Помощ за тийнейджър, който изпадна в депресия след подстригване

• 2 148
  • 57
  •   1
Отговори
Здравейте, синът ми на 15г, от миналата зима си пуска коса. Сега преди първия учебен ден, го помолих малко да я оформи. След като се прибра изпада в някакво странно състояние. Плаче, вика и ме обвинява, не харесва косата си. Не мога да спя от притеснения. Постоянно е с качулка, плаче, блъска стената и казва,че за него косата му била много важна, а аз не съм го разбрала. Обвинява ме и се обижда постоянно. Какво да направя, не знам. Много съм притеснена. Каза, че е много подстригана и не се харесва и, че косата му давала сигурност и с нея бил щастлив. Постоянно плаче и се свива.

# 1
Остави го да си изживее драмата, възлагай му някакви задачи, да има за какво друго да мисли, освен за косата си.

# 2
Ох, моето момиче, което винаги се е подстригвало и никога не е било драма, правили сме различни прически е винаги сме говорили, че за коса и нокти драми не се правят, те растат … та миналото лято искахме обиране на връхчета. Фризьорката каза, че трябва доста да изреже да се освежи. Уж ѝ показа колко, уж моята потвърди. Накрая като ревна и също имаше драма, но в леки мащаби. При нас фризьорката беше демона. Също месец преди училище. Тогава просто я успокоявах, че ще расте, че сега косата е много по-здрава и жизнена и ще расте даже по-бързо, искахме дори да купим някакви масла или вода за растеж … изобщо бях изцяло на нейни страна. В някои момент на по-голямо спокойствие ѝ казвах, че никак не е зле, че добре изглежда. Опитвах дори да обясня, че щом е било толкова важно не е трябвало да потвърждава на фризьорката да реже, а да каже, че иска по-малко. В крайна сметка беше много дълго време недоволна. По едно време мина през фазата - грозно е накълцана, но поне виж колко са ми хубави връхчетата и как ми стана много хубава косата (не прическата). Обаче казва “това беше голяма травма за мен. Направо ми провали първия учебен ден. Повече няма да дам на никой да ми пипне косата!”
Сега след повече от година, връхчета още не са подстригвани и е доста нацъфтяла … уж ще ходи, но не е отишла. “Имам голяма травма” казва.
Явно в този период го изживяват много драматично. Покажи разбиране и съчувствие, подкрепа. В крайна сметка той е бил там и не е реагирал, не е казал да спре, не е казал, че иска по друг начин. Предложи му да я връзва докато пак израсте, вижте за розмаринова вода или олио. За обидите не знам какво да те посъветвам. Не бих ги търпяла. Бих го малко “разтърсила”. За жалост
на хората им се случват много по-лоши неща от кофти прическа, като да им опада косата примерно, или да имат болест, та не знам защо е нужно чак такава драма за преодолимо и възвратимо нещо. Успех.

# 3
Здравейте, синът ми на 15г, от миналата зима си пуска коса. Сега преди първия учебен ден, го помолих малко да я оформи. След като се прибра изпада в някакво странно състояние. Плаче, вика и ме обвинява, не харесва косата си. Не мога да спя от притеснения. Постоянно е с качулка, плаче, блъска стената и казва,че за него косата му била много важна, а аз не съм го разбрала. Обвинява ме и се обижда постоянно. Какво да направя, не знам. Много съм притеснена. Каза, че е много подстригана и не се харесва и, че косата му давала сигурност и с нея бил щастлив. Постоянно плаче и се свива.

Грешката е ви е, че сте го накарали да иде преди първия учебен ден - по принцип добре е поне 1 седмица преди това, за да улегне косата, иначе видът на човек е точно "току-що излязъл от фризьор" 🙂

Не е обаче непоправима грешка. Кажете му, че косата расте много бързо и до седмица ще е вече различна. Предложете му отсега нататък да си избира той сам при кой точно фризьор да иде, да казва "само връхчетата", за да може, ако не му хареса, да иде на друг фризьор.
Когато му допадне как работи един фризьор, да ходи само при него - той ще знае какво точно иска момчето ви, какво не харесва..

А дотогава - за компенсация предложете му да спре с плача и драмата, а да се концентрира върху хубавите неща в живота - заведете го днес някъде, където обича (заведение, в планината..) или пък му предложете да си купи нещо, което много иска (не трябва да е много скъпо, просто жест да е).
Може и нова блуза с качулка, но да е модерна и... да си ходи с нея. Модерно е, кажете му подстигана коса +качулка (качулка с дълга коса не е кой знае какво) 😄
Трябва да "благородна сделка" и за двама ви.
След години ще се смеете на тази история.

