Медицински университет - Тема 5

• 14 203
  • 169
  •   2
Отговори
# 120
Дъщеря ми е трети курс във Варна, не работи, само стажува доброволно. Лятото 5 дни седмично, сега си е подала документи също. Ще ходи когато и е удобно.
Това е предимството и, ходи когато иска в което отделение иска. Недостатък не получава заплата. Лятото вече иска за лекарски асистент, да дава дежурства и да получава вече заплата.

# 121
Като споменахте доброволчество, знаете ли дали болниците биха взели доброволец, който не е студент по медицина за лятото например? Познато дете иска да пробва, за да усети средата, преди да реши дали да се готви за медицина.

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 00:30 от Reddish Brown

# 122
Аз не съм майка на студент, но съм работеща в болница.
При нас след трети завършен курс за летните месеци беше назначаван студент като болногледач. Изпълняваше обаче функции на сестра, разчиташе рьографии, извършваше хирургични обработки, запозна се с работата в операционната. Винаги до него имаше лекар. Колегите видяха потенциал в него и го напътстваха и той всяко лято се завръщаше при нас. МУ в който учеше не е в града ни и незнам през учебната година дали е работил в болница в града в който учеше. Вече е дипломиран лекар и е назначен като такъв в отделението. Познава колектива и средата. До края на месеца чакаме още един новозавършил лекар. Болницата е малка в малък провинциален град. Искаме и 1,2 медицински сестри....

# 123
  • София
Мои колежки работят като санитарки в различни отделения-гръдна хирургия, родилни отделения. Трудно им е, обаче, закъсняват за лекции, пропускат някои. Тези в родилно са най-добре, тъй като главната акушерка ни е преподавател и е запозната с програмата ни, съответно ги освобождава, когато е нужно и работните часове са малко. Тези, обаче, които работят в други болници и отделения отсъстват редовно, пристигат по средата на лекции. Много им се иска да учат и участват, но за жалост не винаги е възможно и ги грози опасност да нямат заверки. Което е неприятно-има мотивирани хора, които биха си взели изпитите и биха завършили, но нвмат възможност да не работят.
Имам колежка болногледач, тя се премести от медицина-не е нейното, но продължава да ходи на работа. Съответно и тя отсъства. Или и се налага, или и харесва да го работи. Не сме близки и не е споделяма подробности.

# 124
При нас студентите по медицина, които работят като сестри обиковено карат нощни, дневни по празници или втори смени, та обикновено нямат застъпване със занятията от университета. Имаме от 4 до 6 курс студенти при нас. Не изглежда като да им е лесно, но всичките си взимат изпитите и се отнасят сериозно и към работата и следването.

Аз лично като студент не съм работил като сестра, но всеки си преценява за себе си според възможностите и потребностите.

# 125
Здравейте,
взеха да излизат датите за изпитите.
В МУ Плевен
04.04.2026 г. предварителен по биология и химия
29.06.2026 г. редовен

# 126
  • Варненска клюкарка
За Варна знам че графикът на работещите в болница студентие на смени-  половин/цяла смяна, няма почасов вариант, съответно няма начин да не се застъпва с графика на упражненията.През лятото на задължителния стаж синът ми ходеше поняога в събота и неделя, беше по-спокойно от към прием на пациенти и разнасяне на болни до скенер, особено следобедите и персоналът имаше повече време за студетите.Тогава можеха да избират и в кое отделение да отидат, та ми е любопитно за тази доброволческа програма, дали имат право да ходят през уикенда. В такъв случай моя студент би се възползвал, казва не му е възможно да го прави през седмицата. И сега имат преподаватели които се сърдят, ако закъсняват, примерно за 2 от упражненията ги искат през 15 минути в 2 болници, а на тях им трябва десетина минути да се източат до шкафчетата и да се преоблекат, после отново да си облекат медицинските екипи в другата болница, закъсняват за второто упражнение и отнасят лошото настроение на преподавателя.

# 127
# 128
Посочения линк за Варна се отнася за 2025 г

# 129
За Варна знам че графикът на работещите в болница студентие на смени-  половин/цяла смяна, няма почасов вариант, съответно няма начин да не се застъпва с графика на упражненията.През лятото на задължителния стаж синът ми ходеше поняога в събота и неделя, беше по-спокойно от към прием на пациенти и разнасяне на болни до скенер, особено следобедите и персоналът имаше повече време за студетите.Тогава можеха да избират и в кое отделение да отидат, та ми е любопитно за тази доброволческа програма, дали имат право да ходят през уикенда. В такъв случай моя студент би се възползвал, казва не му е възможно да го прави през седмицата. И сега имат преподаватели които се сърдят, ако закъсняват, примерно за 2 от упражненията ги искат през 15 минути в 2 болници, а на тях им трябва десетина минути да се източат до шкафчетата и да се преоблекат, после отново да си облекат медицинските екипи в другата болница, закъсняват за второто упражнение и отнасят лошото настроение на преподавателя.

То не мисля че някъде има "доброволческа програма". Просто отиваш да питаш и се интересуваш да гледаш и да помагаш. През уикендите обикновено няма планов прием и работата е по-малко в повечето отделения. При нас са идвали студенти следобед след упражненията за по няколко часа примерно. Вече ако искаш да работиш за пари си е на определено работно време.

# 130
Направих календар в платформата. Когато и другите университети обявяват графика си, системата автоматично ще пусне съобщение дали има "дублиращи" се дати на изпитите, т.е два университета да провеждат изпити на една и съща дата.

https://medpriem.sabev03.eu/calendar/

# 131
  • София
Направих календар в платформата. Когато и другите университети обявяват графика си, системата автоматично ще пусне съобщение дали има "дублиращи" се дати на изпитите, т.е два университета да провеждат изпити на една и съща дата.

https://medpriem.sabev03.eu/calendar/

Благодаря много за поредното Ви усилие!

# 132
  • до морето
Здравейте! Някой може ли да каже как и къде точно се взема стикер за студентски стол в МУ София? В сайта има телефон и име относно стикерите. На телефона не отговаря никой, пише 12 етаж ректорат, но синът ми не можа да намери кое точно е ректората на посочения адрес. Той е във фармацевтичния факултет по принцип.

# 133
Ректоратът е на бул. „Aкадемик Иван Евстратиев Гешов“ 15:
https://maps.app.goo.gl/Ux9tEPhX3ekfL6zR9

Да разгледа на стрийт вю - друга толкова висока сграда на улицата няма.
Сградата е известна също и като Център по хигиена.

# 134
Здравейте,

търся съвет за марка и модел стетоскоп за студентка по медицина. Гледам масово се ползват Littmann,но има вариант Classic III и по-скъп Cardiology IV. Сигурно има и други разновидности. Струва ли си да се вземе Cardiology или за студент не е от съществено значение да е толкова прецизен ? Също така ме интересува и марка и модел на апарат за кръвно с помпа,който да е добър и на разумна цена.

Общи условия

Активация на акаунт