Августовски бебета 2024г - Тема 6

• 15 255
  • 509
  •   1
Отговори
# 60
Каката тръгна на градина, точно 4 дни и сега и двамата са със сополи…😒
Малкият не дава да му се чисти носа, спрей пръскам, обаче другото е борба, рев..жал ми става :/ Днес го водих до лабораторията за секрет, за съжаление чак във вторник ще има резултат. Не искам да се повтаря историята от пролетта.

Предимно ходи, все по-рядко пълзи. Ще трябва прощъпулник и ние да правим.
Май ще му никнат долните кучешки зъби. Вашите деца колко зъба имат за сега? Той е с 12..честно казано не помня на дъщеря ми кога й изникнаха всички зъби.

# 61
  • София
И при нас са 12 зъбите, започнаха на 8 месеца и ми се струва, че от тогава нон стоп расте някакъв зъб. Weary

След розеолата отложихме ваксината срещу морбили, после педиатърката нямаше час и успях да я запиша чак за 31 октомври. Почва да ми писва от това записване месец и половина напред. Като се случи да е болна и отлагаме ваксината за след много време. Unamused Искаме да сложим и ваксината за варицела освен задължителните, но да ви кажа, че доколкото четох ще стане безплатна от догодина.

Бебешка вода все още купуваме, мисля след година и половина да я мина на чешмяна, която си филтрираме с кана.

За бебешка кухня не мога да дам мнение, още ѝ готвя и май така ще си останем. Само се притеснявам и се надявам да яде в ясла/градина някой ден като тръгне, но не бих взимала кухня само по тази причина.

# 62
Кукличка, за набор 2024 ще важи ли безплатната ваксина за варицела? Струва ми се, че четох, че ще важи от набор 2025. Което е поредната недомислица…Ние също ще сложим, каквато и да и е цената, но за някои семейства сигурно е проблем и няма да си ваксинират децата заради това.

Как се процедира с педиатърката, ако имате нужда от преглед, не за ваксина? Моята също ни дава часовете за проследяващите прегледи за следващите месеци, но ако има необходимост, може да се отиде в ден без зелен коридор.

Момчил е с 8 зъба, първите избиха още на 4м и половина. Не виждам да растат нови в момента.

# 63
Олеле, как 12 зъбааа? 😲😬😁 Вида има само 6, направо не си представям да е с повече зъби 😁 отдавна не е имало нови зъби.. май тези последните са от юни🙄

# 64
  • София
Сара е с 6 зъба в момента, но напоследък е с ръце в устата и очаквам скоро да си проличи дали ще има нови. Яде абсолютно всичко, което ние ядем, без мед и ядки. От неполезните храни яде солетки и царевични пръчици, понякога хапва от някоя бисквитка. Който е с по-голямо дете знае, че е почти невъзможно да опазиш по-малкото, затова не се обвинявам. Синът ми го пазех максимално от такива храни, но в крайна сметка пак си ги прояде след една възраст. Пие вода от чешмата, филтрирана обаче. Приятелка, която работи като инж.химик в Софийска вода, ме увери, че след годинка мога да ѝ давам чешмяната вода. От около 2 седмици се храни с лъжица.. Изненадващо уцелва устата си, но доста често съдържанието на лъжицата пада по нея, или се разтича. Твърдо отказва да я храня аз, стиска си лъжицата с всичка сила и иска сама да яде. От време на време направо ни учудва, защото казва цели изрази. Не бях в стаята, когато подала на майка ми детска книжка и казала : “бабо, иж! (виж)” Вчера си грабна няколко дребни играчки в шепичка и съм на 99% сигурна, че каза “моите!” Сама си хвърля мръсния памперс в коша за боклук. Срамува се от непознати и много смешно се крие, или извърта поглед и се преструва, че не ги чува, като я закачат. Вечер, като ѝ се доспива, почва да си ходи към леглото и да бута по него с ръчички. Като цяло Сара е едно благо и спокойно дете, много рядко плаче, само да не се опиташ да ѝ вземеш играчка от ръцете.

