Августовски бебета 2024г - Тема 6

• 15 475
  • 517
  •   1
Отговори
# 510
Вчера се навлякохме и излязохме двамата, аз го нося с идеята да го пусна да ходи пред нас (има алея, под която са тръбите на топлофикация - тоест без лед). Беше -6, но според мен се усещаше като доста по-малко. Детето се сгуши в мен, на земята не искаше да върви. И си го прибрах. Днес не правихме опити, но твърдо реших, че под -2 няма да излиза. Даже и ако е под нулата. Не си заслужава просто, нито му е приятно, нито нищо.

Исках да ви питам от къде се информирате за нормите в детското развитие - кои сайтове, канали следвате?

Аз имам една хубава стара книжка на английски, в която не се очаква от децата да са вундеркинди... Посочено е във всички сфери какво се очаква от тях в съотв възраст. Иначе за игри и играчки отварям ютюб канала на Emma Hubbard, която е ерготерапевт.

# 511
  • Пловдив
Големият ми е с гнойна ангина, малкият не знам с какво, не е грип, утре ще пускаме кръвни да видим дали ще даваме антибиотик или ще го оставим от самосебе си да му мине, днес беше много жален, но вечерта беше по-добре, което ме навява, че ще се пребори сам, защото обикновено температурата се вдига вечер.
Имах планове обиколка на гребната да правим, но заради малкия само по задачи бяхме. Утре след кръвните, докато чакам резултатите ще мина до майка и някъде покрай блока ще се разходим.
За събота сме планували разходка до Перник за кукерите.
Утре ще резервираме морето. Трябва да разгледам и календара за кандидатстване за ясла, да не вземе да съвпаднат някакви дати.
И се надявам до пролетта да му сложим ваксината за морбили, че той ако е здрав, баткото нещо има, или пък е сополив и пак не става за ваксина.

Аз не следя нищо никъде.
Общо взето малкият нищо не прави от това, което брат му по това време /сортери, рингове и т.н./, за сметка на това много "рисува" държейки флумастера правилно, обича да пуска капачки от празни шишета в голямото шише, да играе с тиксо също му допада.

# 512
  • София
Деси, скорошно оздравяване пожелавам. Много са жални малките като са болни.

Маги, аз също въведох правило до -2 и то, ако няма вятър. Веднъж баща ѝ я изведе на -4 с вятър и милата се свила в краката му и се разплакала. Винаги ѝ мажа устните и бузките преди излизане зимата, но в този случай въпреки това се бяха напукали устните и беше много гадно и след прибиране.
Вчера я изведе на -1 уж само пред блока, но беше без вятър и слънчево, та тя го закарала до площадката и даже стояли 30-40мин там.
Засега не се изкушаваме да ходим по молове и други закрити места за разходка, защото върлуват всякакви вируси, но и вкъщи е доста скучно.

За развитието следя по приложенията, които ползвам, Huckleberry и Bebbo. Затова и не се притеснявах за прохождането. Всички около нас питаха защо не ходи (проходи “чак” на 1г2м), навсякъде пишеше, плюс ортопедът потвърди, че до 16-18м даже е нормално. Това при положение, че не ги “прохождат” родителите, а ги чакаш когато са готови сами да станат и ходят.

# 513
  • София
Кукличка, точно вчера си мислех за вас с бебко и щях да питам как сте.
Аз нямам избор и сутрин извеждам Сара, защото каката и баткото са на градина и училище. Но вървим само до колата, ако помните, лятото бях казала, че съм решила да преодолея страха си от шофиране. Имам книжка от 18-годишна, но дълги години не карах.  Това ми беше огромна психологическа бариера, която успях да премина и вече карам кола в най-големия трафик в София. НО имам трудности с успоредното паркиране, а живеем в зелена зона, еднопосочни улици и колите са броня до броня. Затова в повечето случаи паркирам на около 6-7 мин.пеш от нас, та сутринта всички си правим разходка. Сара всъщност взе да намразва количката, иска само да върви и да играе по площадки, но това ще стане чак към пролетта. Ще избутаме още 2 месеца някак, децата вече
мечтаят за игрите навън.
Деси, бързо оздравяване и на двамата!
За първото дете не съм следяла конкретен автор или източник за това дали се развива добре. Четях и се информирах от различни сайтове, питах и педиатърката за някои основни моменти в развитието. Но аз съм от майките, които много разчитат на майчинския си усет, към момента и тримата ги познавам само по очичките дали им има нещо и им хващам неразположенията. Като двигателно развитие момичетата са по-бързи от батко си. Сара вече пишка на гърне, но все още ходи с памперс, защото не съм почнала да я отучвам активно. Самичка почна да си дърпа гърнето, да си сваля долнището и да напира да сяда. Не съм я тренирала, но тя учи всичко от кака си и иска да е като нея.

