Августовски бебета 2024г - Тема 6

• 16 462
  • 554
  •   1
Отговори
# 420
Милива, радвам се, че си по-добре и че малката приема добре отбиването! Всяко зло за добро!

Идеи за закуски - някакви солени мъфини / банички, солен кекс. Смес за омлет можеш да подготвиш още от вечерта. Ще споделя рецепта за бисквитки без захар, беше ги споделила Mom to be, много са вкусни.
Аз давам почти едно и също всяка сутрин - домашен хляб, сирене / кашкавал, шунка, някакъв зеленчук. Евентуално варено яйце, плод за десерт.

Скрит текст:
Аз им слагам и по малко смлени на чопъра сурови ядки - орехи например.

Продукти:
1 ябълка
30 г масло, разтопено
6 бр. фурми (ако предпочитате бисквитките да са по-сладки може да сложите и повече)
½ ч.ч. овесено брашно
3 с.л. брашно от лимец
3 с.л. бяло брашно
½ ч.л. сода бикарбонат
2 лъжици оцет

Приготвяне:
1. Фурмите се накисват в топла вода. Обелва им се люспата и се маха костилката.

2. Ябълката (белена) може да се настърже или да се нареже и пасира заедно с фурмите с пасатор или чопът

3. Прибавя се течното масло, оцета и сухите съставки. Всичко се обърква и се замесва бисквитено тесто. Ако има нужда се добавя още брашно.

4. С намазнени ръце се оформят топчета от тестото. Оставят се в тава, покрита с хартия за печене. Леко се приплескват отгоре, за да добият формата на сладка.

5. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса. Пече се 15 Мин и още 3-4 по инерция.
Внимавайте, защото бързо стават готови!

# 421
Милива, и аз се радвам, че сте добре.

Защо не пробваш класическа попарка - сухар, бучка сирене, масло. За десерт плод. Аз добавям и цар. каша, за да сгъсти попарката.

Не си фен на кашите, но те стават за секунди и можеш да добавяш сирене или плодове (ако ги направиш с АМ или прясно мляко). Или кус кус със сирене. Аз все пак мисля, че АМ е по-добре за пиене от пр. мляко. Аз се водя по д-р Владимирова, както съм споделяла. В АМ има добавки, минава по-строг контрол, има по-малко протеин. Тя е обяснявала много пъти, че в кравето мляко има много протеин, за да расте бързо теленцето. А на човешкото бебе му трябват по-малко протеини, и повече здравословни мазнини (на които кр мляко не е богато) - масло, жълтък, риба, съответните растителни. Та, затова ние си даваме вечер по една бутилка АМ, а и той си я чака. През деня му давам сирене, готвя с кис мляко, рядко с прясно, т.н. Знаете, че в бг готвим основно с олио, което не е най-добрата мазнина, но не мога да се накарам с друго да готвя, имам си други ишууз...

# 422
И аз все още не мога да се пречупя да давам прясно краве мляко, защото вярвам, че при подготовката на адаптираното има повече контрол върху антибиотиците при животните. Няма особено голям смисъл да не даваш кърма, защото си на антибиотик, а да даваш прясно мляко от крава, която също почти на 100% е на антибиотици. Другите разлики също не са за пренебрегване - адаптираното мляко е обогатено с калций, витамин D, пробиотици и ред други, описани на опаковката. И категорично няма вкус на мляко, такова каквото го познаваме - за мен си е гадно, но за сина ми е най-вкусното нещо на света. Та помисли си... И имай предвид, че кутия от 800 гр. у дома изкарва около седмица, т.е. на месец ползвам 4. При цена от около 45 лв на кутия си е сума не за пренебрегване през втората година майчинство...

# 423
Вятър, какво АМ му даваш? Ние даваме Аптамил пронутра 3. Често го намаляват на Кауфланд на 30 лв. Да вметна, че най-важната за мен добавка в АМ е омега-3.

Взех му от Лидъл дървените плодове и комплектът за сандничи. Смятам, че са чудесни развиващи играчки. И не са скъпи - по 12-13 лв. Бяха ги пуснали отдавна, но имаше изостанали бройки, та може да огледате.

