Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 16 690
  • 686
  •   2
Отговори
# 510
Имам предвид зеленчукови и плодови пюрета на Hipp и другите марки, които са с един-няколко зеленчука, а не пюрирана сготвено прясна храна. Плодовите и зеленчуковите пюрета са нищо повече от сок, не са хранене, особено за дете над 6 месеца. А пък "ястията" на Hipp в буркан въобще не искам и да коментирам. Само като чуя, че някой дава такава гадост на детето си и ми идва да го зашлевя, честно...

За довъвеждане с кухнята, например глутена. Има в днешното меню кекс, който е с глутен и давам две, три хапки, после на другия ден половин коричка хляб и на третия почти цял кекс от кухнята. С месото по същия начин. Винаги давам делничен ден, най-късно в 11 часа.
Риба дадох към 9ти месец и директно си му дадох цялата порция. Скоро ще му дам фъстъчено масло. Там ще внимавам малко. Но той инцидентно е ял ядки в кекс няколко пъти, така че не очаквам драми. Забравих да кажа, че всеки ден давам круша или друго разхлабващо и пие много вода, за да може да си ака нормално. Суровите плодове винаги са или много узрели и меки, или варя. Боровинките ги пускам на кухненския робот. Изобщо не правя компромис с choking hazards, въпреки че той е отличник с дъвченето и има 8 зъба. Все пак е бебе.
Много обича лук и чесън. В Tasty Lab слагат доволно и после има дъх на дядо Grin Много е полезно обаче и за имунитета

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 02:29 от KPP

# 511
KPP, успя да ми продадеш Tasty Lab Grinning. Така или иначе мислех да го запиша на кухня, тъй като няма как да му предлагам разнообразни храни всеки ден, но на по-късен етап. Менюто на Tasty Lab  за 7+ изглежда вкусно, а каквото не може да яде, няма да му давам. Ще ги пробвам към края на месеца.
Давам му с ръчички да "яде" банан, авокадо, но без успех - всичко отива по пода.Grinning Избиха му предните два зъба между празниците.

# 512
Аз лично не можах да разбера каква е разликата между пасирана детска кухня и пюре в бурканче със зеленчуци, месо, мазнина и тн., освен че първото е прясно приготвено, но както и да е.
Да не забравяме, че не всеки има възможност или достъп до частна детска кухня, както и че такъв тип демонизиране на напълно ок храна като пюретата само добавя още едно притеснение в торбата "правя ли нещата ок" на една начинаеща и неопитна майка. Малко като изказванията от типа на това, че да даваш АМ на бебето било като да му даваш fast food.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 10:37 от esmeralda23

# 513
Напълно съм съгласна с Есмералда.
А и да не забравяме, че при купешките пюрета си има изисквания и контрол за приготвяне, запечатване и тн. Напълно ок са си като храна за бебета, които още не могат да дъвчат, че и по-натам. Моята дъщеря отдавна вече яде храна за възрастни, но си има няколко любими пюрета и от време на време й купувам.
А за започването на детска кухня преди въвеждането на всички храни, не мисля че е голям проблем. За дъщеря ми започнах да взимам кухня като беше на 10 месеца, и в някои от ястията имаше неща, които не бях въвела, защото аз самата не ги консумирам и изобщо не се бях сетила за тях Grinning - като червено цвекло, чушки, зелен фасул.
Важното е да са въведени основните групи храни - глутена, жълтъка, месата, рибата.

