МОН - промените продължават (8)

• 25 322
  • 541
  •   6
Отговори
# 375
По принцип - срещу незаконосъобразното действие на Вълчев.

# 376
# 377

Много благодаря! Подписах и споделих.

# 378
  • София
Читаво е написана петицията. Липсва ми малко акцент върху образователната сегрегация, която МОН въвежда с тези указания, както и две-три изречения относно незаконосъобразността на въвеждането на ограничения с указания, но като цяло е добре. И аз подписах.

# 379
  • София
И аз я подписах. Благодаря!

# 380
На Ирина трябва да ѝ изградят пиедестал заради нещата, които прави. Добре е, че има жени в тази държава.
А на г-н Василев специални благодарности за това, че не търпи произвол.

# 381
Подписах и аз, но може ли някой да изясни какъв точно е смисъла, при положение че училищата вече са подали своите заявки при краен срок този петък. Предполагам малко от тях са се осмелили да противоречат изобщо на указанията, ако има изобщо такива. Тоест какво трябва да се случи от тук нататък, чисто технологично при временното правителство, за да се върне приемът на нещо подобно на това, което беше миналата година?

# 382
  • София
Може да се изтеглят указанията и да се даде нов срок за представяне на план-приема.

# 383
Това, че правителството подаде оставка, не отменя факта, че промените в плановете вече минаха на първо четене. В новите учебни планове е орязано чуждоезиковото обучение дори в профил чужди езици. Проблемът е, че Народното събрание е органът, който гласува и приема предложенията, а то продължава да работи и при подадена оставка на правителството.

# 384
Аз не схващам .... в нашето училище часовете по език са много само в 8 клас. ИИЧЕ. В девети и нагоре са по 2 часа седмично. Проверих пак учебния план...
Заради тази първа година ли само, е целия рев на Вълчев? За 8 клас...
Или има гимназии с по 15часа седмично и в 9 и в 10 и т.н..класове?

# 385
  • София
Това, че правителството подаде оставка, не отменя факта, че промените в плановете вече минаха на първо четене. В новите учебни планове е орязано чуждоезиковото обучение дори в профил чужди езици. Проблемът е, че Народното събрание е органът, който гласува и приема предложенията, а то продължава да работи и при подадена оставка на правителството.
Законопроектът в НС няма нищо общо с учебните планове. Те се приемат с Наредбата за учебния план от министъра /НС няма отношение към тях/, а тя към момента не е променена. Има само едно предложение за промяна на учебните планове, чийто срок на обществено обсъждане отдавна изтече, но промени така и не бяха приети.
А самият законопроект най-вероятно сега ще попадне в забвение. Едва ли НС ще се занимава точно с него в много малкото време, което му остава, преди да го разпусне президента. Каква ще е съдбата му след формирането на новото НС, трудно може да се гадае към момента.
Теоретично може Вълчев да приеме промени в Наредбата за учебния план в оставащите му дни като министър, но ми се струва малко вероятно.

ПП. Тета, да, целият рев е само заради часовете в 8-ми клас.

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 20:55 от sanaka

# 386
За мен лично трябва да има една година, дори две, точно около 13-15 г. на децата да учат усилено език/ци. При това за всички. Има много семейства, за чиито деца единственото учене на език е в училище и това им е възможността за научаване на такъв.

Последна редакция: пн, 15 дек 2025, 22:21 от Soul Free

# 387
Тета, как имате ИИ само с два часа, при нас са шест. Да не броиш само редовните, но има иуч, фуч, които ги слагат езици.
 Ученето на език за много деца е единственото, което им остава трайно след средното образование. Да се затрие това е престъпление, при положение, че сме вече част от Европа, където без езици просто н е. м о ж е. Във фейса го бяха нарекли Вълчев убиец на българското образование

# 388
  • София
ИУЧ и ФУЧ са по решение на училището - за какво ще се ползват, а ФУЧ изобщо може и да не се ползват. Така или иначе евентуални промени в учебните планове касаят само ЗУЧ.

# 389
Тета, как имате ИИ само с два часа, при нас са шест. Да не броиш само редовните, но има иуч, фуч, които ги слагат езици.
 Ученето на език за много деца е единственото, което им остава трайно след средното образование. Да се затрие това е престъпление, при положение, че сме вече част от Европа, където без езици просто н е. м о ж е. Във фейса го бяха нарекли Вълчев убиец на българското образование

В кой клас са ви шест?

Оп..4 са в 9ти. ЗУЧ.

И пак ми остава въпроса....не схванах.
4 часа в 9 кл. и нагоре, много ли са на Вълчев?

Общи условия

Активация на акаунт