Пациентки на ЦРЗ "Надежда" - тема 94

• 3 126
  • 101
  •   1
Отговори
# 90
И ние имахме желание да изледваме час от ембрионите ни но не ни стигнаха финансите ние си финансираме всичко и последния опит ни излезе 8-9 хил лева. Сега ако решиме да изледваме ще трябва да се размразят и пак да се замразят

# 91
И тук съм съгласна. След смяна на лекарката обсъдихме и това, също така тя препоръча да изследваме ембриони при следващият ни опит, който ние сериозно обмисляме. И двамата сме сравнително млади - аз на 34, мъж ми на 35. Други се оказаха проблемите при нас и евентуално затова сериозно обмисляме тестването. Имаме още време да го помислим, но вероятно ще го направим.
Moni, вие тези ембриони с хубав грейд в Надежда бяхте ли ги изследвали?
  Пишете ми на лично ще ви разкажа Hug
Nani един трансфер струва доста повече от поне един изследван ембрион.

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 18:41 от Moni442

# 92
Аз не оспорвам нещата, които казвате. Просто казвам, че има двойки, които разчитат на тези хора, които не могат да отидат в чужбина и те трябва да им вярват за да им помогнат. Относно PGD аз не мисля, че ние имаме проблем с ембрионите и на този етап не бих си направила такова изследване. Има много двойки, които забременяват естествено и нямат PGD. Затова казвам и че проблемите са различни и няма как да ги сравняваме. Simple Smile

# 93
Никога няма как да се знае какъв точно е проблема докато едно по едно не се отхвърлят нещата. Pgt не е гаранция за нищо, но поне отхвърля проблема да е в ембионите и се търси проблеми в матката, имунология и т.н
Не съм казала, че в България няма лекари или няма успели. Аз съм достатъчно млада, мъжа ми също, в крайна сметка това не е гаранция за нищо.

# 94
Момичета, форумът е, за да споделяме мнение и опит и без значение какви са, смятам, че са полезни. Винаги ще има и позитивни и негативни мнения за лекари, ембриолози, клиники. Всички ние е сме достатъчно мислещи, за да преценим кое в даден момент е най-добре за нас. Не мисля, че подобни изказвания трябва да влияят негативно или позитивно на някой. Целта на споделянето е да се направи информиран избор, до колкото това е възможно, защото съгласете се не всеки има времето и възможността да мине през всички клиники и лекари и да усети къде му е мястото. Не харесвам крайните изказвания. Всеки хвали лекар и място, където е успял, но това, че един не е успял при лекаря/клиниката, при който сте, не значи, че вие няма да успеете. По-добре да имаме реалната картина, вместо да летим в облаците.
Факт е, че ембриологията в БГ има много да се развива и няма нищо лошо да се търсят други варианти.

# 95
Здравейте, включвам се в темата, може да е полезно на някого. Имам един успешен трансфер през 2021 с неизследван ембрион. Имаше трансфер на 3ти и 5ти ден. Имплантираха се и двата, но единият спря да се развива в 7г.с. Тази година направихме ПИД на останалите ембриони. Размразиха ги , изследваха и балансираните отново замразиха. Имах трансфер краят на август и в момента върви към кухо яйце 🫤

# 96
Според мен прекалено предъвкваме темата за ПИД напоследък. За едни случаи е страшно важен, нужен и полезен, за други не и това е съвсем нормално. То и инвитрото не е нужно за който забременява естествено по тая логика. Simple Smile
ПИД не прави ембриона балансиран или небалансиран, той е просто инфо, с което може да се работи ако го има.

Който има късмета да уцели правилния ембрион за трансфер без ПИД от раз или пък има предимно балансирани ембриони и всеки е правилният, не е имал нужда от ПИД и е щастлив, че си е спестил парите.
Който прави 1-2-3-повече неуспешни трансфера, в един момент решава, че ПИД е решението.
Който прави аборти, дори да е забременявал естествено, разбира, че има нужда от генетично изследване и съответно инвитро с ПИД, за да не мине през този ужас още безброй пъти, а да стигне до този един балансиран ембрион и да успее.
Който трансферира балансиран ембрион и няма успех, пак трябва да е доволен, защото знае, че трябва да търси проблем в матката, имунологията, нещо друго.
Който щастливец има 10 ембриона, но не ги е тествал, няма как да знае, че примерно 8 са небалансирани и ако е карък, ще направи 8 неуспешни трансфера/аборта преди евентуално ако му останат пари и не е остарял прекалено да стигне до 2та балансирани.