# 65
Радвам се, че темата се раздвижи.

Не смея да се похваля, но е доста по-добре Лъчо. Чакам да закрепи, ще направя едни кръвни и записвам часове за ваксина.

Аз от друга страна вече една седмица ходя два пъти на ден да ми вливат венозни АБ, че си боря две бактерии. Лудница е, общо взето ск разменяме детето с ММ за да мога да се закарам и върна от болницата в час пик…и висенето там на система… Но ще мине, гледам да се концентрирам върху позитивното.

Лъчо има пет зъба. Но неговите късно избиха,  задава се май и шести, ако съдя по количеството лига и пръстите в устата.

Също го е налегнал срам от непознати, тръшкането е във вихъра си и като чета по вашите коментари бих отдала буденето нощем на зъби. Но си мисля, че е вследствие прехода на една дрямка. Още свиква и съм почти убедена, че се преуморява. Не говори толкова много, но ме разбира идеално, посочва ми често какво иска и като цяло почвам да го разбирам все повече. Изключение е когато е крив и нищо не иска да прави, което последно време е често.

Бъдете здрави! ♥

# 66
Кукличка, евала ти правя, че готвиш от самото начало, че досега, когато ядат вече по 3-4 пъти на ден твъ да храна.

Аз просто не мога да си го представя това, нереално ми е. Това означава да съм се спретнала да напазарувам достатъчно количество качествени продукти и да отделя време, мозък и сръчност да ги превърна във вкусна, питателна и разнообразна храна за бебе... Честно, това е извънземно...

Стаята, в която стои малкият, не е свързана с кухнята и ако сме заедно в кухнята, а ние трябва да сме, ако е за поваче от 38 секунди, той седи в столчето си и му е скучно, въпреки моите опити да го забавлявам, като му давам да държи сурови зеленчучки. Съответно правя нещо супер просто и набързо.

А ако пък реша да готвя нещо по-сложно, но пак просто реално, все нещо прецаквам и не става много вкусно, да се изразя деликатно.

Та, отворена съм за всякакво идеи като как да вдигна нивото - как се организирате вие, какво им готвите на вашите сладурчета.

Водата в Русе е ужас. Преварявам още филтрираната вода. Супер много варовик се отделя...

# 67
  • Пловдив
С големият си правех план какво да готвя всеки ден, реално за обяд и вечеря. Закуската беше нещо бързо: мляко с мюсли, с бисквити, попара, филийка с масло, топено сирене, принцеса, кус-кус, разните му там ръжена ювка и подобни.
Следобед правех мляко с ориз, печена тиква, грис и т.н.

Ивайло е с 10 зъба, той късно прояде и просто пазаря от магазина. Взимам някаква супа, и два вида някакво друго ядене /ако откаже едното поне от другото да яде/. Следобяд давам банан, мляко с ориз, плодово мляко, филийка и подобни. За закуска давам още АМ, защото се буди към 6 и нещо покрай баткото и абсурд да го вдигна и да давам нещо нормално, докато си изпие бутилката е заспал отново. И за сън си търси АМ въпреки, че е вечерял.
Хапва си по някоя бисквитка през деня, пуканки, когато батко му се сети, че му се ядат, солети чат-пат в колата при по-дълъг път. Аз обичам едни брускети от Лидл, та като си хапвам давам и на него.
Водата и при нас е гадна, напрво не знам хората как я пият, аз дори на животните сипвам бутилирана.

# 68
Пропуснах да кажа за кухнята. Аз взимам от държавната кухня в София-раздавателен пункт към КДХ Красна поляна и Западен парк.  От същата кухня взимах и за дъщеря ми, тя много я харесваше. Малкият и той я харесва. Според мен е доста вкусна. Десертите не са само нишестени кремчета. Крем ванилия има един ден от седмицата, през другите дни са млечни кремове с плодове или морков/доста приятно е/, грис, мляко с ориз.  Все пак порционът се води 1во, 2ро и 3то за обяд на деца до 3год. Десертът не е предвиден за наяждане. Аз към кремовете добавям инстантна каша или гризе солети. За вечеря му давам супата със сухар и понякога варено яйце.

