Медицински университет - Тема 5

• 3 375
  • 50
  •   2
Отговори
# 30
Здравейте бих искала да попитам относно специалността "Медицинска сестра" в МУ Пловдив.Има ли възможност да се съчетава с работа ,остава ли някакво свободно време предполагам че лекциите са през целия ден и никой не работи?
Имаме 4-5 колежки на работа които учат за мед. Сестри и работят вече при нас като такива на половин график.
Благодаря много възможно ли е да споменете коя болница е това и все пак дали има някакво заплащане или са доброволци?
Добро им е заплащането, но все пак си е по-ниско от на дипломирана сестра. И се водят на по-различна длъжност за да се заобиколи закона. Естествено имайки предвид гореописаното няма да споменавам коя е болницата, но знам, че такава практика е разпространена на много места в града, имайки предвид недостига на сестри.

# 31
Здравейте някой има ли информация колко струват учебниците на студентите по медицина. Чувал съм суми от рода на 200-300лв за всяка една дисциплина/предмет, има ли истина в това? Ако има по 10 предмета на семестър, то това са само 2-3000лв за учебници и материали на семестър. Предполагам, че в различните университети ще има разлика, но всяка информация би била от полза.

# 32
Здравейте някой има ли информация колко струват учебниците на студентите по медицина. Чувал съм суми от рода на 200-300лв за всяка една дисциплина/предмет, има ли истина в това? Ако има по 10 предмета на семестър, то това са само 2-3000лв за учебници и материали на семестър. Предполагам, че в различните университети ще има разлика, но всяка информация би била от полза.

Доста далеч от истината. Има ксерокопия, има библиотека, има PDF файлове в интернет. Стига да му се учи на човек, парите за учебници са най-малкия проблем. Е сега ако искаш оригинален и чисто нов учебник с твърди корици, няма как да е супер евтино. Единствените наистина по-скъпи учебници бяха атласите по анатомия, по мое време бяха 300 лв за 3 тома. Но има предостатъчно ресурси в интернет по анатомия, все пак тя си е една и съща от край време, хахах.

А иначе сметката 2-3000лв за учебници ме разсмя искрено. Някой много нафилмиран ще да ви го е казал. Обичайно аз не съм давал повече от 100тина лева за всичките учебници и помагала, като често си взимах назаем от библиотеката или ползвах ксерокопия/онлайн варианти. Най-скъпи и най-големия бич са учебните тетрадки които трябват за упражнения, те обикновено са доста надценени за да вадят на катедрата пари, и е необходимо да се попълнят за заверка, тоест няма вариант да се избегне покупката или да се купят втора ръка. Но пак не са повече от 30-40 лв максимум за предмет, и не всеки предмет има подобни тетрадки.

# 33
Някой може ли да сподели впечатления от магистратурите Здравен мениджмънт и Клинични изпитвания? Доколко е релевантен здравния мениджмънт ако човек обмисля кариера в клиничните изпитвания?

# 34
  • Варненска клюкарка
За четвърти курс моя студент учебници   още  не е купувал -  предвид, че са 15 предмета, може да излезе малко повече като пари, набавя си каквото му е необходимо в течение на цялата учебна година. За предишни години учебниците му струваха горе-долу  колкото в гимназията. Изключвам атласите на Синелников, които можеше и да не купуваме, или да вземе само двата необходими в първи курс, но заради отричането на всичко руско (по същото време на запад започнаха да вадят руска класика от библиотеки и учебни програми) още неориентирани, в първите дни много студенти избързаха да купят и четирите атласа, а и в книжарницата добре се погрижиха да ги "мотивират" че не можело без тях, а догодина можело и да ги няма. После му хареса някакъв атлас на английски, не се сещам за автора,  него си пращаха на пдф, ползваше  и Анатомия на Грей, също на пдф.  Дигиталия атлас, който му беше най-полезен, беше за някакви смешни пари. Между студентите тече обмен на лекции в т.ч. и от предишни години, дори и от други университети, презентациите на асистентите могат да са много полезни, Меd123 спомена и университетската библиотека, тоест студентите имат  много възможности дори и безплатни. Затова повтарям да не се избързва с покупка на нищо, преди студента да се е ориентирал какво ще му бъде полезно.
Накратко сумата която са ви казали е силно преувеличена.  