Днес имах приятен следобед в една симпатична книжарница за деца в града и си набелязах играчки и книжки и смятам да пратя баба му със снимки, за да не импронизира коледни подаръци Simple Smile

# 424
NAN SupremePro 3 - златистата опаковка. Редувам го с OptiPro, но определено предпочитам първото, по 3 причини - с повече добавки е, намалено съдържание на протеин и се разтваря много бързо - никога не ми е оставал неразтворен прах. Тествала съм и други, но в крайна сметка си останах на тези. Добри са ми впечатленията и от Frisolac, но от тях намирах само кутии по 400 гр. - чудесни са за допълващо хранене, ако детето е приоритетно на кърма или търси мляко от дъжд на вятър, но моята ситуация все още не е такава. Категорично не съм доволна от адаптираните млека на DM марките - трудно се разтварят и миризмата им не е като на адаптирано мляко, а като на преварено. В адаптираните млека има много соли и минерали и за мен нормалното е да има отражение върху аромата и вкуса.

В крайна сметка, човек не може да сбърка с която и да е от наложените на пазара сериозни марки, още повече че децата ни вече не са новородени и практически могат да ядат всичко. Т.е. за мен вече няма риск от запек, диария или други стомашни проблеми и непоносимости.

# 425
Свекър ми има голяма ферма и имам достъп до мляко мечта-краве, биволско и овче, но тя до момента категорично ги отказва.
По кърмаческите групи, а и самите консултанти по кърмене препоръчват директно прясно мляко, вместо АМ след годинката, защото всичко било с комерсиална цел. От тук идва и чужденката ми.
Остава и варианта да изцеждам и хвърлям и в един момент да предлагам в чаша, но другият месец се връщам на работа и не го виждам да се случва дългосрочно. Как да е, ще се оправим, благодаря ви че сте толкова съпричастни с моите драми, наистина имах нужда от мнения, а и да споделя, защото с хората около мен не ми се мрънка.

Маги, аз от както се е родил големия, все така правя и няма нищо срамно. Хем бабите са доволни, че са купили нещо полезно, хем аз съм доволна. И тая година аз поръчвам всичко и преди празниците раздавам, да си ги опаковат Joy

# 426
Вашите деца казват ли мама? Адеан за всичко казва тати.

# 427
  • София
Сара все още стои на : мама, дай, отскоро почна да вика да, ня (не), икам, айде, името на батко си се опитва да каже също
Синът ми е обсебен от баща си от около 10-месечен, той му е най-любимият човек и преди съвсем откровено си признаваше, че обича баща си повече Grinning Сега вече казва, че ни обича еднакво.  Не ме е притеснявало това, защото ние като майки имаме по-специално място в живота на децата си и никой не може да ни замести.

# 428
Успокоих се Simple Smile Моите очаквания за проговарянето бяха далеч по-амбициозни от: мама, баба, дядя, тата, айде, да и не. Още не мога да го науча да посочва какво иска и да маха за "здравей" и "чао". Обаче пък му е много забавно да показва колко голям ще стане. Обича да опипва екраните на всичко, което е с тъч скрийн, като най-много бой отнася часовника ми; таблетът някак оцелява и слава богу не е открил още, че и лаптопът прави разни неща като му пипаш екрана. Дистанционните на всички уреди са страшен хит. Тези дни се опита да ми бартероса дистанционното на климатика за бебешки ксилофон. Има потенциал да стане страшен търговец Joy

Все повече се дразня на това, че като иска нещо ме води в съответната стая напълно културно и усмихнато, и като стигне центъра и се тръшка на пода в бясна истерия, а аз трябва да се сещам какъв му е зорът. Много щеше да ме улесни, ако просто ми посочи исканото нещо. Да, обикновено става въпрос за шише с мляко или пееща играчка, която съм намразила от дъното на душата си, ама все пак си е дразнещо. Толкова ми е писнало от писъци, крясъци и ревове... А проблемът с пеещите играчки не е толкова, че пеят, а че ги разнася с натиснат един-единствен и всеки път един и същ бутон и слушам до пълен откат едни и същи 4 акорда от песничка. В случая, днес от 7 сутринта та до сега слушам първата строфа от Happy birthday на китайски. Как да не се гръмнеш!?

