МОН - промените продължават (8)

• 25 911
  • 546
  •   1
Отговори
# 285
Санака, дописах се. Пълна глупост. Да махнат ии от СМГ, с мотив повишаване на резултатите. Нямам думи
Изобщо в МОН дали има някой, който да го слуша главата и да зависи нещо от него/нея?

# 286
Не съм сигурна че схващам.
Махат езиците..от следваща година ?
Сегашните 8-класници засяга ли ги ...
Опитвам се да осмисля...
Откъде дойде това.. изведнъж така, или е било обявено преди??
Цели се какво? С това??

# 287
Аз не намирам логика в тези промени, даже са абсурдни. Дано не влязат в сила!

# 288
Според мен, сегашните осмокласници не би трябвало да ги засегне, освен ако не извадят нови указания за тях. След като така, с указания, правят квото си искат.
И като са указания, а не закон, то директорите дали са длъжни да се съобразят? Може би не? Ако им стиска

# 289
Мотиви има ли публикувани някъде?
Защо се прави?

# 290
Мотиви има ли публикувани някъде?
Защо се прави?
Според мен искат да ги свалят от власт. За друго не се сещам

# 291
  • София
Не засяга сегашните осмокласници. Това касае само ДПП за сегашните седмокласници. Иначе идеята за оставяне на ИИЧЕ само в ЕГ я лансира отдавна, заявена е и в публикуваната на сайта на МОН Концепция за промяна на рамковите учебни планове. Орязване на РИЧЕ обаче са вече нови висоти.

А ето и нелепите опити на Вълчев да се обясни: https://www.marica.bg/samo-v-marica/intervyuta/krasimir-valchev- … 5SSBMbXXJ0EwH6KKg

И тък като и това го обсъждахме в друга тема, пак ще се самицитирам от там:

"- С писмо обаче спуснахте правила, които ограничават план-приема в паралелки с чуждоезиково обучение.

Много важно е да кажем, че нямаме промени в наредбата за учебния план, с която всъщност трябва да се случат такива изменения. Имаме едно писмо, което по-скоро е основа за обсъждане по места."

JoyJoyJoy

Е, много е нагъл и нелеп тоя, много! Тези УКАЗАНИЯ са просто едно писъмце, видиш ли, с пожелаелен характер. Joy Ние изрично и императивно казваме на училищата, че не могат да имат чуждоезиков профил и/или ИИЧЕ, ако не преподават предмети на езика, че не могат да имат РИЧЕ без съответните резултати на НВО, ама те ... какво... могат да си решат да си имат тези неща, въпреки че не отговарят на изрично посочените от нас условия? Свободни са да не спазят указанията? Сириъсли?! И такива промени можело да станат само с промяна на съответната наредба. Айде, бе! Не думай! Открихме топлата вода! Ами, да, забрани могат да се налагат само с нормативен акт, а не с указания и той на практика чистосърдечно си признава, че действа незаконосъобразно. Оплита се като пиле  в кълчища вече с глупостите си.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 20:11 от sanaka

# 292
Какво може да се направи тогава?

# 293
  • София
Да се протестира, какво друго? Писма до МОН, омбудсмана, евентуално комисиято по образование в НС.

# 294
Указанията не са задължителни.
Инструкция на министър е друго, забравила съм. Погледнах ЗНА, няма указания там.

Ама верно нагъл тоя. Сега гледаме кой директор ще клекне ли??

# 295
  • София
Това може ли да се атакува в съда?

# 296
Според мен много училища няма да се съобразят с това. Едва ли един нормален директор ще обърне всичко с главата надолу, ще уволнява учители по език, ще закрива часове, ще затваря паралелки, които ги е имало от години, защо? Даже не е променен и закона.
И да обърне всичко с главата надолу до вдругиден? Този Вълчев хората за нищо ги няма.

# 297
  • София
Е, стига де! Как не са задължителни? Нали МОН им утвърждава план-приема. Няма начин училище, което не отговаря на условията в тези указания да предвиди ИИЧЕ и МОН да го утвърди. Те точно това използват - тихо и подмолно да се случи с указания и натиск върху училищата, въпреки че такива промени трябва да бъдат направени нормативно - с Наредбата за учебния план. Съвсем умишлено обаче това не се прави, защото трябва да се обяви публично и да се подложи на обществено обслужване и подлежи на атакуване  в съда. Това е направо дерибействане от страна на министъра в сферата на образованието.

# 298
Доброзорно демек.

Навремето аз така точно научих езика в МГ в 8 клас имахме по 3 часа всеки ден АЕ. Нагоре не помня колко интензивно беше. Но така хем научих езика, хем математиката. И БЕЛ не сме подценявали.
Намирам го за добър подход.
Нямаше да знам езика ако беше по час два на седмица!
Така излязохме мултифункционални така да кажа...хем математици, хем и език научихме.

Не знам..не знам...тесни специалисти ли иска тоя да прави..не знам.
Тъпо ми е като цяло.

Санака...на какво правно основание МОН ще откаже да одоцри план приема..като наредца променена няма?
Как юридически ще обоснове отказа си?? На осн.кой член ще откаже...

# 299
Тесни специалисти по какво? Няма област от каквото и да е, от наука до изкуство, ако щеш и спорт, в която да не трябва да знаеш чужд език. Освен работник в полето, събирач на картофи. Но за това, да ме извинява министъра, няма нужда от 12 години учене. Направо е решил да закрие образованието

Общи условия

Активация на акаунт