Отговори
# 30
9ч.? Ние се борим за започване в 8ч., сега почват 7:30ч. Ужасно е за всички, родители и ученици. Говоря след четвърти клас. А пътуващите деца от селата тръгват  6и30ч. Зимно време, това е някакъв ужас. Разбирам ги защо не искат да ходят. Колкото и рано да си легнеш 6:30ч. зимата си е тъмно и студено.
Твърдо "за"за започване от 8ч. или 8:30ч.
И в София има деца, които излизат от вкъщи в 06.15 ч. сутринта, за да успеят да стигнат за 07.30 ч. за училище с градския транспорт. Представете си в колко часа стават. Но ако започнат в 9 ч., ще приключват училище в 14.30 ч. Докато се върнат вкъщи, ще мине 15.30ч. и чак тогава ще могат да обядват. А кога ще пишат домашни ? Ами на спорт кога да ходят?
Във Финландия явно тези 5 -6 учебни часа дневно, без домашни, са високоефективни - обратното на българското образование в момента. Когато и в нашите учебни часове се научава толкова, колкото във финландските, тогава може да се мисли за по-късно започване на учебните часове.

# 31
  • София
Очевидно исканията не са за започване в 9.00-10..00, а поне от 8.00, вместо 7.30. За съжаление, проблемът е най-голям точно в училищата на две смени, в които няма и  вариант за решение.

# 32
Има достатъчно време и за домашни, и спорт. След като намират за видео игри непрекъснато, защо не и за това, няма да се провали с половин час или един по-късно започване.

# 33
Само че обикновено извънкласните дейности като спорт, изкуства, курсове и т.н. са в определен час и точно заради половин час повече училище изпускаш часа на другото.
Освен, ако официално се измести часа на започване на училище навсякъде, споменатите организации и те масово да изместят часовете си за малко по-късно. Ама нали пък и там работят хора, те в колко ще се прибират вечер, в 19-20 ч?

# 34
  • София
Всъщност в София, предполагам и в други големи градове, много извънкласни занимания - спорт, езици - започват след 18.00. Особено спортът масово е от 19.30, за да могат деца от различни училища в различни смени да участват. Втора смяна приключва в 19.10. В по-малките градове, повечето училища са едносменни и започват от 8.00.

# 35
Много да, но много други - не.
Но да, всеки си е организирал деня по различен начин и за едни по-късното ставане е ок, за друг ще е проблем. Аз лично нямам против да се измести малко часът, но споделям и другата гледна точка.

# 36
  • Mediterraneo
Но ако започнат в 9 ч., ще приключват училище в 14.30 ч. Докато се върнат вкъщи, ще мине 15.30ч. и чак тогава ще могат да обядват. А кога ще пишат домашни ? Ами на спорт кога да ходят?
Във Финландия явно тези 5 -6 учебни часа дневно, без домашни, са високоефективни - обратното на българското образование в момента. Когато и в нашите учебни часове се научава толкова, колкото във финландските, тогава може да се мисли за по-късно започване на учебните часове.

Малките в Испания( до 6 клас включително) са на училище от 9 до 17, като има включено време за обяд и следобедите са като бг занимални- пишат домашни и играят. Има деца, които ги приират по обяд- родители, работещи на смени или домакини, които могат да си го позволят. Моите са били и в двата случая, сега племенникът ми си стои до 17, защото няма кой да го прибира по обяд.
В гимназията обаче е съвсем различно. Започват в 8 и са на училище често до 15. Тук вече няма обяд, няма занимални, плътно часове. Докато се прибере, е станало 16 часа( ползва училищен автобус, но учи в съседното село, та губи по 40 минути поне в път на посока), "обядва", отваря някой учебник и отива на тренировки( три пъти седмично от 18 до 19.30). След тренировки се налага и да учи, все пак. Домашни имат много. 1-2 пъти седмично и на уроци ходи в някои периоди.
Не знам, ако започваха в 9 като малките...

# 37
До 6 клас учих по Сендовска система. Започвахме рано, но имахме топла закуска в стола, с чай/мляко. После 4 часа. 2 часа обедна почивка и обяд в стола. После още 2-3-4 часа, в които рисувахме, имахме физическо или пеене. Имахме и час "чета книга". В началото на годината всяка дете носеше по една книжка за "красната библиотека" и си ги четяхме.
После към 3-4 часът следобяд имахме следобедна закуска в стола и ни пускаха да си ходим.
Прибирането беше дълъг и сложен процес, защото ходехме на тумби и голямо изпращане падаше. Пък зимата - сещате се!
Домашни и контролни нямахме и за никъде и за нищо не бързахме.
Много ми е мило и хубаво да си спомням за тази част от училищният ми живот!
Ставахме много рано,но не помня да ни е тежало. Бързахме да се видим в училище.

