МОН - промените продължават (8)

• 3 932
  • 55
  •   1
Отговори
# 15
  • ВАРНА
Няма драма, аз просто не видях на диаграмата да пишат ракообразните дали са безгръбначни или гръбначни. За главоногите нямах съмнение. Ама следващия въпрос е колко от храната включва само гръбначни. Ако не знам, че ракообразните са безгръбчначни и ги сложа към гръбначните и елементарната задача за проценти се превръща в грешни сметки. Но пак казвам, че аз това съм го учила преди много години и явно съм позабравила някои неща, дано седмокласниците да ги помнят. Иначе другите задачи ми се видяха доста елементарни от математическа гледна точка, но с прекалено много текст, за да може да се оплетеш някъде по пътя и да се провери не математическите знания и умения, а издръжливостта на стрес и способността за концентрация при дълги текстове.
аааа, това не го видях Sad Това е подло вече, да Sad
Дългите текстове са капан. Повечко пробни изпити за тренировка.

# 16
  • София
Здравейте, тъй като имам седмокласник тази година и нововъведенията ме интересуват, та се зачудих какви учители ще проверяват задачите от интегралния изпит? Или ще се разпределят от задача 1 до 13 - математик, зад. 14 - физик и пр.?

# 17
Здравейте, тъй като имам седмокласник тази година и нововъведенията ме интересуват, та се зачудих какви учители ще проверяват задачите от интегралния изпит? Или ще се разпределят от задача 1 до 13 - математик, зад. 14 - физик и пр.?
Доколкото знам - само от математик, защото в основата на всички задачи са математическите изчисления.

# 18
Както и досега. Веднъж от учители и веднъж от хора, които са подготвили своите ученици за по 30-40 точки.

# 19
То първата част е със затворени отговори и кратък свободен отговор, които могат да се проверяват само от компютър. Не мисля, че някой ще проверява задачите от другите области, които трябва да са просто едно число. До сега те се проверяваха от компютърната програма. Само втори модул се проверяваше от учители, а в него няма промени поне за сега.

# 20
Задачите с кратък отворен отговор също се проверяват от учител.

# 21
  • София
Благодаря за отговорите и разясненията!

# 22
"По 30 са кандидатите за едно място на учител по физическо,по физика са нула" – от министъра на образованието,все тая кой е...

# 23
  • София
Няма как да очакваме физиците да работят за 1500 лева и да си късат нервите с бюрокрация. Вместо да се оплаква и да прецаква учениците с промени в НВО-то, приети от днес за утре, трябва да направи учителската професия по-привлекателна, а точно Вълчев я прави още по-гадна и отблъскваща. Още една млада колежка от училището ни ще напуска следващата учебна година. По нейни думи - омръзнало ѝ е от бумащина. Simple Smile

# 24
Няма драма, аз просто не видях на диаграмата да пишат ракообразните дали са безгръбначни или гръбначни. За главоногите нямах съмнение. Ама следващият въпрос е колко от храната включва само гръбначни. Ако не знам, че ракообразните са безгръбчначни и ги сложа към гръбначните и елементарната задача за проценти се превръща в грешни сметки. Но пак казвам, че аз това съм го учила преди много години и явно съм позабравила някои неща, дано седмокласниците да ги помнят. Иначе другите задачи ми се видяха доста елементарни от математическа гледна точка, но с прекалено много текст, за да може да се оплетеш някъде по пътя и да се провери не математическите знания и умения, а издръжливостта на стрес и способността за концентрация при дълги текстове.
Точно това писах в седмокласната, че и аз се зачудих имат ли раците гръбнак или нямат. Тоест, трябват си знания по биология.
Аз питах ИИ, ама на изпита кого ще питаш:
Не, раците нямат гръбнак. Те са безгръбначни животни, което означава, че нямат вътрешен скелет или гръбначен стълб.
​Вместо това, те имат твърда външна обвивка, наречена екзоскелет. Този екзоскелет им служи за защита и поддържа тялото им.

# 25
На Вълчев не му е целта да подобри образованието. Не го слушайте какво говори, гледайте го какви ги върши. Докато не се разкара, все ще сме в напрежение каква глупост ще измисли

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 18:50 от Spensa

# 26
Ами аз взех, че го слушах днес в "120" минути. Той и не говори така, че да се разбере смисъла и конкретиката на промените му. Оплел се е в клишета и ... няма излизане. Sunglasses
https://www.segabg.com/category-observer/vnimanie-chuplivo-nyako … osto-uchat-trudno

# 27
Няма как да очакваме физиците да работят за 1500 лева и да си късат нервите с бюрокрация. Вместо да се оплаква и да прецаква учениците с промени в НВО-то, приети от днес за утре, трябва да направи учителската професия по-привлекателна, а точно Вълчев я прави още по-гадна и отблъскваща. Още една млада колежка от училището ни ще напуска следващата учебна година. По нейни думи - омръзнало ѝ е от бумащина. Simple Smile
Не съм съгласна, че проблемът е в бумащината. Във всички професии има бумащина. Не е вярно, че учителската професия е непривлекателна и отблъскваща. Напротив, в моя град желаещи да станат учители много. И не заради ваканцията, срещу 20 дни отпуск за другите. Във всяка бюджетна работа се цени сигурната заплата, не е като в реалния бизнес. Аз още съжалявам, че станах инженер, а не учител.
Но защо физика, за която няма учители се учи 2ч седмично в 9 клас, а история 4ч? Е как децата да се потопят във физиката с 2 часа?

# 28
4 часа история, а БЕЛ - 3 часа, при положение, че учениците имат НВО в X клас и задължителен ДЗИ по предмета.

# 29
Еми... той Вълчев наблегна на патриотичното възпитание.

Общи условия

Активация на акаунт