Майки на бебчета родени през август 2025 ТЕМА 3

• 11 233
  • 555
  •   2
Отговори
# 450
Ми първите вечери ми беше стрес, но тя си изкарва сама ръчичката и си върти главичката и си търси удобна позиция. Проверявам я, де, ама нямам какво да направя😆 по гръб като я обърна за секунда е пак по корем и ми се дразни, че я разбутвам.
Нямам диастаза и не съм правила специални упражнения. Имам приложение на телефона и си избирам таргетна група мускули и ходя на групова тренировка йогалатес, когато мога и засега съм ок. Има какво да се желае, но не очаквам с магическа пръчка да съм като преди. ☺

# 451
Моят син е качил 600 гр. (само на кърма) и педи ми предложи да захранвам другия месец, но мисля изобщо да не го слушам.
Рано ми се струва, не е готов по никакъв начин, освен че като се храня ме гледа и преглъща. Удвоил си е рожденото тегло и отгоре и не се притеснявам. Вие от кога мислите да захранвате и по коя схема?

# 452
Това си е един от признаците за готовност по принцип, да проявява интерес към вашата храна.
Ще започвам средата на петия, като мине следващата консултация.
Изтеглила съм си на хипп, но сигурно ще бъде нещо смесено. Ще видим.

# 453
Днес бяхме на ваксина и педиатъра не влезе. Странно, но в държавната болница тук е така… беше само сестрата. Тя го претегли и измери и е 66 см. 8,730 кг. Почти на 5 месеца е. Тя каза, че това било към границата и наддавал повече на кг по-малко на ръст и било добре да опитам за разредя храненията и да не му давам по-често от 3 часа.

Честно казано малко съм скептична. Знам, че сестрата сигурно има право и знае какво трябва, но някак не ми се иска да го храня по часовник. От както се и родил го храня на поискване. Само на кърма е и ми се струва, че си хапва точно колкото му се иска и има нужда и когато му се иска. И той се храни много кратко време, но по-често. Просто като си помисля да му правя режим и ме свиват гърдите.. имам едно такова усещане, че не трябва. Не знам, може би това, че казват че всяка майка най-добре си познава детето и знае е вярно.

Освен това знам, че при кърмени бебета е напълно нормално да качват повече килограми през първите 4–6 месеца и после, когато започнат да се въртят, пълзят и сядат, теглото се изравнява.

Проблемът е, че мъжът ми и той смята, че много яде и сега като се хвана за нейните думи.. В частната болница, в която се роди, ни казаха, че докато е само на кърма няма такова нещо като преяждане и да му давам колкото и когато иска. Но в държавния здравен център, където ходим за ваксините сестрата каза да опитам да ги разредя кърменията.

На 8ми имаме час в частната клиника за преглед от педиатър и ще видя и там какво ще ми кажат. Напоследък започна изведнъж да огладнява л и както си играе и се занимава започва да плаче и да вика ГААА и докато не дам не се успокоява. Не виждам как ще го оставя 1 час да плаче, щото видиш ли не са минали 3 часа от
последното  хранене.

Ще опитам да го храня на по-дълги интервали, ако е възможно, да видим. Вие какви отзиви получавате от педиатъра относно развитието та кг и ръст?

# 454
Аз отдавна си имам едно наум за медицина, лекари и т.н..
Такова нещо не съм чувала тук, ако е на кърма да си хапва колкото си иска детето.
Малко се претоварвам вече от спазване на правила. Едно време как са ни отгледали, не знам...и едно днешни правило, лично моята майка, не е спазвала 🤣
Повечето пъти си го карам по усет и наблюдавам детето.

# 455
То и на кърма и на АМ, все е така. Не всяко дете издържа да се храни под час. Нашата понякога като й се спи, може и 4 часа да не потърси храна. Понякога огладнява на по малко от 2. Съставът на кърмата е различен в различните периоди на деня, отделно и те различно се хранят, кога са разсеяни, кога им се спи и не сучат дълго и активно. Та не може с нож да се отсече. При нас само първия месец наддаде 600гр и педи намекна че не е ок да пропускам нощното хранене. После всеки месец по 1кг, даже втория беше 1.4кг. Никога не е казвала да я ограничавам. До скоро имаше 6 хранения за денонощието, като дневните бяха по 6-8 минути, или бързо се насищаше или се разсейваше  . Преди лягане по 35-45 . Сега малко съня е намалял не знам регресия ли е какво е и имаме 7 хранения понякога като са по дълги всичките поне по 15 мин та и по 25. Тя сама си се регулира.

