Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 16 483
  • 681
  •   1
Отговори
# 555
Малко късно се включвам в панаира, но и аз да изкажа мнение. 😂
Цял живот съм спортувала и съм се хранила здравословно, правя вметка, че съм отгледана с кисело мляко и каша от брашно. Родена съм във време, в което не е имало АМ или ако е имало, много малко са можели да си го позволят и съм станала човек, отбелязвам, че рядко боледувам.
Та детето съм си го захранила и с готови пюрета /които не са били сезонни зеленчуци и плодове/, както и с приготвени от домашни зеленчуци.
Имам възможност да и готвя и го правя с удоволствие, не е злояда, яде домашна храна, както и купени пюрета и манджички, защото винаги може да се случи нещо и човек трябва да е подготвен. Също така не мисля да я лишавам от всичко, което иска да опита. Свидетел съм на деца, на които им се забраняват пица, дюнери и т.н. и се тъпчат тайно от родителите си, ето това не е ок. Да не знаеш какво прави детето ти!
НЕ харесвам заклеймяването, съденето и нападките. Това, че ти правиш нещата по един начин, не означава, че това е правилния начин и че другите грешат!
Сега ще отговоря и на момичето с питане за лук, домат, магданоз. Лук и домат се въвеждат в много малки количества, защото може да раздразнят стомахчето на детето. При въвеждането на лук е напълно нормално в акото да се появи и слуз, да не се панирате. Въведох и двете много добре сварени, не помня в някаква манджичка в минимално количество, домата без люспа и без семки. Чушкии същото се въвеждат с малки количества,защото са богати на фибри. Зелените подправки ги въведох пресни, като добавка към вече приготвено ястие/супа. Също дадох и куркума.

# 556
Положението общо взето стана:

# 557
Готовите пюрета и баничките нямат нищо общо..  

Ама тя каза баници, не банички и че имат яйца. В баничките от будките не мисля, че има яйца

# 558
В домашната баница, с която всички сме израснали няма нищо чак толкова лошо. Да, брашното вече е модифицирано, сиренето също, яйцата са рядко от щастливи свободни домашни кокошки. Ама все пак си е комплексен продукт с бавни и средни въглехидрати, белтъчини и животински мазнини. Все компоненти нужни за един растящ организъм.
Само на плодове, зеленчуци и месо далече не се стига. Максимум до орторексия. И бас ловя, че няма сред нас човек дето да може да си ги набавя на 100% био и домашни. Защото дори домашните не са био. За да отгледаш реколта трябва да пръскаш с това онова. А за тия в магазина колко са здравословни.... няма да коментирам.😅

# 559
Тука издребняваме вече Grinning

Готовите пюрета и баничките нямат нищо общо..  

Ама тя каза баници, не банички и че имат яйца. В баничките от будките не мисля, че има яйца

# 560
Колкото и да се опитвате да изопачавате думите ми и да търсите под вола теле, всички много добре знаем какво имам предвид Grin
Нито съм фанатик на тема здравославно хранене, нито забранявам. Сама съм казвала в темата, че съм давала ня детето дя опита кекс със захар, захранила съм го и аз с готови пюрета и съм за опитването на всичко, а не забраните. Даже и такава дискусия сме водили. Въпросът е това да не е основната храна за децата, а да е някаква глезотия от време на време. И нямам предвид домашна баница, разбира се. И аз съм му правила. Хайде, да не се правим на приятно разсеяни Grin
Въпросът е, че тук в темата, а и като цяло сред родителите, виждам тенденции децата да се хранят основно с консервирани и вредни храни, а прясно приготвената храна е изключение. Пак казвам - самият факт, че се зададе въпросът каква е разликата между пюре на Hipp и прясно приготвено показва изключително ниска здравна култура и култура на хранене.
Вредно е и че такъв тип хора дават активно съвети в темата на родители, които току що захранват. И то се разпространява като зараза

# 561
Няма нищо лошо в това да се замразяват пюрета.

Бобовите са изключително важни и полезни, не ги видях да се споменават. Моето бебче си ги яде и тях редовно

# 562
Слава Богу, че здравната и културата ми на хранене са ниски, за да не твърдя, че децата боледуват много от яденето на пюрета 🙄😒😃😃😃 Или че диабет се отключвал от яденето на пюрета (предвид това, че над 90% от случаите на диабет при деца в световен мащаб са тип 1 - автоимунно заболяване). Мисля, че мога да спра дискусията дотук. Цитатът говори сам за себе си.

