Августовски бебета 2024г - Тема 6

• 15 357
  • 514
  •   2
Отговори
# 75
Вики, а как се справя Лео с немския? Макси и ти учите ли го и на немски?

Стана ми интересно, че искат да поставят двете ваксини наедно. Аз се чудех къде да се вмъкне противогрипната между двете задължителни...  Каква ви е ваксината против морбили и рубеола, много по-различна схема от българската за нея.

# 76
Аз съм в търсене на игри за баткото и малката на закрито. Много ми е трудно да ги забавлявам и двамата, защото тя пъха всичко в устата. С баткото по принцип четем, играе с кинетичен пясък, лепи и изрязва, играе с пластелин.. все неща, в които не мога да я включа. Сега играят заедно с колички, конструктор (малко е драма), но им доскучава и трябва да измисля игри, в които да могат да се включат и двамата.. за сега съм се сетила да купя обръчи и с някоя малка топка да играем, ще залепя със скоч тиксо “дама” на пода, с тиксо може и паркинг за колички да направим.. ноо се изчерпвам и ще търся идеи от пинтерест, дано намеря още. При нас има огромна разлика в това дали са навън или вътре, навън могат да играят заедно по площадките, да играят с топка, на малката не и се чува гласа почти, но вътре е нон-стоп мрънкане и каране за колички или за вниманието ми.

Вики, ще свикне със спането по-лесно там даже, ако съдя по опита ми с баткото и яслата. Той тръгна на 1.2 и там се научи да заспива на светло и без да седя до него, а преди това му трябваше да лежа на леглото до него и пълна тъмнина, пък и госпожите там си имат подход.

Иначе аз забравих да се похваля май, че Бояна проходи още началото на месеца, края на Август направи първите крачки, а сега вече изобщо не пълзи, даже и навън рядко тупва по дупе. Обачее.. изобщо не слуша като я викам, не идва, пере си където и е кеф и изобщо не дава ръка, все в калта, все по пакостите.. колкото е залепена за мен вкъщи, толкова не слуша и бяга от мен навън.
Иначе нищо по-интересно не се е научила да казва освен “дай”, “мама”,”амам”, името на кучето ни и от скоро “чао,чао”. Рядко изпълнява, ако я накарам нещо, но виждам, че ме разбира, просто е характер и номера не изпълнява хич.
От към зъби сме на 8 изцяло излезли, горните кътници са пробили и от двете страни, но не са свързали(не знам дали се разбира какво имам предвид), а долу и двата кътника са пробили по 2 точки и толкоз, много я тормозят милата.

На баткото готвех и си ядеше без проблем, държавна кухня бях взимала само за месец и беше много кофти, всичко се правеше с един  и същи замразен микс зеленчуци със зелен боб и всяка манджа имаше еднакъв вкус(на нещо от фризера). Сега обаче много са я оправили, правят наистина вкусни манджи и супи, с пресни подправки, единствено кремчетата са еднотипни и с малко захар, аз ги предлагам на баткото или  давам на някое дете още на пункта за взимане. Няма много месо в храната, но това лесно се поправя с месо от нашата храна или яйца за закуска, тя все още е предимно на кърма де, пет хапки обяд и пет вечеря, все тая какво е май..

# 77
Милива, чудя се дали не можеш да им направиш нещо като мъничко трасе с препятствия - тук минаваме по възглавничките, тук минаваме под стола, тук нещо прескачаме, накрая хвърляме топка. Децата много ги обичат - имат начало, край, цел. Баткото ще се радва, тя ще се мъчи да го копира.

И аз се чудя какво да мислим, искам да си сложим люлка вътре и шведска стена, да му постеля едно матраче, да се въргаля. Все пак е момче и има повече склонност/нужда  да си бухва някъде... Поне по спалнята така прави... Вашите момчета имат ли косъмчета по крачетата? Миналата година беше много бяло и нежно бебе, тази година е с мъх по крачетата и тен, даже не разбрах кога почерня, уж по сенките ходеха на разходка... Дано стане с люлката, че сш е разправия да се разприбие таванът.