# 514
KPP, успя да ми продадеш Tasty Lab Grinning. Така или иначе мислех да го запиша на кухня, тъй като няма как да му предлагам разнообразни храни всеки ден, но на по-късен етап. Менюто на Tasty Lab  за 7+ изглежда вкусно, а каквото не може да яде, няма да му давам. Ще ги пробвам към края на месеца.
Давам му с ръчички да "яде" банан, авокадо, но без успех - всичко отива по пода.Grinning Избиха му предните два зъба между празниците.
Няма да сбъркаш. Аз съм пробвала няколко от известните и като Tasty Lab няма. Израснала съм с натурална храна и отлично познавам коя е такава Grin А и то по коремчето му си личи. С Tasty Lab си ака редовно. С останалите е със запек по два-три дни. Иначе за хранене с пръсти - аз дадох от 9тия месец. Ако е по-малък, ще е трудно, защото още няма пинсетен захват. В 9тия месец проявяват голям интерес към самостоятелно хранене, защото започват да развиват пинсетния захват.

Esmeralda, сериозно ли питаш каква е разликата между прясно сготвена храна, с проверени съставки и консервирана "храна" в буркан, със срок на годност 5 години???? Дано се шегуваш. Не всеки има достъп до частна детска кухня, да. Но има достъп до държавна, както и до фурна, котлон, тигани, магазин. Ако пък няма достъп до вторите, то е социално слаб и няма финансова възможност да купува пюрета в буркан. В такива случаи, държавната кухня е безплатна. Другото са приоритети и неглижиране здравето на детето от мързел, общо взето Simple Smile

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 13:25 от KPP

# 515
С това навиране на Tasty Lab започвам да си мисля, че са ти приятели и ги рекламираш. Може да са им хубави нещата, но 20 лв на ден на мен лично ми е много. А сигурно и на повечето. Та да ви кажа захранващи майки, те първа започващи, че детето ще си ака и с друга частна кухня, с държавната също, както и с пюрета - дали били те домашно приготвени, или купени, ще си ака 😀 Добре, че нашите деца не са с толкова капризни стомахчета, които от всичко друго се запичат, но не и от TastyLab.

# 516
Аз нямам възможност за нито една кухня, нито финансово ще издържим, нито има как да ми я доставят, ние сме в Клисура, след Банкя и големи разходки ще са всеки ден до някоя държавна, за да е без пари. Готвя му, но и разнообразявам с готови пюрета. Вече е на 11 месеца и сйм по-смела. В началото изключително му готвих аз. И аз не съм съгласна с демонизирането на АМ или готови пюрета и да всяваме страх или паника в майките, които са избрали едно от тези или пък двете. Всеки има право на мнение и на избор съответно. Както и хората са с различни възможности, както финансови и така кулинарни умения Grinning Болшинството и от нас са отгледани с пюрета и на АМ и сме живи и здрави. Добре е разбира се да е максимално прясна храната, но не е фатално ако е в бурканче. На мен и никой не ми помага и едно готово буркаче ми идва мноого добре някой път.

# 517
Иначе някои частни кухни имат маршрут и зареждат дори и до Ботевград, но това вече сама ще си прецениш дали финансово е поносимо. Просто казвам, ако някой се колебае заради това.
Може да готвиш в по-големи количества и после да стерилизираш, за да имаш в дните, в които ти е трудно.
По принцип я оставям гладна като не иска да яде, но ако много вземе да мрънка, че е гладна, а нямам друго приготвено, съм си купила за резерва менюта на BabyBio.

# 518
KPP, успя да ми продадеш Tasty Lab Grinning. Така или иначе мислех да го запиша на кухня, тъй като няма как да му предлагам разнообразни храни всеки ден, но на по-късен етап. Менюто на Tasty Lab  за 7+ изглежда вкусно, а каквото не може да яде, няма да му давам. Ще ги пробвам към края на месеца.
Няма да сбъркаш. Аз съм пробвала няколко от известните и като Tasty Lab няма. Израснала съм с натурална храна и отлично познавам коя е такава Grin А и то по коремчето му си личи. С Tasty Lab си ака редовно. С останалите е със запек по два-три дни. Иначе за хранене с пръсти - аз дадох от 9тия месец. Ако е по-малък, ще е трудно, защото още няма пинсетен захват. В 9тия месец проявяват голям интерес към самостоятелно хранене, защото започват да развиват пинсетния захват.