# 69
  • София
Герка е права, ваксината срещу варицела ще е задължителна и безплатна за деца между 12-15 месеца (първа доза) и 4-6г. (втора доза).  Интересно как я правят задължителна пък безплатна за определена възраст. Дано доизпипат тази работа, ще следя.

Ние сме на този етап със зъбките, вече много добре дъвче и по-трудни храни. Наскоро даже щях да остана без пръст понеже исках да проверя кой къде е избил. Joy
Скрит текст:

Вече проявява желание да се храни с прибори, загребва и си улучва устата, но по някаква причина държи първо да обърне лъжицата с храната надолу и гледам да е нещо, което ще се задържи поне за малко докато стигне устата.

За педиатърката ни: часовете са месец и половина напред обикновено и дебна, ако се освободи нещо записвам по-ранен. Половината ден работи частно, другата половина по каса. Няма зелен коридор за консултации, отиваш на консултация/ваксина и чакаш с болните. Което ме подсеща, ако си болен отиваш и чакаш в половината на деня, която е по каса, да те вмъкнат между часовете. Бих я сменила, но е точно до вкъщи и ми е много удобно.. Трудно се намира педиатър, камо ли толкова близо. Иначе се държи много добре с малката и е добър специалист.

Относно готвенето, при нас са 4 храненията с готвено и два пъти давам АМ.
Сутрин хапва кус-кус, попара, бърканата баница от Милива с кисело мляко, содени питки, “пържени филийки” или нещо от този сорт.
Наобяд ѝ готвя тип манджа, заешка яхния, болонезе, пиле с ориз, запеканка с броколи, спанак с ориз, тиквички с ориз и т.н. Основно ползвам уреда на Филипс 4в1 и ми е доста лесно.
Следобедната закуска е нещо леко, напоследък ѝ правя различни мъфини, които яде с кисело мляко, ванилови кремче, плодове, филийка с нещо (крем сирене, пастет, гуакамоле и др), бисквитена торта (кисело мляко с бебешки бисквити).
За вечеря обикновено яде супа с хляб и ако е в  настроение плод.
Мисля, че горе долу е това.
Аз по принцип си готвя и за нас постоянно и понеже на таткото му харесва доста помага с бебето, за да има храна. Joy

Последно да ви споделя за кулата ни на Монтесори.
Стои в нея почти постоянно докато съм в кухнята, много се кефи да вижда какво се случва по плотовете и да гепи някакви неща разбира се.
Избрах я понеже забелязах, че иска да е около нас, но не иска да е ниско долу, а и има занимания тип бизи борд отстрани, едната страна пада и е пързалка, а като се вдигне от външната страна има черна дъска за рисуване. Съчетава много неща и наистина е хубава.

# 70
Ваксината струва около 90лв едната доза.
На дъщеря ми сложихме на 23 месеца първа доза, втората 6 месеца след нея.
Интересно, че сега друга схема е обявена…
Аз като проверявах как е в Европа, всяка страна има различна схема за поставяне на тази ваксина, при това доста различни една от друга.

# 71
Адеан беше два дена с температура,но всичко мина. Имаме 12 зъба,яде каквото и ние ядем,обожава странджанки. Скоро и ние ще правим прощъпулник.

# 72
Ехоо ето ни и нас Blush
И ние все още купиваме бебешка вода, но не мисля да давам чешмяна, дори ние не я пием.
За ваксините - ние отложихме тази на 12м и те първа нея ще слагаме. А допълнителни не, моят мъж е против всички ваксини Ill
Аз също готвя ,не съм го записвала на кухня и за сега нямам такива намерения. Да, по-трудно е, но смятам,че е по-добре ако имаш такава възможност.
Момичета, как ще забавлявате децата през това студено време? Ние обмисляме покупка на пързалка, тъй като на площадката най-много се радва на нея.

