Августовски бебета 2024г - Тема 6

• 15 820
  • 537
  •   3
Отговори
# 105
Герка, бързо оздравяване ви желая!

Мерси, момичета, за мненията за мокета. И на мен ми се вижда, че ще си вкарам таралеж в гащите, ако го направя, но не съм намерила приемлив вариант още. Моите деца обичат да играят на земята, Макси редовно си събува пантофите и стои по чорапи, Лео тепърва ще го видим как ще е в това отношение. Мислих и вариант да наслагам пак от тези пъзели за пода, и мокет мислих, и килими, и клик винил обсъждахме със съседа върху плочките. Ама почти всички варианти са проблемни с чистенето, а да сложа въпросния винил на пода на квартира дето хазяите от преди да се нанесем се канят, че ще я събарят... е малоумно. Опитвам се за момента да се успокоявам, че от декември като се върна на работа, ще прекарваме повече време на горния етаж и би трябвало да не ни пречи толкова пода долу.

При нас отдавна си е хладно, Лео спи с дълга пижама с крачета (явно и за него това ще е драма като при Макси, накрая ще ме хванат лудите и ще ги срежа и ще му сложа чорапи). Бях му сложила една по-дебела, защото не търпи завивки (буди се от завиване, а ако е буден изобщо не оставя завивка върху себе си), той пък от 10тина дни е решил, че може и да бъда завит и сега спи с по-тънка. Така или иначе спи при мен в момента, дори и да не е завит, поне моята топлина малко от малко му помага. За сравнението, ние спим на около 18 градуса. Аз съм зиморничава и спя с пижама и завивка, а Макси миналата седмица спа с къса пижама при положение, че нощем се отвива достатъчно много.

По същата логика с времето при нас, ние откакто сме се прибрали в Германия сме си с есенен гардероб почти изцяло. Дълги дрехи, якета, гащеризони за дъжд, ботуши и т.н. Имам и зимни костюмчета за Лео за сняг, на Макси ще трябва да взема гащеризон и яке за зимата по-нататък. И ако намеря някъде евтини ръкавици по повече чифтове също ще му взема. Миналата година се скъса да ги губи все по една от чифт, пак добре че се е сетил от време на време да сложи.

Лео вчера беше на ваксини. Оказа се, че по план е бил за Менингококи Б и Ц (отделни), но като напомни на доктора, че искам грипна, смени плана. Вчера сложи Менингококи Ц и грипната първа доза (за деца под 9г при първо поставяне била в две дози през 4 седмици), а другия месец ще идем за втората доза грипна и Менингококи Б втора ли е или трета не знам, че пиша от леглото. На Макси също другия месец ще сложат първа грипна, а аз в понеделник ще се обадя при моя личен да видя кога мога да ида и аз.

# 106
Вики, за играта на пода един голям килим ще ти свърши работа или килимче за бебета от пяна, те са дебели, големи и евтини, по 120 лв са тук и според мен сравнително лесни за чистене (с мокра кърпа), няма да се съсипят от течности и трохи, по-лесни за поддръжка са от пъзел килимчетата, ако сте имали такова. Също така биха омекотили, ако някой тръгне да пада. Нашият го махнахме, защото не е ок за прохождащо бебе, мек е и има вдлабнатини, но за по-стабилни крачета е супер. Плюс, че са супер леки и на лято можеш да го сгънеш просто в един ъгъл, а не да го мислиш като голям килим. Повечето момичета имат такива, да кажат и те. 

Имам нужда от съвет и опит - домашно готвена храна колко дни я предлагате - примерно мусака - днес и утре. А в другиден стара ли вече за бебета? Ако е само зеленчуци съм ок да е три сни, но нещо с месо и яйца се бъгвам да преценя.

# 107
Подкрепям казаното от Маги относно килимчетата от пяна, ние сме го сложили в кошарата за игра (която е непрекъснато отворена) и там си играе.

Маги, може да сложиш току що сготвена манджа в бурканче с винт, пълниш догоре, затваряш хубаво и оставяш няколко часа да изрине, след това в хладилник. Така храната се запазва седмици наред, аз си имам няколко заготовки, които давам на детето, нямам притеснения. Естествено това ми е вариант, когато нямам прясна храна, за от време на време, защото все пак полезните вещества намаляват. Но определено е безопасно.

