Румъния /Тема 5/

• 5 045
  • 99
  •   1
Отговори
# 45
Коригирам се, че пиша едни 😁
Северна Добруджа, Кюстенджа, Тулча.
На 30 км от Дуранкулак сме. Не искам да обикалям цялата област, а някъде да отидем да разгледаме за ден и да се приберем.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 11:35 от Merelenda

# 46
Чудя се къде да отидем за ден в Североизточна Румъния и какво интересно да видим! 🤔 На делфинариум не ми се ходи. Приемам препоръки за забележителности и изобщо каквото ви се е сторило интересно за разглеждане.

Един ден е много малко за североизточна Румъния. То пътят до там е толкова.

От Силистра, Добрич, Варна, Балчик... пътят е под 2 часа.

# 47
Чудя се къде да отидем за ден в Североизточна Румъния и какво интересно да видим! 🤔 На делфинариум не ми се ходи. Приемам препоръки за забележителности и изобщо каквото ви се е сторило интересно за разглеждане.

Един ден е много малко за североизточна Румъния. То пътят до там е толкова.

От Силистра, Добрич, Варна, Балчик... пътят е под 2 часа.
Ако вземем например Сучава , град в североизточна Румъния, то Варна - Сучава е над 8 часа според Google maps.
За 2 часа от Варна дори и до Констанца трудно бих стигнала.

# 48
  • In transit
Raf11, точно 2 часа е пътя от Варна до Констанца. Редовно го минаваме.

# 49
Raf11, точно 2 часа е пътя от Варна до Констанца. Редовно го минаваме.
Но Констанца НЕ е в СЕВЕРОИЗТОЧНА РУМЪНИЯ.
Въпросът на Merelenda първоначално си беше за разглеждане на североизточна Румъния в рамките на един ден. Затова и дадох пример със Сучава -8 часа път.

# 50
  • In transit
Да, и след това си писала, че не може да се стигне за 2 часа до Констанца.

Мереленда, ако решиш, че ти се ходи към най-западните части на Румъния, ти препоръчвам горещо Орадя. Също Клуж-Напока, Тимишоара и Сибиу. За мен Орадя се оказа скритото бижу на Румъния. Heart

# 51

Написах, че ОТ ВАРНА ДО КОНСТАНЦА според Google maps е над 2 часа, ето в момента ми го дава 2 ч 22 минути. Това е , ако спазваш ограничения , което аз винаги правя.
Но "всеки сам си преценЯ".

# 52
Обърках се. Североизточна Добруджа исках да кажа. Понеже ние сме на 30 км от Дуранкулак, исках да се разходим наблизо и ако има нещо интересно да разгледаме. Не цялата област.
Бяхме до Букурещ миналия месец. И той не ни е далеч по магистралата и за ден видяхме доста от града. Пак ще се върнем. Има какво още да разгледаме.
Иначе до Мангалия и Кюстенджа ни е за няма и час. Но няма какво особено да се види май, или поне няма кого да питам. Ходили сме просто на разходка.

# 53
  • ВАРНА-морето,сините вълни.

Написах, че ОТ ВАРНА ДО КОНСТАНЦА според Google maps е над 2 часа, ето в момента ми го дава 2 ч 22 минути. Това е , ако спазваш ограничения , което аз винаги правя.
Но "всеки сам си преценЯ".
Вие се шегуват. Редовно посещаваме Констанца и 2 часа са много от Варна. От границата до Констанца по спомен са 63 км. - нищо работа. Ние го правим около 2 часа, но спираме на 2-3места.Мъжо стриктно спазва ограниченията, че с това си вади хляба.

# 54
Колкото е дадено по карта, за почти толкова време го изминахме. Тръгваме от Тюленово, на 33 км от границата, в 7:30 часа. Реално до Констанца ни е почти 100 км. и трябваше за час и половина да сме там, в 9:00 часа по карта. И доста полиция имаше. Има и два маршрута, но няма особена разлика.
Крайна точка - крепостта Enisala (Ново село). Българска крепост.
До Agigea, на 11 км от Констанца, с ограниченията час и половина бяха минали вече, значи в 9:01 имам снимка от моста там, а в Констанца сме отишли в 9:20. Почти 2 часа за 100 км 🙄 До крепостта в 11:00 часа.

Много ми хареса. Гледките си заслужават. Няма кой знае какво запазено вътре да се види, и все пак си заслужаваше за мен.
На връщане се отбихме до Истрия, но късно проверих, че понеделник и вторник почиват. Ще имаме повод пак да се разходим. А и е по-близо.
И на други места се спряхме, и в Мамая (извън сезон е плачевно), и до един манастир. За съжаление лифта в Мамая е приключил сезона, но следващата година ще посетим.
AI ми даде доста места за посещение, но не ми се ходеше по музеи, галерии и т. н. С всички спирки, кафенца, зареждане, снимки и т. н. си направихме хубава разходка и в 18:00 си бяхме вкъщи.

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 15:10 от Merelenda

# 55
  • Русе
Някой може ли да сподели скорошно впечатление как върви ремонта на Дунав мост при Русе и колко се чака горе долу за преминаването му. Благодаря.

# 56
Докъде е стигнал ремонта не мога да кажа, но за чакането имам яснота. През август затвориха бариерата точно пред нас, т.е. ние бяхме първа кола. Чакахме 40 минути докато ни пуснат. През това време от Румъния пускаха регулярно коли после тирове, после коли и така.

# 57
  • Разпиляна във въображението
Миналия месец - на отиване не сме спирали. На връщане ни отне 20 мин.

# 58
Някой може ли да сподели скорошно впечатление как върви ремонта на Дунав мост при Русе и колко се чака горе долу за преминаването му. Благодаря.

Кога пътувате - ние ще сме там другия петък, ако не е късно, мога да дам отзив.
Миналия месец - на отиване не сме спирали. На връщане ни отне 20 мин.

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 19:01 от SamoDiva

# 59
  • Варна
Здравейте,
Вие питате често за културни паметници, аз пък сега ще задам един по-просташки (хи хи) въпрос свързан с изгодни покупки. Правила съм си удоволствието да ходя в Констанца или Мангалия на съботен или неделен шопинг. Не че умирам от глад, но ей тъй, за кеф да си намирам по-интересни продукти и да кажем по-изгодни.
Сега обаче нали излезе инфо, че се вдига ДДС на храните (някъде от август беше) и разни други нови такси са наложени, че бюджетът им бил много на червено и т.н. И освен това самите румънци много се оплакват от повишаването на цените, идват в България  да купуват и т.н.
Че искам да попитам все пак в тази променена ситуация ходи ли някой все още на шопинг и евентуално има ли още неща, които биха били интересни за нас от търговска гледна точка – по-евтини или по-вкусни ….?

Общи условия

Активация на акаунт