Банята - тема 50

• 7 665
  • 265
  •   3
Отговори
# 45
Матовите плочки са много различни. Има такива, които са сатенени на допир и изключително приятни. Много лесно се почистват. По-естествено стоят, особено на серии имитиращи мазилка, бетон, камък.
И аз съм за вариант 1. По-скоро бих направила стената с мивката и душа с релефа, а не двете странични. Тя ще хваща окото. Ако релефът е умерен, няма да има проблем с прилепване на чашките на душ колоната.
И аз мисля, че дървесно липсва. Може да е само на пода на душа (да обособи зоната) и един дървесен плот на шкафа, рамката на огледалото.

При вариант 2 виждам обаче микс от черти и геометрича форма, което ми е в повече.

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 17:24 от drago_2008

# 46
  • В къщата на здравето, любовта и красотата!
Матовите плочки са много различни. Има такива, които са сатенени на допир и изключително приятни. Много лесно се почистват. По-естествено стоят, особено на серии имитиращи мазилка, бетон, камък.
И аз съм за вариант 1. По-скоро бих направила стената с мивката и душа с релефа, а не двете странични. Тя ще хваща окото. Ако релефът е умерен, няма да има проблем с прилепване на чашките на душ колоната.
И аз мисля, че дървесно липсва. Може да е само на пода на душа (да обособи зоната) и един дървесен плот на шкафа, рамката на огледалото.

При вариант 2 виждам обаче микс от черти и геометрича форма, което ми е в повече.
drago_2008, точно като сатенени са на допир. Стоят на живо като тапет. Благодаря за мнението.
В действителност шкафа ще е друг.
Иначе идеята е, че декора е на стената срещу вратата като акцент, затова релефните остават от двете страни.

# 47
Аз току що си направих баня с плочки Tubadzin-, модел Grirgia. Истината е , че дойдоха с едни неравномерни бели пръски , които от магазина твърдят , че просто модела им е такъв, но после носих  една плочка в шоурума за да сравня с мострата и там пръските са доста по -дискретни и приятни. Отделно има видима разлика между основния нюанс на подовите със стенните плочки - стенните са с бежов отенък, а подовите със сив. Не знам дали е въпрос на партида , но банята ми беше спешна иначе щях да ги върна. Отделно хич не носят на пилене -но там по-скоро май майсторите бяха некадърници.

# 48
Аз не бих слагала дърво на плочка, на мебел да.

# 49

drago_2008, точно като сатенени са на допир. Стоят на живо като тапет. Благодаря за мнението.
В действителност шкафа ще е друг.
Иначе идеята е, че декора е на стената срещу вратата като акцент, затова релефните остават от двете страни.
Това отстрани на мивката не съм видяла, че е декор. Видях релефните плочки. Бих оставила или цялата стена с мивката релефна, а другото гладко БЕЗ декора или всичко гладко и само този декор щом си го харесвате срещу вратата.
Много видове плочки с различни текстури/щампи не е добра идея: гладка, релефна и декор, т.е. всичко от серията да се използва на макс. Обикновено се избира един от декоративните елементи.

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 11:24 от drago_2008

# 50
Здравейте 🙂

В момента сме в процес на изграждане на баня с тоалетна и благодарение на старите теми тук събрах страшно полезна информация, за което сърдечно благодаря! Въпреки това ми останаха няколко въпроса, на които се опитвам да намеря ясен отговор.

Банята е 3.10 м. на 1.40 м. (височина 2.60 м.). Планът е по дължината на банята да подредим душ пространство (90 см., по цялата ширина), след това тоалетна с вградена структура, а накрая мивка с шкаф (80 см. широчина). Тръбите са на тази стена (с тоалетната и мивката), а отсреща е входната врата, която ще се отваря навътре. Зад нея ще има лира на късата страна на банята (ще се пада в близост до мивката). Предвиждаме два сифона – линеен за душа и точков под тоалетната.

Въпросите ми са:
* За стените сме избрали плочки 60х120, а за пода 60х60. Чух противоречиви мнения дали при редене на пода в права линия (а не ромбоидно) може да има проблеми с наклона към сифоните. Майсторите казват, че вероятно ще трябва да се повдигне повече единият край, което може да оформи ръб, но нас това не ни притеснява. Някой има ли опит с подобна ситуация?
* Реалистично ли е с тези плочки да се направи добър наклон, така че да няма риск от задържане на вода (разбира се, ако попаднем на добър майстор)?
* Заради големите плочки се чудим дали да свалим височината от 2.60 м. на 2.40 м., за да паснат по-добре плочките (2 плочки по дължина или 4 по ширина). Така или иначе ще има окачен таван. Въпросът е дали няма да изгубим усещането за простор.
* Душ зоната е 90х140 см. Мислим за стъклен параван 80 см. ширина (височина 200 см.). Оставащите 55–60 см. достатъчни ли са за удобно влизане, или дори са твърде много? Каква ширина бихте препоръчали?
* Не харесваме готовите прагове и няма да слагаме такива. Затова се спряхме на параван с профил към стената и пода за по-добра изолация – този модел: https://hikovi.bg/paravan-walk-in-8-80h200sm-krstieklo-8mm-ceren. Какво е мнението ви за нещо такова, с цел да избегнем поставянето на прагове?