# 73
Тъкмо проверих, повече от две седмици са вече откакто се опитвам да се включа и не смогвам да пиша. Нищо чудно, че темата утихва от време на време. Ще бъде дълго, защото аз кратко не мога, вече се примирих:

На Лео му се наложи да мине на едно спане, въпреки че според мен, ако не беше тръгнал на градина нямаше да го прави. За сравнение, брат му на 1г сам за нула бройки мина на едно спане рязко, изкара две седмици така, после се върна още 1-2 седмици да направи преход като от време на време спеше по два пъти и после просто приключи въпроса. Лео обаче правеше две дрямки, не много дълги, но не и крайно показващи нужда от преход, нито на две нито на една за момента изглежда му е идеалното, но при нас има 1001 фактора, влошаващи съня, така че се опитвам просто да се примиря. Наложи му се, защото от градината си го взимах първите дни уж да направи две дрямки, ама не му се получаваха, после започнах да го оставям да обядва там и просто няма как да прави две. Госпожите казаха, че според тях нещата при него се случват супер и искат от другата седмица да го пробваме да спи на обяд там, въпреки правилото им за шестте седмици. Не съм сигурна как ще мине, притеснявам се да не пречи на другите деца, дрямката нищо че е една, е доста кратка... дано там е по-различно или междувременно просто част от пречките му за добър сън се оправят.

По въпросите на Гери за градината ни: частна е, не съм сигурна обаче до колко разделението може да се сравни с България. В нашата област и община (разлики колкото щете в Германия) например таксата за градината се определя от общината на база доход на семейството. Няма значение в коя ясла ще го пратя, таксата ще е една и съща, имаме си таблица с таксите според доходите и часовете градина на сайта на общината. Така че реално дали е държавна/общинска или частна по отношение на таксата няма значение, а всичко в градината е доста различно от стандартните градини тук заради Валдорф принципа, така че пак малко сравнението става не съвсем полезно. Места доколкото знам и в Германия като цяло, и в нашата община също често няма, тук има и други опции освен типичната градина, но пак не стигат доколкото знам за всички. След навършване на 3г от общината са длъжни да намерят място на детето, ако аз искам да го запиша, но не е непременно мястото, което на мен ми се иска. Също така от началото на месеца, в който детето навършва 3г не се дължи такса за градината, само ако има допълнителни такси като изхранване или някакви допълнителни занимания. Яслата ни са 2 групи, едната ако не се лъжа е само до обяд, другата е "целодневна" до 16ч официално (на практика всички си прибират децата най-късно в 15 в нормалния случай и е тъпо за детето да го оставиш самО с госпожите още час). Общо 15 деца. Градината ни също са две групи, пак полу- и целодневна, в полудневната не знам колко деца са в момента, там даже разбрах, че имат и някакви свободни места сега, в целодневната са 25 деца при точно толкова капацитет. За изкарването навън изрично бях питала нашата госпожа в яслата как се случва в момента, при положение, че имат 3 бебета и още достатъчно други деца, а трябва да слязат по стълбите, за да излязат. Тя ми отговори, че още го изясняват как ще е най-удобно и разумно, но в дадения момент планираният вариант беше едната госпожа да слезе с няколко от по-големите деца първа, една госпожа остава с голямата част от децата горе, една асистентка/госпожа (според зависи кой е на разположение) започва да пренася бебетата едно по едно и да ги оставя на госпожата долу и накрая слизат и останалите. Не съм сигурна в момента какво точно е изпълнението, но вярвам, че е добре премислено и се внимава с децата. Естествено колкото повече хора има в дадения момент да помагат, толкова по-лесно става и самото излизане и влизане.

Обувки май утре ще водя децата да купувам, че и Макси има нужда от нови, за Лео взех едни "калъфи" за обувки вместо гумени ботуши, защото така и не намерих ботуши в толкова малък размер и госпожата в градината това ме посъветва. Ако е мокро (учудващо откакто съм ги купила не е било), ще му ги обуят върху обувките като излизат навън. А гледах в групата има някое дете точно с тези жабки и ги вдигнах (в гардеробното помещение бяха), наистина са много леки, по-нататък ще ги имам предвид за Лео.

