Колко пари харчите на месец за храна? - 2

• 7 124
  • 151
  •   6
Отговори
# 135
Сега с въвеждането на еврото ще се освети колко всъщност е скъпо в България. А е скъпо защото във всяка една сфера има сериозни монополи, които никой вече не може да разбие. Особено страшно е положението с млечните продукти. Пълен боклук са и кисело мляко и сиренето, и кашкавала. Ей къде е Гърция със страхотни млечни продукти-фантастична фета, страхотно кисело мляко и сирена. По-евтино от София. Защо ли никой не се е сетил да внася от там, как мислите? Защото картелите не позволяват. Същото е и с мобилните оператори, с производителите на хляб (който е пълен боклук и масово се прави от фуражна пшеница), да не говорим за месо и колбаси и т.н.
Иначе да се отчета и аз. За месец, трима възрастни в София харчим към 1500лв. за храна. Купуваме си с мъжа ми и алкохол - предимно вино, което е на отделна сметка. Не пушим. Когато ходим на ресторант даваме около 200лв., с алкохола. Обаче не ходим много вече, защото храната често е гадна, дори и в скъпите ресторанти. Предимно разочаровани си тръгваме и просто спряхме да ходим. Храним се по заведения, когато не сме в България (което е около четири месеца годишно). В щатите пребиваваме през тези месеци и цените са сходни с тези в София, като доста неща определяме за по-евтини с оглед на качеството. Например месото ( в Хюстън). Вносните сирена обаче могат да бъдат идиотски скъпи понякога. Иначе ресторантите там са ни определено по-скъпи от София. Оставя се и бакшиш и т.н. Но си заслужава и не си тръгваме разочаровани.

# 136
Около 800 лв на месец за двама (единият тийн с огромен апетит ). Не пазарувам алкохол или цигари (там бюджетът е 0 лв), но ! ядем адски много млечни - сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко. Плодове и зеленчуци само от пазари - любим ми е Димитър Петков. Никога не бих отишла да купя домати или краставици от Лидл примерно - най-много някой цитрус. За вода бюджетът също ми е 0 - смятам, че е грехота при вкусната вода от чешмата в София от Рила. Джобни за тийна и храна за двете котки са извън тези пари.

# 137
Е, да, който пие от Рилския водопровод не купува бутилирана вода. При нас е от язовир Искър и мирише, колкото и да точа. Пробвах преди време кана Брита - същата работа.

# 138
В България наистина в много скъпо. Навремето, когато много българи работеха в Гърция, като студентка, съм им ходила на гости и си спомням цените по супермаркетите - бяха високи. Тази година за пръв път с малката бяхме в Гърция на море, ми че то килограм охладени суфлакита от супермаркет са 7 евро. Къде в България имашишчета на тази цена? Маслини - 3-4 евро за 800г, препарати против комари купувахме - по 1,2 евро, видях табела за цели пилешки бутчета - 2.99 евро.

Заплатата ми е индексирана с 10% за последната година и като разписвах, ми обърнаха внимание "колко много е тоя" и че е по-скоро изключение, на другите било с по-малко. Еми не знам, но аз мисля, че животът е поскъпнал с повече от 10% и усещам как печеля по-малко от преди, въпреки че съм дългогодишен служител. Аз живея и в провинцията, така че софийските заплати от по 4-5к, тук ги няма...
С изкуственото вдигане на държавните заплати и социалните плащания, които да ни позволят да вкараме еврото, се получи една много неприятна ситуация за нормалните работещи като нас, в която всичко поскъпва. Преди харчехме около 400лв за храна (само за вечеря, споделяла съм че и аз, и мъжът ми, имаме осигурен обяд, малката ходи на градина), сега вече харчим 600лв +. Не го усещаме, защото по принцип живеем с по-малко, отколкото печелим, имаме собствено жилище, 1 служебен автомобил, но аз виждам по разбивките, че спестяваме по-малко. Т.е. инфлацията ни удря по мечтите за бъдещето и не съм ОК с това, но няма начин.

