МОН - промените продължават (8)

• 25 151
  • 532
  •   1
Отговори
# 420
Според мен ще стане както след учителската стачка. Кафърните ще напуснат системата и ще се преориентират към частния сектор.

# 421
Представям си го аз. Начело с директорите. Както е по белите държави.
Не е ок да се примиряваме с тая мафия.
То по-зле от по соца стана..назад вървим.
Срастнато всичко.
Не може само МОН да се обвинява
Директорите също са виновни за мен.
Топкии трябва, топки.
Не гъзолизци....

# 422
Топки от връзкари. Директорът на близката гимназия-партиен кадър. Предния го уволнихме заради корупция и произвол с кански мъки родителите, те пък го направиха експерт в руо.

# 423
Ем не трябва да е така. Казвам.

# 424
Директорите нямат право на стачка.
Предишната стачка бяхме притиснати да стачкуваме. Първо уж кой колкото може/ си прецени, но в последствие, когато искахме да спрем ни се обясняваше от представителите на синдикатите как не можем да не стачкуваме, защото никой няма само на един човек да свиква ученици и да прави програма, защото само ти, лично, персонално, си единственият, който не иска или как и Х не искал, ама го привикали и му обяснили, че не може да не стачкува. Тогава бях сама, на непълни нормативи, но без деца и заеми. Трудно беше, хлътнах в заеми, защото пет седмици стачка бяха равни на пет седмици без заплата. Сега имам ипотека и две деца, които разчитат на моята заплата, така че не бих стачкувала, освен ако синдикатът/ организаторът на стачката не ми изпрати заплатата за времето на стачката. Ама като знам как предния път и по едно кафе или сандвич нямаше, я бяхме принудени да седим по 8 часа в училище и да си клатим краката, не очаквам и сега някой да ме обезщети. Така че - без мен.

# 425
Аз също смятам, че езикът (не включвам майчиния) не е супер важен (само английски на разговорно ниво), но това е кардинална промяна без никаква здрава основа, на която да стъпи. В този си вид и според мен води предимно до разруха. Да не говорим за начина, по който според вас се налага, който е категорично недопустим.

# 426
  • София
Английски само на разговорно ниво няма да ти свърши работа вече за никъде. Дори информацията, която ти е необходима във почти всяка една сфера, е налична основно на английски и трябва добре да разбираш какво пише или какво ти говорят. Проблемът е, че качествено обучение по английски в начален етап няма в училищата. А този език е нужен и в цяла Европа го научават на доста прилично ниво в училище
Но математиката със сигурност не е супер важна за повечето хора, аз например се оправям чудесно с това, което съм учила до осми клас. Математиката от гимназията и университета никога не съм я ползвала.

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 11:05 от Magenta2022

# 427
Съвсем скоро смятам, че нещата ще се променят из основи. При положение, че ИИ вече води напълно смислен разговор с хората на техния си език, ще се появат устройства (вече има подобни), които да превеждат в реално време.
Иначе трябва децата да учат езици. Даже, както писах, трябва да има една година, в която да учат даже не един, поне два езика много интензивно и после да ги поддържат. Може да бъде нещо като подготвителен клас преди осми. Навремето имаше такъв експеримент, но нещо не успя да се наложи.

# 428
Пак ще се разделим на образовани хора, които разбират чуждият език и култура, и "плебс", който смята, че ИИ върши чудесна работа, и не му трябва да се напъва. Но простотията се изтрива само с образование, а не с чат джипити
За съжаление, обаче, в България целта на МОН е не да създава образовани хора, а "плебс", който не може да различи истинска от фалшива информация, и гласува така, както му кажат.

# 429
Ок, не знам каква е официалната дефиниция на разговорно ниво, но аз си представям, че ще можеш да си набавяш нужната информация. За високо ниво си представям преводачи на специализирана и художествена литература.
Работя в международна компания, в която има и българи и чужденци, които не знаят отлично езика, а всичката документация е на английски. Да не говорим на някои хора колко трябва да се напънеш да ги разбереш заради акцента им, но са си уважавани специалисти и определено искаш да се напънеш да ги разбереш. Отделно, ако толкова е проблем има как с технологии да си преведеш. Аз съм си превеждала така текстове ( само с азиатски не съм се опитвала, а трябва). Реално, информацията не е само на английски, немски, френски, китайски, испански. Информация има на всякакви езици.

Soul Free, какъв ти е доводът, че децата трябва да учат два езика?

Аз съм учила три езика - английски от ПУК до 12-ти клас, като и в момента не го знам отлично, а и на уроци ходих (мога да си говоря и чета спокойно, разбирам, но на изпит ако се явя сега сигурно ще съм средно ниво) 😀, втори език от втори до седми клас и трети език интензивно в подготвителен клас (8-ми). Вторите два не ги ползвам от както съм ги учила и в момента, много грубо мога да се ориентирам на каква тематика говорят хората и нищо повече. За разговор или каквото и да е било и дума не може да става.

