Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 16 647
  • 686
  •   2
Отговори
# 525
Аз лично лук и домат въведох с пюренца тип манджичка, не е имало проблеми. Сега слагам в супа. Днес например правих крем супа с леща, картоф, морков и домат. Много я харесва.

# 526
Момичета, ако знаете английски, приложението solid starts има безплатна база данни за храните и как всяка може да се въведе според възрастта. Доматът например може на четвъртинки.

И не е нужно да готвите по цял ден, ако ще храните само с домашна храна - аз имам една формичка за замразяване и много храни ги правя в по-големи количества и ги слагам във фризера. После е супер лесно просто да затопля една порцийка.

# 527
Моето дете яде готови пюрета и си ака нормално по два три пъти на ден.Не виждам какво общо има това с пюретата.Вече започнах да и готвя и скоро ще я запишем на държавна кухня.Пък ако не я хареса ще го мисля тогава.
Лук,домати,чесън ,магданоз,копър и въведох с готовите пюрета на Гербер,после почнах да и правя директно мамджички.
Всяка майка сама си избира как да си храни децата.Не виждам защо трябва така да се плюят готовите пюрета и да се възхваляват чак толкова частните кухни.Не всички имат финансови възможности да запишат децата си на частна кухня

# 528
Ние ще правим 11 месеца и си се храним с готовите пюрета за 6м+. Ами харесала си е 5 пюрета и това е, все още предпочита АМ пред пюре, ако в пюрето има парчета директно ги плюе. Общо взето почти всичко съм въвела вече с бурканчетата и голяма част от тях съм хвърлила...
Пробвахме Tasty lab - не я хареса. Впрочем основното им си приличаше - и на мирис, и на външен вид. Според мен ползват една и съща основа и сменят месото просто (това ноември месец). Хер бебе също не хареса. На Пурео пюретата не се харесаха, сега се чудя да пробвам ли Фуристо или Юначе, но общо взето не очаквам и тях да яде. Общо взето нищо не харесва Simple Smile та съм доволна на 5те пюрета от бурканче дето яде.

# 529
Юначе не са лоши. Аз взимам за уикенда. Моята ги яде. Фуристо и Пюрео не ги харесва. На Юначе не ми харесва, че идват много рано. Понякога и в 6.30 сутринта.

# 530
И моята не хареса Фуристо (лично на мен ми бяха вкусни, но тя не ги ядеше). И от качеството не бях очарована, случвало се е да намирам зрънца не сварен ориз, клечки в супа леща, не добре изпечени и глетави соленки.

# 531
Шокирана съм от възприятията на 90% от пишещите в темата и начина, по който хранят децата си. Ум не ми побира. В крайна сметка, разбира се, всеки родител решава какво да храни детето си, но както и да се въртят нещата - не, пюретата с готова "храна" на Hipp не са прясна храна и да - пълни са с консерванти. Интересно ми е - вие бихте ли ги яли? Защото съм висок процент убедена, че не. Малко ми е тъжно, че стигаме до заклеймяване на хора, които "промотират" хранене с чиста, прясна и проверена храна, като се твърди, че това е реклама, пропаганда и какво ли още не. Настигаме САЩ по нездравославно храненеи начин на живот. То затова и затлъстяването при децата, детският диабет и стоматологичните проблеми при децата в България са в толкова високи нива последните години.
За протокола - Tasty Lab не са ми никакви. И аз давах готови пюрета, но само първия месец, докато въведа зеленчуците и плодовете. Детето ми от третия месец е на АМ, понеже ми спря кърмата. Не съм педант, но е толкова жалко, че нямаме никаква здравна култура и култура на хранене и си тъпчем децата с боклуци от бебета и взаимно се оправдаваме във форумите как това е напълно ок и "оная там, дето рекламира Tasty Lab е луда"...
Хора, четете и давайте на децата си най-доброто. Не е нужно да си с високи финанси. Да не говорим, че боклуците на Hipp и останалите готови "ястия" в буркан са по-скъпи и от някои частни кухни.

