НАБОР 2006 - Студенти - 1

• 44 827
  • 780
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
Добро утро ! Мисля, че има какво да споделя по темата, която се е заформила в последните страници . Големият син е във Франция , малкия сега замина в Италия . Неудобно ми е да пусна снимки от стаите в общежитията . Всичко е чисто е в отлично състояние и хигиена . И да настанявате е според доходите на родителите . Синът ми има приятели в Париж, които са от там , но живеят в общежитие , а не при родителите си . Точно това искаше да каже gadamer , според мен . Училището , което направи магистратура синът ми беше частно и отново таксата се определяше според доходите и стигаше до 18 000 евро и приемат бе много труден и селективен .
НО ….. при настаняване ти се дава подробен опис на цялата стая с цялото налично обзавеждане , съответно има и цена срещу всичко , отбелязва се в какво състояние е , правят се снимки и когато напускаш общежитието трябва да оставиш стаята в абсолютно същия вид . Минават на оглед 20 дни преди напускане,, ако има забележки се вписват и в деня на напускане се прави нов оглед . Не може една драскотина да има на стената . Глобите са жестоки . Синът ми 5 години живя в едно студио , нормално за мен е да има амортизация и похабяване за такъв период от време, но тях не ги интересува . Трябва да предадеш стаята в абсолютно същия вид.
И общо взето всичко зависи от доходите на семейството - стипендии, помощи, такси . Идеята е да се даде равен шанс на всички деца да могат да учат .
Темата за централизацията на бюджета също е интересна . Големият син в момента прави едно продължаващо обучение и ще пише дипломна работа . Според него в България е голям проблем централизация на бюджета в София, че бюджета на местната власт е зависим от бюджета на централната власт . И това според някакви директиви на ЕС трябва да се промени - мислеше да пише по тая тема , но май за сега се отказа.
И все пак ето няколко снимки

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 08:35 от Анет

# 121
  • Отвъд алеята зад шкафа
Анет, това общежитието в Торино ли е? Много е хубаво.

# 122
  • Варна
Анет, това общежитието в Торино ли е? Много е хубаво.
Да. Там сега се нанесе малкия .В таксата е включена всяка седмица смяна на чаршафите и почистване на пода и банята . Негов ангажимент е хладилника, печката и леглото . Мисля, че така се гарантира, че стаята ще се поддържа чиста . Брат му вече се прехвърли в Страсбург, но и неговото в Париж изглеждаше горе долу така, цветовете бяха други .

# 123
По принцип в България немалко хотели и квартири са в по-лошо състояние. Тука е така.
Не знам какви да са общежитията, вие влизали ли сте в университетите? Тоалетни, коридори, стаи? Асансьорите на УАСГ например?? Тоалетните в повечето училища и университети? Лично аз съм подавала жалби за училищни тоалетни без врати, за хигиена да не говорим. А българските болници? Поликлиники?  Сгради на институции? Пазари? Градски транспорт? Кое не е вехто и мръсно?

# 124
  • софия
Добро утро ! Мисля, че има какво да споделя по темата, която се е заформила в последните страници . Големият син е във Франция , малкия сега замина в Италия . Неудобно ми е да пусна снимки от стаите в общежитията . Всичко е чисто е в отлично състояние и хигиена . И да настанявате е според доходите на родителите . Синът ми има приятели в Париж, които са от там , но живеят в общежитие , а не при родителите си . Точно това искаше да каже gadamer , според мен . Училището , което направи магистратура синът ми беше частно и отново таксата се определяше според доходите и стигаше до 18 000 евро и приемат бе много труден и селективен .
НО ….. при настаняване ти се дава подробен опис на цялата стая с цялото налично обзавеждане , съответно има и цена срещу всичко , отбелязва се в какво състояние е , правят се снимки и когато напускаш общежитието трябва да оставиш стаята в абсолютно същия вид . Минават на оглед 20 дни преди напускане,, ако има забележки се вписват и в деня на напускане се прави нов оглед . Не може една драскотина да има на стената . Глобите са жестоки . Синът ми 5 години живя в едно студио , нормално за мен е да има амортизация и похабяване за такъв период от време, но тях не ги интересува . Трябва да предадеш стаята в абсолютно същия вид.
И общо взето всичко зависи от доходите на семейството - стипендии, помощи, такси . Идеята е да се даде равен шанс на всички деца да могат да учат .
Темата за централизацията на бюджета също е интересна . Големият син в момента прави едно продължаващо обучение и ще пише дипломна работа . Според него в България е голям проблем централизация на бюджета в София, че бюджета на местната власт е зависим от бюджета на централната власт . И това според някакви директиви на ЕС трябва да се промени - мислеше да пише по тая тема , но май за сега се отказа.
И все пак ето няколко снимки

Много хубаво. Фламандските не са толкова хубави, но с малко усилия става приятно.

