КГБ = Клуб на Готините Баби - 238

• 15 226
  • 612
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Добър вечер!
Да се разпиша в нормално време.
Фло,не си купих зеленчуци днес.Отложих ,дано утре отида на пазар.Едно планирам,друго се получава.
Мамси и аз обичам до късно да ходя със сандали,но сутрин ми е студено без връхна дреха.А затворена обувка ми тежи.Имахме в работата един образ,който ходеше по снега с джапанки.Та,като се чудя какво да обуя,за него се сещам.
 Айша, мързеливата парена туршия ми е любима и се прави най-лесно.Писала съм рецептата тук и преди.За компотен буркан Омния се слага 5 с.л.оцет,3 с.л.олио,1с.л сол,1с.л захар,чесън и магданоз или керевиз/по желание/Може и черен пипер.Пипера се измива и изчиства от семето.По-малки чушки по-лесно се редят в буркана.Да са по-дебелостенни е по-хубаво.След това се пускат в тенджера с вряща чиста вода/без нищо в нея/По 8-10 бр,в зависимост от големината им.Тук е най-важната част.Захлупват се с капака и щом водата заври отново,се вадят и се нареждат в буркана.Използвам една дървена лъжица с плоска дръжка,за да притискам  и да събера всички.Много важно е да се извадят когато само са си променили цвета.Ако се пропусне този момент,туршията няма да е трайна и чушките омекват.Аз не слагам аспирин и са трайни.Имам останали буркани от миналата зима и са непроменени.Но,ако се притесняваш може да сложиш по 1 аспирин на буркан.След като се натредят чушките се долива от врялата вода,запечатва се и се обръща с капачката надолу.
  От  2 часа пиша и няколко пъти прекъсвам за тел.разговори.Ще приключвам, за сега.

# 586
  • sofia
Днес бях на двусменен режим - сутринта бабата, а вечерта - дребосъчка.

Утре пак ще си ходя до Бистрица, че ще се открива паметник с изписани старите родове на селото. А моят род е един от най-старите там. Ще бъде голяма емоция.

Лека вечер

# 587
  • Вила Великула
Преди да си легна да се разпиша. Гостите се тръгнаха, съдовете са в миалната, всичко е подредено.
Питате ме как успявам за толкова кратко време - даже нищо не съм направила. Аз съм доста бърза и съм като багерче като започна да правя нещо. Но има моменти в които капвам от умора  и не мога да се помръдна. ММ само се оплаква, че не може да ми насмогне на темпото.
Утре ако имам муза ще сложа някой буркан с домати. Доволна съм от новия начин, който споделих преди тук.

# 588
  • София
Добър вечер и от мен.
Каня се от няколко часа да ви нагледам, но все нещо излиза, я перална, я миялна. Посрешнах и Ромео - зеленчукопроизводителя. На село втори ден вали, студено е и временно се прибра. Донесе няколко домата и няколко чушки и е много горд.
ТАНУ, радвам се, че ще си имам две нощи другарче. Hug
ЕНИСА, МАКАВЕЛИ, благодаря за подкрепата. Утре ще сюрпризирам гаджето с новото ми мечтание. За една годишнина от сватбата ни, приятелите ни подариха китара. Скоро след това се преместихме в нов апартамент и някъде по пътя китарата се затри. Така си останах с едното мечтание.
МАМСИ, ето рецептата за мързеливата лютеница:
Зеленчуци: 3 кг. домати, 2 кг. червени чушки, 1 кг. патладжани, 1 кг. моркови, 1 глава чесън,
1 ч.чаша олио ( моята чаша е 300 мл.), 1/2 ч.ч. захар, 1/4 ч.ч. оцет, 2 суп.л. с връх сол, смлян черен пипер и смлян кимион.
Започвам с патладжаните - обелвам ги и ги режа на кубчета ( какво ли ще стане ако са на пирамидки - Grinning), посолявам ги и ги оставям да престоят. Изчиствам чушките и морковите и ги режа на по-дребно. Слагам и скилидките чесън. Изстисквам патладжаните и всичко това слагам в дълбока тава. В купа смесвам олиото, оцета, захарта, солта и черния пипер. Разбърквам добре и заливам зеленчуците. Загряла съм фурната на 250 градуса и слагам тавата. От време на време разбърквам. На ред са доматите. Заливам ги с топла вода. Кипвам ги за няколко минути, ( така се белят много лесно), оцеждам врялата вода и като се поохладят ги беля. Може да се обелят и без тази процедура. Както си решите. Нямам толкова голяма тава и затова тях ги нарязвам на ситно и ги сварявам до готовност. След като са се пекли около 2 часа,( може и по малко време да им е достатъчно) зеленчуците от фурната  добавям към доматите. Доварявам ги около десетина мин. заедно, като разбърквам и това е. След като поизстинат пасирам. Добавям смляния кимион. Тази подправка не фигурираше в рецептата, но не помня коя телевизионна знаменитост каза, че тайната на нейната мързелива лютеница е именно прибавянето на кимиона. И наистина е така. Много по-ароматна е лютеницата с кимион. Пълните буркани слагам в дълбока тенджера с топла вода и след завиране на водата, засичам 20 мин. После с капачките надолу и ги оставям така да изстинат. Излизат 4 компотени буркана и остава малко да си  хапнете без да стерилизираш.
Покрай всичко друго сварих и месото за телешко варено. Приготвила съм и едно хубаво парче месо и се чудя с какво да го сготвя. Щерката даде идея да го направя със сини сливи. Да, ама така ще си го ядем само ние двете. Утре ще го мисля.
Сега лека нощ и ви гушкам. ( неспоменатите по два пъти Stuck Out Tongue Winking Eye )