# 532
Шокирана съм от възприятията на 90% от пишещите в темата и начина, по който хранят децата си. Ум не ми побира. В крайна сметка, разбира се, всеки родител решава какво да храни детето си, но както и да се въртят нещата - не, пюретата с готова "храна" на Hipp не са прясна храна и да - пълни са с консерванти. Интересно ми е - вие бихте ли ги яли? Защото съм висок процент убедена, че не. Малко ми е тъжно, че стигаме до заклеймяване на хора, които "промотират" хранене с чиста, прясна и проверена храна, като се твърди, че това е реклама, пропаганда и какво ли още не. Настигаме САЩ по нездравославно храненеи начин на живот. То затова и затлъстяването при децата, детският диабет и стоматологичните проблеми при децата в България са в толкова високи нива последните години.
За протокола - Tasty Lab не са ми никакви. И аз давах готови пюрета, но само първия месец, докато въведа зеленчуците и плодовете. Детето ми от третия месец е на АМ, понеже ми спря кърмата. Не съм педант, но е толкова жалко, че нямаме никаква здравна култура и култура на хранене и си тъпчем децата с боклуци от бебета и взаимно се оправдаваме във форумите как това е напълно ок и "оная там, дето рекламира Tasty Lab е луда"...
Хора, четете и давайте на децата си най-доброто. Не е нужно да си с високи финанси. Да не говорим, че боклуците на Hipp и останалите готови "ястия" в буркан са по-скъпи и от някои частни кухни.

Извинявай,обаче коя си ти,че да ми казваш как да си храня детето? Големи хора сме и имаме глава на раменете си.Боклуците на Хип,уж ,а даваш сокчетата им.Нали са пълни с консерванти? .Честно казано не се сдържах.Не мисля да се занимавам повече с теб

# 533
Късно се включвам и нямам много какво да добавя, защото вече сте казали много неща, с които съм съгласна. Абсолютно съм против заклеймяването на храни, съденето и даването на квалификации без основание. Но искам и аз да кажа, че пюретата са си храна и не са мързел - лошо впечетление прави да се дават определения без някой да има представа кой стои насреща му.

Ние не живеем в България, нямаме детска кухня, нямаме и помощ за гледане на детето. Уви, често пъти съм си мислела дали няма да ми е било по-лесно с детска кухня, но бързо минават тези мисли, защото някой трябва готви, а не да се вайка. Давала съм и бурканчета, и мои пюрета. Винаги съм имала подръка пюре, защото когато не хареса нещо малкият, не исках да стои гладен. Личен избор. Относно изхождането - ако храните са разнообразни, и се редуват, не би следвало да има проблем. Ако има обаче, за баланс се дават разхлабващи храни.
Прегледах менютата на някои от много хвалените детски кухни - да, интересни предложения има и има разнообразие, но цените ми се струват високи. Благодаря, че все пак ги споделихте, защото мога да почерпя идеи за готвене Simple Smile
И една важна вметка правя, фъстъците не са ядки. Тези майки, които ще въвеждат алергени, следва да отчетат този факт и да направят необходимите планове кога, кое и в какъв ред да въвеждат.

# 534
Докато пишеш в този форум, че си храниш детето със спагети болонезе на Hipp и това е супер храна, да имам право да взема отношение. Защото този форум има силно обществено влияние. Както споменах, затлъстяването при децата, детският диабет и стоматологичните проблеми последните години, са в изключително високи нива. Хората трябва да се информират как да ги предотвратяват и да обогатяват здравната си култура и културата си на хранене, а не да валидират във форум избора си да влязат като пореден случай в статистиката с детски диабет. Тези неща са предотвратими, когато има обществен отзвук и достъп до информация. И аз, и ти, и всички във форума сме част от обществото,.включително и нашите деца. Аз не искам детето ми да расте в общество, което подкрепя хранене с храна от плик, консерва, замразена и т.н., за сметка на чиста и прясна храна, плодове и зеленчуци. Затова - да, ще си давам мнението във форума и ще обявявам колко е нездравословен този начин на хранене и до какво води той, защото както твоето мнение, че е ок и нищо му няма на детето ще окаже влияние на някой, така и моето мнение ще откаже друг от този mindset и ще направи правилният избор. А той е - прясна и чиста храна. И това не го казвам и определям аз.
Ако не пишеш и споделяш във форума с какво си храниш детето и че е напълно ок това да е мусака в буркан на Gerber, си го храни както искаш, няма да ти кажа и дума. Но това е.обществено пространство и да - нямаш право да публикуваш грешна информация, която може да навреди на някой. Това е от мен по темата. Аз съм в шок...

# 535
Докато пишеш в този форум, че си храниш детето със спагети болонезе на Hipp и това е супер храна, да имам право да взема отношение. Защото този форум има силно обществено влияние. Както споменах, затлъстяването при децата, детският диабет и стоматологичните проблеми последните години, са в изключително високи нива. Хората трябва да се информират как да ги предотвратяват и да обогатяват здравната си култура и културата си на хранене, а не да валидират във форум избора си да влязат като пореден случай в статистиката с детски диабет. Тези неща са предотвратими, когато има обществен отзвук и достъп до информация. И аз, и ти, и всички във форума сме част от обществото,.включително и нашите деца. Аз не искам детето ми да расте в общество, което подкрепя хранене с храна от плик, консерва, замразена и т.н., за сметка на чиста и прясна храна, плодове и зеленчуци. Затова - да, ще си давам мнението във форума и ще обявявам колко е нездравословен този начин на хранене и до какво води той, защото както твоето мнение, че е ок и нищо му няма на детето ще окаже влияние на някой, така и моето мнение ще откаже друг от този mindset и ще направи правилният избор. А той е - прясна и чиста храна. И това не го казвам и определям аз.
Ако не пишеш и споделяш във форума с какво си храниш детето и че е напълно ок това да е мусака в буркан на Gerber, си го храни както искаш, няма да ти кажа и дума. Но това е.обществено пространство и да - нямаш право да публикуваш грешна информация, която може да навреди на някой. Това е от мен по темата. Аз съм в шок...

