Банята - тема 50

• 8 399
  • 277
  •   3
Отговори
# 90
  • Пловдив
Извинявайте, ама душ с половинът, при всички тези стъкла( аз имам душ зона с 2 паравана) Scream не съм чак такава авантюристка.
Само от едната страна е стъкло, от другата е вана,  душ зоната е 120х120. Има място и за трима, ама и аз не съм такава авантюристка Joy

# 91

* За наклоните – стискам палци да сме попаднали на точния плочкаджия, който да се справи добре. Въпреки това ще се постараем и ние да имаме ясен план в главите си, за да можем да следим как върви процесът.

Ох… усещам, че щом качите още снимки от баните, ще седна вече сериозно да смятам плочките

Единственият начин за контрол на майстора е да стоите в къщи и да го гледате какво прави. А майсторите точно това хич не го харесват. Принципно ги разбирам, да имаш кибик на главата си е ужасно гадно. Но пък и майсторите са склонни да правят каквото си искат и знаят.

Скрит текст:
В моя случай правихме 1 от двете бани в жилището и си живеехме в него. Надзор над майстора през деня нямаше - разни мои "претенции" нямаше кой да ги следи. Една вечер се прибирам и гледам - налепил един ред плочки на стената не така, както съм му казала. Побеснях. В случая можеше да се коригира, но в повечето други случаи няма как да се случи. Или просто майсторът се фръцва като ущипана госпожица и казва: Аз си тръгвам, търси си друг майстор! Което е проблем.

Налепи подовите плочки първи и почна да бърка смес, да пили и ходи отгоре. Включително върху новия сифон, отворен, без решетка и т.н. прах, остатъци от лепило и други подобни. Цяла вечер след работа чистих пода, сложих велпапе, за да не се цапа много. Ей, това велпапе и това, че бях покрила пода много го дразнеше явно. Редовно разместваше и късаше уж случайно парчета от велпапето, за да се замаже подът колкото се може повече. А прахта влизаше и по фугите на пода, които не бяха още фугирани. Гадост отвсякъде.
Питам го за наклона на пода - хваща нивелира и ми го плесва на пода за части от секундата, за да ми демонстрира, че е ОК. Често правят наклона на око, без уреди, нищо че имат - лазерен нивелир и т.н.

ВиК-то като правиха, преди плочкаджията, друга фирма. Казвам аз колко високо да сложат изводите за душа - в сантиметри. Хили ми се майсторът и казва - значи до пъпа ми, аз си знам, че еди-колко-си см. са точно до пъпа ми (той беше дребничък).

Казвам на плочкаджията, че трябва да отреже тръбата на душа с еди-колко-си см. - той ми обяснява, че за пръв път чува тръбата да се реже. Аз ровя нервно (защото закъснявам за работа) в телефона, за да намеря страницата на производителя и да му покажа, че тръбата се реже.

Накратко - веселба Rage

За смятането на плочките - аз правих няколко пъти калкулациите, откъснах от тетрадка с квадратчета няколко двойни листа и рисувах ли рисувах. В магазините смятат на квадратен метър, аз смятах на брой цели плочки и плочки, които ще се режат на брой. Дори не е нужна компютърна визуализация, с моливи/химикалки в различен цвят се получава доста пригледно как ще изглежда съответната стена. Винаги се поръчва и допълнително количество/брой плочки, защото майсторите чупят, а може и плочките просто да се чупят лесно. Освен това майсторите не се стараят да са икономични - вместо от една плочка да отрежат 2 парчета, те режат по 1 парче от 2 плочки.

# 92
  • София

Налепи подовите плочки първи и почна да бърка смес, да пили и ходи отгоре. Включително върху новия сифон, отворен, без решетка и т.н. прах, остатъци от лепило и други подобни. Грешна методология поне според 95% от хората в бранша.

Питам го за наклона на пода - хваща нивелира и ми го плесва на пода за части от секундата, за да ми демонстрира, че е ОК. Често правят наклона на око, без уреди, нищо че имат - лазерен нивелир и т.н. Е, това е доста несериозно в нашия високотехнологичен век.