Благодаря предварително за всеки съвет! Вече идва време майсторът да започва (е има време де, ама нали така се казва), а ние още уточняваме детайлите 🙂.

Пожелавам ви страхотен и усмихнат ден!

# 51
За реденето на плочките на пода, ще обясня какво ми каза един супер опитен майстор, така, че и аз, въпреки че съм жена Laughing, го разбрах. Става дума за сифона под тоалетната, не за линейния в душ-зоната.

При точков сифон има 4 наклона, това са диагоналите на един правоъгълник или квадрат, а пресечната им точка е сифонът. Колкото са по-големи плочките, толкова по-голям трябва да е подът, за да може всяка отделна плочка да се "задигне". "Задигането" на пода се прави по някакви поне приблизителни стандарти, с колко градуса (см. на всеки линеен метър). Започва се лепенето от сифона, там се събират на ъгъл 4 плочки на четирите страни. Реденето и "задигането" продължава в тези 4 посоки след първите 4 плочки при сифона.
В случая сифонът е много близо до едната стена (тази с тоалетната) и доста по-далече от останалите стени. Ако от серията плочки или подобни серии, които сте си избрали за пода, има 30х30 или 45х45, е по-лесно да се направи наклон към такъв сифон с тях.

Аз правих баня с право редене на подовите плочки (просто мразя диагоналното, чисто естетически). Много смятане му ударих, правих "сметки" на лист от тетрадка с квадратчета. За да не остане част от плочка с размери 10-15 см. макс. до само 1 стена,  което също ме дразни. Имах късмета да купя с много ровичкане в нета плочки 30х30 см., които ме удовлетворяваха като дизайн, качество и цена. Майсторът каза, че няма да стане така, както го искам (ако някой майстор не извади такъв аргумент, направо не е майстор Stuck Out Tongue). При мен се получи цели плочки и по 3 страни (стени) рязани плочки по 10 см., нещо като кант. Но понеже е от всички страни, не стои грозно, поне за мен.

За стените и тавана - като се направи подът и се пуснат плочките на стените спрямо пода, тези около 20 см., ще покрият 0-вия ред, като ще са рязани спрямо нивото на пода. Зависи от дизайна на плочките дали ще се забелязва много този нулев ред.

# 52
  • София
Здравейте, zdravko nestotrov! Първо, поздравления за чудесно формулираният пост!

*дали при редене на пода в права линия (а не ромбоидно) може да има проблеми с наклона към сифоните - ние направихме с право редене, но плочките са 45х45 и сме с точков сифон. Вие какъв сте предвидили? При толкова големи плочки според мен ще се наложи допълнително разрязване, за да се получи добър наклон, независимо дали реденето е право или диагонално.

* Заради големите плочки се чудим дали да свалим височината от 2.60 м. на 2.40 м., за да паснат по-добре плочките - ако в момента височината е 2.60 и ще се правят наклони на пода, ще се изгубят 2-3 см. Окаченият таван ще изяде още 8-10 см, така че е по-добре да свалите на 2.40 и да използвате цели плочки, визуално ще изглежда много по-добре.

* Душ зоната е 90х140 см. Имате място, разширете поне на 100 см. Шкафът и тоалетната могат да се преместят с 10-15-20 см съвсем спокойно. Стъклото според мен трябва да е с ширина максимум 70 см, или да е сгъваемо. Иначе оставащите 55-60 см са много малко за минаване, пък и светлият отвор при готова баня вече ще е по-малък.

Ако имате проект, може да го постнете. Ако още нямате, задайте да ви разиграят варианти на пода.

# 53
Мандаринка го е обяснила перфектно.
Наистина,  точков сифон със широкоформатни плочи ще бъде ад, без значение кой е майстора.
В душовата зона, обаче е по-  лесно, особено , ако линейният сифон е на тясната страна - има само една посока на наклон. И пак, трябва да се вземе сифон с точната ширина на душовата зона, за да не остават страници за накланяне.

За височината- не претендирам за специалист, но не разбирам защо трябва да се облицована банята от ръб до ръб. Дори соц баните, имаха кант без плочки горе.

# 54
С плочки 60х60 в душ-зона с ширина 90 см. ще има по плочка и половина на ширина. На мен това не би ми харесало визуално, но това вече е въпрос кой каква мания има. Laughing Може да се слагат по 2 плочки, отрязани по 45 см., но тогава ще има един тегел по дължина на кабината. И ще остане много фира, т.е. трябва да се предвидят повече плочки, когато купуваш.

# 55
У нас в душа е точно така- една плочка 60х60 и парче на 100см  ширина.Не е грозно въобще, но подът е еднакъв в цялата баня и окото не го вижда.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 10:53 от ДХ3

# 56
  • София
При ширина банята 140 см, две плочки по 60 плюс 20 см няма да стоят добре. Ще се наложи да се нарежат

Ето едно предложение от мен:

Другият вариант е подови на 45 см, ако има в харесваната серия.