Esmeralda, сериозно ли питаш каква е разликата между прясно сготвена храна, с проверени съставки и консервирана "храна" в буркан, със срок на годност 5 години???? Дано се шегуваш. Не всеки има достъп до частна детска кухня, да. Но има достъп до държавна, както и до фурна, котлон, тигани, магазин. Ако пък няма достъп до вторите, то е социално слаб и няма финансова възможност да купува пюрета в буркан. В такива случаи, държавната кухня е безплатна. Другото са приоритети и неглижиране здравето на детето от мързел, общо взето Simple Smile
Не, въпросът ми беше реторичен. Звучиш като реклама на тази кухня. А квалификации като "ще зашлевя някого", "социално слаби", "мързел" и тн. изобщо не мисля, че следва да се коментират. Демонизирането на нито една храна не е ок. И храната в бурканчета е напълно ОК, пюретата минават контрол, не съдържат консерванти и имат хранителна стойност, също колкото и готвената храна. Всеки може да дава на детето си, каквото прецени за добре, но да се демонизира публично определен вид храна без никакви доказателства и на база лично отношение към съответната храна не мисля, че е конструктивно, каквато е и целта на този форум.

# 519
Гледам, че пак почнаха морализиращите дискусии. Скъпи майки, които тепърва ще почват захранването и са много объркани от противоречивите мнения:

1. Не е нужно да избирате между ЗВБ и захранване с пюре. Двете не се изключват взаимно. Да, може да пробвате първо единия подход и ако не сработи - другия. Но от личен опит казвам, че двете се съчетават съвсем безпроблемно, ако решите да го направите. Не пречи едно ядене да е парчета храна, а друго - пюре. Децата ви няма да останат ненаучени да дъвчат, ако не е по ЗВБ. Също и няма да ги карате да преяждат, ако храните с пюре, защото самото дете обикновено показва знаци на ситост. Не се притеснявайте, който и подход да изберете, всичко ще е наред, само внимавайте с въвеждането на алергени, гледайте да е в подходяща възраст и това е. Ако бебето се опитва да дъвче парче и се закашля, не бързайте да го тупате по гърба, изчакайте. Бързо се действа само когато детето не може да диша/посинява. Щом кашля, значи диша. Не се панирайте.
2. Купешките пюрета няма да убият децата ви, не са пълни с отрова и т.н. Сроковете им на годност не са 5 години, както смело се твърди в разни коментари. Човечеството е измислило един гениален начин на дълготрайно съхранение на храна, нарича се стерилизиране и вакуумиране, даже и бабите ви го практикуват от време оно. Да, запазва се храната, но определено срокът не е 5 години и няма бебешко пюре, което да трае толкова неотворено. Разбира се, бъдете внимателни със съдържанието им, защото някои марки си слагат захар, просто при купуване четете съдържанието. Всичко ще е наред.
3. Това, че ползвате (или мислите да ползвате) кухня - държавна или частна - не ви прави мързеливи и несъвестни майки. Същото важи и за купешките пюрета. Не, не ви мързи, просто хората, които ви упрекват за това, нямат с какво друго да се гордеят в живота си. Казвам го като майка, чието дете не прояде от кухня, ни държавна, ни частна, та много добре знам какво е да готвиш целодневно. Ако детето ми ядеше от кухня, щях да се възползвам, защото предпочитам да прекарвам време в игра и разходки, отколкото да стоя в кухня, но нейсе. Този спор е като упрека, че някой ползва пелени за еднократна употреба, пък те, видиш ли, върхът на родителството, по цял ден прали тензух. Ми като ги влече, супер, даже ако искат, да не ползват и пералня, щото нали едно време перални нямало и те нашите баби как си гледали децата.
4. Избягвайте снаксове, доколкото ви е възможно. Не за друго, просто нямат някаква особена хранителна стойност. Ако детето иска да си чеше зъбите, давайте му да гризка парче твърд плод (стига, разбира се, да е на подходяща възраст за това) или някаква гризалка.