........ Винаги се поръчва и допълнително количество/брой плочки, защото майсторите чупят, а може и плочките просто да се чупят лесно. Освен това майсторите не се стараят да са икономични - вместо от една плочка да отрежат 2 парчета, те режат по 1 парче от 2 плочки. Не съм съгласна с това обобщение. Ако е толкова плиткоумен, му личи още в началото.
[/quote]

# 93
Аз прочетох мнението рано, ставам първа.
Па, запретнах ръкави, направих кафе на моя домашен майстор, че се замислих какво тегло би било без него Joy

# 94
LordOzzy – супер попадение този сайт за смятане на светлината в помещението. Определено ще го имам предвид, когато избираме лампите - https://www.modern.place/led-lighting-calculator/.

Как' Сийка – преглеждаме всякакви варианти за осветление, но луничките за баня ни допадат страшно много. Въпрос на вкус е, има и други страхотни LED решения. За момента мислим да заложим на луничките – хем по-бюджетно, хем ни харесват.

ДХ3 – ти си уникална! Точно такова нещо исках да видя на живо, за да си го представя.

Мисля, че това ще е най-добрият вариант за нареждане на плочките. Днес ще си поиграя да го скицирам на лист, за да сметна точно колко плочки ще са нужни. Идеята е да съчетая различните примери от баните и тоалетните, които ми показа:
  • Душ пространството ще е от плочка и половина (90 см.) – половинката ще е до стената, след нея идва цялата. Параванът ще легне точно до фугата на цялата плочка. След това ще има още две цели плочки по 60 см., като между тях ще е тоалетната.
  • Отгоре, в зоната на душа, отново ще има третинка плочка (20 см.), където ще бъде разположен линейният сифон. Същото ще се повтори и по-нататък в банята, като идеята е ъгълът на тази половинка, който се пада под тоалетната, да се използва за точковия сифон.

Относно паравана – след като разчертах схемата (а и след като си поиграхме на живо), май наистина над 70 см ще е по-трудно за минаване. За съжаление паравани по 75 см почти не се намират (или са доста скъпи), затова ще се спрем на вариант 70х200 см. Така ще има достатъчно място, а и височината ще е добра. Надявам се точковият сифон да поеме пръскането, което си е неизбежно.

Крайният резултат си го представям нещо ето такова (не е кой знае какво като схема, но за момента с подръчни материали върши работа).

avia - Ще ми е много полезно, ако имаш възможност да снимаш, за да видя как изглежда, че наистина трудно си го представям.
  • Ако трябва да си го визуализирам, излиза така: параванът е по цялата дължина, като едната част е вратичка. В момента ровя варианти и проверявам цените им, защото в сравнение със статичните паравани тези с вратичка излизат доста по-скъпи.
  • Иначе си права, че за двама може да стане тясно, но някак не мога да приема, че точно тези 10 см могат да се окажат толкова решаващи – докато не го видиш наживо, някак си не мога да го повярвам Grinning

man_darin_ka - това ми е голямото притеснение – не искам да им вися на главата. Знам колко е неприятно, но много зависи на какъв майстор ще попаднеш. При други ремонти в квартирата ни се оказа късмет, че тогава работех от вкъщи и успях да следя процеса – попаднахме на кофти майстор и само това, че го наблюдавах, ни спаси от двойно плащане за някои материали. За такъв голям ремонт никога не сме правили, затова събирам всякаква обратна връзка – огромно благодаря за всичко, което сподели.

Иначе си права – в момента точно това правя: смятам внимателно какво и защо може да се наслага. Ще го обсъдим с майстора, за да видим дали има възражения и на база това ще го мислим. По принцип плочките се купуват по-лесно и, ако успееш да го визуализираш, е още по-лесно да се ориентираш. Схемата я постнах малко по-горе. Поне за начало е ориентировъчна, после ще рисуваме още Grinning

Страхотни сте и отново ви благодаря от сърце!