Милива, колко малко е месото в ДК? Тук в частната кухня, от която взимам, е около 24 грама в основното от 200 грама. Това ми се вижда малко малко, но горе-долу ок.

# 78
Не знам колко е точно, не мисля че пише някъде, но видимо в манджите е малко. Веднъж в седмицата имат кюфте с пюре и кюфтето е с много ориз и моркови, вкусно, но каймата пак не е много.

За препятствията нямам особено място, предимно палатка си правят в хола с едно одеало и стол, но и това омръзва..

# 79
Маги, Лео не го учим специално на немски, даже гледам по възможност да си му говорим с Макси само на български (не съвсем успешно, но доста добре). Но той е слушал достатъчно немски още от началото - баткото си беше с мен вкъщи постоянно и чуваше 5 приказки като идем на магазина, а Лео и в градината чува и като дойдат деца да си играят с Макси, и с други родители като си говорим.. Лео е и доста по-отворен, смятам, че доста бързо схвана и там поне някакви ключови думи и доста добре се ориентира какво се случва. Ще чакам да видя на какъв език ще реши да проговори по-съществено първо.

Ваксината ни за морбили, паротит, рубеола и варицела е Приорикс тетра. Тук календарът е на периоди и даже са изчислени и записани с дати (поне при нас) в книжката ни за профилактичните прегледи. Та за първата доза ми е дадено 04.07.25-04.10.25 като същия период ми е и шествалентната последната доза. Обаче тях не ги слагат заедно, а през 4 седмици. Затова първо ни сложиха ммр+варицела на 23.7, след това трябваше 4 седмици да чакаме (при нас станаха малко повече заради почивката ни в България) и на 4.9 бяхме за шествалентната. Сега следващата ваксина пак трябваше да е след 4 седмици, затова имаме час за 2ри, но като гледам може и да имам грешка и да сложат сега Менингококи, а след това да е ммр+варицела пак. Нещо вероятно аз грешно съм запомнила, защото и по календар и като гледам на Макси какво са слагали по-скоро ще са менингококите (поне Ц, Б не съм сигурна до къде са ни, че тях ги нямам в описаните в книжката, понеже скоро ги бяха приели в препоръката). ММР+Варицела втората доза ми дава от 04.11.25 до 04.07.26, което съдейки по на Макси ваксините най-вероятно ще ни остане за догодина по в края на въпросния срок. И май като гледам след нея ще има няколко години до следващата доза.

Милива, за съжаление не ми хрумва набързо нещо интересно да ти предложа. Лео не напира чак толкова да пъха неща в уста, освен когато го мъчи зъб (като сега от вчера) и си позволявам да играят игри и които иначе не биха били подходящи. А ти мен ме успокояваш, за спането в градината, дано и при нас мине спокойно всичко. На мен по-скоро ми е неудобно да създавам неудобство май. Във вторник ще разберем.

Имат мъх и двамата по краката, даже при Макси вече са си по-скоро нормални косъмчета. И се въргалят и хвърлят навсякъде. Лео естествено много копира от Макси, по принцип му разрешавах да беснее доста повече, защото преценява доста добре, но Лео сега е започнал също да се катери първо на дивана, после на възглавниците му и след това от високото да скача уж върху дивана, ама на няколко пъти не уцелва, и на няколко пъти е на косъм, та сега и на Макси съм казала да не се изправя. Все пак едно е да паднеш въртейки се от дивана на земята, друго е да се покатериш на възглавниците (облегалки) и да се хвърлиш на пода, още повече че сме с плочки.

Това ми напомня, за нашата драма с ледения под сега обмислям поредния вариант, и съм се загледала в мокети. Какво ви е мнението за мокет като покритие за хол + кухня + коридор? Струва ми се, че хич няма да ме радва чистенето му, ама до сега май не съм намерила вариант, който хем да се чисти лесно, хем да е подходящ за наематели, хем да не е с космическа цена.

# 80
  • Пловдив
И аз мисля, че мокетът много се набива и събира всякакви боклучета, тегав ще е за чистене. Аз съм взела един малък за топлите месеци от Тему, имаме голям и плътен, но не съм сигурна дали ще го застеля тази зима.