Толкова от мен. Не залитайте в крайности, премисляйте нещата и просто започнете със захранването, както решите за добре. Няма възрастен човек, който на пълнолетна възраст да чака да яде храна от бебешко бурканче или да пие АМ, вместо вода.

# 520
Абе не всички сме израснали с АМ и готови пюрета от днешните. По простата причина, че тогава съставът им е бил друг. 😅 Ама пък за сметка на това, аз и съпругът ми от 2-3 месечна възраст сме дохранвани с кисело мляко, а сестра ми (набор 96) дори с кисело мляко С БИСКВИТИ!!😆 100% са имали и захар и глутен. А за алергени никой не е и чувал. И пак оцеляхме😆

# 521
А как въвеждате например лук, домат, чушка, магданоз? Повечето пюрета, "които не са храна", не ги съдържат. Готвите с тях към останалите зеленчуци ли, на пара ли, сварени ли? И от каква възраст?
Аз съм начинаеща мама и изобщо не се притеснявам да питам като не ми е ясно нещо, още по-малко се впечатлявам, ако някой съди дали давам от бурканче или готвя аз. Да не кажа, че повечето педиатри препоръчват от бурканче месо, риба, купешки яйца и т.н, точно защото имат контрол на качество.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 16:02 от FBID1840441946030452

# 522
Подправките, стига да не са лютиви, може спокойно да ги добавяте ситно нарязани към купени пюрета и пюрета, които Вие направите. Измивайте ги обилно преди това. Сушени също са вариант, ако нямате пресни в момента подръка.

Лук спокойно може да задушавате и да пюрирате. При термична обработка си губи дразнещите стомаха свойства, стига разбира се да почнете с малко количество. Същото важи и за домата - правете го на сос и слагайте в яденето/пюрето. Имам познати, които още в самото начало даваха на бебето си белен пресен домат, обаче мен ме достраша и първоначално го обработвах 😁

За месата - както решите. Бурканчетата са удобни при първоначално въвеждане, защото са наистина в малки количества. Относно яйцата вече, не знам, който е фен, да си гледа кокошки или да обикаля близките села и прочие. Аз купувам фермерски

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 16:17 от leah_ve

# 523
Е, има пюрета с лук, домат, магданоз. Особено с домат. Сега не ми се търси, но съм сигурна, че има. С джоджен, чесън, копър, босилек, риган също. Реално са супер малко от състава на пюрето и едва ли ще е драма, ако дадете наведнъж лук и магданоз, да речем

# 524
Относно Tasty lab, имам лош опит с тях, като бях с каката (2023г.) и затова съм ги изключила тотално. Писала съм в една тема за частните детски кухни за случая, но ме подсетихте (защото тогава бях адски ядосана) и ще споделя и тук.
Доставиха храната след 13часа, като детето стоя гладно и се чудих какво да му давам, защото не бях готвила. Отделно, твърдяха, че пращат на имейла часовия диапазон, в който се очаква да дойде кухнята, но такъв имейл така и не получих два дни поред.  Понеже ми се стори несериозно да седя и чакам цял ден и да не мога да изляза, се отказах за следващи доставки, като след като се свързах с тях и обясних ситуацията, те се извиниха и се съгласиха да си ни върнат парите за останалите дни. За мен беше неудобно да доставят храната след 13ч. Също така, помня как детето не хареса нищо от готвеното. На година и няколко месеца е била, а ѝ бяха направили дебели спагети болонезе, които никак не одобри. Имаше стъклена купичка с чери домати, краставици и чушки, без никакво овкусяване, просто нарязани на парчета. Вече нямам представа как е положението, може и да са се подобрили, но не бих опитала пак.
Сега с второто сякаш по-бързо започна да харесва само нашата храна и ѝ давам директно от нея и си хапва добре. Така ми е доста по-лесно, защото имаме много домашни продукти, включително и всякакви видове месо.

Общи условия

Активация на акаунт