Пациентки на ЦРЗ "Надежда" - тема 94

• 17 327
  • 439
  •   1
Отговори
Пациентки на ЦРЗ "Надежда" - тема 94
Предишна Тема 93: https://m.bg-mamma.com/?topic=1714141

Линк за проверка на изследвания: https://web.nadezhda.bg/

Ценоразпис: https://nadezhdahospital.com/polezna-informacia/cenorazpis/

Полезни контакти:
Актуалните контакти могат да бъдат открити тук: https://nadezhdahospital.com/kontakti/

Скрит текст:
0884 743574 - Ин Витро Сектор
0884 309977 - Женска Консултация и гинекология
0884 178114 - Информация
02/441 79 70 - секретарки за записване на часове
0882 193 970 - мобилна линия
0884 700 704 - спешен телефон за ин витро центъра и за бременни до 12 г.с.
0882 332 632 - директна спешна линия за пациенти на МБАЛ "Надежда" при спешни случаи за гинекология, бременност след 12 г.с и раждане
02/44 179 73 - Сектор „Информация” относно получавате на изследвания, епикризи, болнични листове или за въпросите, свързани с административните аспекти на престоя в болницата.
0885 778 141 - закъснения в графика
0882 412 476 - за въпроси, свързани с раждането
02/441 79 76; 0882 193 976 - биолози, андрология
02/441 02 90; 0882 373 318 - Биорегенерация
02/441 79 79 - въпроси, свързани с ФАР/ЦАР; car@nadezhda.bg
0882 193 978; 02/441 79 78 - доц. Балтаджиева и д-р Пенкова (имунологичен кабинет)
02/441 79 78 - Генетична консултация с д-р Хаджидекова и д-р Станева, всеки понеделник след 17 ч.
КЛИНИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ: тел.02/441 79 71
БОЛНИЧНА АПТЕКА: тел.02/441 79 75
ОБРАЗНА ДИАГНОСТИКА: тел. 02/441 79 85
КЛИНИКА ПО МЕДИЦИНСКА ОНКОЛОГИЯ: тел. 0882 193 972 (от 8:00 - 15:00 ч.)
Имейл на администрацията (за въпроси и резултати от изследвания): administracia@invitro-bg.com

Биопсии:
1. ИМПО
Това е иновативен диагностичен метод, разработен в болница „Надежда”, за определяне на имплантационния прозорец. Той се базира на микроскопско изследване на морфологията на тъканта и наличието на специфични белтъци.
Целта е да се определи кога е най-подходящият момент за ембриотрансфер и дали има риск от усложнения (неуспешна имплантация, аборт). В случай че се диагностицира повишен риск от усложнения, се предвижда и адекватно лечение преди процедурата по трансфериране на ембриона.
Скрит текст:
Какво представлява имплантационният прозорец?
Това е специфичен момент от менструалния цикъл на жената, по време на който матката е морфологично и физиологично подготвена за имплантация на ембриона. Обикновено този период продължава между 2 и 4 дни, като появата му и продължителността варира при всяка жена. Когато се прави трансфер на ембриона, е важно да се съобразим с индивидуалните особености в имплантационния прозорец на всяка жена. Това гарантира по-висок шанс за успешна бременност.
За какво служи ИМПО (биопсия за определяне на имплантационен прозорец)?
Целта е да се определи кога е най-подходящият момент за ембриотрансфер и дали има риск от усложнения (неуспешна имплантация, аборт). В случай че се диагностицира повишен риск от усложнения, се предвижда и адекватно лечение преди процедурата по трансфериране на ембриона.
При какви случаи се прави изследването?
При многократно повтарящи се неуспехи, както и при случаи, при които има нарушения в менструалния цикъл. В допълнение този метод се използва и при прилагането на определени лечения, които могат да доведат до промяна в стандартно очаквания имплантационен прозорец.
Как се извършва изследването?
Взима се биопсия от маточната лигавица в определен ден от месечния цикъл, в средата на лутеална фаза, когато се очаква да бъде имплантационният прозорец.
Ендометриалната биопсия се взима стандартно 5 дни след започване на приема на прогестерон при цикъл с хормонзаместваща терапия или 7 дни след пика на лутеинизиращия хормон при спонтанен цикъл.
Следва обработка на материала и имунохистохимично оцветяване на срези от тъканта, микроскопски наблюдения,описване на резултатите и изпращането им на лекуващия лекар.
За колко време се изработва резултатът?
Стандартният срок за получаването на резултата е 2 седмици от вземане на биопсията. Има възможност за заявка и за провеждане на експресна обработка и анализ, които траят само 1 седмица.
Резултатите каква информация дават на лекаря?
На база на получените резултати лекуващият лекар може да определи точно в кой ден да бъде направен ембриотрансферът, така че да бъде улучен имплантационният прозорец на пациентката и да се повишат шансовете за успешна бременност. В допълнение се получава информация дали е необходимо допълнително лечение или промяна в хормоналната терапия преди да се пристъпи към ембриотрансфер.
Досега след разработването си и периода на апробиране този диагностичен метод за оценка е използван при повече от 3000 пациентки. Периодично се правят нови изследвания и подобрения, благодарение на които успеваемостта на ембриотрансферите след съобразената оценка се е повишила значително с над 15 % в сравнение с пациентки без такава оценка.
Може ли резултатът от изследването да бъде интерпретиран от лекари в други болници?
Методът на оценка е разработен в болница „Надежда” и формата на представяне на резултатите е съобразена със спецификата на работа в нашата болница.
Информацията може да бъде неправилно интерпретирана от специалисти от други болници. Изключение правят нашите партньори от МЦ „Свети Иван Рилски” – Шумен и МЦ „Свети Иван Рилски” – Тутракан, които имат необходимите инструкции и познания за това.

