Августовски бебета 2024г - Тема 6

• 15 981
  • 539
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте, детето попринцип е с много къдрава коса, обаче след като е лежала става ей такова чудо и няма помен от къдриците. Какво да взема за да ги запазя? Какъв шампоан за къдрици бихте ми препоръчали?

# 436
Вики, радвам се, че успя да се включиш! Purple Heart И аз си мислех за вас и щях да те подканя да пишеш, но Маги ме изпревари. Много куцо това с работата, но имат ли право да те уволнят? Доколкото знам в Германия е много трудно да уволниш служител на безрочен договор, а и нямате ли и защита за майки на деца под 3г?
Ти с какъв език си, спомням си, че си програмист?

Като стана въпрос за работа, аз се виждах наскоро с колегите и шефа. Никой не ме чака, справят се идеално без мен. Горчивата истина е, че заместничката ми, която аз предложих за моята позиция и която аз обучих, се справя по-добре от мен. Осъзнавам, че това може би е по-добрия вариант, отколкото да ме притискат да се връщам, но същевременно ми е криво. Не стига, че самочувствието ми никога не е билко толкова ниско, ами още един удар по него Head Band

Маги, ако това ще те успокои, според мен климатът в София е същата гадост, че и по-голяма. Зимата са мъгли, инверсии, лош въздух, а последните 2 лета не се траеше от жега - дори през нощта се усещаше жега заради нагорещения бетон и асфалт. Разликата с няколко километра извън София, в селата около града, е направо брутална през лятото - 25 градуса в селото, прибираме се в квартала - 31 градуса, вървиш по улицата в 21ч вечерта и направо усещаш как ти грее под краката Rage

Вятър, много ме радват твоите постове. Страхотно чувство за хумор имаш! Иначе спокойно, момченцата проговаряли по-бавно. Репетоара на Момчил също изобщо не е впечатляващ. Засега може да казва "мама" - не знам вече от кога не съм го чувала, "ам - ам" - това го чувам по 40000 пъти на ден (голям е лакомник), "тата / тате" - от време на време когато се връща баща му и търчи от радост към него и "да / дя", с което понякога отговаря на въпроси тип "Искаш ли?".

# 437
Здравейте, идвам да се отчета, без да ме е питал никой Joy Моята госпожица рязко прояде, след като видя, че мляко няма. Цял ден нещо се яде, постоянно се крещи(няма тих режим) “АМ-АМ”, изреждам ви какво е изяла от сутринта, защото мен хем ми е смешно, хем ме стряска - 1 мъфин със котидж и кашкавал; 2 мъфина с ябълка и круша; малко кисело мляко; шепа грозде; половин порция овчарски пай; половин рибни пюре на дм; шепа пилешко месо, докато правех супата; една прилична пилешка супа и десерт няколко боровинки.. хора, тя не спира да яде, изобщо не мога да си представя колко мляко е пила на ден, щом преди не огладняваше за нищо, а сега яде по този начин и в тези количества.

Вики, пожелавам ти да намериш твоето нещо скоро, последния месец разглеждам обявите за работа и като гледам има някакво движение, което дори е изненадващо за Декември. Моят съвет е да не бързаш, Януари ще се активизират работодателите, хем нови проекти през новата година, хем не мисля че много си търсят кадри точно по празниците.

Гери, защо си сигурна, че се справя по-добре? Може шефа ти да мисли, че нямаш желание да си прекратяваш майчинството, за това да не те пришпорват. Не е голям процента на майки, които не си карат и втората година, поне по мои наблюдения.

Бояна бърбори повечко, като сравнявам с написаното от вас, но повечето деца наваксват за отрицателно време, сега всичко много бързо се променя. Моя съвет е да ги стимулирате, показвайте им нещо определено и след това ги изчаквайте да повторят, например аз за звуците на животните изчаквам докато отговори. “Кое е това(посочвам и изчаквам), котето ли е? Как прави котето?(изчаквам докато отговори, без да повтарям въпроса, държа пръста си на картинката)”. Често знам какво иска и повтарям “ Гладна ли си?”обикновено вече отговаря “Да, не”, дори и да не отговори продължавам “ Искаш ли мляко/ябълка/банан?” Ако само клати глава повтарям “Да” или “Не” и имитирам клатенето на глава за “Да” и “Не”, че често ги бърка и казва едно, пък клати глава за друго.
Не забравяйте, че има дечица, които на тази възраст още не ходят самостоятелно и пак е в рамките на нормалното, след 2г обаче ,няма да можете да познаете кой е проговорил/проходил по-рано, нивото ще се изравни.

