Банята - тема 50

• 8 574
  • 277
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Има един друг вариант, по-досаден, да ги пресипваш в по-лаки пръдкалки/шишета, тези, които не ти се събират. Сега ако е някоя пяна може и да не стане, но за повечето важи. Зависи и колко и какви препарати ползваш.

# 121
Една вметка на тема модерните висящи шкафове за баня - дори икейският, който наистина е огромен, един препарат(от възможно най-ниските опаковки) не може да събере. И какво се оказа - ще се разхождам до техническото помещение за препарати, пък шкафа явно ще стои полупразен, но пък е красив. Wink
Скрит текст:

По наблюдения шкафовете за баня не само на Икеа, а и изобщо, не стават за това да побират битова химия. Тя най-често е наистина в по-високи флакони и бутилки. Мисля, че шкафчетата за баня са подходящи само за дребни шампоанчета, сапуни, кремове. Аз лично вътре бих държала малко или сгъваемо легенче и кофа. Наскоро от форума тук научих, че съществуват такива и си поръчах. Кофата и легена са ми особено загрозяващи хави, които с радост ще прибера в шкафчето в банята.

Аз заформих шкаф с битова химия в коридора.
Скрит текст:
Намлях го с препарати, свещи, кибрити, резервни ролки т.хартия. Пералното ми е твърде малко, защото отделих и душ зона в него. Затова и праха и омекотителя държа в шкафчето. Разположено е в неголямо коридорче точно между банята и пералното та не се налагат дълги разходки докато стигна до омекотителя примерно. За целта взех едно Billy 80 см от Икеа-та и едно 40 см. Височината на рафтовете вътре се регулира с лекота и така си напаснах нужната височина. Сложих го наместо шкафчета за обувки и закачалки. Шкафчетата за обувки ги позиционирахме на стълбищната площадка (става дума за къщичка). А връхни дрехи с "А" закачване по стенни кукички в коридор не е моето. Та стана всичко в полза на битовата химия. Simple Smile Billy-то го изхаках с черни стъклени вратички, за да му придам малко по-джиджан вид. Общо взето никой не предполага баналния битовизъм зад вратите му.

# 122
Галски, на 90см ширина при душа, а плочка 60/60, как би го разпределила?
Тъй като не е поставен такъв казус в момента - ще отговоря простичко: ще търся други плочки или пък подреждане на плочките на пода под 45 градуса, за да не съвпада нищо. Но това си е моето "Монковско" отношение към детайла. В крайна сметка твоята баня е с такива плочки и на теб ти харесва.
Съвета ми бе насочен към zdravko.nestorov, защото той има и друга възможност.
Това е.
Ясно.Реших, че аз нещо не мога да смятам.За едни парче, което наистина не се набива на очи и не разваля общата хармония, никога не бих си причинила изброените от теб главоболия.Казвам го конструктивно, не като критика.

Шкафовете за баня с чекмеджета са такива всички.Ако е обикновен  с вратички ще събира повече високи шишета.

# 123
Тъкмо си мислех, че просто не попадаме на такива шкафчета... но наистина сте прави - 90% от шкафчетата нямат достатъчно място за по-високи препарати. А останалите 10% - доста ни се разминават като идея от това, което си представяме. Идеите ви наистина са доста добри, та... изглежда ще трябва и това да го помислим като започнем с килерите.

# 124
  • София
Дали плочките ще са право подредени или под ъгъл в едно помещение - зависи от човека, от размера и от кривината на въпросното помещение. Дали фугите от пода ще продължат и по стените - зависи от размера на плочките. Не винаги е възможно напасване.
zdravko.nestorov - при наличие на душ - вие ще имате наклон към сифона така или иначе. Препоръчвам ви да сложите готова лайсна за наклони (някой беше пуснал снимка на такава след вашето запитване). Така ще "отделите" въпросната зона и ако успеете да изконтролирате Майсторите да ви направят плочите разделени на две по 50см - супер. Ако ли не - 60см и 40см си и ок. На пода.
Е, у нас, независимо, че бяхме уговорили въпросния момент с майстора - все пак го пропусна и сега си гледам плочката на пода несиметрично, но това е. Вдига човек ръце в някакъв момент и така.
ДХ3 - не ти разбирам напълно изказването - но при показаната твоя баня "парчето" по стената, което се е получило при душа - е нещото, което дразни конструктивно, не е критика. Изкоментирах го единствено по повод запитването на младежа, защото бе на път да направи същото. Толкова.
И за да покажа как идва плочка 60см + 40см (а трябваше да са равни) и има само две вертикални фуги - едната на стената на душа, а другата на стената на мивката в центъра на нея /стенните плочки са 99,7см широки/

