Нотариус (професия)

• 1 649
  • 35
  •   1
Отговори
Здравейте! 😊

Аз съм студент в трети курс по право и напоследък започнах да се интересувам към кое направление да се насоча след завършването. След доста обмисляне реших, че професията нотариус ме тласка повече, тъй като имам особен интерес към гражданско право, семейно, наследствено право и търговско право и смятам, че тези дисциплини са важни за тази професия.
В същото време обаче чувам доста смесени мнения за тази професия. Някои казват, че нотариусите (както и адвокатите) са „наследствени“ професии и без определени контакти е трудно да се реализираш, а други ми обясняват, че с желание, знания и подходящ стаж всичко е постижимо.
Като за начало искам да вметна, че никой от моето семейство не е в правната сфера, реших сама да тръгна по този път, каквото и да ми коства.
Даже има и моменти в които съм обмисляла дали това е правилната посока към която съм тръгнала, но след като съм почнала нещо, искам да го довърша.
Бих се радвала да чуя реални мнения или опит от хора, които работят като нотариуси – как протича ежедневието, какви са предизвикателствата и как е пътят към професията.

Благодаря ви предварително за всякакви съвети! 💛

# 1
  • Melmak
Ох, то ако така се ставаше нотариус…

Ако нямаш връзки, нямаш шанс. За адвокат - да.

# 2

В какъв смисъл го казвате?
Значи няма значение, че имам знания в определена насока, а връзките са ми по-важни?

# 3
До колкото знам, нотариусите са под бройка по райони. Тоест не може всеки да стане такъв когато реши. Организират се конкурси от държавата (когато евентуално се отвори място) и тогава юристи може да кандидатстват и се минават изпити, но как стоят нещата, какви документи се изискват и какви са другите условия -  не съм запозната. Но със сигурност, както са писали над мен, трябва да имате и връзки, надали сте единствената която има знания и мераци към тази професия, а подбора е голям.

# 4
Дори и да познавате законите перфектно, ако нямате връзки, нямате абсолютно никакъв шанс за това сладко място. Без връзки, адвокат или юрисконсулт, това е.

# 5
  • Бургас
Извинявай, но ако наистина вярваш, че можеш да станеш нотариус чрез конкурс, по-добре смени професията – разочарованието ще е огромно. Реалността е, че преди няколко години място в София струваше около 500 000 лв., а в по-малките градове, където нотариусите са малко, а сделки – много, цената може да е дори по-висока. И нека си го кажем откровено – в това да слагаш щемпели и подписи няма никакво предизвикателствю

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 17:59 от юрист

# 6
Нотариус= пожизнено.
На прост език, за да назначат нов, то трябва някой да се спомине.  И вероятно яки връзки.
За адвокат имаш  шанс.

# 7
  • Melmak

В какъв смисъл го казвате?
Значи няма значение, че имам знания в определена насока, а връзките са ми по-важни?
Да, освен това за нотариуси се иска практика. Но най-вече някой да умре, за да се освободи място и след това този с най-дебелия подкуп и връзки печели.

# 8
Забрави за нотариус. Знанията са си знания, друго нещо е потребно. Simple Smile
Настройвай се за адвокат, след като това ти е план Б.

# 9
Извинявай, но ако наистина вярваш, че можеш да станеш нотариус чрез конкурс, по-добре смени професията – разочарованието ще е огромно. Реалността е, че преди няколко години място в София струваше около 500 000 лв., а в по-малките градове, където нотариусите са малко, а сделки – много, цената може да е дори по-висока. И нека си го кажем откровено – в това да слагаш щемпели и подписи няма никакво предизвикателствю

Това сериозно ли за България??
Майка й жална, ако е истина..

Щастливецът беше писал за Солунската митница - явно нотариусите не са били по онова време апетитна хапка.
Натъжихте ме..

# 10

Щастливецът беше писал за Солунската митница - явно нотариусите не са били по онова време апетитна хапка.
Натъжихте ме..

Защо се учудвате? Даже може и да е повече, като се има предвид, че тази професия е буквално под бройка и само определен брой хора могат да я практикуват, а почти всеки се нуждае многократно от ползването на тази услуга, професията става много апетитна. Дори и да дадеш 500 000 лв., и станеш нотариус сигурно ще ги избиеш за нула време, особено, ако си в по-голям град.

# 11
Valerie R То за лекар, ако иска да специализира дерматология, му искат 100К, а вие за нотариус се чудите. Да си нотариус е повече от хубаво И доходоносно.

# 12
Никакъв шанс, насочи се в друга посока. Освен ако нямаш роднина или много, ама много, здрави връзки или много пари.

# 13
Благодаря Ви за мненията и съветите, в такъв случай ще се насоча някъде където е сигурно, че ще успея заради знанията си, или евентуално в чужбина.

# 14

Натъжихте ме..

Защо се учудвате? Даже може и да е повече, като се има предвид, че тази професия е буквално под бройка и само определен брой хора могат да я практикуват, а почти всеки се нуждае многократно от ползването на тази услуга, професията става много апетитна. Дори и да дадеш 500 000 лв., и станеш нотариус сигурно ще ги избиеш за нула време, особено, ако си в по-голям град.

Благодаря за това мнение.
Все пак жалко за младите хора с образование и талант..

@BellaSv,
Тези 100 К такса ли са или рушвет?
Такса не биха могли да бъдат, такива няма и на запад.
Жалко за лекарите, а и за пациентите..

Тези места и конкурси (нотариуси, специализации и други подобни) би трябвало да бъдат публични и прозрачни, кандидатите да отговарят на изискванията и според резултата от представянето им.

На Запад вече за някои места е така - нещо, което преди години не съществуваше.
Така че има надежда.. Но вероятно ще трябват доста години, за авторката на темата едва ли ще стане.

Общи условия

Активация на акаунт