# 108
Бързо включване от мен, аз купих килим , бях с такъв с пяне дето се почиства лесно , нооо не държи топло..та купихме килим ,но човека играе навсякъде другаде и помалко на килима..въпреки чее  огромен и покрива целия хол. Та сериозно се замислям за мукет , има всякакви перящи прахосмукачки и супер силни , ако всеки ден се поддържа няма проблем , но това е мое мнение. Това е решение докато детето играе на пода после бих го махнала заради прахоляка които задържа.
 За готвеното , зависи дали в него има доматен сос(вскисва по -бързо) или какви съставки но три дни аз давам готвено ,като редувам две яденета например. Следобеното обаче на два дни и го хвърлям ако не е изядено , по-често яде круша и различни комбинации сварена и пщрирана с бисквити или овес и т.н.
 Гашеризони за зимата имам един гумен за дъжд и един за сняг +3 якета и с това ще сме , даже якетата все са му неудобни , ни няма как ще свикваме.

# 109
Благодаря ви, момичета, за мненията. Май наистина ще взема мокет. Килим от пяна имам, и въпреки че у нас успява да изолира студа, моите деца също играят основно извън него. Макси е на 4г и все още играе страшно много на земята, пантофи/ терлици все забравя да обуе пак след като е събул примерно за да играе на дивана или легло, така че изглежда достатъчно дълго ще ми трябва. А на всичко отгоре имам (от фирмата на мм) и прахосмукачка индустриална и такива за пране и какво ли не, само времето за чистене трябва да отделя. За късмет моите деца не хвърлят много по земята, вече и Лео пази доста чисто под себе си. Миналата година Лео почти не се движеше зимния период и лесно се ограничаваше на килима, ама сега май се оказва, че ми е по-важно отколкото тогава.

# 110
Супер, Вики, че се ориентираш към някакво решение със студа, на децата ще им е супер, дано са спокойни около прахосмукачки, че при нас е любов-омраза, хем я харесва, като се разминава с нея в коридора, хем плаче, като чистим около него.

Пилала, мерси за отговора, редуването не е лоша идея. Гледам за деня да редувам картофи/ориз/нещо с брашно...

Момичета, въпрос към всички: искате ли да си правим тематични седмици: всеки понеделник ще пускам тема на седмицата и всеки ще пише препоръки по нея, така накрая всички ще имаме плюс 15 нови яки идеи за неща. Примерно, тази седмица да сме на тема книжки, другата - играчки, третата -рецепти, т.н.

И така, тема Книжки. Препоръчвам тази https://www.fiut.bg/pepe-i-mili-svirjat-s-prijateli.html. Подарък ни е. Първоначално ме подразниха картинките и шрифта, но мелодията е много яка и изсвирена от различни инструменти, копчетата се натискат лесно, страниците също са издръжливи.

С капачета, Милива спомена една от книжките от поредицата за Стария дъб. Ние имаме тази https://www.ozone.bg/product/prikazkite-na-stariya-dab-prasentse … ignid=22913903717. Подарък от тази същата приятелка, която има син на 3 г., може би е малък за нея, защото не я цени особено, заглежда се, но не супер активно да следи, но пък вече откъсна две капачета, докато не го гледам... Просто щнижките с капачета страдат, но не е лоша, точно защото е хумористична, макар че на мен лично илюстрациите не ми харесват...

# 111
Радвам се Вики ,децата ще играят на топло, аз се боря с проблем с влажността при нас стига 80 което си е неприятно, просто в Германия климата няма нищо общо.
п.п Вики аз купих ето такава възглавница и за под и Филип много играе върху нея, ако намерип някъде на промоция не се замисляй,дори го слагам да спи на нея някои дни .
Момичета да ме извините пиша толкова неграмотно все едно съм дете в 3-ти клас, няма да казвам с колко висши съм , чак аз се удивлявам, като не мога да си прочета написаното.....
 Та по другия въпрос за книжките ,ние ядем всяккви модели , изгризва хартията за секунди като хамстер е после дъвче сладко и не дава да му го извадя от устата, а аз нервнича и се тюхкам.
Някои беше питал за шише със сламка,което не тече . Случайно вчера купих това и това само за 4 евро...от ДМ ,на тяхната марка.НЕ ТЕЧЕ , вчера ФИлип го тества във всички позиция дори и летя.....единствен минус е ,че не  прозрачно.
Прикачавам снимки на моя вариант с килимите(но ние с ламинат и яко парно), на възглавницата за ВИКИ, а и ако някои друг прояви интерес, ползвам я още и за люлка на един от дървените модули за катерене. Качвам снимка и на шишето и единствената книжка ,която оживя у нас и е на почит от 4 месечна възраст.
Скрит текст:

