НАБОР 2006 - Студенти - 1

• 44 815
  • 780
  •   1
Отговори
# 660
  • Между гори и планини
Току-що от любопитство проверих в обучаеми на НАЦИД и ми каза, че лице с такова егн (на детето) не съществува в тяхната база... Просто прекрасно Simple Smile
Изглежда СУ не си дава зор да ги регистрира.
Доня,днес и утре има лекции?! Или е на работа?
Днес и утре има упражнения цял ден по основи на правото 🙄 Другата седмица няма през уикенда и после пак... Спря да работи през август. Да си почине. Миналата година работи цяло лято на пълен работен ден, в 12 клас работеше само ваканции и събота и неделя. Общо взето поработи прилично, сравнително тежък физически труд. Така че да знае какво го чака ако не учи 😊

# 661
Моят младеж на стол не ходи. Имат си там компанията някакви заведения, които си посещават от 5 години насам и явно не искат да си нарушават навиците. Joy На стол в ТУ е ходил няколко пъти, докато беше ученик, ама явно не му е фен, даже стикер е отказал да му дадат при записването.

Иначе така като го гледам - живот си живее. Пей сърце е неговата. Материалът, който им се преподава той си го знае от училище още и ходи просто, защото трябва да се ходи. Ама поне си се събират тайфата, та си се забавляват. Grinning Много им се радвам и съм много щастлива, че си остават в приятелския си кръг.

# 662
  • софия
Скрит текст:
За помощта за студенти в редовна форма не се изисква регистрация в БТ, изрично е написано в Правилника. Ако студентът живее при родителите  - помощта е по-ниска, но пак имат право.
И аз говорих с АСП вчера.
Става дума за помощ за студенти, които учат в редовна форма на обучение и специалността няма задочна форма (това е задължително условие).
Около 200 лв. е, а ако студентът е на общежитие отпускат и повече. Трябва да не вземат стипендия и да не работят, т.е. да нямат никакви доходи.
Ето тук има информация: https://iisda.government.bg/adm_services/services/service_provis … /40162#tab_sample
Основанието е чл. 9 и 10 от ППЗСП, като има изрична разпоредба на чл. 10, ал. 3, т. 8
Скрит текст:
В АСП дават разяснения по телефона подробно.

Социалната стипендия е нещо различно.

Скрит текст:
Трябва да не е предвидена задочна форма за тази специалност по принцип, а не само за конкретния университет.
В такъв случай уверението не трябва ли да е от мон, всяко уни ли трябва да знае дали дадена специалност я няма задочно?
Не, защо пък МОН?
И студенти в чуждестранни университети могат да кандидатстват, доколкото разбрах. Там МОН няма общо.
Бях обещала да пиша, когато със сигурност знам дали тази помощ се отпуска на български студенти в чужбина. Краткият и еднозначен отговор е: не. Както някой беше писал, едно от условияте е българските студенти да учат в български ВУЗ, съотв. да живеят в България.
Студентите в чужбина могат да проверят в съответната държава дали се отпуска някаква помощ на чуждестранни студенти и какви са условията за това. Отпуска се от съответната държава, в която учи студентът.

# 663
  • София
Логично беше. Нали идвали да проверяват къде живеят? Как ще проверят в чужбина?

# 664
  • София

Не мисля, че това е причината. Просто те не са постоянно пребиваващи в страната.

# 665
При замисъл на помощта като подкрепа за избралите специалност, която няма как да учат задочно, за да работят, би трябвало на учещите по-засукано звучаща специалност в чужбина, която не се учи тук, също да се полага, та аргументът на jam явно важи.

# 666
  • София

Не мисля, че това е причината. Просто те не са постоянно пребиваващи в страната.

Едното е следствие на другото. Каквато и да е причината, винаги я намират. Чудя се, защо да не се възползват и тези, които учат редовно, независимо, че се изучава и задочно. Те са избрали да учат редовно, студенти са като всички други, с всички прилежащи разходи.

# 667
  • София

Едното е следствие на другото. Каквато и да е причината, винаги я намират. Чудя се, защо да не се възползват и тези, които учат редовно, независимо, че се изучава и задочно. Те са избрали да учат редовно, студенти са като всички други, с всички прилежащи разходи.

аз пък се чудя защо възрастен и болен пенсионер с минимална пенсия да не може да се възползва, защото той нито може да работи почасово, нито има родители да го издържат, ама на...

очевидно това е недомислица и дупка в законодателната уредба, от която се възползват в момента хора, които не би трябвало, та хайде да не прекаляваме.

# 668
  • у дома...

аз пък се чудя защо възрастен и болен пенсионер с минимална пенсия да не може да се възползва, защото той нито може да работи почасово, нито има родители да го издържат, ама на...

очевидно това е недомислица и дупка в законодателната уредба, от която се възползват в момента хора, които не би трябвало, та хайде да не прекаляваме.
Помоща е замислена точно за пенсионерите и хората в неравностойно положение. И те си се възползват абсолютно всяка година. И с право, заслужили са си го.

# 669
  • София

Помоща е замислена точно за пенсионерите и хората в неравностойно положение. И те си се възползват абсолютно всяка година. И с право, заслужили са си го.

Извън темата е, но всъщност е почти невъзможно да се ползва тази помощ.

# 670
  • у дома...

Извън темата е, но всъщност е почти невъзможно да се ползва тази помощ.
Вероятно си зависи от териториалното поделение на АСП, но чисто професионално не съм с такова впечатление. Годишно подаваме допълнително информация за минимум 600 човека в една никаква община. Поне 40% я получават.

# 671
  • София
Вярно зависи от служителя , при когото ще попаднеш.Колежка на дъщеря ми  е ходила да подава  заявление за тази студентска помощ, която коментираме.И служителката  там едва ли не я е изгонила.Било абсурдно.Имала маникюр и айфон.Това било за крайно нуждаещи се и оцеляващи хора.Нуждите, описани в завлението  в стил- закупуване на учебници,също  било нелепо.Трябвало да е в стил- заплащане на квартира.Данни за притежавани имоти и земи я карали да попълва( нищо , че е отделно домакинство и  реално не притежава такива).И уверение всеки месец трябвало да се представя.Та- с две думи- отказват ги

# 672
  • софия
Това е свинщина! Не може да си измислят допълнителни изисквания.
Затова електронно. Нека го напишат черно на бяло, да видим дали ще посмеят.

# 673
  • Пловдив
Аз за това ви посъветвах с пик от нап да подавате вдичко чрез ССЕВ. Срещата на живо със социалния работник не може да се избегне разбира се, нали поне веднъж идват на проверка на адреса. Точно тогава синът ми се скара малко с тази, защото тя настоя, че щом живее със съквартиранти,  макар и напълно непознати, значи има съжителство и му се полага половин помощ. На въпроса му, това е същото като на общежитие, а те са с пълна помощ, отговорът и беше,  дааа ама ти живееш на центъра.... Моя братовчедка работи в социалната служба,в малка община, тя ме съветваше да обжалваме даже, но не сме го правили. Те също изискват всеки месец уверение, докато на сина ми, не.

# 674
  • sofia
Ако някой отпуска социална помощ на студенти, редовно обучение по специалност без задочна форма,  без да вземе предвид дължимата издръжка от родителите по закон за лица, учещи редовно висше образование до 25 годишна възраст и без да се съобрази, че тези социални помощи не се дължат на лица, които имат близки, които са задължени да ги издържат по закон, има сериозен проблем.

Общи условия

Активация на акаунт