Местене на стена в тухлен апартамент

• 811
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте,

Имаме две стаи, преходни в тухлен апартамент на среден етаж.
Искане да разширим кухнята с трапезария и да преместим стената към по-малката стая, която ще стане детска или наша спалня. Според чертежа стената (12см тухла) не мисля, че е носеща. Как мислите, дали по чертежа може да се каже или трябва и консултация с конструктор. Няма да се мести ВиК. Доколкото четох при такава промяна не се изисква разрешение от общината или съседите.

Ще се радвам и на препоръки за инженер-конструктор за София.

Ще се запазят носещите колони. Новата стена ще е така.

# 1
  • София
Доколкото съм чувала от архитект, тухлите по принцип не са носещи. Има плоча и колони, те не се пипат.

# 2
12 см вътрешна преградна стена твърдо не е носеща.  И при покупка на зелено може да сложат стена или да не слагат. Но след като вече е издаден А16 с такава конфигурация не знам дали не е нужно някакво разрешение. Иначе конструктивен проблем няма.  То даже горните 2 см от всяка такава стена са запълнени с пяна, а не подпират плочата.

# 3
Благодаря за отговорите. Има акт 16 сградата, строителството е от 2006та. А към кого по-добре да се обърна? Към общината или консултация с архитект или конструктор?

# 4
Като сложиш там стената, ще се 'бият' двете врати - на детската стая и балконската.
А новата детска стая каква ширина ще има? И какви мебели ще успееш да сложиш?
Не случайно проеткантът е сложил там стената.

# 5
А към кого по-добре да се обърна? Към общината или консултация с архитект или конструктор?

Има специалисти, които оказват такава услуга, виж по обявите или питай Гугъл за вашия град.
Ще дойде човекът, ще огледа, ще каже какво може и какво не може да се направи, ще даде съвети. Не е скъпо, доколкото знам.

# 6
Да, така е. Благодаря. Ще се премести и вратата с 50см, за да го избегнем. Сега е широка 340см, ще стане 300 на 400. Малко по-тясна ще е,  но мисля че за 1 дете на 1,5г. ще е достатъчно на този етап - 1 единично легло или персон и половина 120см, малък гардероб, бюро за сега няма да му трябва, но има място. Имаме доста място в коридора за гардероби, затова мисля 1 двукрилен гардероб 120см ще му е достатъчен в стаята. Ако му утеснее ще разменим спалните в бъдеще.

Като сложиш там стената, ще се 'бият' двете врати - на детската стая и балконската.
А новата детска стая каква ширина ще има? И какви мебели ще успееш да сложиш?
Не случайно проеткантът е сложил там стената.

# 7
Мислете за бъдеще.
Само след 3 години тази идея няма да ви се стори добра.
След пет ще си се чудите на решението.

# 8
  • София
Благодаря за отговорите. Има акт 16 сградата, строителството е от 2006та. А към кого по-добре да се обърна? Към общината или консултация с архитект или конструктор?
Към строителна бригада.Joy

Носещи са колоните.
Стената спокойно може да "преместите"/премахнете.
При нас изправихме един "сектор" от тухли и взехме част от хола за "детската (Г-образна с дължината 1.5+1.5м ".  Новата стена е конструкция с двоен гипсокартон + шумоизолираща вата  ~10 см е дебелината. За един ден я изградиха, няма мокри процеси и дълго съхнене.
Нашите спални са 3.0*4.4 (детската е +1.60*0.52m).
В нашата има легло за матрак 1.4*2.0, (за съжаление не отчетохме правилните му размери - 1.56*2.10, и можеше да има и повече място в стаята), голям гардероб, почти стандартно бюро, кресло за четене ... и не се усеща да е претрупано.

Дори да е малко детето и спалнята са е по-голяма, дайте нея на него. По-добре родителите да са в предходната стая.
Помислете къде да е вратата, аз по-скоро бих я сложила близо до врата на трапезарията.

# 9
Моя съвет е направи си консултация с конструктор и нека той изготви чертежи и план. Може да не ги узаконяваш в общината, ако не е носеща, но на нас например ни се изтупа целия вход съседи с искане да обясним какво разбиваме и правим. Ако нямахме конструктивното становище щяха да се обадят да ни спрат.

# 10
  • София
Да, ние имаме друг опит със съседите - нашите помагаха с информация, кое къде минава.

# 11
Много благодаря за съветите! Доста са полезни. По-принцип съседите са ни разбрани, но никой не знае кой как би реагирал в такава ситуация и ще потърся и конструктор за консултация да сме подготвени.

Ще си помисля за идеята отново, дали да не направим тази стая наша спалня, а по-голямата(тя е около 15кв) да е за малкия в бъдеще. Все още спинка в кошарата до нас, та имаме известно време за размисъл 😀

# 12
Не разбрах - защо 1 дете да има по-голямата стая, повече място, гардероби и по-голяма стая от 2-ма възрастни с техния багаж и нужди?
Родителите вземат по-голямата стая!

# 13
Дете в стая с балкон?
Стената не я мести изобщо. Вземи си дизайнер да ти разработи някакви варианти, може да излязат много, за които и не си подозирала, че може така. Ще то покаже в 3Д идеите.

# 14
Не разбрах - защо 1 дете да има по-голямата стая, повече място, гардероби и по-голяма стая от 2-ма възрастни с техния багаж и нужди?
Родителите вземат по-голямата стая!

Защото родителите обикновено влизат в спалнята само да спят. Докато детето играе в стаята си и като цяло прекарва там много повече време. След време ще тръгне на училище, ще му трябва място за бюро и т.н., ще си кани гости...
А и ако станат някой ден две децата...

Общи условия

Активация на акаунт