# 589
  • някъде другаде
Добро утро!
Станах , но ми се спеше още.Сложих да се варят картофи за картофена салата.Аз много се смея с това , че на панаира във всички къщи менюто е едно и също , обикновено кърначета , зелева салата . картофена салата и кисели чушки. Е , у нас салатата ще е шопска и ще направя яйца с чеснов сос.
Сестра ми ще дойде рано , че ще я докарат  свекърите и , които отиват на Плевен.
Желая ви приятен ден!

# 590

Хубавите мисли са като цветята, набереш ли ги сутрин рано, остават свежи цял ден!

Добро утро CoffeeCoffeeCoffee

Тихо, спокойно и есенно лека-полека утрото преминава в ден Flowers HerbFlowers Fallen LeafFlowers Herb
Тони, приятно посрещане на гостите - да се разходите и да си купите шарено петленце и розов памук. Любими спомени от детството ...
Фло, в каква тава побираш всички тези зеленчуци във фурната? Звучи ми вкусно, но последните 2 години си вземаме в промоция една едросмляна лютеница от Лидл и май и сега така ще е. В следващата седмица е на промоция и е доста изгодна, а е и вкусна. Как реагира Ромео на "мечтанието " ти? Ако и той грабне акордеона, ще станете дует Simple Smile
Скрит текст:
Дидиа, приятно изкарване на срещата в Казанлък - честичко гостуваме там на братовчедите. Обичам града - чист и подреден е.
Айша, при вас празно няма - всяка седмица в края си имате дечица. Как е ученика - все още ли тъгува за детската градина?
Тетка, и при вас е пълна къща - ние щем не щем сме на Вайбър и "телефонна" любов. Здрави да сме и да се чуваме, а и да се виждаме на живо когато може.
Борянка, ти се губиш тези дни някъде - с какво се забавляваш?
Яжка, вкусничко "звучат" и твоите чушки - мама правеше такива, върна ме в спомени ...
Нами, чудесно е че се поддържат традициите и не се забравя миналото. В моето село преди години имаше родова среща на цялото село и беше много мило. Сега четох в общинския сайт, че постоянно живеещите са 87 човека и то предимно възрастни. А селото е с хубава локация, но ... това е положението в много български села.
Днес допичаме пипера и ще заредя с нова доза сушилката. После - малко разходка и почивка.

Усмихнат ден баболинки и хубави мисли Heart и

# 591
Добро утро, баболини! Колкото и да съм скапана, като се наспя и то без будилник сутринта, всичко ми минава. Спала съм повече от 10 часа и сега съм готова за подвизи. Но най-напред ще гледам волейбола. Другата седмица ще е кратка, само до сряда. В четвъртък до обяд съм на фризьор и маникюр, после заминавам за Боровец. Трябваше да сме във Велинград, но смениха локацията в последния момент, доволна съм, че ми е по-близо. Програмата е следната:
Настаняване в хотела след 14 ч. Вечерта напиване без началството.
Петък  - екскурзия, кой където иска, вечерта кротко напиване, заради присъствието на началството.
Събота  - след закуска набиване на канчета, групово. След обяд набиване на канчета индивидуално. Изпращане на началството, близане на рани. Вечерта напиване, кой от радост, кой от мъка.
Неделя  - закуска и и отпътуване.
Та до сряда още малко гърч и после гореизброеното.
Ще имам пИятел по-късно днес, говорим за футбол, засега е ентусиазиран, да видим до кога. Айде, че нашите вече са на терена. Чао засега! Хубав ден на всички!

# 592
  • София
Привет и от мен, баболинки!
Започнах деня като такси. Когато се прибрах, Ромео се беше вторачил в телевизора и не го занимавах с моето мечтание. Аз готвя и с 2/3 очи гледам волейбола. Направих телешко варено, другото е в глинения гювеч, с много зеленчуци. Изпекох във фрайера зеленчуците за кьопоолото. Сега съм почивка, пия си второто кафе. Ако се наложи да преминавам пред телевизора, залягам и пълзя, че иначи току виж, съм пострадала от приятелски огън. Joy
МАКАВЕЛИ, зареждащи са твоите постове. Hug Ежедневното мото много често все едно за мен си го написала. Тавата ми е кръгла с висок борд - 7 - 8 см. ( в нея пека погачите) Освен олиото, оцета и т.н. зеленчуците пускат сос и от плитката тава изкипяваше.
ЕНИСА, ти пък ме разсмя с програмата в Боровец. JoyДано има много колеги, та да се разпредели набиването на канчето върху повече глави. Така цицините ще са по-малки. Вземи си каска и се нареди на опашката по назад. Началството ще се измори докато ти дойде реда. Важното е кога по-обилно, кога по-скромно да полеете срещата. Така и раните ще зараснат по-бързо.
Ураааа, нашите момчета са на финал! Честита победа!