2. ИМПО Плюс
Това е иновативен изследване, което се извършва единствено в „Надежда“ и е разработено от екипа на Изследователката лаборатория на болницата.

Методът ИМПО Плюс надгражда изследването ИМПО, като освен че определя кога е най-подходящият момент за трансфер (имплантационния прозорец), на базата на набор от морфологични и имунологични показатели оценява и дали матката би „приела“ ембриона – дали са налице оптимални условия той да се имплантира.
Скрит текст:
За какво служи ИМПО Плюс?
 Понякога въпреки че морфологичните показатели са в норма и ендометриумът изглежда подходящ за извършване на трансфер, са налице отклонения в съотношението на имунните клетки, което може  да доведе до неуспешна имплантация на ембриона. Целта на ИМПО Плюс е да даде информация на лекуващия лекар именно за имунния профил на Вашия ендометриум. В  случай че се установят  отклонения в съотношението на имунните клетки, се прилагат различни терапии за постигане на оптимална среда за ембриона в ендометриума.
Как се извършва изследването?
За извършване на изследването се взима биопсия от маточната лигавица в определен ден от месечния цикъл – в средата на лутеалната фаза, когато се очаква да бъде имплантационният прозорец.  При цикъл с хормон-заместваща терапия това става стандартно 5 дни след започване на приема на прогестерон или 7 дни след пика на лутеинизиращия хормон при спонтанен цикъл.

Колко време отнема изработката на резултатите?
Резултатите се изработват за срок от 3 седмици.

В болничния си профил след изготвяне на резултата може да намерите информация каква е степента на рецептивност на матката. Достъп до информацията за имунния профил на ендометриума има единствено лекуващият лекар, който интерпретира съотношението на имунните клетки и при необходимост назначава лечение.

Резултатите каква информация дават на лекаря?
Ако има отклонения в рецептивността на ендометриума и имунния профил, лекуващият Ви лекар ще назначи специфично лечение и едва след подобрение на показателите ще се пристъпи към трансфер.

Може ли резултатът от изследването да бъде интерпретиран от лекари в други болници?
Методът на оценка е разработен в МБАЛ „Надежда” и формата на представяне на резултатите е съобразена със спецификата на работа в нашата болница.

