Цял живот съм спортувала и съм се хранила здравословно, правя вметка, че съм отгледана с кисело мляко и каша от брашно. Родена съм във време, в което не е имало АМ или ако е имало, много малко са можели да си го позволят и съм станала човек, отбелязвам, че рядко боледувам.
Та детето съм си го захранила и с готови пюрета /които не са били сезонни зеленчуци и плодове/, както и с приготвени от домашни зеленчуци.
Имам възможност да и готвя и го правя с удоволствие, не е злояда, яде домашна храна, както и купени пюрета и манджички, защото винаги може да се случи нещо и човек трябва да е подготвен. Също така не мисля да я лишавам от всичко, което иска да опита. Свидетел съм на деца, на които им се забраняват пица, дюнери и т.н. и се тъпчат тайно от родителите си, ето това не е ок. Да не знаеш какво прави детето ти!
НЕ харесвам заклеймяването, съденето и нападките. Това, че ти правиш нещата по един начин, не означава, че това е правилния начин и че другите грешат!
Сега ще отговоря и на момичето с питане за лук, домат, магданоз. Лук и домат се въвеждат в много малки количества, защото може да раздразнят стомахчето на детето. При въвеждането на лук е напълно нормално в акото да се появи и слуз, да не се панирате. Въведох и двете много добре сварени, не помня в някаква манджичка в минимално количество, домата без люспа и без семки. Чушкии същото се въвеждат с малки количества,защото са богати на фибри. Зелените подправки ги въведох пресни, като добавка към вече приготвено ястие/супа. Също дадох и куркума.

Общо взето го захраних така, както го усещах, детето само си показва. Започнах с морков 1 супена лъжица, на следващия ден 2 и така постепенно увеличавах. След това добавих към моркова тиквичка, после само тиквичка му дадох. И така започнах да ги комбинирам по-смело още след първата седмица, не съм изчаквала по 3 дни за всеки въведен зеленчук. Моето дете отказваше мляко след пюрето и много бързо заместихме храненето. Слагам по 1 чаена лъжица рапично олио на Хип в пюретата. В готовите пюрета има мазнина и не е нужно да се добавя. Жълтък започнах с 1/4 в зеленчуковото пюре, малко преди да навърши 6 месеца /захраних го на 5 мес. и 10 дни/. След това въведох риба и месо - пуешко и заешко в началото, постепенно и останалите. Редувах месно и зеленчуково с жълтък през ден. На детето му хареса храната и спрях да се водя по схемите на захранване, внимавах само на коя възраст какво се въвежда горе-долу. Глутена също го въведох за 1 седмица с постепенно увеличаване на количеството глутенова каша в безглутеновата докато стана изцяло глутенова. За плодовете също мислех да въведа към 9 месец, но му дадох да опита доста по-рано и много му хареса, започнах да му давам всеки ден и сега яде по 2 вида плод на ден. В началото има притеснение, но когато започнете, нещата ще си тръгнат и детето само ще си покаже и ще води захранването. Синът ми до скоро отказваше сирене и кисело мляко, сега ги хапва без проблем. И с бобовите имахме мръщене в началото. Важното е да не насилвате детето да яде нещо, което не харесва. Изчаквате известно време и предлагате отново.