МОН - промените продължават (8)

• 24 995
  • 532
  •   1
Отговори
# 435
Ниво В2 е доста високо ниво, в интерес на истината, особено говоримо, освен в ЕГ, с разширено в училище не става!
И не се постига с дуолинго, филмчета и електронни игри
Аз съм с B2 английски и не съм учила интензивно изучаване на език никога, била съм в математическа гимназия, след това хуманитарен профил в университета.
Но съм консумирала много литература на английски - и художествена, и специализирана, в различни области. Освен това ежедневно общувам на английски - и писмено, и устно.
Моя колежка пък сама се подготви и взе C1 за около половин година. Така че при желание не е толкова трудно дори и високо ниво. Важно е да има къде да го практикуваш, защото иначе каквото и ниво да имаш с времето пада.

П.П. на Duolingo програмите им се водят до B2, но това е след завършване на целия курс, който не е никак кратък. За платената версия има и упражнения с видеоразговор дори.

# 436
Другият проблем на поне системата по мое време, но не ми изглежда в това отношение много различна е, че искаш хубава среда и се буташ/буташ детето в СМГ, НПМГ, немска, испанска. Много родители и деца не избират математиката, природните науки или език, а просто по-добро ниво на образование. Аз също съм била така. Избирала съм най-добрата паралелка за оценките ми. В този вид съвсем се обезмисля тежестта на който и да е било от тези предмети. 😀  Та ако може просто едно солидно общо образование 😀

И за Мама Ру(на база на предишен неин коментар), аз работя по специалност, която не съм изучавала, но съм имала интерес от малко дете. И за съжаление доста мои колеги с образование по-специалността не са на особено по-високо ниво. Даже е под въпрос дали са на по-високо. Разбира се, има и някои много добри, но за съжаление са рядкост.

# 437
Аз съм на мнение, че английският трябва да е с повече часове още в началния етап и да е задължителен. Така ще се избегне абсурда във всеки образователен етап да се почва от нулата и ще постига примерно един минимум В2 във всички училища.
Оттам нататък за чужд език да се водят различните от английския и да си има подготвителната година с интензивното му изучаване. За паралелките обаче с профили, различни от чуждоезиков, както и професионалните, РИЧЕ си е съвсем приемлив вариант, за да може да не се пропуска година за всички разказвателни - от личен опит, това е много вредно за тези с природни науки или математика например.

На мен това че в осми съм изучавала интензивно АЕ, по никакъв начин не ми е попречило за математиката, защото в осми клас наред с езика си изучавахме солидно и математика.
При сина ми е по същия начин - математическа паралелка с ИИЧЕ.
Нито в девети съм срещала трудности с разказвателните- нормално си вървяха.

Нищо вредно не виждам.
Напротив - само позитив, изразяващ се в това, че езика го знам на това ниво благодарение на ИИ в осми клас!

# 438
Ниво В2 е доста високо ниво, в интерес на истината, особено говоримо, освен в ЕГ, с разширено в училище не става!
Аз съм с B2 английски и не съм учила интензивно изучаване на език никога, била съм в математическа гимназия, след това хуманитарен профил в университета.
Но съм консумирала много литература на английски - и художествена, и специализирана, в различни области. Освен това ежедневно общувам на английски - и писмено, и устно.
Моя колежка пък сама се подготви и взе C1 за около половин година. Така че при желание не е толкова трудно дори и високо ниво. Важно е да има къде да го практикуваш, защото иначе каквото и ниво да имаш с времето пада.

П.П. на Duolingo програмите им се водят до B2, но това е след завършване на целия курс, който не е никак кратък. За платената версия има и упражнения с видеоразговор дори.
Ами който има излишни пари, да взима В2 с дуолинго. То и счетоводители едно време произвеждаха с 40 дневен курс, готови да забъркат сметките.
В2 стана разтегливо понятие, такива са ми идвали с В2, че съм се чудила какъв точно език говорят

Иначе години наред копане с книги и литература може да се стигне високо ниво на език и самостоятелно. Но по-лесно е с ЕГ

# 439
Ами който има излишни пари, да взима В2 с дуолинго. То и счетоводители едно време произвеждаха с 40 дневен курс, готови да забъркат сметките.
В2 стана разтегливо понятие, такива са ми идвали с В2, че съм се чудила какъв точно език говорят
Ами аз лично ако тези 15 лв на месец ми бяха проблем бих си спряла HBO-то, или Netflix, или бих пропуснала едно хапване навън, или ако пушех бих си взела 1-2 кутии цигари по-малко, но пък различните хора имаме различни приоритети де. Simple Smile

А за нивата си има сертификати все пак - който е издавал сертификата той трябва да отговаря дали е покрито нивото или не.

