Банята - тема 50

• 8 555
  • 277
  •   1
Отговори
# 105
Angel_Dust - благодаря ти за мнението от първа ръка. Това си го добавяме като тема, която да обсъдим с майстора, а и ние ще поразгледаме още малко по темата и да си решим кое би било правилното за нас решение. Благодаря ти - страшно полезна информация!

man_darin_ka - точно това четох някъде в другите теми и коментирахме в един от магазините за плочки.
  • Около 3-4 см. се свива пространството с лепенето на плочките (особено като са толкова голям размер - 120х60).
  • Хубавото е, че само едната стена е гипсокартон в баните, като той ще бъде подсилен допълнително, за да издържи размера. Не съм сигурен дали "подсилването" значи втори гипсокартон, ама... да видим Grinning
  • Наистина в НС ВиК се коригира много по-лесно. Ще се поинтересуваме допълнително относно каква височина би било най-добре за съответните неща в банята и съответно да финализираме цялото ВиК. При нас обаче тръбите на пода са замазани, ама не е толкова драма де Grinning.

Черна станция - гледахме и този вариант, ама за жалост излизаме извън "бюджетния" ремонт. Но наистина са много добро попадение тези паравани Simple Smile Благодаря за информацията.

# 106
И аз да се включа с въпрос. Родителската баня наистина ли е 3 м или грешно разчетох чертежа? Ако е така, то не бих сложила 80 шкаф, а 100 с двоен умивалник.

По въпроса със сифон под тоалетната. Точно никога не ми се е налагало да го чистя. Освен да обера при нужда някой косъм. Ползвах го, за да обливам тоалетната чиния с хигиенния душ и при миене на пода в сухата част на банята. Падаше се под кошчето за боклук, но важното в случая е, че не съм го чистила.

Това е в банята правена от нас преди 10 г

# 107
Е те тая американска мания с двете мивки не я разбирам.

# 108
  • София
И аз... Вероятно има хора, които влизат заедно в банята, но ние никога... Не ни се налага...

# 109
То затова хората сме различни. И като съм ползвала едното и другото съм преценила за моето семейство, кое е по-доброто.

Те много хора и италианската мода с бидетата не разбират, но масово почнаха да се инсталират хигиенни душове понеже са ни мини баните и за цяло биде място няма.

# 110
  • София
Що да няма място - има комбита тоалетна с биде.
На мен душа ми е по-хигиеничен.

Ама хубаво го каза - всеки си преценява според нуждите и навиците на семейството си.

Който си държи на уединение в банята си слага една, който желае 2-3-5...

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 22:35 от Angel_Dust

# 111
drago_2008 - и двете бани са по 3.10 м. (еднакви по дължина). Все още се чудим дали да е 80 см. или 100 см., но ще е с една мивка. Чувал съм, че хората са доволни с две, ама за момента наистина не виждаме смисъл засега. Иначе е доста добра идея.

Идеята на втория сифон и при нас е подобна - да обира всякаква вода, която излиза от душ зоната, както и като излизаш мокър и водата тече от тебе. И вече второто е да можем да мием тоалетната с хигиенния душ, както и да чистим самата баня. Т.е. рядко ще се мокри сериозно. След всички съвети тук в темата, ще изместим сифона и ще бъде под шкафчето и в двете бани. Дори и рядко да се налага да се чисти... по-добре да е по-лесно. Благодаря на всички за този съвет!

Банята ви изглежда чудесно.

Angel_Dust - и ние сме на това мнение, че бидето не е нашето нещо, а хигиенния душ е по-хигиеничен. Но както всички отбелязвате - всичко е въпрос на лично предпочитание.

Мисля, че най-накрая финализирахме всички чуденки от наша страна:
  • Големина на плочките: 60х60 на пода, 120х60 на стените (ще са хоризонтални, защото изглежда по-красиво в нашите очи).
  • Душ пространството: 140х100 в Баня 1, 140х90 в Баня 2.
  • Сифони: 1 линеен в душ пространството (75 см.) и 1 точков за останалата част на банята, разположен под шкафа (10.5х10.5 см.).
  • Душ параван: 80х200 и за двете бани.
  • Шкафофе: 80х50 за Баня 1 и 60х40 за Баня 2.

