Августовски бебета 2024г - Тема 6

• 9 705
  • 328
  •   2
Отговори
# 30
Ние сме на една дрямка от доста време вече, но в началото редувах ден с 1 и с 2, докато свикне, може би седмица време. А вече явно трябва и да удължа втория интервал, че нощес ми разказа играта между 4 и 5, хем и се спеше, хем място не си намираше.
Шише със сламка имаме течащо авент и нетечащо от ДМ

Много ме е яд, че вече не продават едни иноксови бутилки с мущук отпред, тип спортно шише - нито разливат, нито се оцветяват, баткото има и не е мръднала..

Кукличка, още ти прави впечатление, но децата, които не са на детска/ясла, а трябва да ги гледат бабите, че са със сополи обикновено са на площадката, защото така е най-лесно.

Вики, условията при вас са съвсем различни, направо ми се прииска да дойдем с децата.. тук е зле в яслите, в тази на баткото не пускат детски и излизат навън всеки ден, но пък персоналът е свикнал, че децата са малки и не споделят вкъщи и си мислят, че всичко могат да правят май. От няколко месеца ми споделя как ги плашат с вълци, мечки, торбалан, ако не слушат, а него съвсем го тормозят, защото не спи и съответно не могат да си изпият кафето на спокойствие.. аз се разправях преди лятото, едната лелка напусна след като няколко деца споделиха с майките си, че лелчето ги “завлича” при леглата и им казва, че са лоши и майките им няма да ги вземат, което еее.. бррр, настръхвам като се сетя.. лоши са хората, лоши и не могат да работят с деца, нямат подход, нямат и желание, единствения ми съвет е да учите децата, че всичко могат да ви казват и да ги поощрявате когато го правят.
А за детските, по закон имат право на 15мин седмично с обучителна цел, аз лично ако разбера, че пускат в ясла или детска ще пусна първо писмено оплакване към директора, а после и към МОН, ако не си вземат забележка, за да ги спукат от проверки.

# 31
Пожелавам на всички да са здрави и да се запасим с нерви за новия сезон🙈

Не съм съгласна за децата по площадките, че обикновено са болни щом не са на градина. Моя опит показва друго -  родители, чиито деца не са приети, и нямат пари за частна просто си гледат децата(бабата ги гледа); лятото - сборни групи където децата не се чувстват добре и родителите ги спират. За по- малките, някои родители предпочитат до градинска група да не ги пускат в детско заведение + такива като моето, което го спирам от градина за седмица, за да не домъкне нещо преди ваксината на малкия.
Причини може да има различни.

Но факт, много си пускат децата болни по площадки и това е крайно разочароващо. Моя съвет е да не го мислите толкова. Ако на момента видите болно дете - направете забележка. Някои родители се засрамват, други ядосват, трети започват да се оправдават.
Но, децата с по-силен имунитет са носители, без да боледуват. По всяко време може да пръскат всевъзможни бацили, без да имат никаква клинична картина. Така че и да не видите сопол… не в гаранция.
В същото време ще се потретя ама мъжът ми хвана варицела в магазина. Ако лепнете нещо не е задължително да е от площадка.

# 32
Съгласна съм, Лалз, на различните места е друго явно. Ние сме в провинцията, тук места в яслите и градините бол, частни няма даже и видиш ли дете над 2г на площадката в 10-11 сутринта е почти сигурно, че е със сопол.

# 33
Съгласна съм, Лалз, на различните места е друго явно. Ние сме в провинцията, тук места в яслите и градините бол, частни няма даже и видиш ли дете над 2г на площадката в 10-11 сутринта е почти сигурно, че е със сопол.
Абсолютно и при нас е така. + в детските кътове зимата (през седмицата) 😁

# 34
Здравейте, мами,
Минавам да ви споделя една рецепта за лимецови питки, които станаха много вкусни и детето с това закуси, одобри ги. Здравословни, мекички, стават бързо, идеални за деца.

Скрит текст:
Брашно от лимец – 1 и 1/3 ч.ч.
Яйце – 1 бр
Кисело мляко 2/3 ч.ч.
Сода -1/2 ч.л.
Зехтин – 3 с.л.
Сирене – около 100гр (не го обезсолих защото не слагам сол в сместа)
Малко масло
Подправки и семена по избор (аз сложих риган, чубрица, ленено семе и сусам)

В купа се разбива яйцето. Содата се добавя в киселото мляко и се разбърква докато шупне. След това се добавя към яйцето, заедно със зехтина. Разбърква се.
Постепенно към сместа се добавя брашното при непрекъснато бъркане. Ще се получи лепкаво тесто.
Накрая се добавят натрошеното сирене, подправките и семената.
Тавата се покрива с хартия за печене. С лъжица се загребва от сместта и се оформят малки питки на разстояние 3-4 см една от друга. Отгоре се слага по 1 малка бучица масло. Включва се фурната да загрява на 200 градуса. Хубаво е питките да поседят около 10-15 минути преди да се сложат във фурната – това горе долу отговаря на времето, необходимо на фурната да загрее.
Пекат се около 20 минути и се хапват топлички 😊