# 4
Кажете му че с новата прическа прилича на някой харесван актьор или певец, може да му стане приятно и да се поуспокои.
Иначе, може да ходи с шапка, докато му израсте косата. В училище едва ли ще го допуснат така, но извън него не е проблем. И аз преди време ревах, когато ми се беше наложило да си подстрижа косата, а уж бях голяма вече, на 22 г. Беше ми малко под раменете, подстригах я доста по-късо. Но пък чак такива драми и блъскане не е имало от моя страна, все пак си бях жена вече, не тийн.
Според мен бързо ще му мине. Съучениците ще му направят някой друг комплимент, че му отива и ще се кротне.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 09:45 от Borqna Sto 771419

# 5
  • София
Купете му спрей за растеж. Сега Елсев са пуснали нова серия. То даже не е важно дали действа, въпросът е плацебо ефектът - да се успокои, че се грижите за него.

# 6
Баща му какво мисли за цялата тази драма?

# 7
Голям глезльо си имаш. Той вече почти мъж, утре гаджета ще опипва, пък сега чак плач... Разбирам да се тръшка, да се цупи, ама това чак ми е прекалено. Според мен и ти си прекалено емоционална и си му го предала. Остави го без особено внимание и утешаване, не е девойка все пак. Кротко и без да изпадаш в емоции му кажи, че ще порасне и толкова, а сега да се стегне малко.

# 8
Моя тийнейджър,също се е вторачил в косата си. На миналото оформяне, което завърши в къса пострижка, беше много разтроен. Сега преди два дена,пак стана така но вече не го прие така драматично,само ми каза,че вече няма да ходи на фризьор. Като му порасне косата и не я оформя изглежда много зле,но изпадаме в големи спорове за да отиде до я оправи. Ще му мине,явно е чувствителен. Само не мога да разбера,какво е това чудо с тези коси,аз имам и момиче навлиза в пубертета и от коса до кръста ,режем до брадичката и няма драма...

# 9
Женчовци, сър Simple Smile Такива времена настанаха - мъжете пускат рев и сополи за една подстрижка.  Някога, като ги стрижеха нула номер,  как ли са оцелявали?

# 10
Баща му какво мисли за цялата тази драма?

И аз се питам същото.
Има ли баща в семейството, да му обясни на  разлигавеното дете, че не може да блъска по стените и да обижда майка си ?
За мен това поведение е недопустимо и няма никакво оправдание.
Всеки човек може да се разстрои от несполучлива прическа или нещо такова, но това не може да включва викане, блъскане, обиждане на майката, защото косата, разбираш ли, му била най-важна.
Майка му му пере гащите и чорапите, той се мисли за мъж, който има право да блъска и обижда.
Има нужда от сериозно превъзпитание това дете.
Та, баща има ли в тази ситуация?

# 11
  • Банско
А вие защо налагате вашите виждания как точно трябва да му е косата. Ако той си я харесва, защо трябва да е подстриган?Обсъждайте нещата повече преди да си налагате вижданията над детето. Ами ако той си я е пускал толкова време и е модерно така както той си я е направил, а вие сте го направили като идиот от 75 ти набор, нормално!!! Не забравяйте, че сега са други времена и други неща са модерни...(не знам цялата ситуация ама предполагам...)

# 12
Модерни са всякакви мъжки прически в момента. Нормално е и тийнейджър като не е доволен от фризьора, да се нацупи, обвини майка си, че го е накарала да отиде да се подстриже и да обяви, че светът е свършил и той, видите ли ще мре. Утре ще иска да мре, че треньорът не го е пуснал в игра, после, че контролерът е сдал багажа, точно в решителния момент и т.н. Въобще тийнейджърски работи. Не е нормално обаче майка му да изпада в истерии от репликите му и да не спи нощем, защото той блъска по стените. По-скоро реакция е приласкаване и успокояване на младежа. При блъскане по стените обяснения с нормален тон, че така не се прави и т.н. и прекратяване на блъскането.

# 13
А вие защо налагате вашите виждания как точно трябва да му е косата. Ако той си я харесва, защо трябва да е подстриган?Обсъждайте нещата повече преди да си налагате вижданията над детето. Ами ако той си я е пускал толкова време и е модерно така както той си я е направил, а вие сте го направили като идиот от 75 ти набор, нормално!!! Не забравяйте, че сега са други времена и други неща са модерни...(не знам     цялата ситуация ама предполагам...)
.                                                                                Да нещо такова се получи.Уж говорихме леко да я оформи, но сега не се харесва и каза, че нямало да отиде, ако аз не съм настоявала. Благодаря на всички за съветите.

# 14
Е то леко оформяне не означава скъсяване на косата, така че да изглежда коренно различна. Не знам какво е обяснено на фризьорката, но много често повечето фризьори не разбират от дума. Много мои приятелки и познати казват на фризьора едно, той се вживява прекалено много, и крайния резултат е съвсем друг. Например, споделяли са ми, че му казват да им вземе еди колко си сантиметра от косата, той им взима почти два пъти повече.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 15:59 от Borqna Sto 771419

Общи условия

Активация на акаунт