# 112
Забравих да кажа- ако нямате къде да държите повечко козметика- шкафовете максимално големи.

# 113
  • София
zdravko.nestorov, може ли да ви дам един съвет - сложете стенните плочки хоризонтално, като фугите ще съвпадате през две подови плочки. Така душ зоната ще е с цяла плочка, а мивката ще си дойде по-логично, според мен.
Смятам, че ще постигнете много по-добра визия (отделно, че долната плочка винаги се реже) на банята ви, а и душ система с пита или каквото там решите ще си дойде независима от фуги. /показаната баня от ДХ3 с вертикална изместена фуга спрямо душ смесителя мен лично ме дразни, нищо че нея не я, но както е казано - по вкус и цвят... нали 👍/
Отделно можете да си понижите със 1см душ зоната и така гарантирано няма да ви излиза вода. Ще пръска през отвора, но няма да излиза вода от "коритото", освен ако не запушите канала, което е напълно възможно заради решетката му в комплекта.
Ето нагледно как биха се получили фугите по стените ви, като съм ви загатнала уж ред и нагоре. И така, от двете дълги страни. На късите имате два варианта - пак да сложите плочите хоризонтално, с две ленти от по +/- 20см, или пък да ги обърнете за пиниз вертикално, като пак ще си ги има лентите. Така по късите страни ще се разминат фугите към дългите през две плочи. И ще стане интересно и нетрадиционно. Правили сме подобно, но с плочи 30/60см. Стои супер готино и пинизчийско. Но, определено за дългите страни - плочи по хоризонтала ще стоят по-добре според мен.

# 114
Галски, на 90см ширина при душа, а плочка 60/60, как би го разпределила?

# 115
  • София
Галски, на 90см ширина при душа, а плочка 60/60, как би го разпределила?
Тъй като не е поставен такъв казус в момента - ще отговоря простичко: ще търся други плочки или пък подреждане на плочките на пода под 45 градуса, за да не съвпада нищо. Но това си е моето "Монковско" отношение към детайла. В крайна сметка твоята баня е с такива плочки и на теб ти харесва.
Съвета ми бе насочен към zdravko.nestorov, защото той има и друга възможност.
Това е.

# 116
Галски - абсолютно съм съгласен с тебе и се отказахме плочките да са вертикални по стените. Със сигурност хоризонтални ще ни дадат много по-добра визия. В началото се чудехме да са вертикални, заради спестяването на фира, но... накрая то излиза едно и също като го сметнеш. Но визуално, хоризонталните плочки придават по-добра визия (видяхме такива на живо днес и опредлено ни харесаха много).

Не мислим на късите стени да редим вертикално, като дори и там ще са хоризонтални. Отново ще изглежда доста добре.

Идеята с душ зоната да е с 1 см. по-надолу е супер яка, но познавайки се и как се спъвам във всяко едно нещо, просто не можем да го направим. 100% ще има някой ударен пръст, падане и какво ли още не... Просто в това отношение хич ме няма Grinning

Единственото, което се чудя е дали в душ зоната, плочките на пода да бъдат равни. Т.е. ако да речем мястото е 100 см., дали да не сложим 2 плочки от по 50 см. За момента идеята е да е една от 40 см. и една от 60 см. При ДМЗ изглежда страхотно, но ми е интересно и твоето мнение. Само да вметна, че не харесваме ромбоидни плочки по пода и... искаме да са прави.

Много ти благодаря за безценните съвети. Ето и една схема с това как ще изглеждат плочките по стената (като съм добавил и колко броя ще са):

• Баня 1:

• Баня 2:

# 117
  • София
Една вметка на тема модерните висящи шкафове за баня - дори икейският, който наистина е огромен, един препарат(от възможно най-ниските опаковки) не може да събере. И какво се оказа - ще се разхождам до техническото помещение за препарати, пък шкафа явно ще стои полупразен, но пък е красив. Wink
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 07:33 от sofyia

# 118
  • София
Е, този можеш да го легнеш😂

# 119
  • София
Така е, Ейнджи, но си представях как ще си ги подредя в контейнера, ще стоят прави и лесно достъпни.

Общи условия

Активация на акаунт