Смяна на презиме

• 872
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте, има ли начин да си сменя презимето без съдебен ред, станах православен християнин, а второто ми име е турско, а баща ми дори е атеист. Ако е по съдебен ред, съда как ще приеме това искане от мен? Благодаря.

# 1
  • София
Здравейте, има ли начин да си сменя презимето без съдебен ред, станах православен християнин, а второто ми име е турско, а баща ми дори е атеист. Ако е по съдебен ред, съда как ще приеме това искане от мен? Благодаря.
Не.
По отношение на съдебния ред:
Цитат
Чл. 19. (1) Промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересувания, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 01.03.2008 г.) Лице, придобило или възстановило българското си гражданство, може да промени бащиното и фамилното си име с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола му, както и да побългари собственото си име по реда на глава петдесета "Установяване на факти" от Гражданския процесуален кодекс. Тези производства се освобождават от държавни такси.
https://lex.bg/laws/ldoc/2134673409

# 2

Смяната на името няма да те направи повече християнин, отколкото си . И да уважаваш родителите си е една от божите заповеди, така че няма причина да обезличаваш името на баща ти.
Вярата в сърцето е важна и да бъдеш добър човек.

# 3

Смяната на името няма да те направи повече християнин, отколкото си . И да уважаваш родителите си е една от божите заповеди, така че няма причина да обезличаваш името на баща ти.
Вярата в сърцето е важна и да бъдеш добър човек.
Така е разбира се, но чувам мнения че, когато човек си отиде, дори и да е християнин, ако в името му има турско имe го погребват в ислямски гробове, а не в християнски. Отделно аз се отвратих от Исляма, ние сме помаци, не сме български турци, ако знаете какви хора са помаците..., нищо не е това което виждате в интернет, визирам Родопите!

# 4
  • Melmak
Можеш да се консултираш с адвокат, дали има как да побългариш второто си име.
Не вярвам, че християнин ще бъде погребан по ислямски обичай. Това зависи от близките ти.

Освен това християнската вяра повелява, който желае да бъде покръстен по всяко време.

# 5
Благодаря ви за отговорите!

# 6
  • Пловдив
Цитат
Така е разбира се, но чувам мнения че, когато човек си отиде, дори и да е християнин, ако в името му има турско имe го погребват в ислямски гробове, а не в християнски.
За пръв път чувам такова нещо и ми звучи като глупост, честно казано.
При това в днешните действащи гробища, в които се погребва масово в момента в големите градове, няма разделение по религия.
На въпроса - второ и трето име се сменят по-трудно от собствено, преценката е по-строга и част от съдилищата и съставите твърдо не допускат промяна, ако преди това баща ти не носи или поне не е носил това име.

Цитат
Отделно аз се отвратих от Исляма, ние сме помаци, не сме български турци, ако знаете какви хора са помаците..., нищо не е това което виждате в интернет, визирам Родопите!
Какво става в Родопите? Flushed  Опити за турцизиране, или друго имаш предвид?

# 7
  • София
В днешно време гробищата са общи, а с какъв ритуал ще те погребат или без никакъв зависи не от името ти, а от близките ти. Каквото те организират и платят, това ще е. Можеш да си напишеш завет по въпроса.
Трудно съд ще приеме за аргумент твоята религия. Ако баща ти смени неговата и името си, тогава имаш повече шансове, но пак ще е трудно, защото са ти цитирали закона по-горе
Като истински християнин е добре да почиташ родителите си, независимо какви са и да не се срамуваш от тях.

# 8
  • Пловдив
Не трябва да драматизираш. Звучи като празни дрънканици, но е самата истина: драматизираш излишно, обръщаш несъответно внимание на дреболии (самите ти постове така звучат), утре може да се разочароваш от християните и да станеш индуист примерно. Всички сме драматизирали нещо понякога, но не е нужно.
По-спокойно, общувай с които хора са ти приятни, ако баща ти не ти обръща внимание, пробвай с приятели или форум, практикувай си християнството, хобитата, каквото решиш. Презимето не е проблем нито за погребение, нито изобщо ти е проблем, само в момента ти се вижда така; и без това няма да умираш скоро.
С презимето и аз смятам, че най-вероятно няма да стане дори по съдебен ред. А и защо, за да се скараш съвсем ли с баща си?

# 9
Не трябва да драматизираш. Звучи като празни дрънканици, но е самата истина: драматизираш излишно, обръщаш несъответно внимание на дреболии (самите ти постове така звучат), утре може да се разочароваш от християните и да станеш индуист примерно. Всички сме драматизирали нещо понякога, но не е нужно.
По-спокойно, общувай с които хора са ти приятни, ако баща ти не ти обръща внимание, пробвай с приятели или форум, практикувай си християнството, хобитата, каквото решиш. Презимето не е проблем нито за погребение, нито изобщо ти е проблем, само в момента ти се вижда така; и без това няма да умираш скоро.
С презимето и аз смятам, че най-вероятно няма да стане дори по съдебен ред. А и защо, за да се скараш съвсем ли с баща си?
Не бих казал, че драматизирам, а по-скоро, да споделя, малко по-така ги пиша нещата, някакъв странен метод на изразяване може би, не знам. Grinning

# 10
Написали са ти вече, за погребение няма значение религията, никой не пита за религия там. А които хора не харесваш, също независимо от религия, не общувай с тях и животът ти ще е по-добър.
Желая ти късмет в живота.

# 11
И какво като ти е турско името, това не те прави от някаква религия..просто показва кой е баща ти.

Общи условия

Активация на акаунт