# 514
Не помня от кога не съм писала и дали съм писала тази година.
У нас сме болни от преди Коледа. В момента малкият е с гнойна ангина, аз с гноен синузит…и двамата сме на антибиотик.
Не следя никъде нищо за развитие, сигурно защото не ми е първо дете.
И ние тези дни ще запазваме море. Добре че споменахте сроковете за ДГ.

# 515
И аз не следя никъде , смятам ,че всяко дете е различно.
Ние излизаме ,сутрин за час и следобяд за час - два. Въпреки ,че е -3-4 детето играе и е доволен. Повтаря ,като папагал всичко ,много е забавно Joy

# 516
Деси и NI_Cl, желая бързо оздравяване!

Вонди, аз винаги бих избрала по-удобно и лесно паркомясто по-далеч, отколкото трудно наблизо. То в моя квартал (не зелена зона за съжаление) места така или иначе няма, ние си имаме, ама и то е едно тясно 😵💫
Поздравления за редовното шофиране! А как събираш 3 столчета за деца в автомобила? Или баткото вече е на предната седалка?

Относно развитие - никъде нищо не следя. Миналата година по това време бебето ми беше много напред с двигателното развитие, сега с речевото (и не само) е бая назад спрямо връстниците си, но не се притеснявам. Когато, тогава. А и знам, че като проговорят вече не млъкват, та не бързам 😂 Не че нашият млъква от мрънкане, ама все пак. Нямам и амбиции за гърне, та това също не ме притеснява засега.
Обаче си мечтая да започне да се заиграва сам или поне да не ме тормози непрекъснато. Да мога да си домакинствам, няма да се забавлявам я 😅

Ходихме до ИКЕА, като няма народ е страхотен детски кът. Детето много се забавлява 😂

Милива, как е положението с яслата? Ти върна ли се на работа?

# 517
Според мен е важно да се следи на каква възраст какво се очаква, за да се осигурят подходящи среда и стимулация. Примерно какви играчки е време да предложим вече. Примерно аз лично нямам зор да му давам да "рисува" и ако някой не ме засили в тази посока, така ще си остане. Това е много базов пример, но така е с всичко...

Разбирам, че всяко дете се развива индивидуално и разбира се, че не е добре човек да се вторачва във всяко нещо, но съвсем пък да не се следи ми е странно. Още повече, че нормите са доста широки и трябва да се разбират правилно. Провокира ме да ви питам от къде се информирате едно твърдение, хвърлено от логопед в интернет, че детето на еди каква си възраст трябвало да казва 50 думи и да смята родителят колко са били изостанали.... Ей така се подхвърлят твърдения и се наслагват очаквания... Гонят се бройки. Смятат се месеци, без да се гледа общата картина. И затова именно за мен е много съществено от къде се информираме за тези неща - едно, за да сме адекватни за децата си, друго, за да не кукнем от коментарите на околните.

Знаете, иде лято, предстоят близки срещи с майки по площадките, баби и лели и ще почне да се лее АКЪЛ...

Всички дечица и родители да оздравяват бързо!

Симбо, ти ме разби с толкова време навън - как го опаковаш, че да му е ок. Аз сигурно му слагам две кила дрехи отгоре, то се затруднява да се движи милото...

Общи условия

Активация на акаунт