Избор на фамилно име

• 1 169
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте! Известно ми е, че при бракосъчетание можеш да приемеш фамилното име на съпруга(та) си или булката може да допълни своето моминско с тире. Интересно ми е дали има възможност да се сложи трето име, например фамилното име на майката на съпруга или някаква наша.
Примерно(имената са нереални):
Аз се казвам Пенка Петрова
Мъжът ми е Димитър Иванов с майка Калина Джамбазова
Мъжът ми не си харесва ФИ, защото има лоши спомени с баща си и иска да сме Пенка и Димитър Джамбазови.
Има ли начин да се избере фамилията Джамбазови или да се започне ново фамилно име чрез нашия брак или не е възможно.

# 1
Не съм сигурна, че е възможно ти да вземеш фамилията на човек, който (все още) не ти е роднина и е различен от годеник. По-лесно ще е мъжа ти да вземе твоята.

# 2
  • Beyond the stars
Всеки от съпрузите има право да избере фамилия след брака. Няма пречка да приеме твоята фамилия, но няма как да се избере фамилия, различна от наличните две. Само със съдебно решение.
Опцията ви е Петрови.

# 3
Всеки от съпрузите има право да избере фамилия след брака. Няма пречка да приеме твоята фамилия, но няма как да се избере фамилия, различна от наличните две. Само със съдебно решение.
Опцията ви е Петрови.
т.е. ММ трябва да си смени фамилията първо и после аз да я приема при бракосъчетанието, ако държим да сме с фамилията на майка му. Правилно ли го разбрах? Sweat Smile

# 4
  • София
Правилно.
Той трябва да смени фамилията си и тогава вече ще имаш право да я приемеш и ти.
По-лесно ще е той да приеме твоята фамилия, щом не иска да бъде свързван с бащината си.

# 5
  • Melmak
Приемаш или неговата в момента, или той твоята. Няма как на майка му, на леля му, на чичо му.

# 6
Мои близки като се зажениха, тя отказа да приеме фамилното му име като много банално. Но каза, че ако той си смени фамилията с тази на дядото, тогава ще стане работата. И той си смени по съдебен ред, а при бракосъчетанието тя прие новата, вече не банална фамилия.

# 7
А какъв е проблемът той да вземе твоята фамилия?

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 11:23 от Borqna Sto 771419

# 8
А какъв е проблемът той да вземе твоя фамилия?
Дефакто проблем няма, ама моята е много по-често срещана дори и от сегашната негова и се повтаря със собственото му име.
На мен ми харесва идеята да сме с някаква разнообразна фамилия.

# 9
Аз бях с рядко срещана, много си я харесвах, но ми беше писнало постоянно да ми я изписват и изговарят грешно, включително на разни декларации, баджове, самолетни билети. Преди години някакъв пиян наркоман премаза с джип едно момиче, много се разду по медиите и понеже фамилията му е почти същата като моята, няколко месеца ме гледаха възмутено като попълвам нещо някъде и си я напиша. Сега съм с една от най-най-стандартните и на моменти забелязвам, че ме третират особено приятелски и любезно, защото човека отсреща е със същата фамилия (наистина не се сещам за друга причина, почти съм сигурна, че е това).

# 10
  • Beyond the stars
Мда, и според мен стандартните фамилии са по-удобни за ежедневно ползване. Bowtie

Tuttsi да, той си сменя фамилията и след това се жените.

# 11
  • Melmak
И аз мисля, че нестандартните фамилии не винаги са благословия. Да си лекар, адвокат, политик, да те помнят с различната фамилия. Обаче за обикновената аз, която има дълго типично българско име, презиме с разни букви като Ю, фамилията ми преди брака и тази на мм с тире, която съдържа Ц.
И като си купя самолетни билети и ми изпишат собственото и бащиното име слято, плюс двете фамилии пак слято. И на гишето ме гледат като извънземно.

# 12
Аз си харесвах моята, защото е свързана с най-старото ми и любимо хоби и до ден днешен като видя някой с такава го питам дали е от моя край. Но за сватбата исках да спазя традицията, както са направили всички други жени в нашия род, а и мъжа ми много се зарадва, макар че се опита да не му личи. Забелязах, че на церемонията баща ми пусна сълза като ме споменаха с новата фамилия, сигурно му е било мъчно, един вид като раздяла.

# 13
  • София/Севлиево
Аз с радост се отървах от моминското си име, защото ми бе писнало да ме питат имам ли нещо общо с град Ялова (фамилията ми беше Йолова и все я бъркаха на латиница,но и до ден днешен се подписвам тъй, защото си запазих подписа).Сестрите ми като се омъжиха пък не взеха имената на съпрузите си,а запазиха моминските си.

# 14
  • Пловдив
Мои близки като се зажениха, тя отказа да приеме фамилното му име като много банално. Но каза, че ако той си смени фамилията с тази на дядото, тогава ще стане работата. И той си смени по съдебен ред, а при бракосъчетанието тя прие новата, вече не банална фамилия.
Хаха, и аз така бих направила. Не харесвам банални фамилни имена.

Общи условия

Активация на акаунт