Колко пари харчите на месец за храна? - 2

• 6 911
  • 144
  •   2
Отговори
# 120
  • Между гори и планини
България на фона на средната заплата е с безумно скъпа храна.
Едно време мъжът ми все казваше колко е евтино ( не е българин), вече отдавна не го казва. Особено ако човек държи на качеството и разнообразието, а не на храна от промоции с изтичащ срок на годност. Излизането на ресторант за моето семейство 4 възрастни, със салата,основно и безалкохолно, само аз пия чаша вино е минимум 170 лв. Преди си позволявахме всяка седмица, сега веднъж месечно най- много.

# 121
Миналата година почивахме две седмици в Австрия. В местния лидл цените на основните продукти, които купувам и в София, бяха с около 20% по-ниски - памперси, кашкавал и сирена, шунка, месо, ядки. Същото беше и в ДМ.
При нас сметката вече е двойна спрямо миналата година. А каквото купувам е относително едно и също.

# 122
От много време, в която и страна да отида, ми излиза в пъти по-евтино да се изхранвам…

# 123
  • Melmak
Да, в България храната е скъпа, особено на фона на доходите.
И ако търсиш да не ядеш просто нещо, колкото да се натъпчеш, а подбираш…

# 124
Да, по мои сметки за 2 месеца съм изхарчила малко над $1800 за храна (смятам по курс 1.65 лева за щатски долар, че беше такъв курса) в София, както вече написах, юли и август, тази година, две жени бяхме.
Ориентировъчно, живея в Ню йорк (един от най-скъпите щати и мегаполиси изобщо) - купувам почти изцяло био и фермерска храна, за трима възрастни и харча по около $1200-$1400 месечно максимум.
Изводите са ясни..

# 125
Да, по мои сметки за 2 месеца съм изхарчила малко над $1800 за храна (смятам по курс 1.65 лева за щатски долар, че беше такъв курса) в София, както вече написах, юли и август, тази година, две жени бяхме.
Ориентировъчно, живея в Ню йорк (един от най-скъпите щати и мегаполиси изобщо) - купувам почти изцяло био и фермерска храна, за трима възрастни и харча по около $1200-$1400 месечно максимум.
Изводите са ясни..

Уау, това е стряскащо! Не мога да си обясня защо храната е толкова скъпа у нас. Явно има кой да ги дава тези пари.

# 126
Всяко лято се стряскам от цените, като дойда в София. Уж ме подготвят предварително, да подготвя куфарите с пари 😀.
Лято 2024-та пакет Лаваца, златната, 250 грама беше на промоция в Аванти 9.90 лева, сега беше на промоция 15.50 лева.
Питах ги на касата - защо такива драстични разлики, за период от 10 месеца и ми казаха, че световните борси повишили цените.
Бах тея цени… Края на юни 2025-та, от американския Амазон си взех черна Лаваца, 1 кг. 100% Арабика, цели зърна за $12 (19.80 лева).
Ами тук няма световна борса, а пътува цял океан, за да дойде до Америка..
Цените на бутилираната вода също бяха с поне 30-40% нагоре, масло, сирене и пр.. правих сметки за тези 10 месеца, в които бях извън България и цените на всичко бяха качени с минимум 20%-25%, често дори 40%.

Цените на перилни и почистващи препарати са нещо страшно! Там ме изумиха.

# 127
  • Melmak
Това е един от белезите за качество на живот и богатство на населението - какъв дял от дохода си домакинствата дават за основни нужди като храна.

Аз бях в Щатите преди 2 месеца, не в скъп щат, но в обикновените магазини храните бяха доста нормални цени. А като ида в Испания искам да изкупя меркадона всеки път. Миналата година помъкнах от Барселона 1,5 кг сирена в ръчния багаж, просто защото са вкусни. И цените им бяха 10€ за кг, 15€ за кг. И хубави продукти, а сиренето ни тук не стига, че е некачествено, а и по-скъпо.

# 128
  • Между гори и планини
На мен миналата година есента в София ми се стори по- евтино от Варна. А се хранехме само на хубави места. В Търново също е много скъпо.

# 129
За заведенията е ясно, под 100 лева вечеря за двама е невъзможно.
Пия най-много една малка бира или голям Бейлис, приятелите ми също не са много пиещи. Просто е ужасно скъпо.

# 130
  • Melmak
Тя една бира вече е 8-9 лв в заведение.

# 131
Аз предлагам да се пусне тема къде е евтино.
И аз тази година изкарах 3 месеца в България, най вече във Варна, но и малко София. През другото време съм зад океана, скъп град. Ами навсякъде е станало адски скъпо.

Като стана дума за Велико Търново, минахме с кола и спряхме на Макдоналдс до ОМВ. Аз не позволявам такава храна, но на детето му беше домъчняло за джънк. Една напитка, няколко панирани пилешки хапки- 37лв...в щатите поне тези боклуци са 1/3 от това като цена.

# 132
  • Melmak
В България джънка е много по-скъп в сравнение с други държави.

Ние бяхме на море на курорт на юг от Бургас. Не е от популярните и цените бяха много по-ниски от тези в София на заведенията. Може би освен 1-2. Повечето даже някакви салати 10-12 лв. Аз такива цени не съм виждала тука. Иначе са обикновени кръчми, нищо уау, но готвеха вкусно.

# 133
  • Между гори и планини
Това за Макдоналдс го обсъждахме с мъжа ми. Той е американец и за него това си е fast a junk food. А тук нито е бързо, нито евтино, само продължава да е junk.
Аз живея далеч от големите градове и веднъж годишно си позволявам лукса KFC, просто обичам лютите крилца. Знам, че е вредно ама... И те не са евтини.

# 134
  • Mediterraneo
За четирима сметката ми за храна от 350-450 вече минава 600 евро. В тази сметка не включвам ядене навън, една вечеря в заведение вече стига 80-100 евро за четирима, без изхвърляне.
За коя държава става въпрос? (То това направо е безплатно😮)

Всъщност няма значение държавата, не е тайна къде живея. Отговарям на въпроса на темата, за моето семейство, за нашия начин на живот. Фактът, че майка ми си пазарува някои неща от Испания и с транспорта й излизат пак по- евтино, говори, че в Бг същите неща са в пъти по- скъпи. Както и да е, всичко поскъпва постоянно и тук, не сме извън света.

Общи условия

Активация на акаунт