# 139
Лятото много повече харчим за храна, защото почти всяка вечер излизаме на разходка и вечеряме на заведение. В заведение се вмествам в 30 лв., защото не ям голямо количество. Обикновено си поръчвам пица или някаква риба, например лаврак. Или само салата с 50 ml узо ми е достатъчно.

# 140
  • София
При мен за втората половина на 2024 средно аритметично за храна е 917 лева на месец(тогава живях сам)
В отделна графа ми е ресторанти и заведения- 324 лева на месец средно се връзва
Нямам търпение да проверя за 2025, когато ми дойде почивката от 23 декември до 6 януари и да сравня
Недостатъка на моя списък е, че примерно когато съм на екскурзия или почивка записвам примерно Шри Ланка 5000 лева и там не разделям отделно колко е за храна, колко за самолет, колко за нощувки и колко за входове на обекти, така че реално е една идея повече

# 141
  • София
И аз не разделям. С идеята, че на почивка храната не е за препитание, а част от изживяването и опознаването на културата.

Така, както заведенията са друга графа, защото идеята им е да се социализираш, а не да се нахраниш като за последно. Поне в моя случай на обичаш да готви човек и основно препитаващ се от домашно сготвена храна.

# 142
Еми не знам, но аз мисля, че животът е поскъпнал с повече от 10% и усещам как печеля по-малко от преди, въпреки че съм дългогодишен служител. Аз живея и в провинцията, така че софийските заплати от по 4-5к, тук ги няма...
С изкуственото вдигане на държавните заплати и социалните плащания, които да ни позволят да вкараме еврото, се получи една много неприятна ситуация за нормалните работещи като нас, в която всичко поскъпва.

Само храната е поскъпнала между 15 и 20% от лятото на 2023-та. Веднъж си направих труда да сравня по касови бонове от тогава.
А тези заплати от по 4-5 чисто в София не са никак масови. Предполагам, че хората, които са в топ 10% по доходи просто изкривяват много средната заплата тук. Иначе е факт, че в държавния сектор в момента са много по-добре от частния и буквално ги носим на гръб. Естествено, че това ще изгърми яко в един момент.

# 143
  • София
Нямаме пълно медианно разпределение, но над осигурителния праг са 5% в София. Поне в началото на 2025 бе това статистиката.

# 144
  • на последния етаж
И аз не разделям разходите, когато сме на почивка. Не смятам и да го правя. Много голямо поскъпване има от април насам - около 20-30%, не само на храната. Това показва и таблицата ми. Заплатите ни със сигурност не са се покачили толкова. Sad

# 145
  • Melmak
Проблемът е сивия сектор, много изкривява статистиката.

# 146
Аз мисля, че доста повече хора отколкото казва Кеч са над максималния праг, защо иначе ще го вдигат постоянно? Предполагам, че има някаква не много малка група хора с високи не-сиви доходи и управата се опитва да прибере повечко пари от тях, защото е по-лесно отколкото да гони сивите.

# 147
Тези с по-високите доходи са най на сиво. Те за да декларират толкова, укриват поне още толкова.
А държавата всъщност гони точно хората със средни и ниски доходи.
Следя темата и се учудвам как хората успяват толкова малко пари да харчат за храна при условие, че е доста скъпа в България.

# 148
В София статистиката е може би най-реалната, защото сивият сектор е най-малък тук. Тези, които са осигурени на минимална рядко изкарват 4-5 бона чисто.

# 149
В София статистиката е може би най-реалната, защото сивият сектор е най-малък тук. Тези, които са осигурени на минимална рядко изкарват 4-5 бона чисто.

Никак не съм съгласен. При наличието на толкова много строителство в града, нали не мислите, че всички ги осигуряват реално и са "на светло". Същото важи и за майсторите - в темите за ремонти постоянно се споделя, как само разходите за труд на една баня са в размер на 10 000 лв. Сериозно ли си мислите, че тези майстори си декларират реално доходите? Да не говорим за козметичните салони, автомонтьорите и ресторантьорите, които са една не малка част от пазара на труда в София.

Общи условия

Активация на акаунт