Отговори
Във Финландия, която има една от най-добрите образователни системи в света, сутрин училището започва между 9:00 и 9:45. Учениците прекарват в класните стаи не повече от пет часа дневно, при това без да им дават почти никакви домашни.

Тази година и в България се заговори официално за това, че децата започват първия учебен час прекалено рано сутрин, системно не си доспиват и това влияе зле на резултатите им. Рисковете от недоспиването обаче не се ограничават само до по-ниски оценки. То засяга особено много тийнейджърите, като влияе на концентрацията и на настроението им, дори и на навиците им за хранене.

Тийнейджърите трудно стават рано сутрин - не защото ги "мързи"

Ако имате вкъщи ученик на възраст между 13 и 19 години, знаете каква мъка е казарменото събуждане всяка сутрин по тъмно. Децата са мудни, в лошо настроение, редовно закъсняват, а много от тях след това се унасят и буквално проспиват на чиновете първия час.

В тази възраст циркадният ритъм се променя и на младия човек чисто биологически му е трудно да заспива навреме. Съответно ранното ставане е мъчително, а след това цял ден тийнейджърът няма енергия. Нуждата от сън при тийновете е около 9-10 часа на нощ. За да са в класната стая в 7:30 обаче, те са принудени да стават още по тъмна доба. Независимо от това, на следващата вечер много от тях просто не могат да заспят преди полунощ.

Мързеливи ли са младите българи? Един разговор със Специалистите на BG-Mamma

Технологиите също крадат от съня на децата

Тийнейджърите днес масово "живеят" в телефоните си. Там търсят и развлечение, и общуване с другите - особено късно вечер, когато най-после са отметнали всички задължения. По инерция те могат да прекарат часове наред, втренчени в екрана, без да си дават сметка колко е часът. Това също е голям фактор за проблема с недоспиването в тази възраст.

Да им конфискуваме телефоните или да налагаме крайно строг вечерен режим не е най-добрият подход.

Но е полезно да поговорим за телефоните и за това, че колкото повече изсмукват от времето ни късно вечер, толкова повече се събуждаме като пребити от сутрешната аларма.

Постарайте се като цяло да създавате отпускаща обстановка вкъщи след 9 вечерта. Изключете (или поне намалете) телевизора. Намалете осветлението. Не оставяйте по-сериозни задачи или разговори за късните часове. По-добре заредете миялната/ приберете прането и т.н. веднага след вечеря, а когато вечерта напредне, настанете се удобно на дивана и почетете книга. Личният пример е по-силен от така омразното за тийнейджърите родителско "дуднене". Покажете им с действия, че вечер преди лягане може да се създаде приятна, спокойна обстановка, в която сънят да може да дойде по-рано и по-неусетно.

На какво влияе недоспиването при тийнейджърите?

По-лесно би било да изредим на какво не влияе! Изключително много системи и процеси в организма на младия човек са засегнати, когато липсва достатъчно сън.

Недоспалите тийнейджъри са по-разсеяни, в по-лошо настроение, с намалени когнитивни способности.

Недоспиването влияе на ендокринната им система. Един от ефектите е, че намалява отделянето на хормоните, които управляват усещането за ситост. Колкото по-малко спи един млад човек в тази възраст, толкова по-податлив е на желанието да хапне нездравословна храна. Научно доказано и описано е, че системното лишение от сън увеличава риска от наднормено тегло, а в тази връзка и от диабет тип 2.

Учат по-трудно, нямат енергия за спорт и други полезни хобита, по-нестабилни емоционално, по-склонни към конфликти и мрачни настроения... Списъкът с нежелани ефекти от недоспиването в тази и без това предизвикателна възраст е дълъг! Затова ще се радваме да създадем тук дискусия по темата и да съберем на едно място родителски мнения и препоръки.

Подкрепяте ли предложението учебните часове в България да започват по-късно?

Как се справяте със системното недоспиване при тийнейджърите? Имате ли някакакви правила/ ритуали за сън, които доказано действат?