По принцип има резон в думите им, защото мастните клетки уж са за цял живот, та не е добре и прекалено да ги угояваме😅 но няма да си забравя момченцето на едни приятели имаше огромен апетит, на АМ на годинката тежеше като гюлле. После проходи, толкова игрив и активен е, че е строен и гъвкав като пружинка.🤗

Едит:
Също съм чела доста психологически източници, че храненето под час, а не когато си гладен като бебе създават токсинични убеждения и невронни връзки, че нуждите ти не биват чути, тоест , че нямат значение и ценност. И че трябва да приемаш това, което ти се дава, а не това, което искаш. Да не говорим, че на по късен етап това прераства и в хранене когато детето не иска и съответно заглушаване на сетивността за истински глад.

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 15:06 от MayGodBless

# 456
Ние отсамото начало сме на адаптирано мляко. Първия месец огладняваше на 3 часа. Постепенно и неосъзнато минахме на много хранения. Т.е. аз правя 120 мл мляко, а той изяжда 60. Чакам известно време, като все пак гледам и да не се развали и предлагам останалите 60.  Понякога яде 40 мл, после 30 и т.н. да не ви казвам и що мляко изхвърлям. Запачнах да следя в приложение поне да си прави необходимото дневно количество, което успяваме да поснигнем, но с много хранения. Една приятелка каза, че ще видя голям зор при захранването и реших да пробвам да увелича интервалите. Еми не става. Как да си оставиш детето да реве от глад.

# 457
Да не би да иска на по-голям интервал? При моето бебе това беше проблема. Ядеше малко на 3ч и чак на 3:40-4 ч може да хапне някакво нормално количество. Пък така с такива къси хранения не се чувстваше добре и се дърпаше много, имала е случаи да изпада в истерии. . Аз и все още не мога да й хвана цаката😀 сега на 3:10мин ревеше и мислех, че е гладна, направих млякото, тя и глътка не отпи.. викам добре, ще те оставя в кошарата да си довърша това, което бях започнала и тя заспа 😩 а не показва вече толкова активно признаци както преди. Повечето пъти започва да става ленива, търка очи,  зачервяват й се веждите, сега изобщо не показа 😀
Но обикновено последните седмици в повечето случаи хапва на 4ч. И пак не е като количество за възрастта си, но в крайна сметка е и по-мъничка, няма как да я сравнявам все с други бебета.

# 458
Азара, ще опитам пак да увелича интервалите, със сигурност при по-дълъг интервал яде повече, но имам чувството, че го мъча. В мен е проблемът за създадения хаус, в това няма съмнение. Боря се и за някакъв режим и при спането.

# 459
Режима при спането ще почака при нас. Тъкмо бях овладяла някакъв ритъм да има 4 дремки, първата час и 10 - час половина след сън за 30-40 мин, после дълга дрямка навън 2-3 часа, после още 1-2 по 30тина мин и хубав нощен сън 11-11:30 часа с едно събуждане за храна. Ии първо увеличи интервалите на 2.5-3 часа будуване, после взе и все по рано да се буди, първо в 9, после в 8, днес в 7😆 както се радвах, че правим 14 часа за денонощието, сега рязко станаха 11 и нещо😭

# 460
При нас положението със съня е мамата си джаса 🤣 Има по 3-4 дремки - 3 ако едната е 2-3 часа, 4 ако са максимум по час и четирите обаче нощно време дойде ли.. като по часовник в 3:00 почва да мрънка и така откарва до 4 сутринта. После заспива и спи така до 5 и вече в 5 трябва да стана и да го забавлявам защото за него в толкова почва деня. През този час 3:00-4:00 разбира се не мога да заспя защото той мрънка, а в 5 искам не искам трябва да стана. Пробвахме по-късно да го слагаме да спи (19:30) и пак си се буди по същото време. През деня съм като ходещ труп и върша задължения механично, а като трябва да го забавлявам ми е толкова тегаво. Той и нощните хранения още си ги има и е голяма веселба 😃 надявам се да отмине скоро този период, че ще почна да припадам по улиците от недоспиване