# 125
  • София
Скрит текст:
А това за казармата ми е мега смешно. Как тя изграждала мъже Simple Smile. Който смята, че това да загубиш 2 г. (било е и повече) от живота си ще направи от  момчето мъж и сега има възможност да прати отрочето си в армията.

Не знам за кои години говориш, но последната, доколкото помня, беше с продължителност 6/9 месеца и съвсем не беше  "разказите на дядовците ни"....
На мен ми е смешно, но някак си по тъжен начин, като попадна на информация, че мъж се е сринал психически заради битовизми и разни несгодни житейски ситуацийки....
И на мен така. Резултат от постоянния надзор, спасяване, асистиране на децата за всяко едно нещо.

За общежитията, приемам недоволството, но не разбрах как ще се борим с мизерните условия. Какво се предлага?
Защото с оплакване в нет-а и със съдебни дела срещу хлебарките определено няма да стане.
А дотогава работещото решение е само едно - стягат се студенти и фамилия и правят стаята приятна за живеене. Така е било от десетилетия. И то не навсякъде е мизерно, защото има и доста приятни и ремонтирани блокове, доколкото разбирам.
Колко сме различни, аз бих искала да е на общежитие моето, пък ако ще и мизерно. Много повече предимства виждам в това. Но хора и  гледни точки - всякакви.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 10:04 от jasmin tisane

# 126
57б е моята, казвайте какво да очаквам

# 127
Някой питаше за 18 блок. Обновен е, но почти всички стаи са за трима студенти. Аз бях приятно изненадана, когато видях стаята преди 4 години, също коридора и т.н. Беше по време на пандемията, едното дете беше дистанционно. Когато се събраха три, моето, тежка специалност, обясни, че е невъзможно да учи с тях. Премести се, имат това право, не помня веднъж или два пъти в годината. Инфото го има в комисията по настаняване в СУ.
57 е чудесен блок, дано да не подвеждам, но по спомени с тераси са стаите, бивш семеен блок. Последният обновен блок на СУ, имате късмет. Не подвеждам, питах щерката, блокът е обновен преди три години, почти всички стаи са с тераса, във вашия вход е домакинът на общежитието.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 10:25 от mia5543

# 128
  • София
Боже, боже, 70 нови отговора имах в темата, реших че някоя от нас е станала баба Simple Smile

# 129
  • у дома...
Само ще кажа, че земеделският производител от Павликени ще се окаже самоосигуряващ се на минимална заплата и ще  бъде крайно нуждаещ се, за разлика от друг наемник на реална заплата.
Това няма как да се случи. Просто защото за да получават субсидии, изискванията и критериите са много.

Анет, основния отпор за децентрализация на държавния бюджет е точно от софийското лоби. Но пък държавата ни е тотално объркана. Искаме ЕС, но без да приемаме директивите му. За което си плащаме съответните санкции.

И аз исках моето да е на общежитие. И преференции щеше да има. Тя не пожела. Поне тази година. За догодина ще мисли.

Казусът с УНСС е разрешен според Вълчев. вина тук има не само университета, а и държавата. Става въпрос за периода 2023/2024 и 2024/2025. Няма да коментирам кой управляваше в този период.

# 130
Боже, боже, 70 нови отговора имах в темата, реших че някоя от нас е станала баба Simple Smile
Кофти, че няма опция за реакция със смях:)
Дано децата ни -софиянци или не, да не се взимат толкоз несериозно, колкото ние се взимаме, че са го закъсали, ако са като нас Simple Smile

# 131
Тъкмо се зачудих защо се губят всички, а то 10 стр нова тема вече. След седмица безвремие и плацикане съм на тема успокояване, че нищо сложно няма, даже е по-хубаво от училището. Успешен старт на студентите, много успехи, вдъхновения, приятелства и купони!

# 132

Това е стаята на сина ми. Двама са в една стая. След почистване и нареждане стана супер. Тяхна отговорност е да я поддържат чиста и да не я съсипват. В Студентски град е. Разликата с някои от показаните е фрапантна.

# 133
  • Някъде в Европа...
Шшшттт 😀, пепел ти на устата, нека поне 1 студентска година да изкара и гаджето му при него, че тепърва й предстой бал 😁
Иначе и на мен ми се искаше на общежитие да е, но човекът си реши последните седмици, че ще се справя финансово и ще си плаща за квартира...За общежитието излезе класирането - така както ни се искаше  - 3-ма бивши съученици са в една стая в предпочитания блок...
Боряна, честито настаняване. Съвсем добре си изглежда стаята...

# 134
В 57б е и моят син. Мисля, че са хубави стаите, семейни общежития означава, че имат и кухня.
Наскоро ремонтирани, надявам се да сме доволни, настаняването е на 29.09.

Общи условия

Активация на акаунт