Имам познати, които са с по-големи деца от моето и още ги хранят с пюрета от бурканче и то на едно хранене. Това е супер вредно за детето, то не се храни пълноценно. След седми месец, пюре от бурканче е равно на сокче или смути, не дава никаква хранителна стойност. Децата боледуват много по този начин.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 00:53 от esmeralda23

# 563
Моето дете яде готови пюрета и си ака нормално по два три пъти на ден.Не виждам какво общо има това с пюретата.Вече започнах да и готвя и скоро ще я запишем на държавна кухня.Пък ако не я хареса ще го мисля тогава.
Лук,домати,чесън ,магданоз,копър и въведох с готовите пюрета на Гербер,после почнах да и правя директно мамджички.
Всяка майка сама си избира как да си храни децата.Не виждам защо трябва така да се плюят готовите пюрета и да се възхваляват чак толкова частните кухни.Не всички имат финансови възможности да запишат децата си на частна кухня
Здравейте, например има пюренца на Гербер заешко със зеленчуци, в което има лук, магданоз, целина и т.н. Тоест ако дам два дни подред от тях, се считат за въведени, така ли? Понеже има няколко нови съставки и ми е объркано?

# 564
Здравейте, момичета! Да споделя мислите с вас. Като съвеста майка отдалеч започнах да се подготвям за захранването. Купих си книга, гледах клипове и съответно се удавих в информация и противоречия.

Първо си купих книгата на "От Мама За Мами", беше ми излязла реклама. Постарала се е жената, систематизирана е информацията и има разни помощни файлове. След това гледах видеата на д-р Ирина Владимирова и започнах да виждам противоречия или поне аз ги мисля за такива. Д.р Владимирава изтегля плодовете към деветия месец, а също и доколкото съм я разбрала, съветва да се се дават колкото се може повече разнообразни пюрета, а в книга се случват доста по-бавно нещата - даваш пюре и на другия ден нищо не даваш, за да видиш дали ще има алергична реакция. Отделно няма да коментирам, че авторката на книгата дава рецепти и готви, а д-р Владимирова препоръчва готови пюрета. За финал, разбрах, че има и схема на ХИП, където пък дават един вид пюре три дни подред, преди следващия вид.

Въпросите ми към вас са:
- откъде се информирахте за захранването;
- през колко време давахте нова съставка;
- с по колко лъжици започнахте и как увеличавахте;
- жълтъкът как го давате - смачквате го и го слагате в пюрето ли или си се дава отделно?
- давахте ли растително масло с омега 3 и ако да, какво - ореховото олио или рапично, и откъде го купихте? Също как се дава, особено ако е готово пюрето - в него се добавя и разбърква ли или в тях по принцип си има?

Това са първите ми въпроси на повърхността, със стечение на времето ще ми възникват още, сигурна съм. Много ще съм благодарна, ако някой ми помогне!

# 565
Източници - много. Взимаш това, което сметнеш ти за добре. Няма единно правило при захранването. Специално Владимирова ми е много продажна, та не съм сигурна колко да й вярвам. Със сигурност има знания и опит, но и на мен ми се беше набило колко много рекламира Бебелан (пюрета, паста, водата, май и кърпички имаха) и това не ми допадаше да й вярвам за всичко.
Много е бавно, ако даваш нещо и чакаш два дни и за реакция. Обикновено до няколко часа се показва, ако има нещо. Аз се водех в началото по схемата на Хип, но не с техните пюрета. Първо по 3 дни давах една храна. Като виждах, че е ок и след 3/4 седмици давах по два дни нова храна. Само с алергените внимавай, но за едно броколи няма какво да му баеш 5 дни да го даваш през ден. Жълтъка слагах в зеленчуково пюре. Редувах ден с месо, ден с жълтък.