Информацията може да бъде неправилно интерпретирана от специалисти от други болници. Изключение правят нашите партньори от МЦ „Свети Иван Рилски” – Шумен и МЦ „Свети Иван Рилски” – Тутракан, които имат необходимите инструкции и познания за това.

3. Имунологична биопсия
Имунологичната биопсия е изследване на маточната лигавица, което се извършва при съмнение за отклонения в имунологичните показатели на ендометриума, водещи до липса на имплантация на ембриона.
Подготовката за изследването се състои в проследяване, което Вашият репродуктивен специалист ще прецени дали да бъде на спонтанен цикъл или на хормонозаместителна терапия, вземайки предвид спецификите на конкретния случай.
Информация за това в кой ден ще бъде извършена манипулацията ще получите от лекуващия Ви лекар, както и какви хормонални изследвания е необходимо да бъдат направени непосредствено преди биопсията.  
Скрит текст:
Какво ще усещам по време на биопсията?
Усещането, което е възможно да изпитате по време на биопсията, наподобява по-болезнена менструация и трае броени секунди, поради което обикновено не се налага обезболяване. В определени случаи и по преценка на лекуващия лекар е възможно манипулацията да бъде извършена и под краткотрайна венозна анестезия.

ВАЖНО! Препоръчително е по време на изследването пикочният Ви мехур да бъде пълен.

Какво да очаквам след биопсията
След биопсията е възможно да имате оскъдно кървене, което може да продължи няколко дни. Ако се появи по-силна болка или кървенето стане по-обилно е препроъ/ително да посетите дежурния кабинет на ниво – 1 в болницата за преглед и консултация.
Резултатите от имунологичната биопсия се изработват за 3-4 дни.

4. Микробиологична биопсия
Микробиологичната биопсия е изследване на маточната лигавица, което се извършва при съмнение за възпалителен процес в матката. Основание за изследването могат да бъдат данни за ендометрит, установен при оглед на матката по време на хистероскопия, както и резултатите от ИМПО и/или имунологична биопсия. За разлика от другите видове биопсии на маточната лигавица, при микробиологичната биопсия не е от значение в кой ден от цикъла се взима материал за изследването.
Скрит текст:
Усещането е като при по-болезнена менструация, но е бързопреходно и не налага обезболяване.
Какво да очаквам след биопсията
Възможно е през следващите дни да имате оскъдно кървене и да изпитвате лек дискомфорт. Ако интензитетът на болката се увеличи и/или кървенето стане по-обилно, е необходимо да се насочите за преглед и консултация към Дежурния кабинет на болницата на ниво – 1.
Резултатите се изработват за 3-4 дни.

5. Вирусологична биопсия
Вирусологичната биопсия се състои във взимане на материал от маточната лигавица за извършване на PCR-изследвания, които целят да докажат наличие на бактерии или вътреклетъчни паразити в ендометриума, водещи до възпаление и възпрепятстващи имплантацията на ембриона. Сред тези патогени са уреаплазма, микоплазма, хламидии, трихомони, гарднерела, херпес.
И при вирусологичната биопсия, както и при микробиологичната биопсия, не е от значение в кой ден от цикъла се взима материал за изследването.
В болницата се предлагат три пакета за вирусологична биопсия: STD/STI-3 PCR analysis , STD/STI-6 PCR analysis, STD/STI-9 PCR analysis, които се различават по броя изследвани вируси. 
Скрит текст:
Усещането е като при по-болезнена менструация, но е бързопреходно и не налага обезболяване.
Какво да очаквам след биопсията?
Възможно е през следващите дни да имате оскъдно кървене и да изпитвате лек дискомфорт. Ако интензитетът на болката се увеличи и/или кървенето стане по-обилно, е необходимо да се насочите за преглед и консултация към Дежурния кабинет на болницата на ниво – 1.
Резултатите се изработват за 3-4 дни.

