на вкус.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 11:58 от esmeralda23

# 685
Пауч с диня, ябълка и банан има в ДМ.

# 686
Здравейте,  като гледам по списъка с храни трабва да захраня с авокадо,  диня и пъпеш. Но не намирам такива пюрета, сега не е сезон за тях,  как да захраня бебето. Вие как се справихте? Педиатърката каза че не е задължително да опита всичко сега накуп.

От изброените само авокадо съм давала, защото пъпеш и диня сега няма как да намеря, а и да мога не им е сезона и ще изчакам с тях до лятото 😃 Тъкмо тогава ще е станал достатъчно голям, че да може да си ги гризе. Авокадо като купих беше леко зелено, но го оставих да узрее и като прецених че е готово за консумация го намачках заедно с бананче.

Редактирам се понеже сега прочетох това с паучовете. Вариант е ако много държите сега да ги вкарате тези плодове.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 13:09 от ni.tray

# 687
Момичета днес за пръв път давах на бебето каша, само две лъжици дадох със 100 грама вода.
Въпроса ми е утре отново ли такъв грамаж да дам или вече повече. 
Дала съм оризова , утре отново ли оризова или да дам друга.

# 688
Имам уреда на Филипс 4в1, та в началото поне мисля да правя домашни пюрета, обаче се чудя:
- първите дни мисля да дам тиквичка, на втория ден увеличавам грамажа, а на третия ден мисля да смеся с батат. Бататът и тиквичката заедно ли ги слагам да се готвят на пара (като бататът в по-малко количество) или готвя отделно на пара и после смесвам?
- мога ли да си нарежа зеленчуци предварително и как да ги съхранявам, за да са готови за употреба? Във фризер? Има едни торбички в ДМ за замразяване, дали биха вършили работа?
Тези въпроси ми идват първо наум, ще съм благодарна за съвети Hug

# 689
Момичета днес за пръв път давах на бебето каша, само две лъжици дадох със 100 грама вода.
Въпроса ми е утре отново ли такъв грамаж да дам или вече повече. 
Дала съм оризова , утре отново ли оризова или да дам друга.

Аз по 2-3 дена давам една и съща каша, когато въвеждам и след това въвеждам нова. По всички схеми пише, че трябва да се увеличи количеството, но аз това не го спазвам. Детето ми не изяжда повече от 90гр каша нищо че съм му я въвела преди 3 седмици, но мен това не ме притеснява. Бих му увеличила количеството когато видя, че е готов да изяжда повече. Ако твоето детенце си я изяло цялата каша може да пробваш да увеличиш, но ако като си направила то не е хапнало особено и ти е останала каша в повече не виждам смисъл да увеличаваш.

Nomade, аз в началото готвех по отделно и смесвах, за да знам колко точно грама давам от новия зеленчук/плод. Сега готвя всичко заедно 😁 Ако ти се занимава може, но ако не ти се занимава не мисля, че би било голяма драма.
Аз точно торбичките от ДМ с цип ползвам и в някои слагам нарязани зеленчуци, а в други вече готови комбинации пюрета, които предварително съм замразила във формички с определен грамаж и после само ги мятам в тези торбички и надписвам. Както ти е удобно на теб ☺

Общи условия

Активация на акаунт