Помощ за тийнейджър, който изпадна в депресия след подстригване

• 2 153
  • 57
  •   1
Отговори
# 30
Добрият съвет би бил да му се каже да не тряска врати, защото после ремонтът ще му се удържи от дневните. И да се държи като мъж.
Ами защо не го даде този съвет, ами даде тон за песен да го нахулим ревльото?
И как се държат мъжете? Кой им показва как се държат мъжете? Майките им, които ги гледат през повечето време и децата попипват от нея или бащите им, които в едни 2-3 часа вечер им казват “стига си ревал бе, нищо ти няма, я дай по-мъжката!”
От коментарите на metal.vixen съм останала с впечатление, че има мноооого по-дълбоки познания от колкото ни казва. Тя ако иска може да каже повече за натиска върху момчетата конкретно, които прекарват годините преди пубертета в преобладаваща женска среда (майка, баба, приятелки на майката, жени учители, жени за допълнителни уроци, лекарката, логопедката и да не изреждам(

# 31
Не съдете, за да не бъдете съдени.
Не е направила кой знае какво авторката, нито пък синът й. Пита за съвет, не очаква да я сложим на разпятието.
Малко емпатия не вреди.

Някой попита за бащата. Много сте недискретни. Още малко и СV ще й поискате.

Авторке, дишай спокойно, но направи нещо по въпроса веднага. Момчето да се успокои и утре да отиде на училище спокоен и уверен в себе си.

Въпрос на растеж е, на деца и на  родители.

# 32
Добрият съвет би бил да му се каже да не тряска врати, защото после ремонтът ще му се удържи от дневните. И да се държи като мъж.
Ами защо не го даде този съвет, ами даде тон за песен да го нахулим ревльото?
И как се държат мъжете? Кой им показва как се държат мъжете? Майките им, които ги гледат през повечето време и децата попипват от нея или бащите им, които в едни 2-3 часа вечер им казват “стига си ревал бе, нищо ти няма, я дай по-мъжката!”
От коментарите на metal.vixen съм останала с впечатление, че има мноооого по-дълбоки познания от колкото ни казва. Тя ако иска може да каже повече за натиска върху момчетата конкретно, които прекарват годините преди пубертета в преобладаваща женска среда (майка, баба, приятелки на майката, жени учители, жени за допълнителни уроци, лекарката, логопедката и да не изреждам(

Ми общо взето същото казах:

Цитат
Остави го без особено внимание и утешаване, не е девойка все пак. Кротко и без да изпадаш в емоции му кажи, че ще порасне и толкова, а сега да се стегне малко.

Да се стегне и да се държи като мъж според мен е едно и също.

# 33
Ами според мен колкото повече драматизира и показва притеснение пред сина майката в този случай, толкова повече го кара да чувства, че нещо кой знае колко фатално е станало и му подклажда драмата. Не трябва да му се подиграват, да обижда и да сравнява с други, които проявяват повече стоицизъм, хеле пък едно време в казармата как било (различно е при всички положения, защото едно е чувството да се чувстваш единствения със злощастна прическа друго е на теб и още двеста човека до теб да ви се случи едно и също,) но не трябва и да се вторачват в събитието. Да му се запълва времето със занимания и пр.

# 34
Ами според мен колкото повече драматизира и показва притеснение пред сина майката в този случай, толкова повече го кара да чувства, че нещо кой знае колко фатално е станало и му подклажда драмата. Не трябва да му се подиграват, да обижда и да сравнява с други, които проявяват повече стоицизъм, хеле пък едно време в казармата как било (различно е при всички положения, защото едно е чувството да се чувстваш единствения със злощастна прическа друго е на теб и още двеста човека до теб да ви се случи едно и също,) но не трябва и да се вторачват в събитието. Да му се запълва времето със занимания и пр.
Ами обяснявах предния ден, казах му, че е добре косата, че ще порасне и до там. Имах си мои задачи. Но вечерта почнаха тези действия. Благодаря на всички, взех пръскало както ме посъветва една жена. Темата е приключила.