# 95
Сега мерих- 70см е проходът на другия параван(даже малко под)- никакъв проблем за минаване.

# 96
  • София
Добре де, как се мие този точков под тоалетната?

# 97
Ако банята не се мокри, то и сифонът не се цапа и не се налага да се чисти или ако се налага е много рядко.Поне моят опит е такъв.
Здравко, ето такъв може да сложите( примерен сайт), потърсете качествени.
Така и да се вижда, ще е много по-дискретно.
https://inex-bg.com/p/tochkov-sifon-dry-1-ceramic-za-vgrazhdane- … a-plochka-pestan/

# 98
  • София
А защо мивката е така отрязана и до нея има дупка? Бих сложила плот до края до стената, който си е ценен за ползване, хем няма да се вижда отгоре парчето плочка там. Вратата не пречи.

# 99
  • София
Колкото и рядко да е не бих си го причинила. Предпочитам комфорт пред "естетика"

# 100
Аз да добавя още съвети (аз съм по даването на акъл Laughing).

Ако още не сте правили ВиК-то, обсъдете си в къщи и решете на каква височина искате да са ви душът и мивката.
Според височината ви и навиците, много е индивидуално, въпреки че майсторите твърдят, че имало стандарти.
Харесайте си някакви примерни душ-системи и вижте на каква височина да ви бъде душът и съответно измерете надолу до батерията, за да сложат там в стената един "чарколяк" (така го наричам, защото не му знам точното име. Една ПВЦ част е, в която влизат тръбите и след това на него се монтира батерията). Ориентировъчно, ако е с различни опции за струята на душа (стационарния), обикновено това става с някакво копче на самата пита, т.е. трябва най-ниският в семейството да може да стига с ръка комфортно до там. От друга страна за най-високия в семейството трябва душ-питата да не му е на 2-3 пръста над главата.
За мивката - пак си преценете спрямо височината на семейството на каква височина ще бъде мивката/шкафа с мивката/плота на мивката. Отзад на стената трябва да се сложи отходен канал. Вижте сифоните, които евентуално ще сложите - колко е разстоянието от сифона на мивката до отходния канал (приблизително). В нашата баня не помислихме за това, като дойдоха от ВиК мивката и вкопаха тръбата сравнително ниско. Казвам сравнително ниско, защото поискахме мивката да е малко по-висока и след това беше предизвикателство да свържем сифона с тръбата в стената. Ако имате дете, съветът ми е да не се съобразявате за мивката с детето, защото те растат бързо, а има и едни много удобни и евтини пластмасови стъпала за деца пред мивката (и пред тоалетната). Така че няма смисъл мивката да се прави на височина като за дете, според мен.

Ако ще си слагате бойлер (основен или за резерва), също трябва да се предвидят тръбите.

# 101
ДХ3 - ходихме да видим на живо баня широка, колкото нашата (140 см.) с параван от 80 см. и проход от 60 см. Напълно достатъчно е мястото за преминаване и определено коментарите са, че 80 см. параван намаля с една идея мокренето на останалата част от банята. Така че... решихме го да е 80 см.

Angel_Dust, както и ДХ3 каза, така ни посъветваха на доста места (както и прочетох в Интернет), че реално това е помощен сифон и не се налага постоянното му чистене. Дори на няколко седмици (1-2 месеца), когато тоалетната е повдигната, не е чак толкова трудно. Лошото е, че всичко това е суха теория, а практиката вече е съвсем друго нещо Grinning та може и да сте прав, ама... знам ли.

