Развод или не - има ли шанс за "прераждане" на отношенията?

• 13 174
  • 503
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Аааа, не, докато е на работа ясно, че няма как. Става въпрос да времето извън работа.

# 481
Не пише мъжа да е безработен - значи ходи на работа. След като той е на работа 8 часа + придвижване как точно да поеме поравно грижата за детето с жена си? И честно ли е?
Важно е и достатъчно да се "включва", да се "старае", да "помага".
Когато и тя тръгне на работа, приберат се, вземат детето от градина и се заемат с домакинските задължения - да тогава вече се очаква 50:50 ангажименти и свободно време.

Е, не сме си и помислили, че го вика да излиза в работно време от работа, за да ѝ помага в домакинството и да гледа детето. Ама честно, колко да се включва в ИЗВЪНРАБОТНО врвме, след като редовно ходи сам по кафета с приятели? Тук го изкараха, сякаш има безкрайно много време след работа, в което и двамата нямат нищо за правене, детето няма нужда от хранене, сменяне на памперси, преобличане, къпане, игри, наглежда е, внимание и пр., всичко по домакинството е свършено  и тя напук го кара да стои вкъщи, само и само да не се позабавлява с приятелите си.

# 482
Според мен работещата формула в едно семейство не е 50:50, а е “не може да изискваш от мен неща, които ти самият не си готов да направиш”. Двустранно е. За изискването иде реч както и за това, че вършенето на някои дейности не е според първичен полов белег.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 21:57 от Di Soleil

# 483
То е ясно, че не се очаква да излиза от работа. Но е нечестно единия родител да е 8 часа на работа и после да поеме 50% от общите задължения за детето, а другия останалите 50%. Защото авторката иска детето да се гледа 50:50 - каквото и да значи това!
За мен е достататъчно мъжа ми да се "старае"!

Ами кафетата му били по-важни, приятелите му били по-важни - за мен това са опити за контрол и поредното налагане от страна на авторката.

# 484
То е ясно, че не се очаква да излиза от работа. Но е нечестно единия родител да е 8 часа на работа и после да поеме 50% от общите задължения за детето, а другия останалите 50%. Защото авторката иска детето да се гледа 50:50 - каквото и да значи това!
За мен е достататъчно мъжа ми да се "старае"!

Ами кафетата му били по-важни, приятелите му били по-важни - за мен това са опити за контрол и поредното налагане от страна на авторката.

Очевидно е, че след като не очаква да излиза от работа и не е научила детето да стои гладно и с мръсен памперси, след като ѝ минат нейните 50%, едва ли става дума за 50/50 изцяло.

# 485
  • София
А за мен е съвсем справедливо той да поеме половината грижи вечер. Да отговаряш за живота на едногодишно прохождащо дете е доста трудно. Майката също има нужда от ежедневна почивка.

# 486
Ами да, нормално е да поеме половината грижи вечер, но това не изключва "кафенцата" автоматично. Колко пък да са тези грижи?

Понякога в този форум се говори за гледането на дете и за домакинството като супер лесни и лежерни неща, дето отнемат 30-40 минути дневно. А в други теми за същото се говори все едно Алпите се изкачват - то мъка, то работа, то труд, то чудо!
При съвремените улеснения - детски кухни, полуготови храни, пюренца, техника, перални/сушилни, миялни и подочистачки проблема с гледането е повече, че си вързан с детето и писва. И че то иска 100% внимание.

# 487
Детето си ходи и по кефетата в  количката съвсем успешно. Никой с бебе не е заложник у дома.

# 488
Ами да, нормално е да поеме половината грижи вечер, но това не изключва "кафенцата" автоматично. Колко пък да са тези грижи?

Понякога в този форум се говори за гледането на дете и за домакинството като супер лесни и лежерни неща, дето отнемат 30-40 минути дневно. А в други теми за същото се говори все едно Алпите се изкачват - то мъка, то работа, то труд, то чудо!
При съвремените улеснения - детски кухни, полуготови храни, пюренца, техника, перални/сушилни, миялни и подочистачки проблема с гледането е повече, че си вързан с детето и писва. И че то иска 100% внимание.