Листериоза и токсоплазмоза:  изследват се в Национален център по заразни и паразитни болести в София, намира се на бул. "Янко Сакъзов".
Скрит текст:
Кабинетът за листериоза е извън сградата на НЦЗПБ- като застанеш с лице към сградата, тръгваш вдясно, на около 50 метра от входа - бившия имунизационен кабинет, там изследват и лаймска болест. Работят от 8:00 до 12:00. резултат се получава в петък (работи се в четвъртък), като можеш да го научиш по телефона, а на хартия да го вземеш на място или да ти го пратят по пощата. Има вариант, ако преди това ти вземат кръв във друга лаборатория, да занесеш в НЦЗПБ серум.
Телефонът на кабинета е 029446999 вътрешен 224, след като оператора каже да набереш вътрешен след сигнала, направо набираш, без да чакаш сигнал.
Токсоплазмозата се изследва в друг кабинет, зад ъгъла на Янко Сакъзов с ул. Кракра.

Полезно четиво: Най-честите въпроси в манипулационна (добавено по предложение на Одри ♡ )

Успех на всички Flowers Four Leaf Clover

# 1
Момичета, моля за информация как сменяте лекаря при който сте? В момента съм при Тихомирова и искам да я сменя, обадих се на регистратура, обясних, че съм в напреднала възраст (в края на месеца ставам на 43) и след неуспех искам да сменя лекарката и да запиша час при друг специалист. Обясних, че реално ми е последния опит по фонд и твърде вреоятно последния като цяло. От там ми казаха, че това може да стане, единствено ако Тихомирова ме насочи към друг специалист. Останах потресена понеже трябва да пропътувам 500км, за да отида при Тихомирова и вероятността тя да ми откаже да се прехвърля е голяма. Споделих им, че съм в шок от политиката им, както и че пътувам от доста далече, но дамата на рецепцията  каза такава е процедурата. Предвид, че вече нямам отпуска не ми се пътува излишно, според вас опция ли е да се обадя и да си запиша директно час при друг специалист? Тези, които сменяхте лекаря как процедирахте?
Трява да подам документи за последната заповед тая седмица, но ако ще се държат така се замислям въобще дали да е при тях.

# 2
Звънни пак, може да уцелиш друга рецепционистка. Не ми се струва хич готино това от тяхна страна, никакво съобразяване. Нима нямаш право да си недоволна от Тихомирова.

# 3
  • Sofia
Явно не им е изгодно и все мислят как да се оправдават. Вие към кой лекар сте се насочили в Надежда? Ние юли месец сменихме Персенска с Чапанова. Понеже сме близо до София и отидохме на място след неуспешен трансфер (и цикъл като цяло). Заявихме на регистратурата, че искаме смяна. Не се е налагало да говорим с Персенска и да искаме разрешение, но на нас ни казаха, че трябвало да говорят с Чапанова, дали ще иска да ни поеме. Отговориха ни да чакаме обаждане в рамките на седмица. Нещо видно бяхме изнедоволствали и коментирахме, че ако не ни сменят ще се прехвърлим към Македонова в Адела Фертилити. Може да са ни чули нещо макар че бяхме по-настрани защото ми се обадиха още на следващият ден, че са ни запазили час за Чапанова.

# 4
Със сигурност ще звънна пак, защото не мисля, че трябва да се консултирам със стария лекар, за да се преместя. Много странна политика. Казах им, че по тоя начин подтикват към смяна на клиниката.., не че има къде да отида де Smiley
Ще пробвам при Персенска или Стаменов. Да видим дали ще се навият.

# 5
  • Sofia
Със сигурност ще звънна пак, защото не мисля, че трябва да се консултирам със стария лекар, за да се преместя. Много странна политика. Казах им, че по тоя начин подтикват към смяна на клиниката.., не че има къде да отида де Smiley
Ще пробвам при Персенска или Стаменов. Да видим дали ще се навият.