# 35
Нямам дете тийнейджър, но имам брат тийнейджър, който в ранните си тийн години доста дълго време не обичаше да ходи на фризьор, защото кварталните бръснарки го бяха направили да изглежда като тенис топка. Има хубава, гъста, къдрава коса и заедно ходим за козметика да я поддържа, отделно той се избира фризьорите спрямо прическата, която иска. Нещо, което аз бих направила(въпреки че не съм майка и динамиката ни е различна):
- След една несполучлива прическа му бях купила гел за растеж на Bosley (80 лева беше, ама и аз го ползвах, има и по-бюджетни). Минахме без тръшкане, само с едно "Оф, сега трябва да чакам да порасне, защото я взеха много"
- Някъде бяха дали съвет да му кажете, че прилича на някого, когото той харесва, аз не бих го направила това, според мен повече би минало при 9-10 годишно. Като бях кокона в моите тийн години експериментирах много и някой път не  се получаваха фризурите, а такива изказвания наливаха масло в огъня, но вие си познавате детето. Не се опитвайте да го убедите колко добре изглежда ако той го мрази, в неговата глава вие не го разбирате и проблемът става по-дълбок.
- Накарайте го той да си търси фризьори, за да не излизате вие виновни. Голям е вече и трябва сам да носи отговорност за поддръжката си. Майка ми ме пращаше при нейната фризьорка, която се справяше много добре спрямо нейните очаквания, но шестнадесет годишната аз по онова време имах доста различни.
-Обяснете му как расте косата, каква поддръжка изисква и как не може на всяка прическа да се получи на неговата глава заради различни фактори.
- Ако бащата присъства активно в живота на детето или ако има някаква фигура на мъжки авторитет е редно да му се скръцне със зъби. Може да си недоволен, но да си го изкарваш на другите не може.
Успех и дано нещата се оправят скоро. Simple Smile

# 36
Ако се опита да ми посегне и да ме обиди, хващам де що коса има и ще скубя, докато остане само скалп. Прекалено е, граници няма. И тревожното е, че няма граници, а на 15 е вече твърде голям..

# 37
  • София
Уау, това е за страшките.

# 38
Страшката е, че 15-годишен келеш си позволява да нагрубява майка си, защото утре ще й посегне..

# 39
Темата могат да я заключат. Дамата получи съвети.

# 40
  • София
Аз мисля, че прическата е само върха на айсберга.
Хипотетично: я си представете, че той харесва момиче, което е казало някъде, че харесва дълги коси. Младежът, пуска коса, а после му я отрязват. Трагедията в тийн очите има много по-големи измерения.

Моята дъщеря иска много дълга коса и отказва да се подстригва. И преди фризьор е драма, след фризьор е драма, на 15 е и тя. 3 месеца обяснявам и намилам, чак на себе си досадих, защо е важно да се подрязват краищата и да не се допуска косата да цъфти. Отрязахме малко, като се разсърди и потисна... ама аз измолих баща ѝ да я залива с комплименти за хубавата коса. Ден-два по-късно всичко беше наред.

@Авторката: другият път иди с него и се погрижи да отнемат наистина милиметри и да се съобразят с неговото виждане за прическа.

# 41
  • София
За пореден път се убеждавам какви перфектни родители има в тоя форум. Техните тинейджъри никога не показват такива емоции и са подготвени направо за казармата. Стриктни, изрядни, без никога да са се изпускали и нагрубявали волно или не родител, пълни отличници, носят всеки петък роза на майките си и помагат на бащите да ремонтират колата.

# 42
За пореден път се убеждавам какви перфектни родители има в тоя форум. Техните тинейджъри никога не показват такива емоции и са подготвени направо за казармата. Стриктни, изрядни, без никога да са се изпускали и нагрубявали волно или не родител, пълни отличници, носят всеки петък роза на майките си и помагат на бащите да ремонтират колата.

Тийновете никога не са перфектни. Те са като газовете - склонни са да запълват всяко предоставено им пространство, колкото и голямо да е то.  И затова работа на родителите е да не им оставят прекалено много пространство за глезене и тогава и тийновете се държат приемливо.

# 43

Не, ако на 15 откача, защото е подстриган и си позволява да ме обижда, то някъде там в миналото не съм поставила границите.
Тук никой не говори за идеалност, а за Граници, допустими граници, които ние като родители е било редно и категорично да поставим. Кое е неясното?!

# 44
  • София
Защо майка на 15 годишно момче го моли или взима участие в това кога и дали да бъде подстриган ми е въпроса? Моя е на същата възраст и сам ме моли и напомня да му дам пари да се подстриже. Щом не го прави вашия значи не иска и е прав да  се възпротивява на вашата визия за нещата. Тази реакция е чист протест показен тинейджърски, който донякъде разбирам. Да, може би е сбъркал средствата, но и родителя е объркал възрастта за напомняне или настояване за подстрижка. Оставете го младежа да взима сам решението как да изглежда - явно има виждане точно за това различно от Вашето.

Общи условия

Активация на акаунт