За къдрава детска коса, препоръчвам тази козметика
https://zlatnaribka.com/collections/little-green

# 438
Момичета, мен това, което ме безпокои и дразни, меко казано, е, че при първоначални разговори работодателят казва едно и клед 2 месеца му хрумва друго - друго работно време, друго заплащане, че изобщо не му трябваш... що за работна и човешка етика е това. Това е при Вики, Милива и още една майка тук от Русе. 3 от 4 майки, които искат да се върнат на работа!!! Само Стили не се е оплакала, дано при нея е наред. Така че Гери, хубаво е, че си се ориентирала лично. Нормално е за 2 години да се промени нещо, но кажи го още в началото, не подвеждай майките....

Колко време и как ги разхождате в тоя студ, в колички ли, ходят ли? Тук вече си е сериозно студено 1-2 градуса. Като излизаме, сме само ние. Мм твърди, че другите се разхождали преди или следобяд, а не в 13 ч.

Иначе аз всички ви мисля как сте, и вие и децата, станахте ми близки, но хубавото на форума донякъде е, че не се питаме, поне аз не обичам да ме разпитва никой..., но Вики много ми залипсва.

Милива, ако имаш време, дай рецептите за двата вида мъфини. Сега съм решила бисквитите на Гери да пробвам, но съм стигнала до това, че съм купила фурми. Иначе браво на Боянка, вече поне ще ти се цени времето в кухнята Simple Smile

# 439
Милива, браво! Всъщност ние (или поне аз) предполагахме, че Бояна ще прояде като и спреш млякото 😀 Просто на базата на моята ламя вкъщи не можех да повярвам, че има чак толкова злояди деца. А твоята хич не е злояда, даже си има сериозен апетит!

Ти възстанови ли се напълно?

Относно работата - такива са ми субективните впечатления и усещания, шефът нищо не ми е казал. Но и дума не е обелил да се връщам, което аз също си го интерпретирам в тази светлина 🧐

Маги, ако Момчил не спеше баш на обяд, със сигурност щяхме да излизаме в 13ч! Ние излизаме към 10 до към 11:30 и следобед към 16ч (не всеки ден). Особено сутрин е доста студено, вчера например имаше скреж още. Обличам го в зимен космонавт, с дебела шапка - добре му е. Често излизаме съвсем наблизо без количката.

# 440
Момичета набързо, рдавам се Милива ,че сте добре и сутуацията всяко зло за добро...е в сила.
Вики , успех с работата, аз също съм без, защото  моят договор изтече точно когато ми е беше термина и естествено не ми го подновиха, но аз така или иначе нямаше да се върна там.Хубавотое , че тук работа за мен ...много .
Маги остави го тоя мъж, моя като се опита да ми дава акъл и каже "другите" направо го пращам там с бързият влак:)
Филип не говори(основно крещи някакви неща неразбираеми ) , но пък разбира всичко  , предполагам ,че чуването на немски и български ще забави малко развитието в това отношение.Изобщо и не знам какъв език ще изрече първо ,предполагам смесено .
Аз явно няма да имам спящо бебе до 3-4 години Sad, тъкмо му спрях млякото нощем и почти се отбихме , спеше една седмица  долу -горе добре и сега почна да се буди в 5,00 и да мрънка и да не може да заспи и целия ден  мрън-мрън.