# 81
Вики, може би за кухнята да измислиш друг вариант, защото поне в нашата кухня ежедневно се мята храна по пода, а дори още не ще да се храни сам с лъжицата. Иначе мисля, че от мокет до мокет има разлика, зависи какъв е и как ще се фиксира и с какво ще го чистиш. Това, което е показала Деси, аз бих го нарекла килимче. За мен мокетът се застила по абсолютно целия под и се фиксира, съответно може да се чисти по-лесно, като е фиксиран. Не знам точно ти какво си представяш. Но за хола мисля, че и голям килим, тежък, по който да се търкалят в средата на стаята, ще свърши работа. Но пак е нужна добра прахосмукачка. В коридора нали само ще ходят, предполага се обути с нещо? Лео щом изкара периода на пълзене и търкаляне по пода, мисля, сега, като ходи, ще е по-лесно, ако би толерирал някакви пантофи...

# 82
Вики, радвам се, че намираш време да пишеш, мненията ти винаги са ми били интересни и приятни за четене! ❤

Милива, все едно описваш Момчил 😅 Същата беля е и той! Продължава да лапа всичко и навън, и вътре, все в най-голямата мърсотия ще се навре, навън иска да бърка в кошчетата за боклук, да се рови в кал и прах..Много добре знае, че не трябва да лапа защото се крие и бяга 👿
От скоро поне дава да го водиш за ръка навън, ама за малко. След няколко минути си наумява, че иска да пипа някакъв боклук или да изследва нещо и се почва тръшкане и въргаляне по земята.

Не знам какво ще правим като почне лошото време, ще се старая да излизаме, освен ако не е твърде гадно. Има и един много симпатичен детски кът наблизо, ще го водя за по 1 час да не сме само вкъщи. Обмислям и аз Монтесори кула, тази от Кукличка ми изглежда много готина. Само не знам къде ще я държа, че само това ми липсва в кухнята.

Вики, аз не бих сложила мокет. По-скоро няколко килима. Съгласна съм с Маги, Лео изкара миналата зима без килим, а тази вече няма да лази (или рядко), така че пробвай с дебели пантофи. Аз също бърша пода около столчето след всяко хранене. Вече е значително по-чисто (спрямо преди 3-4 месеца) защото позволявя да го храня с лъжица без да бърка и маже, а ако яде сам с ръце, координацията е много по-добра. Но продължава да хвърля храна, явно това си е забавление.

С какво спят бебетата ви? Ние от скоро сме с чувалче с крачета (на Angel Baby) и съм очарована. Мисля, че му е доста по-комфортно, отколкото в стандартния чувал.

# 83
  • Пловдив
От два дена спи с цял ромпър с крачета, че захладня времето. Отвива се, та реално основно спи по него.

# 84
Гери, купих му и аз с крачета, но не съм му го слагала още. Не знам как ше го напъхам в него. Много се върти нощем и сутрин, все е отвит. С какво го обличаш под чувалчето? Колко градуса стана в стаята?

И моят спи сега с дълъг ръкав и дълги крачоли, аз все се мъча да му метна нещо отгоре, че аз умирам от студ нощем, той пък не е съгласен и в крайна сметка не се наспивам. Страх ме е да се завия с олекотена завивка, че нали все мигрира по спалнята и да не я метна на главата му. И аз явно трябма в нещо като чувалче за сън да спя.

# 85
Откакто е навършила 4 месеца спи с чувалче, много съм доволна, няколко пъти ползваме от Angel baby, страхотни са, сега лятото го взех от един магазин в нашия град. Материята е малко по разтеглива и не е млн знае какво, та сега ще го ползвам още малко и пак ще поръчам от Angel baby. До скоро бебето ми спа с боди с дълъг ръкав , но снощи с цял ромпър с чорапки и отгоре по тънкия спален чувал.

