Започнах захранване на 5 месец, бебето се роди в 38-ма седмица, беше 2570 при раждането, но заради повръщане започна да качва постепенно след 10-12 ден. В момента е. 6+ кг, 66см, добре се развива откъм развитие, двигателна активност, нервно-психическо развитие и тн. Беше с рефлукс, пиеше антирефлуксно мляко, после със съмнения за абкм и преминахме на мляко за алергии, което сгъстявах допреди месец, но вече няма проблем и с рефлукса.
След седмица прави 6 месеца, сега сме на трета седмица захранване.
Захранването е започнато с одобрението на двете педиатърки, като започнах с тиква. Исках да пробвам със схемата на хип, но педиатърката предложи да й давам по отделно първи път новата храна и после да смесвам и така и започнах да процедирам.
Въведени са тиква, картоф, пащърнак, батат, тиквичка, морков. Следващата седмица ще вкарам броколи и карфиол (не наведнъж).
Питанката ми е дали е нормално да хапва малко? Повече от 50-60 гр и то по-рядко, не ме е изненадвала. Хваща си лъжицата, поема си я с уста самичка, странното е, че иска да взима купичката и да сърба пюрето от нея😀 и така повече хапва. ЗВБ не съм пробвала още, веднъж й дадох сварен морков и само го лапа и го остави, мисля след седмица-две да пробвам с някой друг зеленчук, да се заиграе.
Правя й домашни пюрета, купешки някои харесва, някои не.
Прави ми впечатление консистенцията на купешките пюрета - доста кремообразно, което аз колкото и да пасирам не мога чак така да докарам, например с тиквичката и някои други, имат си текстура.
И забелязвам, че някои такива неща я дразнят и й се гади😬
Не я насилвам, не я натискам насила, колкото иска - толкова, не искам да й правя грешна асоциация.
Иначе има 4 хранения, понякога 5, но рядко се случва. Храни се на 4 часа, като когатоще давам пюре (на обедно хранене), гледам да започнем малко по-рано, за да не прегладнява много силно. В началото въпреки малкото количество пюре не искаше мляко веднага, трябваше да мине час и нещо, сега си го пие.
Бихте ли ме посъветвали нещо? Педиатърката е на мнение да си се водя по нея, да не я натискам. Не бързам да замествам хранене, да отбележа, защото с тези 4 хранения сякаш ми е рано да замествам едното. Но пак, виждам други как ядат лакомо, на първата седмица излапват по над 100-130 гр пюре пък мойта фръцла все някакви филми с храненето ми прави откакто се е родила, пък сега си проличава още повече😬
, аз също не ям гъби, като цяло са трудно смилаеми и дават доста алергии. Мъжът ми преди година някъде ходи в спешно, след алергия от гъби. Имам и други познати, които са давали реакции от гъби.