Моят случай - 2 неуспешни трансфера с красиви нетествани ембриони в Надежда (третата стимулация някак от 19 фоликула не довежда до бластоцист въобще) и последвало решение, че искам да проверя всичко възможно, а не да си хабя здравето, нервите, времето. Смяна на клиниката по ред причини, безброй изследвания, хистероскопии, подготовка на матка. ПИД показва 2 от 3 балансирани с идеален грейд. Трансфер с единия и успех (първа имплантация след 3 години опити).
Да, най-добрият грейд беше ембрионът и ако не беше правен ПИД, пак него щяхме да изберем. Да и без теста щях да съм бременна. Но щях да треперя повече до 4ти месец, като прокървих посред нощ, щях да съм сигурна че е аборт, а не просто хематомче. И нямаше сега да знам, че имам 1 балансиран и 1 мозайка замразени и нямаше да мога да си правя сметката, че ако не успея с първи трансфер за второ дете, то по-скоро ще направя още една стимулация преди да стана на 40г., отколкото да рискувам с мозайката.
Всичко е въпрос на колко пари ни се дават за допълнително инфо, което евентуално може да ни спести други пари, време, здраве, нерви. Малко като с каското. Wink Да се радваш ли ако не те одраскат като си дал 1000лв. не знаеш, ама е за нещо по-важно от боята.

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 00:18 от Semirra

# 97
За нещастие ПИД не е панацея. И далеч не е нужен при всяка двойка (например при двойка без други проблеми освен тубарен фактор).
Напоследък излязоха няколко проучвания, че част от ембрионите, определени като небалансирани след ПИД, при повторно биопсиране се оказват балансирани. Отделно при мозайките съществува шанса за самокорекция. Което поставя въпроса колко балансирани ембриони са били ненужно унищожени по света. И същевременно показва, че ембриолозите в България не са някакви абсолютно невежи, заради които едва ли не ембрионите "не стават", а по целия свят в не малък мащаб има проблеми от подобно естество. И в други държави излизат "неинтерпретабилни" резултати от ПИД, и другаде падат от 30 Я на 0 Е.
Бременните ако искат да не се тревожат излишно може да не четат нататък:
Скрит текст:
Второто нещо, което не трябва да се забравя е, че ПИД НЕ гарантира здрав плод. Той гледа дали има всички двойки хромозоми в правилната бройка (PGT-A специално, този който се прави масово). Но отделно от това са възможни морфологични проблеми, които се случват при самото делене на клетките и може да са несъвместими с живота (затова и при бременност след ПИД феталната морфология не бива да се пропуска). По същата причина е възможно кухо яйце след ПИД - грешка при деленето.
Аборт на балансиран ембрион не само е възможен, а и не толкова рядко срещан. Тогава не те топли много да знаеш, че проблема не е бил ембриона. Пак си минал аборт. И за съжаление това може да е не само ранен аборт, а във втори, а дори и трети триместър.
Аз самата съм пример - нетествен ембрион, но напълно здраво бебе, износено до 36+5 и изгубено по време на секцио заради проблем с пъпната връв. Щеше ли ПИД да ми помогне някак? Абсолютно НЕ!
Според мен ПИД трябва да се прави по показания - напреднала възраст, предишни аборти(мн.ч) с доказани монозомии и тризомии, проблеми с кариотип при един или двамата партньори и разбира се случаите, в които се налагат специфичните видове ПИД като PGT-M и PGT-SR. При първи, че дори и втори опит освен ако хората нямат излишни пари не го намирам за необходим, защото да - дава информация, но не гарантира нищо.
2020г, когато ми беше пункцията, ПИД не се правеше почти никъде и се правеше рядко. И пак се раждаха не малко деца от инвитро, включително моите, въпреки високата ДНК фрагментация на сперматозоиди в комбинация с други проблеми при мен и мъжа ми.
А имам и близка от форума, която роди от 3CB което е толкова ниска морфологична оценка, че не подлежи на биопсиране за ПИД. Има си прекрасно, здраво дете (не беше от първи опит, нито първа клиника, но винаги оставаха с по един ембрион с ниска оценка накрая). Ако разчитаха само на ПИД трябваше директно да унищожат този ембрион и да почнат нова стимулация.
Така че ПИД наистина е личен избор и не трябва да бъде избора на всеки. За край отново ще дам пример със себе си - предложиха ми ПИД на последния ми останал ембрион, но това означаваше да бъде общо 3 пъти замразяван и размразяван ако се стигне до трансфер, което пък намаля шанса да преживее размразяване дори и да е балансиран (по други причини вече беше размразяван веднъж). Ще си му дадем шанс като дойде момента, пък каквото стане.