# 440
Явно става въпрос за пари. Защо да спестят на хората пари за курсове, като учат децата интензивно език в училище, след като могат да им свалят кожите с курсове
 Точно за това става въпрос, тези, които могат да си позволят, ще учат, другите не

# 441

И пак не е супер нужно ако имаш какво да дадеш по специалността си. Ще те търсят и ще те превеждат. По-скоро ти губиш наистина достъп до информация да продължиш да се обогатяваш.

Накрая успехът е комбинация от умения като при едни хора комбинацията е различна и едни умения компенсират други.

И пак смятам, че най-важно е солидното образование по всички ключови предмети. И то главно за да покрие на всеки човек нуждите, които са различни и да обогати тези, които нямат конкретните нужди.  
Честно казано това със специално образователната система да се нагажда по детето не ми звучи много реализируемо.
Дори смислено. Колкото и да е в професионален план, особено в капиталистическия модел, който е наложен, освен ако не си се доказал рядко някой ще се наглася по теб. Както знаем много туко-що излезли студенти дори не ги наемат. То дори в чисто природен план приспособяването е от жизнена важност. Та си е полезно умение гъвкавостта.

Приемам втори език, като достъп до друга гледна точка да кажем, но в професионален план няма особена тежест и реално ти трябват повече от два езика, променят се в зависимост коя държава в каква технология е успяла да дръпне напред и не ми изглежда реализируемо.

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 12:53 от BlossomStar

# 442
Изучаване на език интензивно и на втори разширено, не пречи изобщо да има солидна подготовка по другите предмети. ЕГ не подготвят преводачи, нито само хуманитаристи

# 443
  • European Union
Този спор съм го чела поне пет пъти в различни теми. Никой няма да отстъпи от неговото мнение или да приеме чуждата гледна точка.

А и този спор е напълно ненужен. Тук не говорим за нуждата от изучаването на чужди езици, а за това как МОН насилствено спря достъпа до качествено образование на децата от по-малките населени места и на семействата с ниски доходи. Защото следващата учебна година профил чужди езици ще има само в езиковите гимназии в областните градове (с много малки изключения). В професионалните гимназии (извън София и най-много десетина в провинцията) няма да се учи разширено език в осми клас. А часовете, които режат от чуждите езици, дори не отиват за математика.
Ако указанията останат в този си вид, което не е сигурно, видя се, че МОН започна да дава леко назад.

# 444
Частните случаи в никакъв случай не следва да определят правилото. Да пишеш без грешки на академично ниво, на който и да е език е въпрос на самоуважение. Сигурно може да се разберете мучейки, с ръце и крака, но ако владеете езика наистина, ще можете и да работите заедно с хората.
Иначе аз решавах задачи от конкурски за кеф, както и научих език самостоятелно, но това бе значи, че в училище децата трябва да кроят и шият за сметка на математика и английски.

# 445
  • София
Само в тази тема този безсмислен спор се повдига вече за трети път в рамките на няколко месеца. Нито се казва нещо ново, нито има вероятност да се каже.
И да, Кети В е права, основният проблем тук е, че Вълчев провежда държавна политика за утвърждаване на образователни гета и то по един незаконосъобразен и неморален начин.

# 446
А аз мисля, че министърът греши в нещо основно - че качествено образование в днешния свят ще се случи чрез различна количествена пропорция. Това има предвид в повтарянето, че системата е небалансирана и той ще я балансира като вземе от едни и даде на други учебни предмети. Това е груба грешка. Той не ще да разбере, че е важно КАК се преподава, а не КОЛКО. И си е въобразил, че децата нямат логическо мислене, щото учат малко математика, физика и т.н. Ами езикът е логика бе, аланкоолу! И това е доказано още през 4-ти в.пр.н.е от Аристотел. И не е само средство за комуникация и намиране на информация, а формира линейното (вертикално) и креативното (хоризонтално) мислене.

# 447
Съдът спря интегралния изпит по математика в 7. клас
Определението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд
https://www.segabg.com/hot/category-education/sudut-sprya-integr … matematika-7-klas

# 448
  • София
Съдът спря интегралния изпит по математика в 7. клас
Определението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд
https://www.segabg.com/hot/category-education/sudut-sprya-integr … matematika-7-klas

Дано покрай разправиите с падането на правителството, изпуснат срока за обжалване. Съмнява ме де, предвид ината на Вълчев, който сигурно до последно ще се бори, но все пак има надежда.

# 449

Lady Cassiopeia Duval, ако има малко акъл, "няма да се ръчка в краката на коня", защото сред многото причини за протестите беше и неговият инат.

Общи условия

Активация на акаунт