# 461
Азара, ще опитам пак да увелича интервалите, със сигурност при по-дълъг интервал яде повече, но имам чувството, че го мъча. В мен е проблемът за създадения хаус, в това няма съмнение. Боря се и за някакъв режим и при спането.
Аз какъвто и режим да исках да направя.. то даже не е и режим, просто исках да заспива по-рано. Преди заспиваше най-късно в 22, обаче мислех, че иска по-рано да заспива, защото при храненето към 18-19 се успиваше на шишето още. Пробвах и по-рано да я къпя, пробвах да сме по-рано в спалнята на тъмно и тихо, после да я нахраня и да ляга. Заспива, ама се будеше пак. И в крайна сметка каквото и да правя, приех, че към 18-19 (зависи как е бил деня) тя си прави една кратка дрямка и после се буди и пак към 22 си заспива😀 дори като е имала много активен ден, дори с къси дремки, дори с по-дълги, по-късно къпане, по-ранно къпане, без къпане (има чат-пат такива дни) еми не и не.
Голям характер е това дете.
А аз все се изнервях, че тя като заспи към 18-19 и решавам да върша разни неща, тя скоро се буди и аз се изнервях, че нищо не мога да свърша. Най-вероятно е усещала и тя, че съм напрегната и ставаше и тя напрегната.
Иначе съня през деня е различен. Имаше дни с по 3-4-5 дремки по 30-40 мин. Имаше дни с по 1 дълга (1:30-2ч) и другите къси. Имаше един ден даже спа три часа😀 и после имаше една дрямка къса.
Поне през деня повечето пъти успява да се забавлява сама, просто понякога започва да мрънка като й доскучае. Като ме види пак си грейва, пак се забавлява..
даже не държа да има някакъв стриктен режим, но май всеки път, когато се опитвам да бутам нещо по режим на хранене или сън ми го връща тъпкано. От първия месец го повтарям и всеки път ми го напомня😆

# 462
Нека не забравяме, че тука болшинството бебоци са лъв или рак, та какво очакваме..😆

# 463
Аз се чудя дали не е взела нещо рачешко от мен. Все наопаки с другите деца😀
Лъвското го виждам като започне да се гледа в огледалото или в телефона, само като види, че снимам и веднага усмивка и седи и се гледа влюбено. В огледалото като се види и започва едни вежди да вдига, усмивката настрани, абе голяма свалячка😀 като й кажем колко е хубава и започва да се смее.
Чудно ще му е на баща й след 15 години като я тресне пубертета😆

Другите дават повиване, ръкавички, шапки, хранят се нормално, наща един път даде да я повия, втори път си изкара ръцете през антистрес пелената ( аз трудно я разлепях, тя какво правеше не знам). Ръкавиците и чорапите още от първите седмици ги хващаше и хвърляше, постоянно обирах около кошарата ръкавици и чорапи. Река да сложа шапка голяма киселячка става.
Баба й беше си навила, че ще я повива (пробва се, по оня по-стегнатия начин с муселинова пелена). Аз й обяснявам, че не дава, тя вика Е как, тя заспа веднага. Викам ок. На следващия ден пак се пробва и наща успя да си измъкне и ръцете и краката, пък си я беше стегнала. Той и ортопеда каза да не се повива, тя и тя не дава, така че остана мираж. Но пък по-бързо изчезна Моро, дали е заради това не знам.
Слинг? Какво е това? Нещо, което държи ръце и крака в определена позиция? УЖАС. Не може така😀 добре, че не се засилих за по-скъпи носилки, че щеше да ме е яд. Иначе в магазина много й хареса..

Една седмица не ми даваше да й вдигам лявата ръка, че да я измивам и почиствам под мишницата. Дясната я даваше без проблем. Тръгна ли да вдигам лявата, започваше да я стиска към себе си и край, не може. По едно време се притесних да не би нещо да й има и да я боли.. не е плакала.. движи си я самостоятелно.. отиваме в четвъртък на консултация и споменавам на педиатърката и хоп, наща преспокойно си я вдига. Викам ясно, напук ми прави. Днес я къпя във ваната и тя си разпънала ръцете и двете настрани. Какво повече да кажа. Само да ми образува разни притеснения😀

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 20:03 от Азара.

# 464
Леле, какви са тези дълги дремки? 🤭 Аз такова нещо не познавам все още Simple Smile Спи по 4, много рядко 3 дремки всеки ден от по 30 максимум 45 минути. Веднъж в месеца да спи час на някоя дрямка, не повече. Днес спа по час на двете дрямки, но го отдавам на ваксината. После на третата дрямка заспа и не става. Буди се, проплаква, но продължана после да спи. Май ще си откара до сутринта. Надявам се да не вдига температура този път 🥺 Иначе вечер обикновено заспива между 20:00 и 21:00 и става между 7:00 и 8:00. Четох, че понеже между 4 и 6 е най-студено, ако не им е достатъчно комфортно мрънкат и се разбуждат. Не знам така ли е, но една вечер му сложих допълнително едно тънко одеалце към 4 часа и спа до 8 Simple Smile Може и да е просто съвпадение.

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 21:20 от Aglaonike

Общи условия

Активация на акаунт