По темата за болните деца по площадки - аз не съм виждала засега. Но може би се дължи на факта, че ходим когато обикновено има малко деца. Ако е много пълна площадката я избягвам, на мен не ми е приятно, а и ми създава повече работа да пазя детето. Освен това започнахме активно да посещаваме площадки чак края на пролетта, не знам как е в "сезона" на болестите. В София има доста деца по площадките, които не посещават детско заведение. Според мен причините са много: места масово няма, частните са много скъпи (в моя квартал цените са от 1400 лв нагоре !), някои семейства, които могат да си го позволят, избират да си гледат детето сами - в повечето случаи от майката или баба, но познавам и татковци в тази роля, както и детегледачки.

# 35
На мен тепърва ми предстои да се сблъскам с проблема "болни деца на площадката". В моя квартал площадките са обособени като 2 вида - единият е с люлки и съоръжения, подходящи за бебета и съвсем малки деца, и вторият вид е за по-големи. Така естествено и децата са разделени в двете възрастови групи. Поне още година-две не очаквам проблем с децата. Не така стои въпросът обаче с възрастните - не толкова майките, но бащи и баби масово идват на площадката да се наядат със семки и солети, да пият бира, да направят свинщина след себе си и да пушат докато люлеят децата. Имам чувството, че половината ми ден минава докато тоя модел се разкарат от люлките, за да полюлея и моето дете. За много простотии мога да съм толерантна, но не и за пушене покрай децата и семки на площадката. През лятото всичко беше  културно, но като стана 01.09 и все едно се смени населението в квартала ми. Нямам представа от къде се пръкнаха тези туземци, но нещата отиват натам пак да ходим на разходка с колата до други места в другия край на града. Оплаках се.

# 36
Ние ползваме шише на кikka boo.  Шишето е с мек силиконов накрайник, с тежест в долния си край, която позволява пиене от всеки ъгъл. Неразливащо е.Много съм доволна.

# 37
От четвъртък

# 38
Много са хубави лидълските дрешки. Имаме от миналата пролет/есен на дъщеря ми 86/92, тогава й бяха леко големи, зимата носи гащеризончето. Според мен ще са големи за нашите бебоци, но ако някой има по-голямо дете, да купува!

# 39
От днес ги има идентични и в Кауфланд. Взех на Лъчезар 18-24 месеца (най-малките). Той върви едър, така че мисля, че няма да са му изключително големи.

Аз минавам да се оплача. Тъкмо се беше оправил и се върнахме от морето и пак е болен, на всичкото отгоре по-зле от предишния път. Има сополи, кашля от тях според мен и се поти страшно много докато спи, а уж не отчитам да има температура. Днес бяхме да го чуе педиатърката, каза, че  не е слязло надолу, но ми предписа да му правя инхалации с Пулмиморт. 😞 Кашля много лошо.

Най-лошото е, че не съм спала от дни. Той постоянно се буди я от кашлица, я от нос, изправя се и почва един рев, истерии и това през 20-30 минути. Дневният му сън съответно също се влоши драстично. На предела на силите съм си. От това безсъние  всичко ме изнервя за три секунди, постоянно откачам за всякакви дреболии и за капак разбира се и аз съм сополива.

Направо не ми е ясно как ще почне яслата. Сериозно обмислям някакви опции за почасова детегледачка като се върна на работа. Толкова изкукала не съм се чувствала никога. А с последиците от следродилнага депресия, които регистрирам при мен, ситуацията не е розова. За това и консултация с психолог/психотерапевт обмислям.

Май не съм ви споделяла, но с майка ми сме в страшно охладнели отношения откакто се прибрах в родния ми град средата на лятото и подкрепа нямаме от никого. Проблемът е, че я няма нито присъствено, нито вербално. Всяко споделяне за това колко сме изтормозени с мм се посреща с нещо от сорта на “вие си го искахте това дете, сега не мрънкайте. Това е да си родител”..

Оплаках се. Извинявам се за дългия и хаотичен пост.

П.п. хубавото е, че Лъчо се опитва да прави крачки. Ще ви държа в течение.

# 40
Стиляна ❤
Ако имаш нужда да поговориш с някого, може да се чуем.
Ще ти помогне това, че си се обърнала към психолог, правилно е. Изобщо не се чуди за детегледачка, ами започвай да търсиш от сега. Дори и като тръгне на ясла, ще искате с мм да излезнете някъде или пък в някои дни да не го пускаш на ясла.

# 41
  • София
Стиляна, подкрепям с две ръце за психолог. Аз ходих на около 10тина сесии ( даже дистанционно бях) и се чувствам по-добре. Не се притеснявайте да търсите професионална помощ, щом се налага. И бавачки, и психолог, и всичко, което може да ви е в помощ. Ако майката не е здрава физически и психически, цялото семейство ще страда в дългосрочен план.