Ей, образовани хора 😀

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 11:37 от BlossomStar

# 430
Soul Free, какъв ти е доводът, че децата трябва да учат два езика?

Така си мисля. Разбира се, това е личното ми субективно мнение.
За една учебна година да се учи от всички, във всички училища два езика, единият да е първи с повече часове, другият - втори. За да могат да се научат, както трябва. Наясно сме, че с 3-4 часа седмично език може само да се поддържа. Това няма да се случи, разбира се....тук само си чешем клавиатурите.

Иначе, както писах, скоро ИИ ще превземе и тази ниша. Достатъчно добър е вече в много неща, особено в езиците.

# 431
В такъв случай ще се поправя. Два езика и останалото. Ето, на мен не ми е трябвало език.  На Magenta не й е трябвало математика. Затова твърдя, че образование, което да дава солидна обща култура и вече на база на него да се специализира си е най-добре. Отделно, колкото повече дълбаеш в дадена посока, толкова повече всъщност почваш да застъпваш други специалности.

Факт е, че езиците дават достъп до допълнителна информация. Интернет на английски изкарва предимно резултати на американски и английски страници. Аз съм търсила и на други европейски езици, макар че не ги разбирам за да получа друг вид информация.

Но в момента не ми изглежда оптимално обучението на език. Ако всички градини имаха и native speakers, както няколкото двуезични градини в София и може би за училище се запази първи език да е реално втория, а английски да се дообучава… не знам. Или усилен първи в начално и основно и усилен втори в средно. Както до някъде е сега. Ама не се реализира особено. От моят опит най-добре езикът се учи в гимназиите с подготвителен клас и предмети на език (нищо, че при мен не се реализира този език, смятам, че имах по-добра подготовка от колкото, който и да е било час по английски, който съм имала.)

От детската градина с native speaker, поне за говоренето също май дава хубава основа. Но всички останали варианти не вършат добра работа и се явяват загуба на време към момента.

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 12:07 от BlossomStar

# 432
Аз съм на мнение, че английският трябва да е с повече часове още в началния етап и да е задължителен. Така ще се избегне абсурда във всеки образователен етап да се почва от нулата и ще постига примерно един минимум В2 във всички училища.
Оттам нататък за чужд език да се водят различните от английския и да си има подготвителната година с интензивното му изучаване. За паралелките обаче с профили, различни от чуждоезиков, както и професионалните, РИЧЕ си е съвсем приемлив вариант, за да може да не се пропуска година за всички разказвателни - от личен опит, това е много вредно за тези с природни науки или математика например.

# 433
Работя в международна компания, в която има и българи и чужденци, които не знаят отлично езика, а всичката документация е на английски. Да не говорим на някои хора колко трябва да се напънеш да ги разбереш заради акцента им, но са си уважавани специалисти и определено искаш да се напънеш да ги разбереш. Отделно, ако толкова е проблем има как с технологии да си преведеш.
Това е истината, която всеки, използващ език ежедневно на работно ниво, знае.
За упражняването на професия, която не е пряко свързана с езика или не е представителна, ниво над B1–B2 не е задължително за работна среда.
Това са нива, които човек може да постигне и сам, при наличие на желание. Език не се учи чрез писане на думички по пет реда, а чрез комуникация. В съвремието има огромно количество съдържание на различни езици, както и лесен достъп до общуване с хора от цял свят, така че на практика няма ограничения за научаването на какъвто и да е език.
В класа на дъщеря ми почти всеки е захванал да учи сам някакъв език в Duolingo например (това са деца в прогимназиален етап, вече масово повечето деца още преди гимназията могат да водят поне базова комуникация на английски).

# 434
Ниво В2 е доста високо ниво, в интерес на истината, особено говоримо, освен в ЕГ, с разширено в училище не става!
И не се постига с дуолинго, филмчета и електронни игри
Ниво В1 е комуникация на ниско ниво и не става за работна среда, където се обсъждат по- сложни неща от това, в кой ресторант ще прекарат обедната си почивка. С В1 тънките нюанси не се хващат, а ако има и терминология съвсем не става.
И това за английски. Опитайте се с дуолинго и книжки да стигнете В2 на немски или френски, защото и тези езици много се ползват в ЕС и все повече ще се ползват.
Има разни гении, които от три четири филма и малко интернет и попиват френския, но на обикновените хора им трябват по 21 часа на седмица цяла година за да додрапат до В1 и после още четири години с по седем часа на седмица, за В2 и малко отгоре!

Последна редакция: чт, 18 дек 2025, 12:16 от Априлски душ

Общи условия

Активация на акаунт