Аз може би вече съм с изкривена от немците представа в това отношение, но не се впечатлявам от деца със сополи или кашлица. Тук такива могат спокойно да ходят на ясла/градина (предполагам с някакви изключения, не сме имали по-специфични заболявания със само такива симптоми, че да знам със сигурност). Така че нито на площадката, нито в градината нещо такова ме плаши, но аз имам и допълнителния фактор, че съм с алергия към полени и съм си умирала от страх като кихам или кашлям от алергията, хората покрай мен колко ли се притесняват да не ги заразя, а то няма с какво. Приела съм го както казва нашият педиатър - за да градят имунитет, трябва да се сблъскват с вируси, иначе няма как.

Лео не се вълнува от проговаряне, на него за момента "ам-ам", "мама", "баба" (не винаги само в този смисъл) и "аааа" явно му стигат като комуникация. За сметка на това обаче разбира много неща и изпълнява команди, ще се накани и да говори, като реши, че му е нужно.

Противогрипна ваксина чакам и аз да сложим и тримата. За тази година съм решила, че това задължително ще направим, нищо че уж не сме рискови групи (аз всъщност май съм, ама айде). Очаквало се от октомври да ги има в наличност при нашите лекари, Лео на 2ри и без това има час за ваксина (втората доза морбили, паротит, рубеола и варицела), казаха, че ако вече имат наличност няма проблем да сложат и грипната с тази, съответно според това ще запазя и друг час за Макси само или за двамата за грипна. И при моят ще звънна другата седмица да уточня кога мога да ида да ми сложат, и те от октомври започват.

Лео има 8 зъба напълно излезли и още 3 кътника в различна степен пробили, като всичките вече се виждат достатъчно, че да ги броим за зъби. Той пък милия в градината единия ден така си беше прехапал езика, и в комбинация с никнещите зъби, направо се измъчи. Не си спомням Макси толкова да се е мъчил със които и да е зъби, но при Лео е по-тегаво. Не го мажа с нищо, той няма да ме остави да намажа където трябва, а просто да изсмуче гела от пръста ми е ненужно.

Лео също проходи официално в сряда. До сега все правеше по няколко крачки, но доста неуверено и като иска да иде някъде винаги лазеше, но в сряда реши да обикаля из къщата ходейки, прави сума ти обиколки и го приемам за официално прохождане. Утре или в неделя ще направим питка и ще си направим нещо като прощъпулник.

Лео покрай тръгването в ясла го пробвах да яде сам, иначе не беше проявявал интерес (за разлика от брат си, който на тази възраст заради собствения си интерес вече ядеше съвсем сам, но на 4.5г е решил, че трябва да го храня като бебе). За два дни схвана работата и сега не иска да го храня аз. Първоначално като поднасяше лъжицата към устата все успяваше да я обърне настрани и да се изсипе голяма част от съдържанието, но вече все по-често уцелва и посоката на лъжицата нагоре.

Кулата монтесори и у нас пак е много актуална. Даже се качват и двамата заедно понякога. Не само да гледат какво правя в кухнята, а и просто ей така за катерене и оглеждане на стаята от високо. Нашата няма допълнителните възможности, но пак е хит. Единствено, ако трябваше да купувам сега, бих си купила нещо, което се сгъва, за да не ми се пречка, когато не я ползват.

В студеното време (че то при нас си е вече от доста време) пак излизаме и навън, а вкъщи тичат с уолкъри, играят в басейна с топките, катерят се по дивана, имат катерушка с пързалка, карат колички, а играят и с всевъзможни неиграчки. Общо взето не мисля, че ни е кой знае какъв фактор дали е студено или топло за това с какво да се забавляват децата, част от нещата са им по-ограничени, но не бих казала, че им е скучно.

Надух ви главите, оплаках се, похвалих се, сега остава само да постна (че вече половин ден пиша пост) и ще се четем пак скоро (аз вас повече, ама толкова смогвам). И всички да бъдат здрави и спящи!

# 74
  • Пловдив
Зимата /ако има сняг де/ ще ги водим в планината със шейната. Ще продължим разходките покрай гребната /с изключение на дъждовните дни/.
Ще приготвя гумени ботуши, гащеризон и яке за дъждовните дни.
За вътре съм приготвила басейна с топки ще търся и идеи в интернет за различни занимавки.
Ваксини извън задължителните няма да поставяме.

Общи условия

Активация на акаунт