# 42
Здравейте, отдавна не съм писала. При нас е истински ад. Адеан не спира за нито пет секунди – нито играчки го привличат, нито нищо друго. Понякога се тръшка и се търкаля, ужас е. Понякога се карам, но без успех. Дори когато яде, не може да седи на едно място. Не смеем да отидем никъде, защото дори в колата не стои спокойно. Ходи, отваря шкафове, печки – всичко вкъщи е хаос. Аз оправям, той разхвърля. Единственото, с което играе, са кабели.Сънят също е ад – снощи будува от 2 до 6:30. През деня спи по 30 минути, точно колкото да успея да оправя нещата, и веднага щом се събуди, започва пак. В количката също не иска да стои.Не знам дали само моето дете е така – толкова е щур и не може да се спре. Имам чувството, че понякога не разбира какво му говоря. Понякога се чудя дали вашите деца казват някакви думички – Адеан говори само на своя бебешки език, друго нищо.

# 43
Elif, и моето не стои мирно изобщо, и се тръшка и сърди, и вкъщи само разхвърля и прави бели…доста от това, което си написала, важи и за нас, с изключение на съня и донякъде яденето, както и понякога играчките. Само „Ам – ам “, „мама“ и „тата “казва.

Виждам, че не само на нас ни е трудно. И аз смятам, че Момчил е по-палаво дете, но явно на тази възраст лесно няма, особено за първескините. Обективно погледнато на семействата с повече деца им е по-трудно, ама поне знаят какво да очакват…и в какво са се забъркали.

Ще споделя моите размисли защо към момента не съм откачила, подредени по важност:

1.   Имам късмет, че вкъщи всички са здрави. Това е най-най-най важното!
2.   Имам късмет, че получавам помощ и не съм по цял ден сама с детето.
3.   Поради горните 1) и 2) успявам да намирам редовно време за себе си, което ме подържа и успокоява. Успявам и да уча някакво време, което се надявам, че противодейства на оглупяването по време на майчинство.
4.   Времето е чудесно за навън, където детето може да се мори без да разхвърля и унищожава къщата
5.   Имам късмет, че детето (обикновено) спи дълго на обяд. Което ми оставя една хубава глътка въздух по средата на деня да презаредя
6.   Старая се да оптимизирам и приоритизирам домакинската работа. Примирявам се, че всички ядем предимно купена храна, че не е особено чисто, че прозорците не са мити от повече от година..

Както виждате, повечето фактори са си чист късмет. И във всеки един момент всичко може да се прецака. А времето след някоя друга седмица ще се развали, не ми се мисли какво ще го правя малкото диване тогава.

А, и да споделя, че Момчил продължава да лапа всякакви боклуци, включително камъни, пясък, пръст, днес и тебешир Rage Тебеширът толкова му хареса, че си отхапа няколко пъти докато се преборя с него да му го изтръгна от ръката.

# 44
Elif, и моето не стои мирно изобщо, и се тръшка и сърди, и вкъщи само разхвърля и прави бели…доста от това, което си написала, важи и за нас, с изключение на съня и донякъде яденето, както и понякога играчките. Само „Ам – ам “, „мама“ и „тата “казва.

Виждам, че не само на нас ни е трудно. И аз смятам, че Момчил е по-палаво дете, но явно на тази възраст лесно няма, особено за първескините. Обективно погледнато на семействата с повече деца им е по-трудно, ама поне знаят какво да очакват…и в какво са се забъркали.

Ще споделя моите размисли защо към момента не съм откачила, подредени по важност:

1.   Имам късмет, че вкъщи всички са здрави. Това е най-най-най важното!
2.   Имам късмет, че получавам помощ и не съм по цял ден сама с детето.
3.   Поради горните 1) и 2) успявам да намирам редовно време за себе си, което ме подържа и успокоява. Успявам и да уча някакво време, което се надявам, че противодейства на оглупяването по време на майчинство.
4.   Времето е чудесно за навън, където детето може да се мори без да разхвърля и унищожава къщата
5.   Имам късмет, че детето (обикновено) спи дълго на обяд. Което ми оставя една хубава глътка въздух по средата на деня да презаредя
6.   Старая се да оптимизирам и приоритизирам домакинската работа. Примирявам се, че всички ядем предимно купена храна, че не е особено чисто, че прозорците не са мити от повече от година..

Както виждате, повечето фактори са си чист късмет. И във всеки един момент всичко може да се прецака. А времето след някоя друга седмица ще се развали, не ми се мисли какво ще го правя малкото диване тогава.

А, и да споделя, че Момчил продължава да лапа всякакви боклуци, включително камъни, пясък, пръст, днес и тебешир Rage Тебеширът толкова му хареса, че си отхапа няколко пъти докато се преборя с него да му го изтръгна от ръката.

Адеан,като лапне нещо и стиска устата,когато се опитам да бръкна и да го изкарам става невъзможно. Понякога го лъжа,че ще му дам бибероната и така успявам. Напълно сама съм по цял ден,а пред бабите си е съвсем друг все едно не е той. Един ден го оставих на свекървата,и ми вика като те няма е много послушен.

Общи условия

Активация на акаунт