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 00:29 от 2402

# 98
Не знам до каква степен да търся лично аз проблем в матка или имунология, като среда в матката беше перфектна след направена биопсия. Имунология също няма проблем. За мен е просто лош късмет този път.. не знам. От 4 изследвани ембриона, 2 са балансирани. Радвам се, че направихме ПИД защото не си го представям да правя 4 трансфера ( време и  средства инвестирани) предвид, че за 2 е абсолютно ясно, че не са Ок. Друг е въпросът, че ембриона, който трансферираха, щяха да го изберат и без ПИД. На 31г и на 36г сме.

# 99
2402, не е панацея и да, аз също не мисля, че е нужен при първо инвитро, че и при второ може би. Но след 2 неуспешни трансфера без други намерени проблеми, го намирам за ценен.
Не е панацея и не е 100% верен, но дава доста добър ориентир и насока и спестява ненужни трансфери.
Да, и след него за съжаление са възможни неуспехи и нещастни развои, но в доста по-редки случаи, отколко класическите ранни аборти заради тризомии/монозомии.
Всичко, което казваш, е валидно, но вече е много много късата клечка, която за щастие рядко се тегли. И преди това ПИД е спасил от доста по-често срещаните проблеми и така остават наистина много редките.
Все пак шансът за аборт от 14г.с. пада на 1% при неизследвани ембриони, а в 5-7г.с е много по-висок най-вече заради класическите генетични аномалии, които ПИД диагностицира прилично точно.
Да, мозайките се коригират. Затова пазя моята, но бих я ползвала като последен вариант след нова стимулация при нужда и ако още имам резерва за това.

# 100
Здравейте,

Правих имунологична биопсия на матка + ИМПО+ . Никой не ми обясни какво е импо+, дори не знаех, че ще ми пускат две “отделни” биопсии. С др. говорихме, че трябва “биопсия на матката и ще се изследва и и имплантационен прозорец “ и това е.
Някой може ли да ми обясни разликата в двете? Кое какво инфо дава? Странно е да ти пускат изследвания за почти 1К лв и това да не се обясни.
След неуспехи и досега неизследвани, мислите ли, че ще е от полза да се пуснат “ автоимунни излследвания” като тези от снимката?  Мога ли да си ги пусна в допълнение на биопсията( или биопсията би покрила показатели и от тях?), едно общо изследване ли е ?

Много са ми сложни, а искам да проверя, колкото мога неща, за да предотвратя следващи неуспехи.

Благодаря,

# 101
  • Sofia
Относно биопсиите не мога да кажа нищо, понеже не съм ги правила и нямам представа какво представляват.
Относно автоимунните - според мен не е лошо да се направят. Аз ги имам направени и дават някаква информация все пак. Полезни бяха при нас. За изследванията от снимката - отивате в лабораторията и пускате кръв, не се покриват с биопсиите (да ме поправи някой, ако греша, но съм на 90% сигурна). Може и извън лабораторията на Надежда. Аз имам ANA правена във Иван Рилски от преди 2 години. Антифосфолипидните (антикарфиолипин и глюкопротеин) имам правени от преди 2 месеца заедно с тиреоидните (TSH, TAT, MAT, FT3 и FT4) в Цибалаб.

Общи условия

Активация на акаунт