# 566
Източниците наистина са безброй. Според мен много зависи от детето, а и от теб самата. Преди да имам дете си представях как ще го захранвам идилично по ЗВБ и то ще гризка спокойно броколи, но не се получават така нещата при мен. Синът ми е на 9 месеца, и е 7, 300 кг. Доста злояд и бавно наддаващ. В началото на 6-месец го бяхме водили на гастроентеролог, защото беше 5,800 кг, при положение, че е роден 3,170. Елена Лазарова(гастроентеролог) ни посъветва да го захраним експресно и да му давам всеки ден пюре от различен зеленчук, за да пробва колкото се може повече неща за кратко време (това важи само за зеленчуците). Така и направих, нямаше реакции. Глутенът го въведох за 3 дена, както млечните и месото. Моят син е алергичен към кокос, разбрах го с един пауч на Гербер. Давала съм и купени пюрета и правени от мен. Зависи детето кое харесва. Пробвам се от две седмици да му давам по-големи парчета, за да стимулирам дъвченето. Жълтъкът аз го давам смесен/натрошен с пюрето. Аз редувам един ден месо, един ден зеленчуково с жълтък, и веднъж в седмицата риба (ако я иска). Слагам от самото начало зехтин (купен от Зоя)в пюретата, гастроентероложката ми предложи да слагам готварска сметана, за да вдигам калориите. Правя и това. Наистина като почнеш ще видиш как вървят нещата и ще ги нагласиш спрямо нуждите на детето.  Била съм веган, не съм яла с месеци захар, но по отнпшение на детето не мога да съм крайна. Особено в неговия случай с това бавно наддаване. Дано процесът е по-гладък при теб !

# 567
Източниците наистина са безброй. Според мен много зависи от детето, а и от теб самата. Преди да имам дете си представях как ще го захранвам идилично по ЗВБ и то ще гризка спокойно броколи, но не се получават така нещата при мен. Синът ми е на 9 месеца, и е 7, 300 кг. Доста злояд и бавно наддаващ. В началото на 6-месец го бяхме водили на гастроентеролог, защото беше 5,800 кг, при положение, че е роден 3,170. Елена Лазарова(гастроентеролог) ни посъветва да го захраним експресно и да му давам всеки ден пюре от различен зеленчук, за да пробва колкото се може повече неща за кратко време (това важи само за зеленчуците). Така и направих, нямаше реакции. Глутенът го въведох за 3 дена, както млечните и месото. Моят син е алергичен към кокос, разбрах го с един пауч на Гербер. Давала съм и купени пюрета и правени от мен. Зависи детето кое харесва. Пробвам се от две седмици да му давам по-големи парчета, за да стимулирам дъвченето. Жълтъкът аз го давам смесен/натрошен с пюрето. Аз редувам един ден месо, един ден зеленчуково с жълтък, и веднъж в седмицата риба (ако я иска). Слагам от самото начало зехтин (купен от Зоя)в пюретата, гастроентероложката ми предложи да слагам готварска сметана, за да вдигам калориите. Правя и това. Наистина като почнеш ще видиш как вървят нещата и ще ги нагласиш спрямо нуждите на детето.  Била съм веган, не съм яла с месеци захар, но по отнпшение на детето не мога да съм крайна. Особено в неговия случай с това бавно наддаване. Дано процесът е по-гладък при теб !
Здравейте, как въведохте глутена за 3 дни, какви са стъпките? И после може да се дава всичко а глутен в по-големи количества ти, например попара със сухари?