Относно сифона избрахме вече такъв на Alcaplast, който е с размери от 15х15 см. и е с новите SMART клапи. Моделът беше на промоция и го взехме за под 30 лева, което е страхотно.

katri - тук въпросът е, че много се колебаехме колко да е душ пространството и накрая се спряхме да е 1.00 метър. Поради тази причина оставащото място не съм сигурен дали ще е напълно достатъчно за шкаф също от метър. Все още се колебаем и може и да се окажем накрая с по-голям шкаф. В момента точно се опитваме да разберем колко би било най-добрият вариант. Не ни се иска да е до стената и да имаме все пак някакво място, но все още дискутираме.

man_darin_ka - страхотни съвети и веднага си ги записвам. Тъй като апартаментът е на шпакловка и замазка от измерванията, които направихме, изглежда, че всичко е по някакъв "стандард". Но дори не сме си и помисляли да го променяме. Ще проверим при нас в квартирата какви са размерите, защото страшно много сме им свикнали. Най-хубавото е, че попаднахме на душ комплект на страхотна промоция, който е с регулируема пита и реално можем да местим дори и нея нагоре-надолу. Относно другите неща... ще се смята и това. Наистина дори не ми беше хрумвало... Благодаря ти от сърце.

Нещата, които вече финализирахме са:
  • Големина на плочките: 60х60 на пода, 120х60 на стените (ще са вертикални, за да е по-лесно съвпадането на фугите).
  • Душ пространството: 140х100 в Баня 1, 140х90 в Баня 2.
  • Сифони: 1 линеен в душ пространството и 1 точков за останалата част на банята (разположен под тоалетната чиния, която е висяща).
  • Душ параван: 80х200 и за двете бани.
  • Шкафофе: 80х50 за Баня 1 и 60х40 за Баня 2.

Все още се чудим за:
  • Дали шкафа в Баня 1 да е по-голям от 80х50 и да го залепим за стената (наистина много ни разколеба дали не си заслужава).
  • Мястото на точковите сифони (Angel_Dust доста ни замисли).

Прикачвам последните схеми на банята (този път ще кача и на другата, тъй като са доста близки) и ще съм благодарен на всякакви коментари.
  • Баня 1:

• Баня 2:

# 102
  • София
Моите тоалетни са повдигнати. И нас така ни съветваха. Когато трябва да изчеткам нещо по плочките или фугите ми е трудно, даже с мопа не ми е безкрайно удобно, а моят е плосък и чупещ се. Да бъркам, за да отватям и чистя канал - пълен абсурд. Така че, много се радвам, че не им се вързах на съветниците.
Ако шкафа на мивката ти е по-височко, можеш под него... Или някъде между мивка и тоалетка или между душ и параван и да го покриваш с нещо щом не ти се гледа - кошче, поставка за тоалетна хартия, за четка за тоалетна(ако ще са ти стоящи) , някоя от показаните подвижни помощни масички ако ще ползваш... Има варианти.

# 103
Щом  е НС, имайте предвид при разчетите (примерно за шкафа и мивката, както и за останалите неща), че сега мерите от гипскартон до гипскартон. Като се налепят плочките, размерите ще са по-малко, макар и с малко (- 3-4 см. примерно от стена до стена). Тук Драго може да каже, че има голям опит - лепило и плочки колко смалява на стена. Знам (точно от Драго, каквото е писала), че при плочки голям формат (но не знам колко голям е този голям формат) се слага още един лист гипскартон, за да носи тежестта на плочките. Отходната тръба за мивката сега ви е спрямо подовата плоча, но отгоре ще сложат и замазка и плочки, и ще правят наклони, т.е. нивото на пода с налепени плочки ще се вдигне. С колко - питайте майстора.
Добрата новина е, че с НС можете много по-лесно и евтино да коригирате сега ВиК инсталацията.
Аз имам едно НС, все още недовършено (за ремонта говоря), в него подът на банята е с открити тръби дори, не са замазани (и слава Богу).

# 104
Има фирми, които правят извити закалени стъкла. Ако сложите такова за параван пръскането и мокренето на останалата част от банята практически ще изчезнат. Не е нужно да е много, десетина сантиметра стигат. Та ако имате достатъчна ширина на душ кабината помислете.  Това е най-доброто решение - без врати, но пази много повече от прав параван.

Общи условия

Активация на акаунт