Източници:
https://www.teachstarter.com/gb/blog/school-schedule-hours-around-the-world/
https://www.dw.com/bg/ot-915-na-ucilise-zaso-e-podobre/a-70156815
https://www.sleepfoundation.org/teens-and-sleep

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 13:40 от Пeтя

# 1
В България учениците от 1 и 2 клас имат минимум 5 часа на ден, 24 часа за седмицата. Часовете им са по 35 минути, прекарват в училище около 4 астрономически часа, ако не са на занималня. Занималнята е по избор на родителите, не е задължителна.
Учениците от 3 и 4 клас имат по 6 часа дневно и 29 часа за седмицата, ако нямат ФУЧ. Той не е задължителен. Часовете им са по 40 минути. Прекарват в училище 5 астрономически часа, ако не са на занималня. Занималнята е по избор.
Учениците от 5 до 12 клас имат по 34 часа седмично, ако нямат ФУЧ. Не би следвало да имат повече от седем учебни часа за ден, което е много за учениците от 5-7 клас. 5-7 клас часовете са по 40 минути, учениците прекарват в училище 6 астрономически часа приблизително. Учениците от гимназиален курс, които не учат в СУ и не са на две смени имат часове по 45 минути. Техният учебен ден е 6 и половина астрономически часа. Те имат възможност да започнат в 8:00 и тогава седмият час свършва 14:30, а ако имат и осми час - 15:30.
Учебният ден в България, ако започва в 9:00 това означава, че и родителите на малките ученици трябва да започват работа в 10:00, за да могат да се придвижат до работните си места. А втора смяна вместо в 19:00-19:30 ще свършват в 20:30-21:00. Как ви се струва детето ви да учи до такъв час? А какво се случва с домашните и спорта? Дори за учениците на една смяна, това означава още едно голямо междучасие за обед и прибиране не в 14, а в 16 часа. А домашните и уроците за следващия ден кога?
В гимназията се случва при деленето на групи по някои предмети някоя група да започва в 10:00 и да приключва в 15:30. След 13:00 часа учебният процес е силно неефективен.

# 2
Явно си е според ученика. За мен първата смяна беше убийствена, в първите часове дремех, същото беше и в института и след това в университета.
За брат ми си беше супер тогава, той и сега става рано, обича да закусва и да действа, а аз съм на едно кафе до обяд (11-12 ), и най-непродуктивните ми часове се оказаха между 9 и 11 преди обяд.
А да допълня че забравих, и в предучилищната и в детската градина пак си бях така.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 14:34 от kirasirrav

# 3
В училището на сина ми буквално на всяка родителска среща учителите ни обръщат внимание, че децата спят на чиновете.

Това го посочват като сериозен проблем. Идват в 8 сутринта, половината са неадекватни, част от тях спят първия час, някои проспиват и втория. Тоест, по тези предмети, които са първи и втори час по програма все едно не са били на училище. Да не говорим какво изтезание е буденето сутрин в тъмницата... На нас училището ни е сравнително близо и ставането е около 7 - 7 и нещо, но за децата по-отдалече не ми се мисли. Ако аз самата трябваше да ставам в 6 сутринта, за около месец бих се затрила.

# 4
А колко от спящите сутрин в 8:00 по чиновете са си легнали след 2-3 през нощта?
Те и по обед спят по чиновете, защото си лягат много късно.

# 5
Според мен ранното ставане е много по-полезно за концентрацията и за изграждане на дисциплина, отколкото късното. Напоследък се появиха много изследвания, които твърдят, че тийнейджърите трябва да стават по-късно, но аз се съмнявам в тяхната научност. Смятам, че проблемът не е в ранното ставане, а в късното лягане.
Ако децата и тийнейджърите си изградят навик да си лягат около 9–10 вечерта, те ще получават достатъчно сън и няма да им е трудно да станат рано. Така денят започва по-спокойно и продуктивно – има време за закуска, подготовка и дори малко четене или спорт, което подобрява концентрацията.
Вярвам, че изграждането на този здравословен режим – рано лягане и ранно ставане – е инвестиция не само в ученето, но и в бъдещия им живот, когато ще се изисква дисциплина и устойчивост.

# 6
Спят по чиповете, защото си лягат супер късно, нямат изградени навици. Ранно и късно за различни хора е различно. Но като цяло не е нормално никой да се налага ежедневно да става в 6 часа като казарма, да се почва 9 училище е нормално, за подобно нещо реално децата пак ще трябва да стават рано около 7:30, за да успеят да закусят, да се оправят и да стигнат до там.
Аз започвах първи час в 7:30...ами не беше нормално , наистина беше тъмно и ставах в 6 часа, а лягах в 10...трудно си беше и гадно. Но категорично втора смяна свършваща в 20 часа не! Кога ще вечерят в 10 ли, така не могат и навици да изградят, защото постоянно сменят часовете и смяната. За малки ученици до 8 клас трябва да има само първа смяна от 8:30-9 часа.

Аз самата предпочитам да започвам работа в 10, но това изобщо не означава, че ставам късно... а в 7:30, за да тренирам и да успея да се върна и направя закуска. И всичко това е възможно само, ако съм хоум офис, но за да стигна до офиса пак няма да тренирам сутрин, а просто ще пътувам, което е загуба на време и ужасно прекарване общо взето.