# 429
Малко със закъснение ,но супата е 200, основното около 220, с десерта не съм сигурна, май и той е 200.
При нас по цял ден е дърдорене ,сега упражнява  “Дети, Бети, Тао “ Grinning Много ми е интересно как се развиват от сега за след малко буквално…
Вятър, нашят син постоянно щрака с пръсти и иска дс пускаме музика Joy Дядо му го научи и от тогава слушаме постоянно народни песни ,явно това ще да е неговия любим жанр. От детските харесва само кравата Лола, на другите блокира и гледа тъпо Close

# 430
Симбо, сега, ако кажеш, че е и вкусно и полезно сготвеното, емигрирам при вас Simple Smile

Моето дете има достъп до телефона ми, когато говоря с майка ми по месинджър и изляза от стаята за нещо, и тогава много се кефи да го пипа, тя също - защото той прави муцуни, докато си плъзга пръстчето по екрана. Другото, в което участва, е, когато гледам времето на радара. Представлява една карта, оцветена в зелено и слънце и в мъгла. Мъглата - това сме ние. Зеленото е Пловдив. Той е другата ми мечта за местене и живеене.

За говоренето - казва тата и явно мама, но не съм го чувала, защото бил казвал мама, като съм в кухнята, а той вече е гладен. Сочи към вратата горкото и казва мама. Онзи ден беше свекър ми тук за малко и го питам "ние видяхме ли една сврака навън" и той каза много хубаво "кака". Да види свекър ми на какво сме го научили. В книжките е пълно с Кака Сврака и той си я харесва. Но функционални думи не казва. Може би защото няма и много нужда, ние все сме наоколо и знаем или се досещаме какво иска или използва жестове.

Ето да нидите какво гледаме всеки ден. Малко е демотивиращо...

# 431
  • Пловдив
Боже, Пловдив не ти трябва за живеене. Толкова мръсен, все по-презастроен, нулева инфраструктура, една улица не остана неразкопана...
Казвам го като човек роден и живял там 30 години. Нямам село и т.н.
Толкова се радвам, че мъжът ми има имот на село и имахме избора дали да стягаме къщата и да живеем тук или апартамента му. Ежедневно съм в града и за минута не съжалявам за избора, който направихме. Да, имаме повече разходи покрай ежедневното пътуване, но всичко друго за мен е плюс.

Последна редакция: ср, 17 дек 2025, 00:42 от Десиссслава

# 432
Ти ми уби илюзиите за любимия ми айляшки град... Ама виждате слънцето всеки ден, ние тука - тц. Детето ме праща на обиколки и към Сибир, и към Западна Европа на радара. Малко се успокоих, че в Германия е по-студено даже, за Сибир да не говорим...

Вики, как сте, драсни нещо? Вашите прибраха ли се или остават и за Коледа? Какво стана с работата ти, беше казала, че има проблем.

# 433
  • Пловдив
Да, времето тук е сравнително добре, зимата имаме страхотен сняг на има няма 50км, където деца и възрастни се забавляват. Летните жеги, не всеки може да ги изтърпи.
Забравих да добавя, че и градският транспорт е проблемен за толкова голям град.

# 434
Ти ми уби илюзиите за любимия ми айляшки град... Ама виждате слънцето всеки ден, ние тука - тц. Детето ме праща на обиколки и към Сибир, и към Западна Европа на радара. Малко се успокоих, че в Германия е по-студено даже, за Сибир да не говорим...

Вики, как сте, драсни нещо? Вашите прибраха ли се или остават и за Коледа? Какво стана с работата ти, беше казала, че има проблем.

Преди няколко седмици писах, бях изписала света, толкова много исках да разкажа и ми се беше натрупало покрай годишнината от катастрофата онази седмица направо ми се разказа играта от какво ли не. Обаче тъкмо преди да постна рефрешнах и толкова ме хвана яд, че не се и опитвам да пиша напоследък, само ви чета.

Нашите бяха тук за няколко дни около Никулден, но си се прибраха (и тяхното прибиране не мина без главоболия). А тъкмо вчера си говорихме с майка ми, че там е студено, отрицателни температури, а при нас си беше доста топло. С две думи и за работата: при стария ми шеф няма работа, налага се да ме махне, там където се уговарях, пропаднаха нещата внезапно. Като нищо ще се окажа безработна от януари примерно, ама не е страшно. Даже и да остана без работа, помощта ми от бюрото по труда ще е почти колкото заплатата ми сега с намалени часове, така че мога спокойно да търся.

Общи условия

Активация на акаунт