# 38
Тарталета вече го е казала - късното почване не включва свършване на учебният ден по обед.
Няма по 2 смени в училищата, няма обаче, и нужда да се почва чак в 9, особено в прогимназиални и гимназиални класове.
В Португалия :
1-4 клас, от 9часа до обяд с часове, обяд в училище, после занималня- не задължителна.
 5ти -8ми клас- от 8:15 до 13:15 , обяд в училище, после много рядко, примерно 2 х седмично, по още един час , ако са записали допълнителни / музика, рисуване, религия.../
9ти -11 ти клас - 8:15 - 13: 15 ,после обяд, после може и до 17, до 18 ч да имат часове, зависи от паралелката.
Едната ми дъщеря е в природо-математическа, миналата година /11ти клас/ имаше 2 дни до 17:15 и 1 ден до 16:10, заради утежнена програма, поради лабораторните часове.
в 12ти клас е най- лека програмата- принципно до обед, но ако няма начин да се съвместят часовете на учителите, търспи промени. Другата ми дъщеря, сега са в 12ти, има 2 дни до 11ч , но за сметка на това 1 ден до 15ч и един ден до 16ч.
Всички ученици , от 1ви до 12ти клас, са задължително до 13:15 в сряда.

# 39
  • Mediterraneo
А, да, важно уточнение - тук се учи само на една смяна, нещо, непосилно за Бг. Ако се започва по- късно сутрин, какво се случва с втората смяна?!

# 40
  • София
Господинът министърът раздава обещания за разширяване на училища и повече училища в София....

# 41
Аха! На Муравей, в сряда.

За спането , забравих да се изкажа Satisfied
Децата трябва да имат режим. Точка.
Били ми били тийнове. Голям праз.
Който има здравословно ежедневие от учене, спорт, хранене под час, има и здравословен сън, смятано поне по9 часа - от колко до колко, зависи от програмата на деня.

# 42
Е и ние някога имахме режим - като по малки се гледа ,,За децата" 8 без 10 и се ляга. Новини, филми или друго, няма.
Като по-големи до 22-23 ч. То и телевизия нямаше интересна до късно, евент. Събота и Неделя и по големите празници.
И пак не можех да ставам и ми беше тегаво, и предпочитах винаги втора смяна. И при това училищата до 10 клас ми бяха много наблизко ( едното на 1-2 мин пеша, другото на 5-8.) На други си им беше добре сутрин да стават рано и съответно първата смяна.

# 43
Когато бях ученичка, телефони с нет нямахме всички, както и компютри. Въпреки това, доста хора не се справяхме сутрин. Аз имам късмета да имам такъв тип памет и мислене, че мога да експериментирам и някак изкарам оценка 5-6 без да съм присъствала, но колко съученици имаха проблеми. За училище в 7:30 (до 15ч често плътно часове от 7:30 8-12 клас) към 5:50 трябваше да съм станала. Познайте дали не завършвах всяка година с много отсъствия. Ние нямахме дори кабелна, нямах  тв стаята, нямах и личен пс или телефон да стои при мен, въпреки това ми е проблем дори и днес. Не е имало екранните фактори при мен и повечето съученици.
Ставане насила преди 7:30-8 сутринта за мен не е човешко. Университет изкарах, живяла съм в три държави, достатъчно трудов стаж имам и пак съм си така. Родителите ми и те преди 8:30 никога. Ранното ставане изобщо не е гаранция за нищо.

Втора смяна свършвахме в 19:10, беше най- неприятното. Сутрин си труп, ама трябва пак да станеш да учиш. За радост в гимназията ми 8-12 клас нямахме смени. Не съм запозната с необходимостта от смени, но ги намирам за лоша идея чисто спрямо биологичния часовник на децата. Изкарала съм 6 години на рбаота със смени с начало от 7 сутринта до 23ч и съм чела доста за рисковете и последиците, опитвайки съзнателно да ги минимизирам. Неуспешно. Доста зависи и от училището колко постижимо ще е втора смяна да се съчетае със спорт, домашни и сън. В моето 7 клас беше много тежко и спях по- малко дори сравнение с първа смяна, за да се наваксат всички домашни, упражнения, проекти.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 15:32 от eirelle

# 44
Проблем беше и преди 10г. това с проклетите смени когато аз бях в гимназия. Спомням си в Бургас как бягах за да стигна навреме на тренировка в 19:30, свършвахме в 21:30, докато се прибера, вечерям, изкъпя се и то ставаше 00:30-01:00..

[/i]
Всъщност в София, предполагам и в други големи градове, много извънкласни занимания - спорт, езици - започват след 18.00. Особено спортът масово е от 19.30, за да могат деца от различни училища в различни смени да участват. Втора смяна приключва в 19.10. В по-малките градове, повечето училища са едносменни и започват от 8.00.

Общи условия

Активация на акаунт