# 86
Ново 20..само да се оплача.
В някакъв момент решава, че няма да се вози в количката и просто става и тръгва да слиза.
Мисля, че ще поръчам клипса за коланите, който Gerka беше споделила..
Другата седмица някак трябва да ходим до градината да взимаме каката, да го нося с раница не ми е вариант.
Може ли да споделите за какъв клипс става въпрос? Моята постоянно се измъква дори с 5-точков колан..

# 87
Ново 20..само да се оплача.
В някакъв момент решава, че няма да се вози в количката и просто става и тръгва да слиза.
Мисля, че ще поръчам клипса за коланите, който Gerka беше споделила..
Другата седмица някак трябва да ходим до градината да взимаме каката, да го нося с раница не ми е вариант.
Може ли да споделите за какъв клипс става въпрос? Моята постоянно се измъква дори с 5-точков колан..

Скобите са на BeSafe.
Аз намерих втора ръка тази. Върши чудесна работа.
Иначе явно има нов модел - това
В Джъмбо също има, но аз по-скоро не бих се доверила на артикул от Джъмбо за 2 лв когато става въпрос за столчето за пътуване.

Маги, засега е още топло в стаята, 24-25 градуса е. Чувалчето е 1 тог, отдолу е с памучна тениска или боди с къс ръкав, или боди от мериносова вълна с къс ръкав. Крачетата са боси, не ги слагам в чорапите към чувалчето.

# 88
Аз пък не съм доволна от чували с крачета, тия чорапи като се сложат, краката отиват нагоре през нощта, после им е тясно и спят с присвити крака, а да не се сложи чорапа и да е бос върви само лятото на някакви темп над 23-24. Вкъщи е студ, днес е 19.5 и спи с дълга пижама и пролетни чувал, но е лепната за мен, което я загрява допълнително.
Маги, аз завивам себе си със завивка и тя спи от едната ми страна, нея не я завивам с юргана, а си е в нейн чувал, той между вас ли спи или как, та те е страх да не го захлупиш? Вземете си отделни завивки с мъжа ти, ако те е страх с една и се завивай като в пашкулче.

Кулата е супер, но ако намерите сгъваема ще е по-добре. Аз нямам къде да я държа и седи при свекървата, просто много място заема, иначе е удобна и баткото си я прибутваше където иска и сам се качваше, Бояна обикновено я нося с една ръка да гледа и с другата готвя, добре че е лека още. Не че не ми се е разказала играта вече от това носене.. удобен момент да попитам взимате ли някакви добавки? Колената ми скърцат, гърба ме боли, пия витамини за кърмачки, рибено и когато се сетя магнезии, но съм пред разпад. Вече малката е по-питомна и мислех да започвам с фитнеса, обаче ме е страх да не се контузя нещо, колената особено да ми много зле, чудя се с колаген ще има ли разлика, като клекна освен дискомфорт се чува един звук все едно се къса тениска..

# 89
На мен по здравословни причини ми се налага да пия една камара добавки (тегава тема ми е) и вече имам поглед кое как действа. Абсолютно задължителни са ми калций+витамин Д и магнезий. Витамин Д е мастноразтворим и приема му без мазнина и храна е напълно безсмислен - предполагам, че и вашите педиатри са пропуснали да ви го кажат на консултациите и сте го давали на гладно на децата. Тази комбинация от добавки ви гарантира здравите кости и зъби в по-късна възраст (особено при проблеми с обмяната на веществата в организма), а като непосредствен ефект след около година прием ще видите, че и косата е в по-добро състояние. Магнезият спестява крампи и е цялостно релаксиращ за мускулатурата. Не препоръчвам единствено формата за външно приложение, понеже може да докара жестоки кожни проблеми. Аз се сдобих с обрив като ожулване.

Колаген пия по един месечен курс 2 пъти в годината. Страхотен ефект видях от beauty флакончетата - буквално след 2 седмици се вижда разликата в огледалото. Околните също я виждат, макар и да не могат да определят кое точно във външния вид се е променило. Това ме кара да смятам, че и колагенът на тази марка за стави ще е много успешен, но все още не съм го тествала. Предстои обаче, понеже вече съм си избърсала велоергометъра от праха Joy

Общи условия

Активация на акаунт