Седмокласници 2025/2026 - тема II

• 27 568
  • 745
  •   1
Отговори
# 495
Много благодаря за тестовете, Fortuna. Ще ги подготвя да видя как ще се приемат. Ще снимам аз другата седмица помагалото, което аз купих и което съм оставила за април-май месец. За сега при нас в школите не се решават такива задачи. Върви се по материала и това е. С нетърпение очаквам първите пробни.

# 496
Да оздравяват бързо децата и дано не се разболяват повече. Наборката е с изваден кътник (постоянния избиваше отгоре във венеца) и страда и тя. Добре дошла и на новата мама! За наборите в София нещо пропуснах вчера - на 17 ноември гостува варненският театър с "Под игото" в Театър Българска Армия. Успях да взема билети. Много добре ми изглежда новото помагало на Просвета. Имате ли идея кога ще е налично по книжарниците?

Jsed, благодаря! Миналата година не се вредих за билети.
Сега още има малко останали. Не знам защо само по едно представление правят.

# 497
При нас класната организира посещение на представлението. Надявам се на децата да им хареса.
Аз няма как да отида, защото моята ще се разсърди.
Иначе се чудя дали да взема билети за другата ни обща страст - мюзикъл, в случая "Дон Жуан".

# 498
Благодаря и аз за тестовете, @Fortuna и честит празник с най- добри пожелания с малко закъснение. На болните деца пожеавам бързо оздравяване. И моята девойка си е вкъщи от миналата седмица, от днес май и аз карам каквото и да е, дано бързо минава.
Аз се замислих за преразказа- учителката от школата ги е посъветвала да не пишат чернова, а учителят им в училище- да пишат и чернова и белова. Ще пробваме вкъщи двата варианта да видим дали стига време. Според мен по- добре и двете, но ще видим кое е по- добре за нея. Вие как мислите- с или без чернова?

# 499
  • у дома
Без-обикновено не стига времето да се препише на беловата...На черновата е добре след слушането и четенето веднага да си направят подробен план на основните моменти и да си напишат имената на героите,които участват и после да действат на беловата.

# 500
Синът ми се явява на олимпиади по БЕЛ в 5 и 6 клас и каза, че едва му е стигало времето да довърши беловата, но все пак му е стигнало и двата пъти. Сега погледнах регламента - 2 ч., в т.ч. времето за прочитане на текста е било.  Може би кратко скициране на последователността, съкращения на често употребяващи се думи така, че да може да си си ги разпознае като почне с беловата. Зависи и как ти тече мисълта, драсканици и стрелки едва ли правят добро впечатление и който ги ползва (както е при нас), по-добре да си има някаква чернова.

# 501
Без чернова ги карат да пишат, защото не им стига времето.  И мен това много ме притеснява, ама като са решили умните глави от МОН такъв формат за толкова време ....
Браво на учителките, които са организирали децата за "Под игото". Ние ходихме с 15 годишния на Хамлет и беше пълен салона с деца от гимназиите. Моят даже се ядосваше, че тях не са ги завели все още нито веднъж.
Наборката никъде не ги водят поради проблеми с дисциплината.
За Дон Жуан - миналата година ходих на Нотр Дам на същата трупа. Аз по принцип в НДК не ми харесва много, че там е критично на кои места ще вземеш билет, защото озвучаването е зле особено ако си под балконите. Миналата година пожънаха огромен успех и имаше доста млади хора основно заради танцьорите им. Лично на мен солистката им не ми хареса. Но пък представлението и изпълненията на останалите бяха на ниво. Дон Жуан ще го пропуснем Grinning Наборката обича да гледа балет и театър. Пробвахме един "младежки" мюзикъл, но нещо не и допадна.
Госпожата й по БЕЛ я агитира да ходи на някакво състезание, но тя не е много съгласна. Оставила съм я да си реши сама.

# 502
За черновата - каката пишеше с чернова и после преписваше. По  мои сметки е имала минимимум 30т на преразказа или малко над (ако са й взели от тезата нещо). Не сме ходили да гледаме точно. Но аз разбрах юни месец, че повечето деца не правят така. Тогава говорих с учителка, че не е хубаво начина да се променя преди изпита, а и тя беше сигурна, че ще има време.
Наборът го учат и в училище, и на уроците с план.
Ако детето може да се оправи времево и се чувства по-комфортно да има чернова, го оставате така да действа. Но след първите пробни да вземе решение как ще процедира и да има време да го отработи.

# 503
Ние също ходихме на "Нотр Дам...", беше ми мечта, но да се надявам да го гледам и на по-добра сцена. На моето момиче Есмералда също не ѝ хареса, но за сметка на това ѝ хареса солистката на Фльор и дори после отидохме да се запознае с нея. Беше много емоционална.
Иначе като беше по-малка я водих на детските музикални приказки в Алма Атер и много ѝ допаднаха. Сега се чудя за някое представление за по-големи, но не се организирам нещо.

# 504
  • София
Фортуна, на патерици ЧРД на госпожицата! Да е здрава и щастлива, другото ще го оправи! ❤️
М.г класната ги води на три пъти на театър и два пъти на кино. Тази година гласували ако ходят, да е само на кино.
Вчера моят с едно другарче беше на риба, да си проветри главата след три астрономически часа курс по БЕЛ. Времето беше разкошно!
Скрит текст:

Днес - входно по биология. На входното по МАТ има 5-ца, това е много добър старт, доволна съм! Масово стартира класа с 3-ки и 4-ки трета година вече.

Последна редакция: пн, 06 окт 2025, 13:03 от sofyia

# 505
Някой има ли това помагало на БГ Учебник. Хвърлила съм му око, но се чудя дали е
хубаво и има ли смисъл да го купувам.
Благодаря предварително на отзовалите се!
https://bguchebnik.bg/media/catalog/product/cache/1/image/a4e40e … 37/f/i/file_8.jpg

# 506
Някой има ли това помагало на БГ Учебник. Хвърлила съм му око, но се чудя дали е
хубаво и има ли смисъл да го купувам.
Благодаря предварително на отзовалите се!
https://bguchebnik.bg/media/catalog/product/cache/1/image/a4e40e … 37/f/i/file_8.jpg

Ние го имаме, според мен става. Десетина текста за преразказ от името на неутрален разказвач и още толкова - за от името на герой.
След всеки текст има насоки върху какво да се обърне внимание, а накрая на книжката са дадени примерни преразкази към текстовете.

# 507
  • София
Малко е рано да се записвам за темата, но ми иска да помогна на близки седмокласници. Моето дете има време за кандидатстване и е доста вероятно да продължи в училището си и да си спестя седмокласните тревоги, но ми се иска и да съм подготвена, ако притийна реши, че ще сменя в последният момент.

# 508
За преразказа, моето дете работи с подробен план и си записва всичко, което мисли, че ще забрави като особени думи. Доста добре я оценяват на самите планове. На преразказа прави около 25 -27 т.

# 509
Привет и от мен. Докараха някакъв вирус от училище и лека-полека всички ни повали...
Върнаха им вх.нива по математика, изкарала е 5-ца и малко. По География и кмит започваме с 4-ки. 🥴
За частните уроци посещава в ОТ веднъж седмично, индивидуално по два астрономически часа.
Какво да кажа, уж знае, че годината е напрегната, но си е сложила лимит на ученето и към 18 часа минава на турски сериали да възстанови чакрите...😵‍💫😵‍💫😵‍💫
Иска да тренира волейбол, ако някой има препоръки за клуб, който приема нови деца  ще се радвам да сподели.

Общи условия

Активация на акаунт