# 7
Подкрепям предложението, разбира се. Не е нужно да започват от 9, 8.30 е напълно ок, както и общо намаляване на часовете. 45 минути час и 6.30 часа на ден за излизащите функционално неграмотни български ученици е прекалено. Нужна е цялостна реформа, а не тъй важната забрана за телефони дъвкана от месеци. Та, Финландия ... недостижим пример във всяко отношение на образователната система.

# 8
Според мен ранното ставане е много по-полезно за концентрацията и за изграждане на дисциплина, отколкото късното. Напоследък се появиха много изследвания, които твърдят, че тийнейджърите трябва да стават по-късно, но аз се съмнявам в тяхната научност. Смятам, че проблемът не е в ранното ставане, а в късното лягане.
Ако децата и тийнейджърите си изградят навик да си лягат около 9–10 вечерта, те ще получават достатъчно сън и няма да им е трудно да станат рано. Така денят започва по-спокойно и продуктивно – има време за закуска, подготовка и дори малко четене или спорт, което подобрява концентрацията.
Вярвам, че изграждането на този здравословен режим – рано лягане и ранно ставане – е инвестиция не само в ученето, но и в бъдещия им живот, когато ще се изисква дисциплина и устойчивост.

Тийнейджър да заспи в 9 вечерта... Ако се намери тук родител, който да потвърди, че това е възможно и реално им се е случвало, ще бъда доста изненадана!

Вие не вярвате в научността на въпросните изследвания. Мога ли да попитам защо? И от какви източници черпите информация?

Ясно е, че много тийнейджъри висят на телефоните до късно след полунощ и ако имат дисциплината да не го правят, нещата ще са по-добре. Но да си лягат в 9 и да стават в 5 ми е смехотворно. Това са млади хора, не кокошки.

# 9
Късното започване ще създаде пречка за родителите. Кой ще води децата до 4. клас на училище в 9? Разкъсва се свободното време и освен това се затвърждава лошия навик да се стои до късно през нощта.

Защо тийновете да не могат да заспиват преди полунощ? Преди десетина години си заспивахме и не помня да е имало изобщо такива дискусии. Все пак училището и работният ден започват в определен час, а не когато сме се понаспали, защото предишната нощ сме стояли до 1.

Споменатите нови научни изследвания какво точно ново доказват, освен че недоспиването вреди? А не ранното ставане.

# 10
9ч.? Ние се борим за започване в 8ч., сега почват 7:30ч. Ужасно е за всички, родители и ученици. Говоря след четвърти клас. А пътуващите деца от селата тръгват  6и30ч. Зимно време, това е някакъв ужас. Разбирам ги защо не искат да ходят. Колкото и рано да си легнеш 6:30ч. зимата си е тъмно и студено.
Твърдо "за"за започване от 8ч. или 8:30ч.

# 11
Има, но са рядкост. Виждала съм такова дете, дори на гости отиваше в другата стая в 21:00 и си лягаше.
Собственият ми син, който е на 11 години окапва след 21 часа. Не си ляга тогава само, защото играе на лаптопа с приятели. Ако ги нямаше приятелите, които стоят за късно и той щеше да си ляга преди 21:30-22:00. Не е от поспаливите сутрин, до към 8-8:30 сам се буди. Но той от бебе не търпеше да е навън след 18 часа и заспиваше към 19, будеше се в 6:30
Виждала съм и в общежитието деца, които си лягат в 21:00-21:30, но не сам много. Има и такива, които след часовете са лягат, спят до 19-20 и отиде нощта.

# 12
Ако си лягат към 22 няма да им се спи. Родителски контрол трябва.

# 13
Моето дете си ляга в 22ч. и пак му се спи сутрин в 6:45. Аз също съм така, дори в 20ч. да си легна.

# 14
Хубаво е да започват по-късно, но това означава и че ще приключват по-късно, което също не е много ок, губи им се целият ден, няма да могат да посещават извънучилищни дейности и да подготвят домашни. Другият проблем с малките ученици е, че тях по принцип родителите им ги водят, което пък означава, че родителите трябва да ходят по-късно на работа. Не знам във Финландия как са решени тези два проблема. И сигурно ли е, че и в по-горните класове също започват между 9 и 9:45? Нещо нереално ми се струва, освен ако нямат по пет 30-минутни часа на ден.
Иначе аз съвсем не мисля, че финландската образователна система е супер, но да кажем, че наистина е по-приятна за децата.

Общи условия

Активация на акаунт