# 441
  • Пловдив
Аз с първото карах само една година, чакаха ме сега, ама реших с второто да си почивам 🤣 чак ми се върти да ползвам и от първото част от отпуската до навършване на 8 години. На мое място са две колжеки, но то и работата се е увеличила, едната я дръпнах от друга част на фирмата, втората е бивш служител и като се върна ще имам разговор с ръководството, че ако зависи от мен няма да работя с нея. Мразя лицемерни хора, които са забравили от чия ръка са яли. Винаги може по интелигентен начин да се изрази човек, когато не е доволен от работодател, а не да плюеш и после пак там. По принцип ще освободят един човек, но са се насочили към друга колежка, ще видя колко работа мога да поема, но предпочитам малко повече и да няма вредни хора около мен.
Утре съм на банкет, та малко ще поразнообразя.
Аз количката още лятото я разкарах и излизаме пеша.
Най-голямият ми плюс на работа е работно време, почивни дни и че ако има нещо покрай децата мога да тръгна веднага. Сега са увеличили и парите, та няма да се налага да водя и такъв диалог /много мразя да "прося", за труда ми, при положение, че при нас няма "слабо" и има обем на работа/.

# 442
Маги, нямам рецепта, съжалявам.. отворих хладилника и направих мъфини с каквото имах..

Гери, мина ми на мен, дано не ми се случва пак, че като четох във форума, пък и от приятелки чух, че лесно става хронично..

Аз хем съм разочарована от работодателя ми, хем нямам много основание, защото преди да родя им казах, че шансът да се върна след като родя е минимален заради работното време. Сега се договорихме за време, което ме устройва мен, но са наели точни пет африканеца на мое място Joy и след като вече не съм толкова афектирана май разбирам защо и парите не са същите. Истината е, че с време от 8 до 5 няма шанс да се справя с децата и работата, та за сега ще се върна и май след някой месец ще повдигна въпроса за парите пак.

Пилала, да не е гладен? Бояна се буди от зверски глад, към 4-5 и едва успявам да я прикоткам да доспи до 6:30. Днес и вчера закусва в леглото със затворени очи, то и се спи милата, но много е гладна, а хич не е свикнала, може и Филип да е така.

# 443
Милива, какво реши за АМ? Може би с една бутилка АМ преди лягане би се засищала за през нощта? Аз мисля, че на тази възраст е ок тази практика. Но го мисля, защото така съм чула в уебинарите Simple Smile

# 444
Милива, спокойно Simple Smile Чак толкова лесно не хронифицират заболяванията. Важно е обаче да си изкарваш целите антибиотични курсове, а не да спираш лекарството като се почувстваш по-добре. Обикновено антибиотик се приема 5-6 дни след отшумяване на неразположенията, за да е сигурно, че няма останали бактерии в организма и колонията пак да се разрастне главоломно след седмица. Поне моят личен лекар така ме инструктира Simple Smile Да не си помислиш, че хрупам хапчета като бонбони - не, само два пъти в живота си съм приемала антибиотици, но и в двата случая докторът ми говори със сериозен гробовен глас тип "ще се мре" Simple Smile И другото важно е да кажеш на лекаря си дали и какви други лекарства или хранителни добавки приемаш, за да ти каже дали да ги спреш или ще коригира дозите (на мен преди раждането ми спряха за два дни една терапия, която принципно е животоподдържаща и после месец и половина не бях на себе си, ама иначе много щяха да се омажат нещата с упойката), а и комбинациите от някои лекарства увеличават или неутрализират взаимно действието си. Та трябва да се внимава Simple Smile

# 445
И аз да се включа пак, при мен ситуацията също не е толкова зле и шефа ми в случая изобщо не е лошия герой. Аз преди да родя казах, че с Лео искам да си изляза в майчинство и ще ме няма поне 2г, като в заявлението се уговорихме за 2г, но преди това бях говорила, че обмислям и по-дълго. Миналата година след катастрофата се обадих, че ще трябва да си съкратя майчинството и той директно прие тогава и сега ми беше обяснил, че тогава е приел така набързо, за да ми свърши работа, че ми трябваха документи и т.н., а после да го мисли как точно ще стане. Обаче сега като стана време да се връщам, икономическата ситуация е такава, че фирмата няма работа. Аз това го виждам вече от първо лице, откакто съм се върнала на работа ние почти нямаме задачи от клиент, всичко е вътрешно дето ние разчистваме из кода и подобряваме, без да променяме функционалността. Реално сегашната ни работа не носи нови приходи, в един момент няма от къде да влязат пари за заплати. Логично е и го разбирам, а моя шеф е толкова доволен от мен и ме цени, че търси той варианти как да се случат нещата по най-добрия начин за мен, за да може когато неизбежно се наложи да ме махне, аз да се съглася да му остана на Миниджоб (което не знам с какво да сравня в България, но са някакви минимални часове, негарантирани и т.н.). Включително той ми търси през негови връзки други фирми да ме наемат. Така че изобщо не мога да се оплача, просто ситуацията е такава за фирмата в момента.

