Румъния /Тема 5/

• 11 253
  • 221
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
В сайта на Парламента пише, че резервацията става единствено по телефон като трябва да се обадите предния ден, за да резервирате час, а плащането става на място.
Какъв е сайта? Опитвах се през гугъл да вляза, не успявам.

# 106
  • Русе
За съжаление не помня кой сайт бях гледала. Беше преди около половин година и съм изтрила линка, но мисля, че тук в темата някой ми беше пратил линк към сайта на Парламента.

# 107
  • Варна
От 20 дни се опитвам да вляза в сайта на румънския парламент и да проверя за посещения. Не работи. Поне този, който е даден в Гугъл.
Реших да търся посещение с гид, но не мога да реша на кой да се спра. Например GetYourGuide. Моля, за отзиви и препоръки!

# 108
  • In transit
Стенли, снахата постоянно ползва GetYourGuide за някакви по-интересни преживявания, като пътуват и е доволна.

# 109
  • Пловдив
Аз също съм го ползвала за някой пътувания и също съм доволна.

# 110
  • Русе
Бях използвала Get yourGuude при посещение на Ватикана и въобще не бях доволна от тях. За Букурещ обаче може да е различно.

# 111
Първо споделям тази информация
https://www.moreto.net/novini.php?n=520982

и после имам въпрос - някой посещавал ли е университетската библиотека в Букурещ?

Планираме за средата на декември отново да отскочим до там за кратко, но ще сме в града в съботен ден.
Писах имейл дали няма възможност за обиколки, отговориха ми следното:
Скрит текст:
За съжаление не могат да се извършват посещения в нашата институция в събота поради липса на необходимия персонал за провеждане на организирани обиколки.

Очакваме Ви с удоволствие през седмицата – от понеделник до четвъртък между 10:00 и 15:00 часа и в петък между 10:00 и 12:00 часа.

За да запишете час, молим да ни изпратите съобщение, в което да посочите датата и часа, в които желаете да ни посетите, съобразявайки се с горепосочения график.

Посещението продължава между 45 минути и един час и включва обиколка на трите корпуса на сградата – Корпуса на Кралската Фондация, корпус „Боема“ и корпус „Дакия“.

Таксата е 50 леи на човек.

Плащането може да бъде извършено в брой или с банкова карта (чрез ПОС устройство) – на Бюрото за разрешителни към Централната университетска библиотека „Карол I“ (вход за потребители, корпус „Боема“, ул. „Калеа Росети“ № 2–6, Букурещ).

Доказателството за заплащане на услугата се представя на нашия гид преди началото на посещението.

Евентуално някой друг може да се възползва от тази информация.

Все се надявам поне във фоайето да можем да надникнем, читалнята и някои зали си работят в събота...

# 112
  • София
Здравейте! Планувам 23-25.11 Крайова. Ще пътуваме с кола от София. Планувам в ранния следобед да сме там, настаняване и базарите. На другия ден обаче какво да правим? Апартамента, който съм харесала е на около 2-3 км от центъра и на втория ден едва ли ще искам да бия този път отново, в двете посоки. Съвети какво може да се види наоколо?

# 113
  • Варна
Здравейте! Планувам 23-25.11 Крайова. Ще пътуваме с кола от София. Планувам в ранния следобед да сме там, настаняване и базарите. На другия ден обаче какво да правим? Апартамента, който съм харесала е на около 2-3 км от центъра и на втория ден едва ли ще искам да бия този път отново, в двете посоки. Съвети какво може да се види наоколо?
Може да се разходите в парка  Николае Романеску, третият по големина парк в Европа. Много добре поддържан, не знам само как седи въпроса с паркирането около парка, ние бяхме пеша.

# 114
  • In transit
Момичета, знам, че е коментирано, но не помня, с Тпарк става ли да се плаща синя зона в Букурещ или друго приложение трябва? Излезе ми някакво "Parking Bucuresti".

Едит. Видях, че Тпарк става само за 3 и 4 сектор в Букурещ специално. За другите градове в Румъния си е ок.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 20:17 от Mikkey

# 115
  • Варна
Намерих линк към сайта на парламента, относно посещения. Слагам го, за да помогна на другите:
https://cic.cdep.ro///programe-si-tarife-de-vizitare.php?l=en
Според него посещения са възможни от понеделник до петък, а посредниците дават и събота и неделя. Странно, затова ще се опитам да резервирам директно за петък.
Акценти на пътуването ни са Терме и двореца. Предните 2 пъти бяхме голяма група приятели и съобразявайки се всеки със всички + посещения извън Букурещ не успяхме да се запознаем със стария град.
Ще се върна да чета, но моля за инфо:
*къде да паркираме (платено) за Стария град?
*На какво да обърнем внимание там?
*Къде да седнем на кафе с хубави десерти?
*Има ли ресторант, който не трябва да пропускаме?
*Ако има повече от 1 Мол, кой да посетим? Преди години бях попаднала на нишова парфюмерия в Мол и искам пак да я посетя.
Благодаря предварително!

# 116
  • София
Аз харесвам Afi Cotroceni, там има магазини, които в България ги няма- като Victoria's Secret и Примарк.

# 117
7 мола има в Букурещ. На нас любимия ни е AFI.

# 118
  • Русе
В района около Стария град имаше доста места за паркиране, не сме имали проблем с намирането на място за паркиране и не е скъпо. Бяхме там края на август.

# 119
Относно коледните базари в Букурещ, намерих информация и за закрит такъв - Laminor Winter Wonderland, Bulevardul Basarabia 256, както и за един изнесен встрани от центъра, разположен в парк Drumul Taberei, с удобен паркинг за пътуващите с кола. Някои споделят, че си заслужава повече от този пред парламента.

Самоцитирам се, за да направя някои уточнения
Националният музей „Джордж Енеску“, разположен в Palatul Cantacuzino, остана за следващия път, не поради липса на време, а заради объркване от моя страна.
Също в плана е посещение на двореца Maurice Blank, служил в продължение на около 70 години за посолството на Съединените щати.

Националният музей „Джордж Енеску“ все още се намира в ремонт и в момента няма възможност за посещения.
Дворецът Maurice Blank е продаден миналата година и не намирам актуална информация дали изобщо ще функционира като туристически обект. В гугъл мапс могат да се разгледат интериорни снимки. Жалко, че няма да можем да видим тази красота на живо.

Общи условия

Активация на акаунт