# 112
  • Пловдив
От както купихме този влагоабсорбатор се родих, ползваме го за банята /въпреки, че имаме прозорец/, с него и топлината от конвектора в нея си е друго. Не работи постоянно, при влизане в банята го пускам с таймер.

# 113
От както купихме този влагоабсорбатор се родих, ползваме го за банята /въпреки, че имаме прозорец/, с него и топлината от конвектора в нея си е друго. Не работи постоянно, при влизане в банята го пускам с таймер.

Проверих току що ,но това чудо го няма в Германия, ще трябва да проучвам ,кой точно модел да купим, още го умуваме с ММ. Благодаря за препоръката Simple Smile

# 114
Пилала, напълно разбирам драмата с влагата, у нас също сме минавали 80%. На мен първоначално ми звучеше нелогично, но честото проверяване с течение ми върши добра работа. Сутрин веднъж, преди да прибера Лео от градина за обеден сън и вечер като ние вечеряме са ми задължителните моменти за проветряване в спалните, отварям трите стаи горе за 10-15мин. Когато затварям пак са ми високи процентите, но малко след това като започне да се затопля малко въздуха спада достатъчно. Тези дни ще сложа и абсорбаторите, но аз съм с едни с като пясък вътре, не електрически. Доста по-малък им е ефекта, но не мога да накупя толкова абсорбатори иначе за цялата къща.

Маги, хубава идея. Лео не се задържа за момента много с книжки. Най-дълго внимание обръща на една като тази на Пилала, само че на български (подарък беше на Макси преди няколко години). Малко е прецакана и е прекалено чувствителна вече, но детето си я е харесало.
За Пепе и Мили ние имаме книжката, че помагат във фермата. Лео сега няма да прояви интерес към нея, Макси от нея е скъсал някои прозорчета, а беше малко по-голям вече, но така и не му беше сред любимите.
Още малко снимки с коментари в скрития текст:
Скрит текст:

Тази попъп книжка привлича вниманието, ако се водя по Лео. Интересно му е, че животните "изскачат" от страниците. Но за съжаление, снощи пострада тази книжка, мама днес ще го играе хирург на една овца Joy (просто ще лепя картон, да не се притесни някой). Обикновено такива книжки разглежда само в моите ръце, но снощи се разсеях с друга книжка с Макси.

Книжка, в която може да се пипат козинките на животни. За сега не иска да слуша текста (не че е кой знае колко много), ако само казвам животното и го пипваме и сменяме страницата също е интересна.

Тази и още една такава за зеленчуците са ни от бебешкия клуб на Кауфланд от Макси още. Неразрушими според надписа си и за момента наистина. Тънки са, като нормална хартия, но самата хартия е специфична. Тук също ако само отбележим кой плод/зеленчук е на страницата без останалия текст, стои и разглежда и пипа.

Последно, тази поредица мисля, вече я имаме цялата, но тази книжка е една от първите на Макси. Беше му много любима, чела съм я безброй пъти, знам я наизуст вече. Бил е малко по-голям от Лео в момента, когато започнахме да четем с него книжки преди сън, четях му по 2 преди всяко спане, като той си избираше сам от четирите, които имаше от тази поредица тогава. Тази я четяхме на всяко заспиване, винаги беше избрана. Много му харесваше, че точно на тази има няколко места, в които доста преувеличено изразявах някаква емоция. Първо тези части беше научил.  Нямам търпение и Лео да иска да стои и да четем книжка с приказки, това са ми много мили спомени с Макси. Той пък сега рядко иска приказки, обикновено четем енциклопедични книжки с него.