И кой е казал,че си храня детето с пюрета на Хип,особено спагети болонезе?
Приключвам темата.Не искам повече да комемтирам

# 536
Вижте момичета, всяка от нас прави най-доброто за децата си, което й е по силите и възможностите. Аз самата съм стриктен привърженик на здравословния начин на живот. Но има един много токсичен компонент, който дори ние не винаги можем да избегнем и това е Чувството за вина. Най ама най токсичното Чувство. Че не правиш най-доброто за детето си. Че не си достатъчно добра майка. Че нямаш финансовата или времевата възможност за най доброто. Най тегавото на това чувство за вина е, че освен че вгорчава твоя живот и радостта от майчинството, вгорчава и този на детето. Защото дечицата ни всичко чувстват. Невербално. И живеят с усещането "мама не е щастлива и това е МОЯ вина".
В допълнение дори плодовете и зеленчуците в днешно време не са съвсем Healthy. Дори домашните животни се хранят с фуражи, съдържащи хормони. Защото други фуражи на пазара няма. Фанатизмът също е вреден. Балансът е спасението. Да, хубаво е ако успяваш да станеш в 6 и да приготвиш изцяло домашна полезна храна за мъничето. Но мъничето има нужда също от щастлива, наспана, енергична мама с която да играе, която има достатъчно качествено свободно време за него.
Та някое компромисно готово пюре от време на време не е болка за умиране.🤗🩷

# 537
KPP, изказванията ти са твърде крайни. Дори да има консерванти в пюретата, въпреки че те минават през доста щателна проверка, ти консерванти не ядеш ли в ежедневието си? Всичката ли храна, която консумираш е прясна и чиста? Детето ти някой ден няма ли да се сблъска с консервантите?
Никой не те заклеймява, но ти заклеймяваш майките, които си хранят децата с готови пюрета и след това казваш "в крайна сметка всеки родител решава с какво да храни детето си"??? Та ти самата си давала плодови и зеленчукови пюрета докато ги въведеш .. Не можа ли да ги приготвиш от био плодове и зеленчуци сама в домашни условия, за да си сигурна в качеството им и свежестта им?
Разбира се, че всеки иска да даде най-доброто на детето си, но "най-доброто" е субективно и всеки го разбира по различен начин. Аз лично не харесвам някои пюрета от бурканче, защото не са ми вкусни и не бих дала на детето нещо, което на мен самата не ми е вкусно, но никога не бих казала на друга майка "Това е ужасно! Как така не те е срам да го даваш на детето си? Ще вземеш да му докараш някой диабет". Да, в някои пюрета има добавена захар и затова е хубаво като се купува да се погледне състава, но не мисля че от пюретата изниква проблема с детския диабет, стоматологичните проблеми и т.н. Той се появява малко по-нататък.

# 538
Крайностите винаги са вредни, а също така дозата прави отровата.
КРР, Вие имате ли контрол върху детската кухня и знаете ли дали ползват най-хубавите и най-пресните зеленчуци? Грахът от шушулката ли го вадят? А броколите пролетта откъде ги вземат? Внесени от кой знае къде или замразени?Риторични въпроси са това, не очаквам отговор.
Има ли изобщо смисъл да говоря, че някои замразени плодове и зеленчуци са със същото качество като пресните, дори и по-добри, но по-достъпни като цена, защото, много важно - замразявани са в сезон (!!), когато са най-вкусни и полезни? Нахутът от консерва или от буркан с какво е по-лош от домашно приготвения, който изисква време и технология на приготвяне? Да, има консерви с лош състав, но има и такива с добър! Просто трябва да се четат етикети. Не е хубаво да се заклеймява. С това приключвам темата и аз.

# 539
Няма нищо лошо нито в консервите, нито в замразените храни. Консервантите са нужни за храна, която не е запечатана или замразена. Аз не съм ползвала купешки пюрета, но тези в бурканчета, които са без захар, не са никакъв проблем. Паучове, бисквити и други подобни вече са друга работа.

Замразяването запазва хранителните вещества най-добре между другото

Общи условия

Активация на акаунт