Гери, има право да ме уволни, то даже по-скоро ще е съкращаване, което естествено че има право, като няма работа. Защитата за родители (понеже и двамата родители могат да си я ползват независимо един от друг) ми приключи, аз на това казвам майчинство иначе тук. Реално към работодателя бях заявила първоначално 2г че ще ме няма и после се връщам нормално, после го съкратих до началото на този месец и сега съм си обратно на работа. По принцип можеше да си пусна, аз имам даже и от Макси останало което мога да ползвам, тогава няма как да работя на пълен ден докато се ползвам същевременно от тази защита, а на мен това ми беше плана. А при така създалата се ситуация беше тъпо да си увелича защитата (защото може) и да си пусна сега намалените часове, защото просто е опит да се задържа в нещо, което просто се разпада. Иначе да, програмист съм, работя в уеб програмирането, фул стак с php и Javascript.

И Гери, според мен не си прави така леко заключения. Да, може и да не те търсят, и да се справят, но това не значи, че когато решиш да се върнеш, няма да се радват на новината. И не смятам, че трябва толкова да ти влияе на самочувствието, в крайна сметка е хубаво от време на време да си напомняме, че за фирмите сме заменими винаги - може да трябва да ни заместят с 5 африканеца, но винаги е възможно. Това и аз е хубаво да си го напомням в дни като днес, ама за това после.

Малко да се изкажа и по актуалните теми, че да не съм съвсем не за тук. Лео не говори много, казва мама, баба, дада, тата, и тото. И май това му е репертоара. Като дада е дядо, тата и той не знае какво е, а тото най-често е Макси, но и всяко друго нещо може да бъде тото в даден момент. Ааа много сладко е о-оу, което си е точно на място, с него държи да привлече вниманието към нещо което не е наред. И нещо като ъ-ъ за не. Преди много време казваше ам-ам, сега сам не го използва. Ако го питам аз нещо, може и да каже ам, но иначе ако иска нещо да яде не си казва сам дума. Не ме притеснява, и Макси проговори сравнително късно, а толкова хвалби е отнесъл колко много и колко добре говори.. ще му дойде времето и ще почнем да питаме дали не могат да изкарат 5мин без да бърборят.
Лео за момента изобщо не съм го и пробвала на гърне. Почти съм сигурна, че ще пробваме чак към лятото, като е топло, по същия метод като с Макси. Предните ми опити с Макси бяха толкова ужасяващи, че не искам да си го причиняваме.
Милива, много се радвам, че нещата са се развили така добре, хубаво е, когато можем скоро след някоя трудност веднага да видим и положителното от нея.
За излизане навън основно разчитам на градината, там съм ви споделяла, че ги изкарват всеки ден с изключително редки изключения при особено лоши условия. А този месец и на коледния базар ходихме доста от дните, така че все пак и аз съм ги извеждала. Иначе от другата седмица са в Коледна ваканция две седмици и вероятно ще им мисля вариант да ги извеждам от време на време на площадката до нас. Количката я бях оставила откакто сме се прибрали от България да си стои, сега я взимах 2-3 пъти като ходим на базара, но той не я иска и май съвсем ще я пенсионирам вече.