# 568

Здравейте, как въведохте глутена за 3 дни, какви са стъпките? И после може да се дава всичко а глутен в по-големи количества ти, например попара със сухари?
[/quote]

Аз започнах с каша от спелта от ДМ. Първия ден дадох лъжица и половина каша с плодово пюре, с което беше вече захранен. На втория ден дадох 5-6 лъжички каша от спелта пак с плодово пюре. На третия ден дадох колкото иска/може да поеме. Конкретно кашата му хареса и е изял около 100 гр готова каша. Два дена не въвеждах нищо ново за всеки случай, тва беше по моя презумпция. След почивката му дадох около 50-60 гр каша от овес с плодово пюре.  След ден, два за следобедна закуска му дадох пастата от за бебета на Хип от пшеница. Той изяде около 100 р, бях я пасирала. За заместено хранене смятах кат е изял около 150-160 гр.
Не знам дали това е идеалната схема, при моя син нямаше неблагоприятни реакции. Пак казвам бях посъветвана от гастроентеролог да го захраня бързо и до началото на седмия месец да съм заместила три храненета. Лекарката дори твърди, че ако родителите нямат хранителни непоносимости, е малко вероятно и децата да имат.

# 569
Здравейте, момичета! Да споделя мислите с вас. Като съвеста майка отдалеч започнах да се подготвям за захранването. Купих си книга, гледах клипове и съответно се удавих в информация и противоречия.

Първо си купих книгата на "От Мама За Мами", беше ми излязла реклама. Постарала се е жената, систематизирана е информацията и има разни помощни файлове. След това гледах видеата на д-р Ирина Владимирова и започнах да виждам противоречия или поне аз ги мисля за такива. Д.р Владимирава изтегля плодовете към деветия месец, а също и доколкото съм я разбрала, съветва да се се дават колкото се може повече разнообразни пюрета, а в книга се случват доста по-бавно нещата - даваш пюре и на другия ден нищо не даваш, за да видиш дали ще има алергична реакция. Отделно няма да коментирам, че авторката на книгата дава рецепти и готви, а д-р Владимирова препоръчва готови пюрета. За финал, разбрах, че има и схема на ХИП, където пък дават един вид пюре три дни подред, преди следващия вид.

Въпросите ми към вас са:
- откъде се информирахте за захранването;
- през колко време давахте нова съставка;
- с по колко лъжици започнахте и как увеличавахте;
- жълтъкът как го давате - смачквате го и го слагате в пюрето ли или си се дава отделно?
- давахте ли растително масло с омега 3 и ако да, какво - ореховото олио или рапично, и откъде го купихте? Също как се дава, особено ако е готово пюрето - в него се добавя и разбърква ли или в тях по принцип си има?

Това са първите ми въпроси на повърхността, със стечение на времето ще ми възникват още, сигурна съм. Много ще съм благодарна, ако някой ми помогне!

Здравей! Бях в същата ситуация със същите източници на информация  Simple Smile Общо взето го захраних така, както го усещах, детето само си показва. Започнах с морков 1 супена лъжица, на следващия ден 2 и така постепенно увеличавах. След това добавих към моркова тиквичка, после само тиквичка му дадох. И така започнах да ги комбинирам по-смело още след първата седмица, не съм изчаквала по 3 дни за всеки въведен зеленчук. Моето дете отказваше мляко след пюрето и много бързо заместихме храненето. Слагам по 1 чаена лъжица рапично олио на Хип в пюретата. В готовите пюрета има мазнина и не е нужно да се добавя. Жълтък започнах с 1/4 в зеленчуковото пюре, малко преди да навърши 6 месеца /захраних го на 5 мес. и 10 дни/. След това въведох риба и месо - пуешко и заешко в началото, постепенно и останалите. Редувах месно и зеленчуково с жълтък през ден. На детето му хареса храната и спрях да се водя по схемите на захранване, внимавах само на коя възраст какво се въвежда горе-долу. Глутена също го въведох за 1 седмица с постепенно увеличаване на количеството глутенова каша в безглутеновата докато стана изцяло глутенова. За плодовете също мислех да въведа към 9 месец, но му дадох да опита доста по-рано и много му хареса, започнах да му давам всеки ден и сега яде по 2 вида плод на ден. В началото има притеснение, но когато започнете, нещата ще си тръгнат и детето само ще си покаже и ще води захранването. Синът ми до скоро отказваше сирене и кисело мляко, сега ги хапва без проблем. И с бобовите имахме мръщене в началото. Важното е да не насилвате детето да яде нещо, което не харесва. Изчаквате известно време и предлагате отново.
Успех  🍀

Общи условия

Активация на акаунт