# 115
Вики, аз наслагах мокетени пътеки в едната стая у дома. Продават се на метър дължина, с ширина между 60 и 120 см, със стъпка 10 см. Реших да е така, а не цял килим, понеже е по-лесно за вдигане и почистване, както и по-евтино за подмяна на части, ако детето причини някоя съвсем невъзможна за почистване мизерия. Оказа се, че почти не попиват течности - те остават на повърхността на косъма и супер лесно се почистват с мокри кърпи, а разлята течност (не говорим за литри все пак) се попива с няколко листа кухненска ролка. Не се разместват, понеже са с антиплъзгаща подложка, но винаги може да ги фиксираш и с двойнолепящо тиксо, ако се налага. Признавам, не е върха на естетиката (даже си е грозно според мен), но за зимата ми е функционално. През лятото пак ще сме на голи подове. Та... Не е лош вариант, при все че не намерих и по-бюджетен.

Иначе хремата при дете и възрастни у дома я боря с виетнамско чудо. Действа безотказно, като напомням, че бебешките нослета не се мажат така щедро като на възрастните. На гърдичките слагам от пекторалния крем на Мустела и всички вкъщи спят щастливо. Имам си една теория, че вирусните заболявания с или без симптоматично лечение все си преминават за седмица и половина и гледам да не им се стряскам - човек каквото и да прави не живее в стерилна среда. Затова и смело порим вълните по улицата с количката, като съм супер благодарна за решението си да купя с изкуствена кожа, а не плат - често ме примързява да слагам и дъждобран. Детето си умира от кеф и се протяга извън количката, за да пипа дъждовните капки. И хич не проумява аз защо не искам да излизам в това гадно време. Това наложи и да преоборудвам терасата за детска стая.

# 116
Pilala, и аз се хващам, че от бързане и връщане и преправяне(щото все нещо имам да кажа, дето съм забравила) пиша страшно зле, а пък мисълта ми колко е накъсана, направо ме е срам..

Ние с ниска влажност имахме лятото проблем вкъщи, та не мога да дам съвет за влагоабсорбатор. Но в амазон не може да няма?

Маги, аз пък илюстрациите на Аксел Шефлер ги харесвам, децата също, а за по-големи деца има и много хубави истории пак с негови илюстрации( на баткото бяха много любими “Пип и Поузи”, а сега харесва  “Грузулак” и “Съчко”,”Охлювът и китът”). Искам да напомня, че може да им направите карти за библиотеката, ако проявяват интерес, защото поне вкъщи книжките са един сериозен разход. За нея обаче скоро не бих взела от библиотеката, защото ги ръфа, изненадващо не къса капачетата. Поредицата на Мечето Бизи също я харесва, защото са с “плъзни-дръпни” елементи, имаме и подобни на тези на Вики с “козината” на животните, а и едни с различни повърхности и цветовете, снимки не мога да сложа, че пак спи залепена за мен.. Започвам да набелязвам и някакви книжки за Коледа, че ей го къде е, скоро ще трябва да започна великото пазаруване.

И завършвам с нещо, което искам да споделя и както обикновено предпочитам да е тук, защото ме е срам от себе си, а не искам и да натоварвам околните. От няколко месеца баткото е станал невъзможен, изобщо не чува, прави на пук всичко, само влачи крак и е недоволен от нещо. Върна назад с хранене, обличане, постоянно му ср повтаря нещо и той нищо не чува докато не повиша тон. Проблемът съм аз обаче, викам, карам се, зъбя се, хващам се че правя точно това, което никога не бих направила с чуждо, камо ли с моето дете, не знам какво ми става.. като го видя, че лежи на масата вместо да яде и маже по стола направо ме обзема ярост, ставам не на себе си и не знам как да се успокоя. От хормони ли е, какво е? Снощи си легна с караница, а аз после си поревах..