Това за разрешението няма и много смисъл/логика според мен. То ясно, че лекаря ще иска да си запази пациента и няма да му позволи да се прехвърли. Като цяло политиката с назначаването на лекар и невъзможността да си избереш такъв сам от Надежда е малко смотана.
Believe, това си е твой личен избор, но лично аз бих казала да не е Персенска. Таз жена я вълнуват само парите сякаш - над 8 месеца бяхме нейни пациенти - един тест не назначи да се провери как са нещата. Имахме и биохимична, която макар и с ниски стойности на чхг си беше имплантация и положителен тест. Тази жена ми каза буквално, че това нищо не е било - да не съм го брояла и изцяло неглижира ситуацията и отношението й спрямо нас беше нагло. Задавах й въпроси - на нито един не е отговорила. Отговорите й бяха от типа на 'Недей се тормози, нали аз съм лекаря ще стане'.
След пункцията на която изкара само 1 година яйцеклетка от 12 фоликула я попитах защо така е станало - отговорът й беше 'Ами ще ти кача дозите'. А те вече си бяха високи бих си по 300 - 375 единици FSH и LH. Сигурна съм, че пак нямаше да търси причина ако бяхме продължили с нея. Оказа се, че сме имали не малко проблеми и пропуски, докато бяхме нейни пациенти.
Също така съм чела доста негативни мнения за отношението й спрямо по-възрастни дами, че директно ги праща на донорски яйцеклетки и ги обиждала. Нас поне не ни обиждаше, но претупва страшно много. Преглед над 5 минути при нея не съм имала.

# 6
На тази възраст да отидете при Персенска ще е доста голяма грешка според мен. Това е лично мнение, разбира се вие си знаете най- добре.

# 7
  • София
Мина моят втори трансфер, за съжаление беше неуспешен. Готвя се за нов ин витро цикъл, но не знам къде ще продължа. Като цяло съм доволна от лекарката и болницата, но в момента се чудя дали да продължа тук или да я сменя.

# 8
На тази възраст да отидете при Персенска ще е доста голяма грешка според мен. Това е лично мнение, разбира се вие си знаете най- добре.
Според мен също. Бях нейна пациентка доста време и съжалявам, че не я смених по-рано. Прегледа дори не е и 5 минути, по-малко е....

# 9
Също мнение имам и аз. По далеч от д-р Персенска!

# 10
Помолете да ви свържат с Тихомирова да ви пренасочи към Стаменов, да ви дадат телефона й, въпреки, че не дават телефоните. Или да говорят от ваше име. Тихомирова едва ли ще се обиди ако искате при Стаменов, те и без това репродуктивните би трябвало да си говорят, да се заместват един -друг. Жалко че не сте уцелили някой друг лятото по време на отпуските.
Или направо си запишете за Стаменов, и без това за него се чака с месеци, вземете си витамини и добавки, за вас и мъжа ви докато чакате.

Момичета, моля за информация как сменяте лекаря при който сте? В момента съм при Тихомирова и искам да я сменя, обадих се на регистратура, обясних, че съм в напреднала възраст (в края на месеца ставам на 43) и след неуспех искам да сменя лекарката и да запиша час при друг специалист. Обясних, че реално ми е последния опит по фонд и твърде вреоятно последния като цяло. От там ми казаха, че това може да стане, единствено ако Тихомирова ме насочи към друг специалист. Останах потресена понеже трябва да пропътувам 500км, за да отида при Тихомирова и вероятността тя да ми откаже да се прехвърля е голяма. Споделих им, че съм в шок от политиката им, както и че пътувам от доста далече, но дамата на рецепцията  каза такава е процедурата. Предвид, че вече нямам отпуска не ми се пътува излишно, според вас опция ли е да се обадя и да си запиша директно час при друг специалист? Тези, които сменяхте лекаря как процедирахте?
Трява да подам документи за последната заповед тая седмица, но ако ще се държат така се замислям въобще дали да е при тях.

# 11
Believe23, aко не е проблем да споделиш защо не искаш при Тихомирова? 
На мен също ми звучи странно да трябва да говориш с лекаря, който искаш да смениш, няма особено логика. Аз бих пробвала пак по телефона, може би момичето на регистратура нещо се е омотала. Пък и ако не си доволна, не виждам защо да не им го кажеш като причина, хубаво е да има обратна връзка за лекарите, различна от статистиката.