И да се оплача финално, че то иначе няма да съм аз. Макси изкара скарлатина в края на ноември, и сега пак нещо сме болни. Нищо кой знае какво, някой зимен вирус, кашлица хрема, ама досадно. Днес ги спрях и от градина, нищо че тук при положение, че е само това и те са си жизнени и игриви през деня можеха да си ходят спокойно. Обаче гледах, че Лео заради хремата нощем не може да спи хубаво и е все по-уморен сутрин и реших да си останат. Да, ама с това установих, че с двамата няма как да работя както съм го правила само с Макси. Макси от малък се наложи да си се занимава сам и в такива ситуации ако аз не съм се разболяла с него си работех доста добре. Но Лео е друга работа и особено сега точно с това боледуване иска по възможност или да го разнасям или да седна на земята и той да седне "в мен" или да легна и да се гушне в мен, много си търси контакт, много се и карат двамата затворени вкъщи. Та затова казах, че и аз е хубаво да си припомням колко сме заменими за фирмите дето работим, понеже цяла сутрин се ядосвам, че не мога нещичко да свърша на работа, как сега трябва да мисля или кога да наваксам часове или да си пусна болничен за дете или при положение, че и аз съм болна да си взема направо за мен, ама не ми се иска, искам да си работя. Голяма драма. Ама ако с мен утре се случи нещо, фирмата ще продължи да си работи, света ще продължи да се върти и всъщност се ядосвах за глупости.

И последно, тази година освен украсата за Коледа реших и да пека сладки. Ама с Макси сме си харесали страшно много различни неща, и тестото различно, и техниките различни и декорацията и всичко. А аз същевременно съм си наумила, че искам и да подарим домашни сладки. И смятайте, все едно малко ми бяха другите работи на главата, ми и с това се захванах, при положение, че нямам опит и резултатите ми са спорни. И сега големи подготовки с тези сладки. И вечер обикновено децата като спят с това се занимавам след като оправя. Обаче съм доволна и горда със себе си, хем че ми се получи, хем не мога да се нарадвам Макси колко е очарован, че сме си направили такива неща вкъщи. Оставям в скрит текст няколко снимки да се похваля, и предварително си казвам: има достатъчно много захар във всичките.
Скрит текст:

# 446
Вики, невероятни са! ♥♥♥ Аз съм далеч от готвенето, още повече от домашните сладки и съм силно възхитена от дизайните к как са се получили. Поздравления, че намираш сили и желание и за сладки.

Вятър, завиждам ти за двата антибиотика за целия живот. Аз приемах три вида само за октомври.

Милива, радвам се, че си по-добре и се пази.

Маги, относно работата, въпреки, че Лъчезар тръгна на ясла, сега е временно спрян поне до средата на идния месец. На мен майчинството ми е спряно съответно и в най-ударния сезон от година лежим цялата къща на мм, което не е новина, но… Аз искам да се върна на работа, но трябва той да почне да ходи на ясла и да се адаптира. Аз се самоосигурявам и е малко по-сложно като нямам отпуски за периода на майчинство и тн. Всичко ще е на устни договори и тепърва предстои. Но и на мен ми е ясно, че няма да минат безпроблемно тези преговори.

Гери, напълно те разбирам за самочувствието, но докато не се върнеш, по-добре не си изграждай представи. Хората едно говорят и показват, а какво е в действителност…Имам чувството, че са ми се изравнили всички мозъчни гънки и нямам никаква идея как ще се върна в предишното си амплоа и ритъм, ама изобщо.

За яденето и аз имам една малка ламя. Може цял ден да гризе нещо. Едвам му смогвам. За говореното е на сходен хал с всички момченца май май.

# 447
Забравих да кажа, че съветите, които даде Милива за проговарянето, са много добри - трябва да се изчаква и демонстрира отговор - редовно и търпеливо.

Сладките са чудесни. Браво, Вики Simple Smile И аз много се гордея със себе си, като ми се получи следобедната закуска, при все че въртя 4-5 неща. А съм мръднала от рецептата, а са заминали нещата на кино. Не мога да си представя като Милива да отваря хладилника и да напрвя мъфини, никакъв шанс. Единствено успях след МНОГО мислене да разделя рецептата за мъфини наполовина. Ако щете вярвайте, но аз наистина мислих много колко е половинката на чаша и половина кисело мляко... мисля, че това обяснява всичко за моите мозъчни гънки.