Скъпи са учебниците  за специализациите, но пак си зависи дали са с интерактивни изображения, дискове, такива неща, там един такъв комплект  може да струва и 300$ в Амазон - примерно за хирургична специалност.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 06:42 от Беллора

# 35
Здравейте, 10 клас съм и се чудя дали да кандидаствам медицина. Биологията ми харесва, но по химия не знам нищо. Та въпроса ми е според вас мога ли да наваксам и трябва ли да започна уроци веднага (момче съм не знам дали приема е по-лесен).

# 36
  • София
Момчетата влизат с по-нисък бал, но не бих казала, че приемът е лесен. Принципно е възможно химията да се навакса за две години, но няма да е лесно, ако пропуските са още от 7-ми клас и ще трябва индивидуален учител. Хубавата новина е, че освен за вход в ,унитеврситета, химията след това не е от съществено значение за следването и практикуването на професията. Има само два изпита в първите две години, но ако училищната химия е усвоена, няма да са проблем.

# 37
  • Стара Загора
Моята дъщеря е в 11 клас. Ходи на уроци по химия от 9, но в 9 и 10 клас само ако нещо не й е ясно от материала. Сега вече започна интензивно и по химия и по биология. Само че тя е в паралелка с природни науки.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 12:53 от Magnum

# 38
  • Варна
Здравейте, 10 клас съм и се чудя дали да кандидаствам медицина. Биологията ми харесва, но по химия не знам нищо. Та въпроса ми е според вас мога ли да наваксам и трябва ли да започна уроци веднага (момче съм не знам дали приема е по-лесен).
Да, съвсем навреме е.

# 39
А какво ви е мнението за ветеринарна медицина? Знам, че за прием там не е нужен изпит по химия, но знам че пак се изучава. Някой има ли впечатления от вет медицината и кое е по добре хуманна или

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 11:21 от Potrbitel

# 40
Зависи какво разбираш под "по-добре". Ако искаш по-малко химия, наистина химията е по-малко при ветеринарната медицина. Но имай предвид, че и биологията и химията са еднакво важни за един добър лекар. Иначе се генерират лекари, които са много добри диагностици, но не могат да лекуват, или лекуват добре но само ако знаят какво ти е (т.е. ако имаш някакъв класически проблем). Пълно е с примери за такива.

# 41
  • Варненска клюкарка
А какво ви е мнението за ветеринарна медицина? Знам, че за прием там не е нужен изпит по химия, но знам че пак се изучава. Някой има ли впечатления от вет медицината и кое е по добре хуманна или
"По-добре" за един означава едно, за друг може да е различно. В този смисъл бих настояла колебаещия се първо хубаво да осмисли факта, че ветеринарните лекари не лекуват само кучета, котки и папагали, а огромния процент от тях  обикалят по селата при овце, кози и едър рогат добитък, т.е. свъэрзано е с много кал и нечистотии. От това което съм чувала ако няма семейна клиника т.е. родители работещи това, реализацията на завършилите  ветеринарна медицина е много трудна и за малко пари. Преди години познато дете много искаше да учи ветеринална меицина, родителите помолили познат ветеринар да я вземе при себе си в клиниката за една седмица, той от своя страна я пращал с младия лекар, за късмет се случеило всеки ден ходене по села и мечтата беше тотално разбита....

# 42
Зависи какво разбираш под "по-добре". Ако искаш по-малко химия, наистина химията е по-малко при ветеринарната медицина. Но имай предвид, че и биологията и химията са еднакво важни за един добър лекар. Иначе се генерират лекари, които са много добри диагностици, но не могат да лекуват, или лекуват добре но само ако знаят какво ти е (т.е. ако имаш някакъв класически проблем). Пълно е с примери за такива.
Питам дали има добра реализация и взимат ли се достатъчно пари за труда, който влагаш във ветеринарната медицина. Разбира се и за хуманната и за ветеринарна мед ще опитам да наваксам химията, знам че е важна за всеки лекар.

# 43
Заплащането е ниско, ама зависи какво се договориш.
В джобс гледам повечето обяви са с по-ниски заплати и от на касиерките в Лидл..

# 44
Питам дали има добра реализация и взимат ли се достатъчно пари за труда, който влагаш във ветеринарната медицина. Разбира се и за хуманната и за ветеринарна мед ще опитам да наваксам химията, знам че е важна за всеки лекар.

За хуманната нямам преки наблюдения, но за ветеринарната - хляб има много, дори да разбираш само от кучета и котки. Трудът на добрите специалисти е добре платен, в провинцията има повече смисъл от частен кабинет, в големите градове може и в клиника.

Общи условия

Активация на акаунт