# 12
Момичета, благодаря ви за препоръките за Персенска. Насочила съм се към нея заради опита, който има. Имах при нея една пункция и преглед, останах с добри впечатления. За всички лекари има и лоши и добри мнения, така, че в случая я избирам заради опита. През отпуската на Тихомирова се паднах при Кайрякова - много мила и отзивчива, нахъсана е.
Doodle, нямам някакви сериозни негативи към Тихомирова. Доста резервирана е и винаги като й споделя, че съм направила някакво изследване без тя да ми го е препоръчала, ме гледа пренебрежително и едва ли не погледът й казава - Не ми ли вярваш? Мен годините ме притискат и не искам да имам още един неуспешен опит, за да изследвам всичко възможно, така, че си самоназначавам неща. Последния път така реагира за терапията на Михайлова, а тя самата не ми каза, че ми е назначила имунологична биопсия. Разбрах го от Кайрякова, на предгледа за подготовка. Като цяло не съм убедена, че прави всичко, което е нужно. След пътвата пункция, когато нямах балансиран ембрион отидох за консултация и тя ме посрещна с въпроса - Какво искаш? - погледа й ма питаше защо съм там. Редно ми се струва след неуспех да се начертае план и да ме информира как смята да действа. Разбирам, че и на тях не им е лесно да обясняват на всеки едно и също, но на всяка една от нас ни е важно. Та не съм сигурна в нея и най-малкото искам да чуя и друга позиция и да видя друг подход дали ще сработи при мен. Ако не ме притискаха годините вероятно щях да пробвам още веднъж при нея. Не проявява особен интерес, нищо не изкоментира за добавките, които пия - трябва ли, не трябва ли. Никога не е казала какво мога да направя аз лично, за да подпомогна процеса. Не, че  чакам на нея, но когато ме стреля с поглед - Ох, пак ли ще ме питаш нещо, започвам да се замислям.

# 13
  • Sofia
Believe, моят опит с Персенска е същият. Не знам дали това беше лично спрямо мен, но на нито един въпрос не ми е отговорила тази жена. Постоянно ме гледаше криво и се мусеше в момента в който задам въпрос. Имайки в предвид, че започнах с над 10 фоликула и успя да пунктира само 3 яйцеклетки. Следователно още в началото знаех че нещата с нашият цикъл не вървят на добре. Имах преглед при нея и поисках обяснение според нея защо се е случило така и какво можем да направим при следваща стимулация. Отговора беше само 'ще ти кача дозите'. Никакво обяснение - нищо. Аз лично не бих си губила последният опит с нея. Чапанова от друга страна освен, че е много любезна спрямо мен направихме първичен преглед около 30-40 Мин в който ми задаваше много въпроси и ми даваше насоки. Не сме правили още нова стимулация, но имаме позиция от която да започнем и благодарение на нейните насоки открихме основният фактор за неуспех и биохимичната ни. Ще видим и при нея как ще мине стимулацията.
Ние се колебаехме между Чапанова и Кайрякова понеже и тя доста ми беше допаднала. Според мен в момента младите им попълнения обръщат по-голямо внимание. Другия вариант, който бих препоръчала е да отидеш при Македонова във Адела Фертилити - доста положителни неща съм чувала и почти бяхме тръгнали натам, че ми се дръпваха за смяната.

# 14
Ох, Believe, аз може би също бих ти препоръчала Чапанова или Кайрякова - много са мили, обясняват подробно. От друга страна, от Персенска също има много доволни, така че може би е въпрос на някакво напасване между лекар и пациент.
С мен Тихомирова винаги се е отнасяла много добре и по-важното - разчерта ми конкретен план какво трябва да направим. Признавам, че може би е малко по-дръпната, ама аз си я харесвам. Иначе разбирам, че и те са хора, ама и ние сме такива и е нормално да се вълнуваме от тия неща и да искаме информация. Така че си в пълното си право да си смениш лекаря, ако не смяташ, че получаваш нужното внимание.
Roulina, а при вас какво успя да открие Чапанова?

Общи условия

Активация на акаунт