Искам да започна работа, която не е свързана с хора, а с някакви предмети - нещо да продавам, да опаковам... и в никакъв случай да е творческа...

Милива, според мен трябва да се пазиш да ти е топло - носи нещо под дънките или поне туника. Не те познавам, но мисля, че не носиш такива работи, а пък то си е хладно...

# 448
Маги, аз ходя с вълнен клин под всичко, вълнени тънки чорапи, винаги облечена.. то това е от бактерия де, ама аз подозирам, че след секс нещо стана и ММ е инструктиран да си пусне и той стерилна урина, да не се окаже че нещо си въртим двамата. Иначе ходихме и на Крайова на коледния базар и там беше страшен студ, ама аз с пет ката вълнени дрехи, знам ли.
Като отворих темата за базара, освен ако детето не седи много в количка, хич не го препоръчвам. Беше страшно натъпкано с хора, Бояна не седя грам в количката, не можех да я пусна да ходи, защото ще я смачка някой, не искаше да я носим…в превод не седяхме много.  Иначе за без деца е топ.

АМ взех на Нан - не иска да го близне, на тьопфер козе - същата работа, та се отказвам, не ми се хвърлят повече пари в коша. Сега съм сварила биволско и ще я видя, ще ми се нещо поне, че и с водата не е много добре и вече се изхожда трудно. Сутринта в 5 яде банан със затворени очи, лежаща и си доспа до 7.. определено предпочитам да пие някакво мляко, но мен никой не ме пита.

Стили, ако си си плащала пълни здравни можеш да се възползваш от болничен като самоосигуряващо се, поне това си пусни.

Иначе аз си обичам работата и знам, че съм добра в това което правя. Да, всички са заменими, но същото важи и за работодателите, та не се напрягам хич.

# 449
  • София
Здравейте, мами! Все се каня да седна да пиша. Вики спи в момента, да си крада време.

Да се похваля, защото за мен си е за хвалене - спирам цеденето. Все още има какво да точа, но значително намалих. Давам АМ подходящо за Вики, човекът си търси. Много харесва каша с АМ. Имах притеснения, че ще е отвратен, но пропи. Започнах просто да предлагам като най-лесно каша с АМ, за да свикне с вкуса. За съжаление още изцеждам, всеки мой цикъл е ужасно тежък. Буквално първите дни ми пречи на живота това обилно кървене. Имам и анемия. АГ го отдава на кърменето и хормоните респективно.
Да ви кажа преродих се като спрях това почасово цедене. Сякаш съм свободна птичка и живея нов живот. 😀 Усещам се по-добре психически, кг вървят доста надолу. Детето си е абсолютно добре с АМ, а бях толкова против.

Да се оплача от майките по площадките, не мога да ги понасям буквално, не знам дали само аз съм така. Правят постоянно някакви коментари, сравняват децата, говорят за другите родители. Стоя настрани иначе няма да има край конфронтацията.
Чакам няколко поръчки от Винтед. Откакто Гери го спомена, редовно ровя там. Много готини неща има.
Иска ми се да пиша по-редовно, но детето е толкова палаво, че никой не ми вярва. Буквално съм като укротител. Казва доста неща сравнение с тези на неговата възраст, което разбира се ме радва, обаче е страшно палав.
Казвам си да е жив и здрав, пък каквото такова.
Вярвате ли ми, че не мога до тоалетна да отида..
Ще гледам тия дни да прочета назад какво сте писали. Само да допълня - Гери, не мисли за работа отсега, а се радвай, че се справя момичето. По-добре отколкото да те пришпорват, че можеше и така да е. Аз се занимавам с търговски санкции и още няколко неща покрай тях, но откровено се замислих, че май това, което от години работя всъщност не ми харесва. Винаги съм си харесвала работа, но нещо в мен умря и не знам какво ще правя.

Ако не вляза идните дни ви пожелавам много весели празници, да сте здрави всички и много сняг и подаръци за децата! ❤️ Прегръдки за всички!

Последна редакция: пт, 19 дек 2025, 16:23 от NadezhdaML

Общи условия

Активация на акаунт