банкова карта /сметка на дете с увреждане/

• 950
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте, в коя банка сте откривали смета за дете и какво става когато детето е на 14 години , но с ментално увреждане? Трябва ми за получаване на стипендия от училище за дете с ТЕЛК.
Чета, че в ПИБ има такива карти ,но пише ,че се поличават лично от детето.
Моля, споделете, ако имате опит.

# 1
Здравейте, аз изкарах карта на дъщеря ми за училищна стипендия точно от ПИБ, други банки също имат подобни. Като документи ни искаха личните карти, оригинал на удостоверение за раждане. Аз също съм клиент на банката, дадоха на място да попълваме няколко документа. Не са ни искали нищо от училище, само устно казахме, че сметката ще е за стипендия. Попълнихме и по желание документ за мобилното приложение - безплатно е, дори може картата да се инсталира за безконтактно плащане от телефон. Дадоха ни бележка с номера на сметката, която се прилага към документите за стипендсия, а след десетина дни взех пластиката.
Може  по телефона да се консултирате дали може само вие да отидете, ако имате пълномощно например.

# 2
В ДСК се изкарва само от родител за дете над 10, но под 14 години. На картата е името на детето. На 14 години се получава от детето, но тогава има изискване детето да има издадена лична карта и с нея се отваря сметката.
Не е нужно родителят да има сметка, която да ползва в ДСК, за да се издаде карта на дете. Вариант за деца под 14 години е да получава стипендията в касата на ръка. Първите стипендии се изплащат чак ноември, може и декември - според организацията и експедитивността в училището. Дете с увреждане получава стипендията целогодишно, но се носи и копие от ТЕЛКа.

# 3
Благодаря, детето е над 14 години има лична карта.

# 4
  • София/Севлиево
В пощенска банка,но чак като навърши 16 и почна да получава пенсия от НОИ,стипендията му я превеждат на моята банкова сметка.

# 5
Това е идея, ако се съгласят направо на моята най-доре.

# 6
  • София
Детето ще може ли да дойде с вас, да потвърди желанието си за откриване на смвтка и да се подпише на документите? По принцип това е процедурата за тийнове 14-17 г. . Предполагам, че на база ТЕЛК, доказващ състоянието на детето, от училището могат да превеждат сумата от стипендията по сметката на родител. Юристите на банката не би следвало да се съгласят да се открие сметка с карта на непълнолетен, който не  разбира и не може да валидира волята си пред служител на банката.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 10:08 от annie13

# 7
Може да дойде, но нищо повече.  Ще говоря с училището.

Общи условия

Активация на акаунт