МОН - промените продължават (8)

• 5 309
  • 67
  •   2
Отговори
# 60
Това е само демото. В реалния изпит ще бъдат доста повече - 2 задачи с кратък свободен отговор, а останалите ще бъдат в тестов формат - избор на 1 от 4 възможни отговора. И като всеки такъв формат изобщо не е показателен - учениците цъкат напосоки отговорите, гледат един от друг. И понеже ще са наясно, че за тях този изпит не е определящ за нищо, дори няма да прочетат въпросите, а просто ще накликат кръгчетата за 5 минути и толкова.

И от там идва и негативния ефект за учителите, защото ще излезе, че учителят не ги е научил.
Ако е НВО, децата знаят, че от това зависи къде ще учат следващите 5 години и си дават зор.
Необмислени действия от МОН, които могат да повляят на всички негативно и на никой позитивно.

# 61
Вълчев:
"Колкото до новите учебни планове, които министерството представи за обсъждане, те най-вероятно ще бъдат ревизирани заради настояването да не се орязват чуждите езици. Например в езиковите гимназии ще бъдат запазени 18-те часа седмично чужд език."

https://bntnews.bg/news/predi-testa-po-matematika-za-shestoklasn … bwbiKecED2f8AidGw

Това дали ще важи за всички езикови паралелки в гимназиите или е само за езиковите гимназии?

# 62
  • София
18 часа език в 8-ми клас има при ИИЧЕ. Засега /в публикуваното предложение за промяна на учебните планове/ се предвижда ИИЧЕ да остане само в  "училищата, в които в IX и X клас на чужд език се изучават други предмети". По закон, задължени да изучават поне три предмета на чужд език са само езиковите гимназии, но няма пречка това да се случва и в други училища. Нито към момента, нито в предложението има предвиден отделен учебен план  за ЕГ. Има такъв за ИИЧЕ. Но не бих се ангажирала с котегорично становище по медийни изяви на Вълчев. Чакам да видя проект за изменение на Наредбата за учебния план и тогава вече ще стане ясно какво е имал предвид. Може би...

# 63
  • Пловдив
И аз чакам да видя конкретните идеи черно на бяло, но намаляването на часовете по чужд език касае само ИИЧЕ и РИЧЕ, доколкото разбирам, нали? И евентуално 8 клас, ако решат да го върнат към прогимназия?

# 64
  • Пловдив
Ако върнат 8 клас към прогимназия с наредба  ли ще е ?И ако се приеме  от коя учебна  година мислите, че ще се случи?
Притеснения имам  заради племенницата  ми.Тя преподава само на 8 клас език(разширено),и ако това се случи ще трябва да търси друго работно място, а е в малък град за съжаление.

# 65
  • European Union
Няма да върнат 8 клас в прогимназията, но часовете по език ще паднат.

# 66
  • Пловдив
В момента в 8 клас часовете с неинтензивно и неразширено изучване на чужд език са 4, в 9-12 клас са 2 часа седмично. Та много ми е интересно колко още да паднат - евентуално в 8 клас да ги направят пак 3 часа, както беше докато го водеха в прогимназиалния етап.

# 67
  • София
Промяна в степените и етапите на образование може да стане само със закона. В сегашния проект няма предвидена такава промяна.

Общи условия

Активация на акаунт