Вярно, банята е почти квадратна и плочките на пода (60/60см) са центрирани в нея, но това все пак е търсено умишлено. И въпреки това, Майстора пак пропусна душа как да направи 😂😂😂. Майстори.

# 125
В момента дори в Лидъл има шкаф за баня (не за мивка) и душ-система (без батерия).

Пиша това, ако някой в момента търси по-евтин вариант. За душовете не знам, но от батериите за кухня и баня (за мивка) на Лидъл е имало добри отзиви. Аз си купих само слушалка и маркуч за слушалка от там и съм достатъчно доволна засега. Предишни варианти, купувани от железария, се скапваха доста бързо.

# 126
Галски, нямам парче по стената, само на пода.Интересно ми стана дали аз не пропускам нещо и как може да се реши даден казус(хипотетичен, разбира се), ако искаме симетрия между еднакви плочки на под и стени с определен размер.Изказването ми беше във връзка с това, че за една асиметрия, която окото дори не забелязва в началото( гледайки цялата баня) не бих си причинила главоболия да търся точен размер плочки или да ги редя така, както не би ми харесало.Нищо повече.По-скоро като най-малкото зло.😅
Банята, която си показала е чудесна.Нищо не ме дразни в нея.Парчето на пода ли не одобряваш, при сифона?

# 127
Галски, банята намирам за прекрасна. Точно по мой вкус. Поздравления за всичко, материали, санитария, изпълнение.
Да не цитирам снимката, ако ще се трие, много моля за инфо от къде е купен/поръчан душ паравана хармоника ?

# 128
Така е, Ейнджи, но си представях как ще си ги подредя в контейнера, ще стоят прави и лесно достъпни.
Точно поради тази причина шкафът с двата смесителя, който постнах, направих по модел на Икеа Godmorgen, но ми го изработих с по-високо чекмедже и Доместос се събира перфектно. Освен това е и ПВЦ. Горният също си го поръчах с лека модификация.

Последна редакция: нд, 21 сеп 2025, 09:02 от drago_2008

# 129
  • София
Благодаря.
Параванът е от Панда глас (София). Имат шоурум на Симеоновско шосе. Биват 😆
Допълвам се нещо:
Ако имате шкаф (висок или с огледало) - предвидете си допълнително и там вътре контакт IP44. Полезно е например да се включи ел. четката за зареждане, скрито.
Галски, банята намирам за прекрасна. Точно по мой вкус. Поздравления за всичко, материали, санитария, изпълнение.
Да не цитирам снимката, ако ще се трие, много моля за инфо от къде е купен/поръчан душ паравана хармоника ?

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 15:37 от Галски

# 130
  • София
Има един друг вариант, по-досаден, да ги пресипваш в по-лаки пръдкалки/шишета, тези, които не ти се събират. Сега ако е някоя пяна може и да не стане, но за повечето важи. Зависи и колко и какви препарати ползваш.
Да, нещо такова ще е. Не ползвам много препарати и май всички са в течна форма - основно там си представям да държа препарат за почистване на плочките, резервен пълнител течен сапун, друг за почистване на тоалетната. Допълнително няколко ролки тоалетна хартия, резервни шампоани, балсами и т.н. Ползвам малко битова химия, а пък на къщата задължително био, заради пречиствателната.