# 117
Здравейте, имам следния казус..
Детето ми е на година и месец. Откакто е родена няма нощ, в която да не се е събудила. До скоро се събуждаше и отнемаше време докато я приспя пак ( на ръце). Имало е случаи реве и не спира... от около месец започна да спи при мен на леглото през нощта. Слагам я за нощен сън около 21;00 макс 21;30ч. Около 00:00 се буди и яде 90 грама, после към 2;30:3;30, след това около 6:00 и заспива пак до към 7;30-8:00
Като цяло режимът през деня е следния;
9:00 закуска, 13:00 обяд и ляга да спи, спи около час и 30-40-50. 16:00 следобедна закуска и 20:00 вечеря. Преди да заспи  за нощем сън яде около 90 грама мляко...и просто не мога вече с това нощно хранене. Когато се събуди нощем я взимам при мен в леглото давам й млякото изяжда го и заспива и така още няколко пъти до сутринта.
Убедена съм че това е вече навик и тя като се събуди търси да суче мляко от шишето за успокояване. Какво да правя, нямам вече сили с това безсъние...през деня пак заспива на ръце...
Чувствам се изморена адски много и не знам как ще тръгне на ясла...страшен инат е, все мрънка и все е недоволна ако сме стане на нейната...
Моля за съвети!

# 118
Милива, ще ти прозвучи странно, но те разбирам. Аз съм така, но с ММ, просто на моменти агресирам жестоко. Ако каже някаква глупост или се заяжда за нещо, викам, скърцам със зъби, дори физически ставам агресивна и не че е оправдание, но да, от хормоните е. Не само, де, и останалите фактори за майчина изнервеност, но 100 процента е и от хормоните. Преди да ми дойде, както сега, губя търпение за секунди, карам се, рева, пак се карам, пак рева, ужас е. Той е възрастен и му казвам, провокираш ме, престани. Понякога престава, понякога и той нервничи, съскаме си, и се караме, без да повишавеме тон. Грозно, много грозно... За съжаление, не знам какво да те посъветвам, просто тази енергия от яда, трябва някъде да се излива, ама и аз не знам къде - нито е да счупя нещо, нито мога да изляза да походя, нито е да блъсна вратата. Просто от уважение към детето гледам да не реагирам... Виждам, че ако съм била навън повечко, съм по-балансирана после, един вид като превенция - физическата активност винаги балансира.

Бейби, защо толкова малко АМ пие, ти ли толкова й даваш или тя толкова изпива? Другите хранения как са?

Книжки за Мечето Бизи и поп ъп (изкачащи книжки) не му давам, защото ще ги съсипе, а за Бизи няма и да ги разбере...

Вятър, точно такива пътеки искам и аз, от къде са ти?

Мерино бодита от къде купувате и сте доволни? Освен Шушулка.

Някой има ли лигавници против хвърльне на храна по пода, т.нар системи https://sgusheni.com/produkt/%d1%81%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%b … bb%d0%ba%d1%80-3/

# 119
Значи Simple Smile))))) аз съм толкова избухлив и нетърпелив човек, та съм стигнала до извода ,че когато нищо не върви , дишам дълбоко броя до колкото съм учила по математика и търся ,правя нещо позитивно,което ме радва ,което обичам,от което разпускам.Ама в повечето случай  като се ядосам нямам мотивация и да дишам ,за това или се махам от агресора или поне чета за нешо позитивно щом нямам сили да правя нищо и цаката е да не говорите.много трудно за мен да не говоря, ама щом аз успявам и вие ще се справите. !Често си мърморя наум ,само и само да не влизам в спорове с никой,коеъо води до фатал!
 ЗА спането , моя Филип е известен че се будеше по 6  пъти до преди месец, извенъж почна да става за мляко само в 2 и 4 часа, после започна да яде в 4 чак сутринта и 6 го кърмя...редува сам, израстна го това, тази нощ за пръв път се събуди чак в 5,30 което е чудо . Та заспива в 21 с 240 мляко след като е ял основно и десерт в 19,00 часа, През нощта пие 180 или 120, не по -малко .Четох че децата шом се будят  ядат и заспиват дефакто нямали нужда от мляко.Спокойно можело да ги отбиеш и нямало нужда да ядат след година през нощта,.Да ама не , няма да оставям да реве и  ще си го кърмя и давам мляко когато иска. Сам ще спре. Има децат дето спят от 3-месечни  някой се будят до 2 години.Припадах за сън ама ей го жива съм .Лягайте когато можете с децата ,ПЕРИОД Е ще отмине Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт