Захранване - въпроси и отговори - тема 17

• 17 381
  • 711
  •   1
Отговори
# 705
Аз писах по-назад, ама ще пробвам пак🤣
Започнах захранване на 5 месец, бебето се роди в 38-ма седмица, беше 2570 при раждането, но заради повръщане започна да качва постепенно след 10-12 ден. В момента е. 6+ кг, 66см, добре се развива откъм развитие, двигателна активност, нервно-психическо развитие и тн. Беше с рефлукс, пиеше антирефлуксно мляко, после със съмнения за абкм и преминахме на мляко за алергии, което сгъстявах допреди месец, но вече няма проблем и с рефлукса.
След седмица прави 6 месеца, сега сме на трета седмица захранване.
Захранването е започнато с одобрението на двете педиатърки, като започнах с тиква. Исках да пробвам със схемата на хип, но педиатърката предложи да й давам по отделно първи път новата храна и после да смесвам и така и започнах да процедирам.
Въведени са тиква, картоф, пащърнак, батат, тиквичка, морков. Следващата седмица ще вкарам броколи и карфиол (не наведнъж).
Питанката ми е дали е нормално да хапва малко? Повече от 50-60 гр и то по-рядко, не ме е изненадвала. Хваща си лъжицата, поема си я с уста самичка, странното е, че иска да взима купичката и да сърба пюрето от нея😀 и така повече хапва. ЗВБ не съм пробвала още, веднъж й дадох сварен морков и само го лапа и го остави, мисля след седмица-две да пробвам с някой друг зеленчук, да се заиграе.
Правя й домашни пюрета, купешки някои харесва, някои не.
Прави ми впечатление консистенцията на купешките пюрета - доста кремообразно, което аз колкото и да пасирам не мога чак така да докарам, например с тиквичката и някои други, имат си текстура.
И забелязвам, че някои такива неща я дразнят и й се гади😬
Не я насилвам, не я натискам насила, колкото иска - толкова, не искам да й правя грешна асоциация.
Иначе има 4 хранения, понякога 5, но рядко се случва. Храни се на 4 часа, като когатоще давам пюре (на обедно хранене), гледам да започнем малко по-рано, за да не прегладнява много силно. В началото въпреки малкото количество пюре  не искаше мляко веднага, трябваше да мине час и нещо, сега си го пие.
Бихте ли ме посъветвали нещо? Педиатърката е на мнение да си се водя по нея, да не я натискам. Не бързам да замествам хранене, да отбележа, защото с тези 4 хранения сякаш ми е рано да замествам едното. Но пак, виждам други как ядат лакомо, на първата седмица излапват по над 100-130 гр пюре пък мойта фръцла все някакви филми с храненето ми прави откакто се е родила, пък сега си проличава още повече😬

# 706
Азара, според мен добре се храни детето, в началото е нормално да яде по-малко количество пюре, още й е ново и свиква с вкуса. Аз мисля, че заместих хранене чак седми месец.

# 707
Благодаря, надявам се да е така. Относно сърбането от купичката, не е за игра, защото съм й давала да цопа с ръчичка и да си я лапа, не й е готино. Давала съм купичката просто да чеше зъбки (първоначално мислех, че е това), дразни се, ако не й идва към устата пюрето. Не е просто да я държи, очаква да й я повдигна малко и да стигне до пюрето, като котенце е. Забавно ми е, ама ми е странно. И все пак така хапва най- добре - като се водя изцяло по нея😬 реално в момента идеята ми е да хапва различни неща, да пробва и да изучава, кое й харесва и кое не, да се учи на хранене с различно от мляко, а не да гоним милилитри и милиграми.

# 708
Аз, честно казано не бих дала гъби на детето, поне до 3-годишна възряст, че и нагоре. Нямат кой знае колко полезни вещества, които не се намират в други храни. Причината не е за мрака и смъртта Grin,  аз също не ям гъби, като цяло са трудно смилаеми и дават доста алергии. Мъжът ми преди година някъде ходи в спешно, след алергия от гъби. Имам и други познати, които са давали реакции от гъби.
Имам много полезно видео от Маги Пашова,  тип уебинар за храненето на деца между 1 и 5 години. Ако някой се интересува, мога да го изпратя на ЛС.

# 709
Азара, и според мен детенцето си хапва нормално и няма нищо притеснително. Добре правите като се водите по нея.
Няма как всички деца да изяждат едно и също количество, всяко спрямо своите си нужди.
Моята дъщеря на почти 2 год винаги е ядяла малки количества, случвало се е една супа да й е обяд + следобедна закуска + вечеря Grinning

# 710
Азара, моето бебче е на 10 месеца и още яде максимум 100 грама пюре на хранене, не знам губи интерес към храненето ли, понеже доста бавно хапва. Понякога даже на около 60-80 грама спира и “заключва” устата и няма как да дадем повече. И аз се пртеснявам всеки път дали се е нахранила дотатъчно, но явно й стига. Важното е да наддава.

# 711
Здравейте,  как да въведа глутен, казано ми е първо 20 процента каша с глутен и 80 пр не глутенова.  Ще е проблем ли ако въведа по голямо количество.

Общи условия

Активация на акаунт