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 18:52 от sofyia

# 131
  • София
Е, повечето от тези неща са ниски, ще имаш да преливаш едно - две, но не е болка.

# 132
Сега ходих да меря дълбочината на долното чекмедже на шкафа под мивката (по поръчка е и бях предвидила какво къде ще съхранявам) - 32 см, достатъчно да се събере точно висока бутилка Доместос (тя е 30 см и е най-висока от всичките ми препарати), т.е. ако се предвиди чекмеджето за такова съхранение и се работи по поръчка, не би трябвало да е проблем. Шкафът е окачен и с достатъчно пространство под него за лесно почистване. В това чекмедже държа всички препарати, почистващи кърпи и четки, резервна тоалетна хартия и подобни. В по-висок шкаф държа сгъваеми леген, кофа и столче, както и моп (окачен на държач от вътрешната страна на вратата).
Идеята ми е, ако шкафовете в проектираните бани ще са по поръчка, сега на този етап да се обмисли къде какво ще се съхранява, за да се съобразят модел и размери.

# 133
Галски - благодаря ти за този коментар, страшно ми беше полезен Simple Smile

Тъй като държим плочките да са наредени хоризонтално по пода и освен това фугите на пода и стените да съвпадат, в крайна сметка си купихме плочки 60х60 и 120х60, като благодарение на всички ваши съвети от предишните постове, си ги наредихме на лист хартия така, че да спазваме следните неща:
  • Височините на баните ще бъдат намалени на 2,40 м.
  • Големина на плочките ще бъде 60х60 на пода, 120х60 на стените.
  • Съвпадащи фуги на под и стени.
  • Плочки на пода подредени в права линия.
  • Хоризонтални плочки по стените (120х60).
  • Плочките по стените ще са наредени до горе (4 плочки от по 120х60, наредени хоризонтално).
  • Душ пространство от 1,00 м в едната баня и 0,90 м в другата.
  • Симетрични (еднаква ширина) плочки в душ пространството на пода (плочки по 50 см в едната баня и от по 45 см в другата). Но от всичко което чета, това ще зависи дали ще успеем да изконтролираме майстора (или пък като му кажем в началото и той ще го има в предвид).
  • Паравани по 80 см в ширина и 2,00 м във височина и за двете бани (Т-образен профил за захващане).
  • Параваните ще са от вътрешната страна на фугата, ограничаваща душ пространството (а не върху нея), с цел да се избегне задържане на вода.
  • За момента без душ прагове (ще разчитаме на по-широките паравани и се надяваме майсторът да направи добър наклон).
  • Лентов сифон (75 см.) в душ пространството.
  • Точков сифон (10.5х10.5 см.) под шкафа (огромно благодаря, че дадохте толкова насоки за него).
  • Шкаф от 80х50 см в едната баня и 60х45 см в дргугата (там сме ограничени заради това как се отваря вратата).
  • Осветление с лучники - задължително да е по-светло, защото не харесваме тъмни бани (още се чудим дали да са 3 или 4 или 6, но ще го решим в последствие).

Банята ти изглежда страхотно! Поздравления.
И благодаря за страхотните съвети!

man_darin_ka - точно от лидъл си взехме стойките за кърпи - търсихме черни такива и там бяха на страхотна промоция - 24 лева, тъй като бяха останали последни бройки седмица след промоцията. Аз съм доста доволен от много неща точно от Lidl, но душ батерии не съм купувал от тях и си нямам идея колко са качествени.

Кубратова - много ти благодаря за размерите. За жалост се оказа, че малко по-нестандартна форма на шкафа като размери (дори височина на рафтовете/шкафовете), оскъпява и то не малко. Та накрая решихме, че вместо това оскъпяване, ще мислим в последствие къде да си държим доместоса Grinning

Ето и ги и финалните ни схеми (поне засега финални Grinning):
  • Баня 1

• Баня 2

Благодаря на всички! Страхотни сте!
Плочките са вече взети, както и мивките. Подредбата я имаме на лист хартия, сега да видим изпълнението. След 1-2 месеца би трябвало и то да се случи (зависи от майстора кога ще успее) и ще изпратя след това снимки, за да дадете обратна връзка.

Последна редакция: нд, 21 сеп 2025, 10:57 от zdravko.nestorov

# 134
Не е важна обратната връзка от нас при вече готовата баня. Важното е на Вас да Ви радва окото. По-съществено е точно това, което сега направихте - предварителен ориентир за някои плюсове и минуси.

Общи условия

Активация на акаунт