Да давам ли вода на новородено

• 903
  • 24
  •   1
Отговори
Здравейте мами. Нужно ли е и въобще хубаво ли е да давам вода на новородено? Имам бебенце на 10 дни и педиатърката от болницата, в която раждах ми каза, че вода няма нужда и не е хубаво да давам на бебето до 6тия месец. Каза ми, че не се нуждае от нея, тъй като си я набавя чрез кърмата. Ноо след като се прибрах и заведох детето си на друг педиатър, който може би ще си го следи ми каза да давам на детенцето преварена вода с малко захар след хранене. Каза, че повечето педиатри отричали да се дава вода на бебетата, но било хубаво да им се дава по малко след хранене. Чудя се да давам ли или да сменям педиатъра?😅😅🤔

# 1
  • София
Особено след това със захарта те съветвам да смениш педиатъра или поне да не му се предоверяваш.
На каква възраст е този педиатър, че дава такива съвети отпреди над 50 години, които са напълно отречени от СЗО?
Да беше казал само вода, ок (примерно с лъжичка, колкото да промие устата, което също няма особен смисъл), но тази захар е направо престъпление, освен ако не целиш да отбиеш бебето, залъгвайки го, че яде нещо, а реално поглъща въглехидрат без хранителна стойност.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 19:27 от Fever Ray

# 2
И аз те съветвам да смениш педиатъра, който ти дава съвети за вода със захар.
П.п. Възможно ли е съвета да е от някоя баба, съседка и т.н.?

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 18:24 от Пролетно цвете

# 3
Да ви е живо и здраво и да расте весело и щастливо!

Вода със захар ли беее? Това като моята педиатърка, дето ми казваше да спра нощното кърмене! защото стомахът да си почивал, да давам пилешки дробчета със спанак, че бил нисък хемоглобина, и да сваля аз памперса на бебето и да разтвора, че ѝ били мръсни ръцете … Дълго я търпях даже.
Аз направих така - не съм се отказала от водата, опитвах да давам вода. Никога не пи. Пропи след захранването. Познавам само едно кърмено бебе, което пиеше вода. Всички останали отказват. Като знаеш за състава на кърмата, предното и задно мляко и защо някой път суква няколко пъти и се отказва, а друг път суче продължително си обясняваш и недаването на вода и кърменето на поискване.

# 4
Ако намерите млад педиатър в града Ви, запишете се при него. Този щом започва с такива съвети от едно време, не е много ок. Мое мнение.

# 5
Водата изобщо не само не е нужда преди 6 месеца, но може и да навреди - сравнително лесно е да се даде прекалено много вода и да се наруши балансът на солите. В кърмата си има точното количество и съотношение на солите, допълнителната вода обърква нещата. Също и друг проблем - водата запълва стомаха на бебето и то няма място за хранителното мляко, което може да доведе до недохранване. На бебето му трябват калории (не празни от захар), за да расте.

И след 6 месеца водата се предлага само по време на хранене с пюрета или твърда храна и се дава в чашка или със сламка, не с биберон. И не е проблем да не пие, тогава е само за свикване и научаване да пие вода.

# 6
Някои дават вода на новородените, други не. Ние решихме да не даваме, защото бебето си набавя всички нужни течности от млякото, независимо дали е кърма или адаптирано. А пък вода със захар изобщо не стои на дневен ред.

# 7
Ако искате - давате, ако не искате - не давате. Колкото човека - толкова мнения. Уви, това ви чака - самостоятелно проучване Simple Smile След 4 месеца ще е драма трябва ли да се захранва и как Wink
Аз си направих проучване и на кърмено не съм давала въпреки солиден натиск по всички фронтове. На АМ не знам, нямам идея колко често може да се дава, не мога да съм полезна.
Но! Захар в абсолютно никакъв случай не е нужно или оправдано, даже след 6ти месец. Ако детето е с жълтеница - тя се оправя с ядене, не с вода.

# 8
Ако детето има нужда, то ще приеме водата, ако не - не. Нищо няма да му стане от вода, но, разбира се, никаква такава захар не слагай.
Ако кърмата е достатъчно количество, най-вероятно ще откаже вода, както правят повечето бебета, които съм наблюдавала. Виж, ако се дохранва с нещо друго, тогава е различно.

# 9
Моето дете (второто, като имах вече опит), не е пило вода до около година. Имах много кърма и давах на поискване. Така, че  може едно дете да изкара без вода, не му е нужна. Особено със захар. Не съм и плакнала устата след кърмене и никога не "завъди" гъбички.

# 10
И аз се обзалагам, че педиатърът с водата и захарта е на поне 60 години. И моят съвет  е да търсите друг.

# 11
Само АМ даваме вече 6 месеца. Според препоръките на американските педиатри.

# 12
Аз давах вода след хранене. Съвсем малко, колкото да се изплакне устичка. Не е имало проблем, ЛЛ така ме посъветва (около 45г жена).

Само АМ даваме вече 6 месеца. Според препоръките на американските педиатри.
Точно на децата на АМ, се препоръчва да се дава вода след хранене, на изключително кърмените не, защото кърмата съдържа необходимото за бебето, а адаптираното мляко е изкуствено.

# 13
Адаптираното мляко е изкуствено, но ако се приготвя според указанията, си съдържа нужното количество вода и соли. Освен ако бебето няма запек, няма никаква нужда от вода

# 14
Вода със захар не бих давала и на по-големите си деца. Празни въглехидрати, от най - гадните. Предлагала съм вода, но не пиеха и спрях. След захранването, може би даже след като спряха млякото, започнаха да пият вода.

Общи условия

Активация на акаунт