МОН - промените продължават (8)

• 25 919
  • 546
  •   1
Отговори
# 300
Ми не знам...математик само. Физик само. Чист.
Да не знае езици..да не го разсейват от точната нАука Joy

В днешно време на отворени граници...да режеш езика, да дърпаш децата назад...нямам думи. Осмислям..не схващам още....

Или лобира за свои хора ...школи урози по език извън даскало...

Ма-фи-яяяя  Bowtie

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 21:09 от teta75

# 301
Е как физик без английски, смешно е.
Учителят Тео е един, с развален руски, няма свободно работно място за втори
Иначе явно се лобира за школите, да потекат едни пари.

# 302
Ми така излиза според оня хухавел.
Как да е...аз така го виждам....

И пак да питам...Санака...на какво правно основание МОН ще откаже да одобри план приема /не по указанията, ако директор се осмели...предполагаме/..като наредба променена няма?
Как юридически ще обоснове отказа си?? На осн.кой член ще откаже...?

# 303
Не виждам как орязване на езика ще спре младежите, които искат да емигрират. Много хора и сега го правят без знание на език. А, който планира да учи на този език ще ходи пак на уроци и школи като до сега.
Не знам за другите предмети, но последните почти  30 години се загледах да промени като се започне от затриването на езици, заради налагането на английския като първи и основен език още по времето, когато нямаше квалифицирани учители, които да поемат толкова часове. Английски всъщност трябва да е един от двата чужди езика, които владее минимум на А2 ниво всеки ученик, а по възможност и на ниво В1- В2.
Друг въпрос е, че учебната програма за втори чужд в гимназиален етап е доста амбициозна и по скромното ми мнение, не може да бъде усвоена за 3*72+58/61 часа. Уж ниво А2, но мисля, че ако бъде усвоено всичко то реалното ниво ще е по-високо.

# 304
  • София
Тета, никакво нормативно основание не им трябва. За тези указания да не би да има такова? Нормативно основание трябва в правовата държава, а министърът явно е решил, че не живее в такава. Миналата година 73 СУ в София, неформално известно като 2-ра немска, с паралеки само с профил Чужди езици от години, направи две от паралелките си с различни профили. Мисля, че не е нужно да казвам, че това не е по тяхно желание. Просто ги натиснаха - тихо, подмолно, без наличие на нормативно основание. Точно това искат да направят и в момента, но в по-голям мащаб. За тяхна беда обаче тези указания изтекоха в публичното пространство и вече има реакции. Включително и аз писах надлежно, въпреки че не ме засяга пряко и непосредствено. Но на тези беззаконни глупости просто трябва да се реагира. И Вълчев вече започна да пелтечи - ама били основа за дискусия Joy /кога? До 12.12. училищата трябва да си представят плановете, съобразени с тези императивни указания/, ама искали да чуят училищата, щяло вероятно да има промени във финалния акт...

# 305
  • 🌊
Считам го за страшно прецакване на малките населени места. Ще върнат нещата както бяха при мен преди 15 години - 3-4 часа седмично език + още няколко понеже го водят към хуманитарните предмети от профила ми, избор няма, пердашиш АЕ+РЕ понеже само по това има преподаватели. Понеже няма интензивно изучаване и някои са учили преди това друг език, учителят смъква нивото, че да може те да наваксват. Ти ако искаш да учиш език хващаш маршрутката всеки уикенд за курсовете към езиковите гимназии или караш на въпросителна самоподготовка.
Цялото нещо за мен е илюстрация на "дай да сер*м на метеното". Начини да учиш винаги има, но защо трябва да се усложнява нарочно положението?

# 306
  • София
Това все повече прилича на някаква лишена от разумни аргументи лична вендета на Вълчев срещу чуждоезиковото обучение. Не можеш да сложиш профил Чужди езици като приоритет на дъното, след всички други възможни профили, включително ФВС. Което е доста забавно, предвид че дъщеря му е осмокласничка във 2АЕГ в излишния според него профил Чужди езици.

# 307
Колко удобно, че дъщеря му е осмокласничка. Защо не въведе промените миналата година?

# 308
Да бе, ясно...знам как стават нещата в Булгаристан.
Но все пак...указанията не важат в съда като се влезе. В много учреждения министър пуска указателни писма, по тях работят , но когато даден акт като заповед или др.инд.адм акт се оспори в съда, съдът гледа само какво пише в закона, не в указанията...те не са задължителни за него. Поне в областта над която има поглед близък...е така.
В образованието не съм наясно как точно се одобряват уч.планове, не съм запозната в детайли...та за там не смея да се изказвам.

Мишоци. Тихинко. Подмолно.
Без обсъждане. Нямам думи просто...мишоци.

Дано има директори с топки. Ама надали. Или да му върнат обратна информация че няма да стане.
Аз мисля че с тия езици у-щата си привличат и ученици. Забелязах тази година покрай сагата с края на 7 клас, че почти навсякъде има езици....

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 21:14 от teta75

# 309
Щом е изтекло, има.
Да не намести някоя религия на мястото на часовете по език по указание...

# 310
Къде да му пиша на тоя...на имейл на МОН ли?
Искам да задам въпроса що не спазва процедурата?

# 311
Да, ако можеш да се вредиш. Че пощата им прилича на площада пред президентството в момента

# 312
  • София
Да бе, ясно...знам как стават нещата в Булгаристан.
Но все пак...указанията не важат в съда като се влезе. В много учреждения министър пуска указателни писма, по тях работят , но когато даден акт като заповед или др.инд.адм акт се оспори в съда, съда гледа само какво пише в закона, не в указанията...те не са задължителни за него.
Това е точно така, но в случая няма какво да влезе в съда. Точно това е номерът, който се оптват да изиграят. Тези указания формално не подлежат на съдебен контрол. На такъв би могла да подлежи запповедта за утвърждаване ДПП, но то няма какво да й обжалваш на нея - той утвърждава това, което са предложили училищата, а защо те така са го предложили, вече е е толова размито, че няма как да се докаже нещо. То училищата така са си го решили, това е преценка по целесъобразност, която не се обсъжда от съда и т.н. Срокът за обществено обсъждане на Концепцията за нови рамкови учебни планове изтече пред месеци. Преди месеци се очакваше да има проект за изменение на наредбата. Но няма. Щото тя се обявява публично,у подлежи на атакуване в съда. Вместо това - указания. Е, толкова е прозрачно!

# 313
Как беше оня лаф, номера от селските вечеринки

# 314
Аха...ясно...подозирах че ще е нещо такова.

Ич не ми пречи пощата как им е..утре ще им напиша .

Общи условия

Активация на акаунт