# 57
Предложението за 45 см  подови е най-приемливо визуално.
А, слагат ли се в Бг тези душови корита?

# 58
А защо са нужни два сифона, щом няма да има праг?
Достатъчен е линейният, и наклонът да е към него, а душ пространството може да е с понижено ниво, т.е. по-ниско от целия под. Тогава се слага повдигнат параван на крачета.
Drago има такъв и може да обясни по-добре, аз много исках, ама като видях как ме гледа майсторът, и се отказАх😆
Иначе, на мен точно такова разположение ми харесва най-много, още по-яко щеше да е, ако вратата е в средата и на другата къса стена е мивка с плот от край до край.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 11:13 от Чи лу

# 59
Вие сте страхотни 🙂 Благодаря за всички идеи и съвети! Ето и моите коментари по въпросите, както и как ние си представяме нещата и защо сме тръгнали в тази посока.

За визуализация направихме примерен модел (без плочките), който не отговаря напълно на реалните размери, но дава добра представа как искаме да изглежда всичко. Идеята е със сиви плочки (по-тъмни, отколкото се вижда на модела), бяла тоалетна и мивка, черен душ и смесител, плюс аксесоари, а шкафчетата – PVC в дървена гама. Така цветово ни се струва, че всичко се връзва добре и сме решили да продължим в тази насока.

Започвам от нещата, които за момента можем по-добре да си ги представим и изчистим, и после отиваме към тези, които вече ще изискват яко мислене:
* Височината да бъде смъкната на 2.40 м – след всички обяснения изглежда напълно реалистично. Реално само от плочките на пода (да речем максимум 4–5 см.) и окачения таван (около 8–10 см.) отиваме вече към 12–15 см. смаляване, така че спокойно можем да отидем на 2.40 м и поне плочките по стените да нямат рязане на височина (на ширина вече е друго 😅).
* Не харесваме да има кант от стена над плочките и заради това искаме да са догоре – това е по-скоро личен вкус, иначе има наистина страхотни бани, при които плочките не са до горе.
* Как мислите е по-добре да бъдат наредени – за момента си мислим да са прави, т.е. две плочки по 1.20 м във височина. Дали може да споделите вашия опит с това?
* Много се чудехме колко да е душ пространството и за момента се спряхме на 90 см., но още се чудим дали да не го направим и метър. Притеснява ни, че малко намалява мястото за останалите неща, но от друга страна 1.00 м дава по-добра свобода. Тук бих бил доволен на всякакви коментари от личен опит дали тези 10 см. са толкова решаващи за душ пространството.
* От описаното разбирам, че параван от 80 см. и нагоре ще остави не повече от 52–55 см. за преминаване, което е на ръба. Та вариантите са 70 см., 75 см. или пък 80 см. Бихте ли споделили как сте го направили при вас? Със сигурност клоним към 80 см., ама май не е правилният избор.
* Относно прагът за душ пространството – просто не го харесваме и затова не го искаме. Затова и ще играем с душ преградата. А относно двата сифона – на тази дължина на банята, от всички коментари в нета и от майстори, с които си говорихме, вторият сифон гарантира много по-добро оттичане на водата. Със сигурност има доста варианти, както описахте, относно душ пространството и оставянето само на линейния сифон, но това и оскъпява малко повече (но отново от коментари от тук и от там, наистина няма проблеми с оттичането). Така че тук задължително се спираме на това решение.

Идва моментът с реденето на плочките по пода… Огромно благодаря за коментарите по тази тема! За жалост това е едно от нещата, които наистина не можем да си представим как да се случи. Опитвахме различни варианти у дома, чертаем, драскаме, но не ни се получава. Проблемът е, че искаме фугите на пода да съвпадат с тези по стените, да има добър наклон и т.н., което прави задачата почти невъзможна. Тези дни ще се консултираме отново и с майстора и да видим до какви идеи можем да стигнем.
* Едно от нещата, за които със сигурност ни трябва съвет, е как точно се редят плочките в душ пространството – да речем за 90 см. или 1.00 м. Плочките почти сигурно ще излизат извън него – как се решава този въпрос? Би било много полезно някой да покаже как е постигнал това при него.
* Относно размера на плочките – 60х60 см. е единственият вариант за тези плочки. Ако трябва да са по-малки, бихме избрали 40х40 или 30х30, за да имаме шанс фугите на стените и пода да съвпадат (ако изобщо е възможно). Проблемът е, че при по-малки плочки ще трябва да изберем друг модел и после да напаснем цветовете.

Ще сме много благодарни за всякакви съвети по тези точки.
Благодаря ви!

P.S. Мислихме да сложим душ корито, както е показано по-горе, тъй като много улеснява реденето на плочките заради наклоните за 2-та сифона, но се оказа, че са доста скъпи (корито с нужните на нас размери върви около 900-1400 лв.).

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 12:14 от zdravko.nestorov

Общи условия

Активация на акаунт