# 593
  • Вила Великула
Добър ден и от мен. И аз гледах волейбола. Браво на нашите млади момчета. Дано не им се паднат поляците на финала.
Набрах узрелите домати от оранжерията. Събра се една щайга и сега отново правя доматено пюре по рецептата с домати във фурната. Уж тази година насадих много малко корени с намерение да не правя нищо, но - въпреки моето отсъствие и малкото грижи към тях, ми се отблагодаряват.
Вчера една комшийка ми донесе и един плик със селска сладка шучка, но е много дребна и мисля да ги изчистя, да ги нарежа и така сурови да ги вакумирам и във фризера. Зимата ще вадя и ще правя миш маш или други неща.
Днес явно ще ми е консервен полуден. Между тези занимания, трябва да свалим всички килими и пътечки, че другата седмица да ги нося за пране.
Борянка и на мен ми се губи. Кл
Клечи, обаждай се по-често. Липсваш.
Виждам, че Ян влиза и чете, но не се включва. Надявам се всичко при нея да е ок.
Дано и Танитка да се сдобие с работещо устройство, за да се обажда тук.
С нетърпение очаквам и завръщането на Гъбката.

# 594
И аз съм на клона. Следя ви като детектив и знам всяка от вас какво прави, ама аз няма какво ново да кажа за себе си.
Само да споделя, че съм решила да си купя ер фрайер. Каква марка е със сушилня? Питах в един магазин, но продавачката не знаеше кой от трите им налични  модела е с такава опция. Кукърът ми е ценен главен шеф в моя "ресторант"и искам  новото уредче да ми е толкова полезно.
Енисса, наздраве и не го мисли навикването! От едното ухо, в другото, а китката на челото.
Моята лютеница тази година е много лесна-  от магазина, различни марки и разфасовки.

Приятна събота на всички! В селото на Тони  и на Боровец да не вали.

Ние тук забравихме що е дъжд и дано  дойде  при нас! Нямаме мероприятия, за да се провалят.

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 19:41 от К.А.Г.

# 595
  • Вила Великула
КАГ, моя фрайер е https://instantpot.bg/produkt/instant-vortex-plus-clearcook-odourerase-air-fryer/
Много съм доволна. Периодично правят намаления. Има бутонче да те уведомят при промяна в цената.

# 596
КАГ,моят уред е тефал и
съм доволна вече трета година.
За мен е най-сполучливата покупка
и вече не мога да си представя
кухнята без него.
Син1 е у дома и не скучая.
Гледахме волейбола, браво на
момчетата и готвихме на фраера
разни месца, а за утре пълнени
чушки с кайма, любимо ядене.
Зимнината е от магазина и винаги
сполучлив. От Лидл ми харесва
лютеницата и ще купя.

# 597
  • в сърцата на любимите ми хора
ПИПИ, и моят уред е на Instant Pot, но комбиниран с два капакаhttps://instantpot.bg/produkt/instant-pot-pro-crisp-air-fryer-7-6l/. Много съм доволна и се чудя как съм карала без него. КАГ, какъвто и да избереш, определено ще ти е голям помощник.
Днес цял ден се търкалям на диванаТа. Голям мързел. Сготвих една голяма тава с мусака и преди малко дойде зетко да вземе и за тях. Утре мисля да пълня чушки с ориз, но постни. Трябва и някакъв сос към тях да измисля. Пак ще са в по-голямо количество, че да има и за Шелнерови 🙂.
ЕНИСА, разсмя ме с разказа за Боровец. Друго си е да си наясно какво те очаква. Теб, като потенциална пенсионерка, не те ли ухажват, или начукването на канчетата е еднакво за всички? Важното е хубаво да си изкарате с колегите, а те, шефовете, нека си дуднат, това им е работата.

# 598
Мамси, то програмата е една и съща от години. Репертоарът също. Щом съм в редиците, няма пощада, каквото за всички, това и за мен. Засега сме първи по безумната задача, която работим в момента. Колегите са наясно, че искам резултати, за да се аргументирам за увеличение на заплатите им. Досега винаги съм се справяла, няма да се излагаме накрая.

# 599
Да се обадя и аз.
Чудя се дали да си сменя телефона...
Цял ден се мотая... Нищо не съм свършила.
А, ходихме на селския МОЛ. Имам нов корниз и нови пердета. Кога ще се слагат, не знам.
Времето рязко се промени. Преди седмица беше 24 градуса и ми беше топло. Днес 18 и ми е студено. До мен бумти печка на дърва Simple Smile

Чудех се какво да започна да плета. Ровя за модели. Лесни. На една кука. Трябва да се науча и на две Simple Smile

Спокойна вечер, бамболини!

Ениса, интересно ми е в каква сфера работиш.
Едно време много пътувах служебно. Сега не. Понякога ми липсва.

Общи условия

Активация на акаунт