Твърде рано ли е?

• 2 167
  • 41
  •   1
Отговори
  • София/Севлиево
Здравейте.Имам чуденка от няколко дни -твърде рано ли е дете току-що направило 4 години да се учи да пише букви и цифри?Малкият проявява някакъв интерес,аз пък гледам някакви помагала, които даже се водят за възраст 3-6 години с ръкописни букви вътре и се чудя сега ли да почнем.Още повече,че той е левичар и ако чакам до последно (примерно до 6 години) може и на двамата да ни е трудно и безинтересно (а като се сетя каква мъка беше с батко му,с който почнахме на 7,т.к.тръгна на 8 на училище и не знам как да подходя)?Вие какво смятате?
ПП -чудих се дали това е най-подходящият раздел,в който да пусна темата,но мисля че да.Ако не е нека бъде поместена в правилния.

# 1
Щом му е интересно и само си иска давайте, не го спирай. А чете ли добре? Давай му да чете книжки!

# 2
  • Варна
Действай щом детето иска. Моята също необичайно рано започна да проявява интерес към буквите и с интерес разлистваше вестниците на дядо си. Научи се да чете бързо. Не го спирай.

# 3
Изобщо не е рано Simple Smile
Първо - по-добре когато му е интересно, от колкото да чакаш "момента".
Второ - не се знае дали няма да му писне след някоя седмица така или иначе Simple Smile
Моето на 2 се скъсваше да ни разпитва коя буква коя е по тениските ни, после спря, половин година по-късно пак прояви интерес и така Simple Smile
Виж монтесорския метод за писане преди четене и какви активности можеш да му предложиш. Има хубави карти на Клевърбук и headu Simple Smile

# 4
Изобщо не е рано, моето правеше опити да смята наум в тази възраст. Не е гений, и Вашето не е гений Simple Smile, просто им е интересно.

# 5
Аз съм левичар също и не ми е представлявало проблем да се науча да пиша заедно с връстниците ми. Не мисля, че това с коя ръка пише трябва да ви притеснява изобщо. Отдавна отмина времето, когато са карали децата да пишат само с дясната ръка. Дори в университета ми имаше чинове, от тези - единичните, и за левичари.

# 6
Единствените драми на левичар са, ако попадне на учител, който държи да седи от дясната страна на десничар или химикалката му да пуска много мастило Simple Smile

# 7
Аз съм левичар, никога не съм имала драми с това кой стои до мен и с коя ръка пише.
Но опакото на ръката ми вечно беше омазано с мастило 😀.

# 8
Ако детето има интерес към четене, писане, рисуване аз бих го правила, но само ако то има интерес, а не аз да го уча с цел научаване и упражняване. В един момент може да му дойде повече. Освен това доколкото знам в градината в предучилищните групи пак ги карат да учат. За мен тогава ще се увеличи и може да стане неприятно. На ръкописни букви не бих го учила, за да не се научи по някакъв нежелан от учителката начин и да му прави проблеми, че е неправилно.
За мен освен ползата от самото учене подобно занимание ще е полезно и да се научава да стои известно време, да прави някакви неща, да ги довършва докрай. Проблемите с ученето са основно заради това пусто седене и слушане.
Относно ръката би могло и да се промени. Нека за пише както му е удобно. Моето до около 5 години рисуваше и с двете, на тестовете за училище я писаха неопределена. С наближаване на 6 започна повече да работи с дясната.

# 9
Аз съм левичар, никога не съм имала драми с това кой стои до мен и с коя ръка пише.
Но опакото на ръката ми вечно беше омазано с мастило 😀.
Може, аз съм десничар и не веднъж съседа ми по чин е бил левичар, голямо бутане беше докато стоплят да ни разместят Simple Smile Това в малките класове, де, после с по-големите чинове беше друго.

# 10
На тясна маса за хранене също е неудобно 😀, винаги си имам точно определено място, за да не побутвам околните..
Да си левичар в свят на десничари не е особено удобно Simple Smile

# 11
Понеже се "познаваме" от други теми и знам, че баткото не е невротипичен, смятам, че не би могло да се използва нищо преживяно с него за сравнение. Мисля че може ако едно дете проявява интерес да се учи да чете и пише и на 3 и на 4 г, но  във вашия случай трябва, да се следи и за "обсесии" или доколко интересът е здравословен.
Моята левичарка започна да чете и пише на 5 г. Като не съм я "гонила" да се учи. Научи се да чете от надписите по улиците, раьпитвале за буквите и бързо ги запомни. После имаше малко буксуване заради сричкуването (тя е с дислексия), но когато попрочетох материали за проблема  и прескочихме сричкуването а почнахме от кратки цели думи, се научи да вижда думата изцяло и така да я "чете". На 6 г. Вече четеше приказки на децата в ДГ.  Смятам че няма такова нещо като загуба на интерес, любознателността е част от характера и или я имаш или нямаш. Не я "печелиш" нито "губиш".

П. С. Забелязала съм, че някои деца с по-големи братя и сестри, ги тегли към четене и писане.

# 12
Едното ми дете също е на 4 години. Тя не проявява никакъв интерес към буквите, знае само какво представляват и когато й чета книжка, посочва към текста и казва, че това са 'букви'. В нашия случай не бих си го поставяла за цел. Но ако детето ми проявяваше интерес и желание, със сигурност щях да започна да го уча. Но мисля, че би било по-добре да започнете с печатните букви, да си рисува детето, да си драска, да очертава разни лесни фигурки по пунктирана линия, за да развива фината моторика. Печатните букви може да бъдат изрисувани в разни животинчета и подобни занимания.
Изписването на ръкописните букви се учи в първи клас и по спомени преди това децата учат да пишат само печатни букви. Но предполагам, че и в това някои деца изпреварват програмата. Всичко зависи от желанието на детето. Има ли го - твърдо 'за', ако не, в никакъв случай преди достигането на подходящата възраст.

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 06:57 от dimi_

# 13
  • София/Севлиево
Много ви благодаря.Той проявява повече интерес към писането, отколкото към четенето.Книжки не четем, защото няма търпение да седи и слуша,но пък обича да му разказвам приказки и да му пея.Ще му взема една тетрадка и ще видим докъде ще стигне.С цифрите е една идея по-запознат,знае коя как изглежда,може да брои до 20,че и нагоре (не сме го учили),но когато се опитам да му обясня,че 1+1 прави 2 и 1+2 е 3 много не може много да схване(което малко ме радва, защото пък батко му, който е с Аспергер,решава сложни математически задачи на ум).
А за лявата ръка се притеснявам,че просто ще му трябва повече време,за да се научи да пише(с рисуването се справя малко зле, въпреки че почти всеки ден рисува,а писането няма да е по-лесно).Иначе мисля че отдавна вече никой не пресира левичарите,а в училище в началните класове седят самички на чиновете.

# 14
По-добре да пише с печатни букви. С ръкописните е по-специфично, да се учи в първи клас. А иначе, много дечица на 3 и 4 години се интересуват от числа и букви, други не, така че просто следвайте детето си.

Общи условия

Активация на акаунт