Ти откъде знаеш, че разполага с тези удобства? Аз например нито достъп до детска кухня имах, нито имам сушилня, миялна и подочистачка, нито пюрета съм купувала.

Като е толкова лесно и приятно, да излиза с бебето по кафета и градинки, не с приятелите си. Нали е едно и също.

# 489
  • София
Ако вземаше бебето в количката с него по кафета, надали щеше да е проблем, ама явно не го взима, та кога му остава време да подели свободното си време с майката 50:50 в грижите по бебето?
Към тези 8-10 часа по работа извън дома надали авторката има проблем. З времето извън работа става дума. А не 8-10 часа той на работа и тя с бебето, а после той с приятели и тя пак с бебето. Това бебе не върви с апартамента в собственост на авторката. Пък ако върви, защо са претенциите за името?

Домакинската работа не е философия, стига да има възможност да си я улесни човек. Философия са отношенията и взаимността.
Това с помощта може да се очаква от бабите, лелите, от по-голямо дете, от съседката, но не и от бащата. Той е равноправен (уж) родител и партньор, а не е едно от децата.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 22:06 от Fever Ray

# 490
Мисля, че пишем различни поколения жени. Едно време са учили жените да са майки героини и да правят всичко сами. Сега много жени вече откриват, че да поискаш помощ е нормално. 
И мислих че не говорим за 50 на 50 грижа за бебе, което е невъзможно, защото тя е по майчинство. Но домакинството си остава общо независимо дали тя работи или гледа детето, което е дори по - усилен труд. Той вместо да бърза да се прибере след работа при тях, като повечето млади бащи, които виждам..той по кафета. И явно са чести , иначе нямаше да стане на въпрос. Изглежда че той не го прави е заради името на детето, щом дори не го нарича с него.

# 491
Ти откъде знаеш, че разполага с тези удобства? Аз например нито достъп до детска кухня имах, нито имам сушилня, миялна и подочистачка, нито пюрета съм купувала.

10 години живеят заедно, без да плащат наем и да имат ипотека. Ако не са купили една пералня и подочистачка за толкова време то и дете не е трябвало да създават, защото не могат да го издържат ...
Това и двете знаем са заяжданки - от къде знаеш! Ами знам!

Значи, ако той свършва примерно в 5 и бебето ляга в 9 то става думаа за 4 часа, които да обгрижат бебето 50:50. Какъв е проблема в неговите 2 свободни часа да е на фитнес или с приятели? Ама не - авторката иска да е там под чехъла и през цялото време.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 21:50 от the Дорис

# 492
  • София
Ако...
А ако не ляга в 9 и се буди нощем, защото му избиват зъби?
Предлагам да спрем със свободните съчинения.

# 493
Simple Smile
Ами хайде, ще обсъдим и зъбите и избиването им!
Там как ще делилм времето?

Според мен вместо догадки да се опитаме да дадем съвети как могат да се опитат да си оправят отношенията.
Имат 10 годишна връзка.
Останали са заедно при репродуктивните проблеми и са се подкрепяли
Имат мечта, която се е сбъднала - дете
Уреден им е живота - апартамент, кола, работа

И сега от инати и умора от това, че живота е променен с бебето да се разделят. Това би било гршка. Трябва да имат път един към друг.

# 494
  • София
Не знам. Първо авторката трябва да даде пояснение, после ще ги обсъждаме, за да не говорим наизуст.
Ние с мъжа ми редувахме "нощните смени", за да можем и двамата да сме сравнително адекватни през деня. Така ги деляхме. Но мъжът ми не е от "помагащите" родители.

П.П. Макар че като гледам авторката как се включва, подозирам, че няма да има пояснения. Но аз в свободни и удобни съчинения няма да участвам.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 22:06 от milenaka

Общи условия

Активация на акаунт